Jump to content
FAS Goran
Proka 22

Fiat (Grande) Punto Evo 1.3 MJet 84KS - lupanje u malim obrtajima

Recommended Posts

Pozdrav svima

 

Kupio sam Fiat Evo 1.3 mjet (84ks)  kao prvi auto i evo nakon nekih 10tak dana od kupovine primetio sam lupkanje ( zvuk slican tup tup tup...... uz malu varijaciju obrtaja dok se to dogadja) izmedju recimo 1300/1500 rpm pri blagom gasu u 4. i 5. brzini ( u petoj znatno glasnije ). E sad ja razumem da su to niski obrtaju ali smatram da nije normalo da auto proizvodi takav zvuk kao kad ubacis u 3. na 20km/h. Planiram da odem u servis u ponedeljak ali od nervoze sam nestrpljiv i nadam se da cu dobiti jos necije misljenje pre odlaska u servis jer ipak sam neiskusan sto se tice odlaska kod majstora.

 

Takodje danas sam imao i prvo duze putovanje oko 500km i upalila mi se greska Start/Stop unavailable...... Check Engine e sad istrazio sam to vec na internetu i nasao sam slicna iskustva kod ljudi, navodno to je neki senzor kod menjaca koji je vezan za Start/Stop sistem i da samo on treba da se zameni. Takodje pise da se nakon 3. paljenja greska izgubi sto se pokazalo kao tacno (ali se vratila nakon 80km opet i opet nestala nakon 3 paljenja i tako u krug....), e sad me zanima dal neko zna koliko takva popravka moze da kosta.

 

Hvala svima unapred na pomoci, prosto od nervoze i straha da sam za prvi auto kupio krs nisam imao snage da se bolje upoznam sa pravilima ( pre nego krnem da pisem) i izvinjavam se ako sam neko prekrsio.

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Proka 22

Sto se tice start stop sistema, da ne bi preterano nagadjao da li je senzor ili ne, proveri akumulator (tip, snaga da li je odgovarajuca i sl, mozda su zbudzili neki, voltazu unimerom mozda je celija crkla i sl) i punjenje unimerom. 

SS sistem se moze gasiti ako je akumulator slab. 

 

Za zvuk motora... To ce se neko vec javiti. Da li si radio veliki i mali servis (ili je bio uradjen)? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Proka 22

 

Oko Start/Stop sistema ova tema:

Fiat (Grande) Punto Evo 1.3 MJet - sama se upali lampica start-stop

 

Oko zvuka motora ćeš najbolje videti kod majstora.

Može da bude neka dizna. Može da bude lanac koji se istegao i počinje da zeza. Može da bude i radilica... - sad vidiš zašto ćeš tek kod majstora znati tačno.

Inače, nije uobičajeno da taj auto voziš na tako niskim obrtajima u visokim stepenima prenosa (4. i 5. brzina). Nema taj auto 200 konja, pa da na 1.300 ili 1.500 obrtaja ima 100...već taj auto na pomenutim obrtajima raspolaže sa jedva 35-40 konja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Servisi su navodno uradjeni i naglaseno je kako je zamenjen lanac ( auto inace kupljen od zetovog prijatelja na placu koji "ne bi zajebao" ), a akumulator mi jeste slab tako da ako to moze da dovede do greske sa Start-Stop sistemom to cu resiti lako. A za ovo lupkanje videcu sa majstorom ovih dana pa javljam. Hvala na pomoci i izdvojenom vremenu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...