Jump to content
FAS Goran
Nebek

Fiat 500L - plastika spoljnog retrovizora

Recommended Posts

Kada je bilo ovo nevreme pala je grana između desnog spoljnog retrovizora i stakla i polomila mi okvirnu plastiku retrovizora.

Slike u prilogu.

Da li ima negde ovo da se nabavi i da se zameni?

Ako bih nabavio ovu plastiku da li bih mogao sam to da zamenim?

 

IMG_20211222_183348.jpg IMG_20211222_183442.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eper kaze sledece

 

Screenshot_20211222_200002_com.android.chrome.thumb.jpg.21dd38b861e8994724589275dc2d16f2.jpg

 

Pri cemu je razlika

 

Screenshot_20211222_200046_com.android.chrome.thumb.jpg.8f90fec7de8dea9da5cc403aef1f8666.jpg

 

Ja ne vidim taj deo kao poseban deo na retrovizoru koji se menja, sem da je ceo. 

Ovo je za 500L vezano, nije za Cross i druge novije ali verujem da je ista fora. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Nebek Ucukas VIN svog auta (koji i kopiraj jer ako te neko izbaci da ne ukucavas opet) i lagano... Dz je i ima svasta. Samo budi spreman na previse pop-up-ova koji iskacu. Ni ja se ne snalazim 100% ali taljigam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na starom 500L Trekking 2013god sam imao problem da mi je neko razbio tu plastiku na levom retrovizoru.
U to vreme nije bilo polovnih delova pa sam sve zavrsio u ak kompresor.
Plastika stigne u primer boji i onda se farba u boju auta. Nije najjeftinije resenje ali vraca auto u fabriako stanje.

Greska, kad sam bolje zagledao vidim da je to ona plastika napred a ne nazad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na žalost, ovu plastiku nije moguće nabaviti nezavisno od retrovizora tako da se isporučuje samo ceo retrovizor u kompletu.

Cena: 25900+2400 ugradnja, dakle sve ukupno oko 28300 din. u ovlašćenom servisu.

U toku sam komunikacije sa osiguranjem jer mi je auto kasko osiguran pa ćemo videti šta će biti dalje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A sta drugo ocekujete kod ovlascenih :) ? To su to cene, kolega je nedavno uzimao retrovizor za one zadnje serije Suzukija SX4, cena blizu 30.000 din. Doduse, njemu su izlomili sve komplet sa nosacem, pa je i morao da uzima ceo retrovizor. I to se patio ne znam koliko da saceka da stigne.

Mi sa narodnim Fiatima mozemo da pevamo, jer uvek za takve stvari imamo i dodatnu soluciju da uvek imas zamenski ili polovni deo. Dostupan odmah, za smesne pare.

@Nebek

Posto imas sve ostalo sacuvano, a mozda neces da aktiviras kasko - imas opciju da kupis zamenski retrovizor. A sve sto moze napasujes sa svog originalnog. Pogotovo mislim na poklopac retrovizora da se ne bi zezao sa farbanjem, posto zamenski cesto dolaze u prajmeru. Visak lepo stavis na oglase i prodas. Vidi kod ovih poznatijih koji valjaju zamenske delove, tipa Lucasa i slicnih... Evo na brzinu videh da imas i ovde za 37 EUR:

 

Untitled.thumb.png.50d13e4fc64a3b7ba97030325006b6ad.png

 

Uvek postoji i opcija otpada, ovi poznatiji kao Maki cesto preko svojih "sema" mogu da imaju cak i nove delove iz originala u ponudi, po znatno povoljnijim cenama.

Znam da je naplata po radnom casu, ali je cena zamene cist bezobrazluk. Zamenis sam uz pivce za 20 min, kod mene je u pitanju par zabica unutrasnjeg poklopca i tweetera, konektor i 3 srafa.

On 12/22/2021 at 9:37 PM, ISV_01 said:

Ucukas VIN svog auta (koji i kopiraj jer ako te neko izbaci da ne ukucavas opet) i lagano...

Nece bas da moze, a pogotovo ne lagano :) . Na svim tim free verzijama su u najboljem slucaju katalozi za vozila do 2016. godista. Vec za prve verzije novog Tipa, Giuliette iz 2. ristajla, itd. ne mozes da nadjes podatke. Za to provera mora da ide u ovlascenom, iz FCA Srbija nisu imali sluha kada smo ih zamolili da za potrebe kluba dobijemo jednog usera za aktuelne verzije ePer i eLearn, kako bi mogli da pomazemo ljudima ovde.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 minutes ago, Ivan said:

FCA Srbija nisu imali sluha kada smo ih zamolili da za potrebe kluba dobijemo jednog usera za aktuelne verzije ePer i eLearn, kako bi mogli da pomazemo ljudima ovde.

A da ih opet zamolimo? (tipa trep trep) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slobodno probaj, mozda padnu na tvoj sarm. Inicijalno je bila moja skromna ideja kao entuzijaste, kako bi sa informacijama i opisima procedura i radova, mogli da pomognemo ljudima i sa novijim vozilima.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@ISV_01

 

Ne možemo jer nije baš 100% tačno da "nisu imali sluha", već nemaju tehničkih mogućnosti. Zna @Ivan tačno o čemu je reč.

 

Nema tehničkih mogućnosti jer taj user ne bi imao ograničen pristup samo na ePER podatke, a ne može da se kreira novi sa ograničenim pristupom.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Ivan said:

Slobodno probaj, mozda padnu na tvoj sarm. 

Ajd da ne idem vise u off, znas sto se Bogunovic zatvorio, tj izgubio licencu? Pa dosao Bravo Aliexpress sa celicanama na dz pregled, pa sad razmisljam sta bi bilo da se logujem na ePer... 

@neshaoct

Jasno jasno. Ni ja ne bi voleo da vidim nesto sto ne treba, posle operacije mi samo fali slog :shock:

Edited by ISV_01

Share this post


Link to post
Share on other sites

EPILOG (koga zanima neka čita da zna šta ga čeka sa prevarantima)

 

Zovem UNIQU i telefonskim putem prijavljujem štetni događaj, neka Mirjana sa druge strane mi traži podatke i kucka ih u računar,... između ostalog dogovoroimo se da piše da je uzrok štete lavina jer kaže: "... to je najsličniji opis onoga šta se desilo...", i kaže da će mi kolege iz odeljenja šteta poslati link ka aplikaciji "Moj procenitelj" kako ne bih morao da idem na Novi Beograd na procenu jer je šteta mala.

Oni mi šalju link za njihovu aplikaciju "Moj procenitelj", pokrenem tu aplikaciju islikam dokumente, auto, i štetu iz više uglova. i pošaljem im.

Sutradan stiže mi na mejl njihov zapisnik na koji se moram izjasniti odnosno saglasiti ili ne saglasiti, a u zapisniku kao uzrok štete naveden je "Udar"?! (kako udar kada je koleginica unela "lavina"?... ali jebi ga nije bitno daj da se završi,,,), i u polju "Stanje vozila" piše "Prosečno" (a auto kupljen u junu!?).

Ukoliko se ne javim u roku do 3 dana smatraju da sam prihvatio zapisnik.

Moje učešće u šteti je 5% ili min.100EUR (što sam morao da odaberem prilikom izbora kasko osiguranja).

Zovem UNIQU da pitam da li će mi sledeći put biti uvećana premija jer sam sada koristio kasko,

Javlja se neka Elvira i kaže da to pitanje postavim onima koji su mi poslali zapisnik.

Ja njima šaljem mejl sa dva pitanja: prvo vezano za učešće u šteti, a drugo vezano za uvećanje premije sledeći put jer koristim kasko.

Oni mi odgovaraju SAMO NA PRVO PITANJE i ovaj put NE POTPISUJU svoj mejl (za razliku od ranije prepiske).

Ja im ponovo šaljem mejl ali sada sa pitanjem: "Kome da postavim pitanje?'". Oni ne odgovaraju.

Ja opet zovem UNIQU ponovo i razgovaram sa nekom Mirjanom koja me sada upućuje na to da prilikom odabira na automatskoj sekretarici pritisnem taster 1 a ne taster 2 jer oni ne znaju ništa o šteti. Ja joj kažem da je visina štete 28300din. i objašnjavam a ona odbija da priča i traži da ponovo pozovem i odaberem taster 1.

Ja radim tako i sada dobijem neku Tanju koja konačno nevoljno kaže: "Da... biće vam povećana premija po sistemu bonus-malus", a na moje pitanje: "Koliko?" opet muk.

 

Sve u svemu jako mučno... mogu misliti kako je ljudima koji pretrpe ogromnu štetu.

 

Sada idem dalje pa ćemo još videti do kraja kako će se završiti Ep o Ramajani odnosno retrovizoru.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Nebek

 

Iskreno, nema tu prevare....da si pitao ovde na Forumu brže bi dobio iste odgovore. :thumbup: 

 

Uvek jedna aktivacija kaska povlači skuplju polisu naredni put. To se izbegne tako što se sledeća kasko polisa zaključi kod druge osiguravajuće kuće jer oni te podatke ne smeju da dele međusobno (za razliku od aktivacija po obaveznoj polisi osiguranja). Koliko će biti skuplja sledeća polisa uglavnom najviše zavisi od iznosa koji je Osiguranje isplatilo na ime štete.

Uvek se plaća učešće u šteti ako je ono ugovoreno, i uvek će to biti onaj iznos koji je povoljniji za osiguravajuću kuću. Zato i jeste nezahvalno aktivirati kasko za manje štete.

 

Priče oko lavine, udara ili šta god - nisu od značaja. Bitno je samo da bude jedan od polisom osiguranih rizika.

Mogao si da napišeš da si zatekao takav auto na parkingu (onda bi tu štetu vodili kao ''vandalizam'' ili ''obesti trećih lica''). Ili, mogao si da kažeš da si pogrešno procenio odstojanje od zida/stuba prilikom parkiranja u nekoj od garaža, jer smeš ti da budeš kriv...zato i plaćaš kasko. Jedino ako se napiše da je šteta nastala od drugog auta u saobraćaju mogu da zvocaju što nisi zvao Policiju i da traže Zapisnik od Policije, pa se to izbegne tako što kažeš da si zatekao auto na parkingu sa tim oštećenjem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@neshaoct

Ma sve ja to znam... al' reko' da se izjadam forumašima...

Nervira me šetanje od telefona do telefona, izbegavanje konkretnih odgovora, što svakom moraš sve da prepričaš od početka do kraja, ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jel si nasao negde da kupis, ja danas pocepah istu tu plastiku samo na drvo na parkingu. Kupio bih mozda i ceo retrovizor sa otpada pa samo to zamenio al su im oglasi neodredjeni pa da mi uštedia vreme na telefoniranje

Sent from my VOG-L29 using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pre par dana sam menjao ceo retrovizor u AK Kole preko osiguranja, cena sa farbanjem poklopca u boju karoserije 49000 (sam retrovizor je oko 42000, ostalo je farbanje i ruke). Aftermarket retrovizor kod njih je oko 30000  jeftiniji ALI (s obzirom da sam ga isprobao) iako na prvi pogled deluje identicno, vidi se da je uradjen od tanjeg materijala, klimav je, pri brzinama na autoputu i kad stojis u leru, trese se...tako da je razlika u kvalitetu ocigledna. Taj aftermarket bih uzeo samo da moram licno da placam, a u skripcu sam sa lovom, ili da je neka frka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...