Jump to content
Goran
Dzimbo

Fiat 500L Cross 1.6 MultiJet 120

Recommended Posts

Toliko u dinar sam ja platio komplet registraciju Jarisa pre par dana ( okruglo 350 evra u dinarima ).

I setih se odmah lepog vremena dok sam imao Jazz-a hibrida, jer sam u martu za njega komplet registraciju ( sa tehničkim ) platio samo 195 evra :) 

Samo :) .

A u jos lepsa vremena, maltene identicno sam placao registraciju za 1.4 140 cistog benzinca.

On 5/11/2021 at 9:11 PM, Ivan said:

Na to naravno ide tehnicki (3.000 din) - summa summarum, ukupan ceh je ove godine cca 23.300 din ili 198 EUR (za 1.4 MultiAir Turbo 140 KS).

Sada bi isto to bilo 40% skuplje (oko 32.500 din), posle nepune 4 godine.

Papir sve pamti, pa se lako proveri.

Edited by Ivan

Imao sam prosle nedelje (ne)planiran izlet do Kva i nazad, 340km u cugu. Prosto neverovatno kako ovaj auto lepo ide i kako se vozi, zaboravis se, i cas si na 150-160. Izasao na 105 kkm, treba da vidim koliko sam presao od poslednjeg servisa, a za nekih 10kkm ce i drugi veliki servis.

Moj Note je sličan auto. Ne osetim dalji put. Dal je magistralni ili autoput. Extra klasa. Možda mi sledeći bude 500L Restajl.

2 hours ago, Dzimbo said:

Imao sam prosle nedelje (ne)planiran izlet do Kva i nazad, 340km u cugu. Prosto neverovatno kako ovaj auto lepo ide i kako se vozi, zaboravis se, i cas si na 150-160. Izasao na 105 kkm, treba da vidim koliko sam presao od poslednjeg servisa, a za nekih 10kkm ce i drugi veliki servis.

Kako već drugi veliki servis?

To mi nešto baš prečesto za taj motor?

Nije to tako po planu održavanja, čini mi se.

Prvi veliki servis sam radio na 50 kkm jer je ispunjen bio uslov od 5 godina, po Goranovoj preporuci, jer nisam znao kako je vozen prvih 32 kkm. Sledeci veliki servis se savetuje na 60 kkm predjenih od velikog servisa, sto mu dodje nekih 110 kkm. Znaci cak nemam ni 10 kkm, vec citavih 5 kkm do velikog servisa.

Ne opterećuj se ciframa, 60 k km bez problema može i 65 da bude, pogotovo ako je kod tebe bio, znaš kako je vožen i u kojim uslovima. 

@shuxx meni tih 5 kkm nista ne znaci, bitno mi je da auto uvek imam spreman za put, desava mi se da ne mrdnem po nedelju dana, pa onda u nedelju dana predjem 600-700 km. Svakako na 110 kkm ce biti 60kkm od velikog i 12 kkm od malog, tako da cu o jednom odlasku, veliki, mali, ulje u menjacu, kociono ulje.

1 hour ago, Dzimbo said:

@shuxx meni tih 5 kkm nista ne znaci, bitno mi je da auto uvek imam spreman za put, desava mi se da ne mrdnem po nedelju dana, pa onda u nedelju dana predjem 600-700 km. Svakako na 110 kkm ce biti 60kkm od velikog i 12 kkm od malog, tako da cu o jednom odlasku, veliki, mali, ulje u menjacu, kociono ulje.

Ne znam, zaista. Meni je to nekako malo prečesto za kola sa zupčastim.

Koliko je tebi godina prošlo od prethodne zamene ? Pa, nema sigurno više od 4 godine ?

Vozio sam "za zupčastim" i 2,0 HDIi 1,6 HDI, pa im posle prve zamene zupčastog ( na jednom na 80 kkm, a na drugom na 120 kkm ), prva sledeća zamena nije radjena već posle 60 kkm ( već posle i više od 80 kkm ).

p.s. a ja se nerviram što mi Hondin servis kaže da im za CRV-a ( koji ima lanac ) ne dolazim pre napunjenih 10 godina ili pre 120kkm - samo radi zamene PK kaiša, antifriza ( i svećica ) ...

3 hours ago, moron said:

Pa, nema sigurno više od 4 godine ?

3 godine, ali nemaju veze godine jer se ispunjava uslov predjene kilometraze. Verovatno da bi to moglo jos da se "rastegne" ali ja nemam kad da se igram sa tim, znam da sam miran narednih 60kkm, a i sledeci veliki servis 99% nece biti kod mene. :)

2 hours ago, shuxx said:

Honda, ne menja antifriz 10 god ? @moron

Njihova priča je da pri svakom redovnom servisu kontrolišu i antifriz, a ako je uvek zadovoljavajućeg kvaliteta, da se menja najkasnije tek nakon 10 godina ili 120 kkm (to važi i za ulje kočnica).  A osim onoga ranije pobrojanog ( svećice i PK kaiš ), tada menjaju i ulje menjača i Haldex-a. A rade i kontrolu i podešavanje ventila (jer Honda ne korsti ventile sa hidropodizačima ).

Praktično, taj servis na 120 kkm ili 10 godina im je kao "prvi redovan servis proširenog sadržaja" (osim ako se pre toga pokaže potrebnim zamena antifriza i ulja kočnica).

Znači, ako je po njjhovom, onda "prve decenije" (ili 120 kkm ) samo ulje motora i filteri :) 

2 hours ago, Dzimbo said:

3 godine, ali nemaju veze godine jer se ispunjava uslov predjene kilometraze. Verovatno da bi to moglo jos da se "rastegne" ali ja nemam kad da se igram sa tim, znam da sam miran narednih 60kkm, a i sledeci veliki servis 99% nece biti kod mene. :)

Ja bih to držao do 4 godine ili 75-80 kkm.

:) 

Meni su takodje u prodavnici kad sam uzimao set za veliki servis(continental) rekli da mogu da garantuju do 60K km. 

Ali slazem se da to moze opusteno vise. Uglavnom prvo stradaju aftermarket pumpe, pre 100K hoce da procure, za razliku od OEM. 

Edited by Milos1

6 hours ago, moron said:

Njihova priča je da pri svakom redovnom servisu kontrolišu i antifriz, a ako je uvek zadovoljavajućeg kvaliteta, da se menja najkasnije tek nakon 10 godina ili 120 kkm (to važi i za ulje kočnica). 

Apsolutno, ovo je neki normalan rok trajanja za standardne tečnosti. 

Ulje, godinu dana i do 20000 km opušteno (normalna upotreba, mešovita vožnja)

Ulje menjač bi moglo da se zameni na 5 godina i 120 000 km.

Ovo što sam napisao je za normalnu upotrebu (ne taksi) i prilagaođavanje intervala gradskoj vožnji.

Remen i zatezači, na 5 - 8 godina lagano do 120 000 km. Kod nekih modela i više, mislim da je kod HDI motora i preporučena zamena na 120 000 km ili 5 godina. Ako se više vozi, znači, do nekih 70 000 pa provera, ako nema risova, oštećenja, ne curi pumpa, nema nekih čudnih zvukova, potpuno besmisleno menjati. 

I najgora stvar, uopšte nije garancija da će zamenjeni deo da radi kao prethodni i to ne može niko da garantuje (mala je vajda ako te auto negde ostavi, napravi haos u motoru) jer sve i da neko prihvati garanciju, da remotnuje motor, taj motor i auto više neće biti isti a iscimaš se na zamenu, popravke, drndanje ... a još si sve platio. 

Za 1.4 - 16 v koji sad vozim, remen je šesta godina, 75 000 km i nema nikakvih zvukova, ništa ne curi, auto se vozi 70 % otvoreno 30% grad, pritom, garažiran. Nemam nameru da to rasklapam ništa do 90 000 km i to će da padne, ako budem vozio kao i do sada, za godinu i po dana. Tada ću ga uklopiti sa malim servisom, pa ako bude 88 000 ili 92 000 km, nije važno, to je to.

I još nešto, vrlo je važno, a to je način upotrebe vozila. Ako ima puno hladnih startova, sve se pomera, ako naglo ubrzavaš pa naglo usporavaš, ako ne voziš na visokim obrtajima konstatno itd. Kod benzinca, čak i ako voziš u većem broju obrtaja, lagano menjaš ulje na godinu dana ili 20000 km, jer, pola ga popije :) u tom periodu :) 

Komso, ti navodis primer za nov auto sa originalnim delovima ugradjenim u fabrici. Razni proizbodjaci propisuju i razlicite servisne intervale, pa to ide od 90-160000km za prvi veliki servis.
Ovo sto se kod nas rade veliki servisi na 60k km je cista preventiva, zbog zamenskih setova koji su upitnog kvaliteta.
Pa meni je INA (ako se dobro secam) pumpa za vodu procurela drugi dan nakon velikog servisa.

Sent from my SM-S926B using Tapatalk

@knezevic76

Zato i kažem, ako radi, ne diraj :) samo možeš nešto da pokvariš :) 

Što se tiče zamenskih delova, to je sad, stvarno lutrija. Može da bude loš kvalitet, može da bude loše skladištenje, može da bude da je stajao negde na lageru dugo ... Zato je najbolje da to uradi neki servis koji to radi stalno i zna šta mu stiže, kako stiže od delova i još ako garantuje da će to da radi, super.

Ako ne odrzavate u ovlascenom servisu ( mada i oni uveliko rade sa aftermarket delovima ) potpuno vam je svejedno koji je proizvodjac u pitanju, manje vise svi rade sa istim delovima i razlika je samo u tome sta ako dodje do problema tj do reklamacije, tj kako i u kom roku ce vam resiti problem. Ovlasceni ce vam resiti odmah, takodje i pojedini servisi a opet imate i one koje zabole da vam neki element menjaju ponovo, besplatno. Danas garancija kosta. 

@MiloshBg al mirna savest nema cenu, za sve ostalo tu je mastercard. :)

Hvala na podeljenim iskustvima, ali ja cu svakako kako sam naumio, da prodju neke obaveze koje imam u narednih mesecak dana i zakazujem servis, taman dok dodjem na red kod Gorana. :lol:

Fabricka preporuka je 6 godina ili 120km na Tipu 1.6 Mjet i to je za OE delove. 

Spomenuste negde HDI motore, pretpostavljam da mislite i na 1.6 8v hdi koji se radio do ~2018. Tu je preporuka 5 ili 6 godina i 180k km. 

Ja sam na Brava 1.9 8v ugradio OE set zupcenja i nakon skoro 4 godine i 80 i kusur hiljada zupcasti je i dalje bio kao nov. Plan mi je bio da ga teram do 100k pa da ga opet zamenim za OE ali prodadoh ga. 

Sad na 2.0 TDCI (u stvari HDI) nemam predstavu koliki je interval zamene, ali planiram da ga menjam na oko 60k a vec sam presao 30k za 15 meseci voznje jer za toliku kilometrazu trosak od 350e za delove i ruke mi je podnosljiv.

Edited by MiloshBg