Jump to content
FAS Goran
Sign in to follow this  
MilanCC

Car Compare - android aplikacija

Recommended Posts

Pozdrav svima na forumu,

 

Moje ime je Milan, volim automobile tj. volim da ih vozim ne i da ih popravljam to prepuštam majstorima :). Automobil služi meni ne ja njemu :D.

Hteo sam da vam predstavim jednu aplikaciju koja se zove Car Compare

Ova aplikacija upoređuje cenu automobila, potrošnju goriva i cenu goriva ili el. energije.

Na primer ako želite da kupite nov automobil ali ne znate da li da uzmete elektro, benzin ili dizel. Elektro automobil je skuplji ali cena el. energije je znatno niža od cene benzina ili dizela, pitanje je koji se isplati. 

Ako znate koliko godišnje prelazite km, pomoću ove aplikacije možete izračunati posle koliko km km će ekonomičniji a skuplji automobil početi da štedi.

Na slici možete videti jedan primer.

Zanima me vaše mišljenje o aplikaciji, da li je korisna, dobra ili ne.

Možete mi poslati podatke automobila koji vas interesuju pa ću vam izračunati.

Jedna napomena aplikaciju možete naći u Play prodavnici i ona se plaća.

 

I na kraju da se zahvalim administratoru foruma neshaoct koji mi je dozvolio da predstavim moj projekat vama.

 

CC1 s8.jpg

CC1 s8r.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobronamerno bih dodao da ce kalkulacija u startu biti netacna, ako se oslanja na fabricke podatke o potrosnji. Koji u praksi, za kombinovanu voznju, znaju da variraju i po 1-2, cak i vise litara za jace i vece modele. Podaci cesto odstupaju i po novim WLTP merenjima, a o starijim tek da ne govorimo.

Sto se bar mene tice, ako hocu da saznam koliko neki auto trosi na osnovu podataka iz prakse - uvek odem na SpritMonitor. Vlasnici vozila upisuju svoje realne podatke, koliko su litara sipali (znaci ne upisuju se uglavnom takodje netacna ocitavanja sa board racunara)... Statistika izvuce prosek svih vlasnika, kao i statistiku od najnizeg do najviseg proseka (koliko ih je u kojoj grupi).

Da ne duzim, uglavnom se ta srednja vrednost poklapala sa onim sto sam imao u praksi - i daleko je tacnija i pouzdanija nego fabricke bajke.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav Ivane,

Potpuno se slažem sa vašim komentarom, svi znamo kako proizvođači mere potrošnju i u kojim uslovima. U aplikaciji vi upisujete cene i potrošnju. Kada uđete birate da li hoćete da računate u litrima i kilometrima ili galonima i miljama. Zatim birate šta upoređujete na primer benzin-dizeli ili benzin-elektro ili elektro-elektro. Posle toga sami upisujete cene i potrošnju i na kraju vam program izračuna.

 

Screenshot_1cc.png

Screenshot_2cc.png

Screenshot_3cc.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, MilanCC said:

CC1 s8.jpg CC1 s8r.jpg

Jasno, cisto su me na to navele slike iz prvog posta (da je prosecna potrosnja predefinisana)... Kombinovane potrosnje koje su tu navedene i za benzinca i za dizelasa su cista bajka, a bas konkretno za Giuliettu znam "u sraf", jer je pre 4 godine bila u izboru za kupovinu.

E sad, ni sa tim racunica nije bas tako jednostavna, ulazi ti tu i cena registracije, odrzavanja, pa opet da li je vozilo novo u garanciji/mladje ili starije polovno... Za benzince su svi ti troskovi nizi, tako da iz moje prakse (posedovanja i turbo-dizela i turbo-benzinca iste klase kao na primeru iznad), kada se to ukombinuje sa potrosnjom izadje na vrlo slican trosak na godisnjem nivou... Pa se razlika u ceni svede na razliku u ceni vozila, bas onako grubo receno. Opet, poslednje generacije benzinaca su znatno komplikovanije, sa znatno skupljim komponentama, videcemo kako ce se pokazati u praksi... Tako da je za ovo sto racunas (po meni) gruba definicija da ce se nesto isplatiti - primerenije je reci kada ce razlika u gorivu nadoknaditi pocetnu razliku u ceni. Cisto dobronamerni komentari, nadam se da se ne shvata drugacije ;) .

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Komentaru su dobro došli zato sam i napravio ovu temu, da vidim šta ljudi misle. Ovo jeste gruba procena samo na osnovu potrošnje i cene automobila i goriva. Koga god da pitate koji bi auto uzeo benzin ili dizel, većina kaže dizel ali ta razlika u ceni nekad se isplati tek posle 200.000km a prosečan vozač pređe godišnje između 15.000km ili 20.000km to znači tek posle 10godina on počinje da štedi.

Kod nekih elektro automobila je ista priča.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...