Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Meksiko 2021

Recommended Posts

Gle, i Sena se namerno pri velikoj brzini bez kočenja zabijao u Prosta i obrnuto, Hamilton, Fetel, Alonso, svi su oni imali svoje "prljave" momente, pa zamisli samo ono cik-cak branjenje Sene kako bi prošlo sa današnjim pravilima, izbacili bi ga iz trke momentalno. Niko tu nije cvećka od velikih šampiona, ali to im i jeste karakteristika, pobeda po svaku cenu, bez milosti, često i preko granica fer pleja, nije tu samo Šumaher "kriv".

 

Ono što Šumahera odvaja od ostatka i zbog čega je - po meni - najveći svih vremena, pored talenta i brzine, je naporan rad i požrtvovanost, trening, sposobnost da podigne jedan posrnuli Ferari i da ne odustane do poslednjeg momenta, da ih vrati na staze stare slave i ispiše istoriju, posle 5 godina mukotrpnog rada i unapređenja. Fetel pokušao da iskopira, nije uspeo nažalost, u ovoj MercFIA eri nije moglo.

 

Sa druge strane, slušamo smešnog Hamiltona kako kuka svaku trku kada nema bolid sekund brži od svih ostalih, evo samo primer sa poslednje trke, "kad je čak i Perez bio iza mene jasno vam je koliko su brži" alo bre magarac maleni, kakvo je to nipodaštavanje protivnika, naviklo to da pobeđuje svaku trku pa sad kad shvata da će mu obećani/plaćeni rekord po broju titula izmaći, odmah frka panika, te nelegalna krila, te "nešto su izvukli iz bolida, hm, čudno", pa pre par godina "trickery neki Ferrari radi, čudesno su brzi" - a poslednjih 7 godina ima najdominantniji bolid u istoriji F1, a ako ne daj bože nešto zapne, tu je FIA da uspori ostale. Pit stop pravila ove godine? Smešno.

 

Da li se neko seća dominacije Ferarija 2000-2004, pa svake božije godine su se u nekoj meri menjala pravila kako bi ih usporili i prekinuli dominaciju, te može dolivanje, te ne može, te ove gume, te format kvalifikacija, i na kraju su nekako uspeli da ih unište 2005. sa onim pravilom o menjaju guma, pa Alonso ni kriv ni dužan uze dva komada, inače bi lagana devetka bila, možda i 10ka. Dok sada imamo potpuno drugu situaciju, sramno providna Merc pravila, kad god se neko približi ajmo nešto da im nađemo, ali zato DAS može celu godinu, od sledeće ipak nemojte, nije fer. Bljak.

 

Zato sad navijam iz sve snage da ih Maks razvali, navijam kao da mi je brat rođeni dok gledam trke, ne gotivim ni njega ni najmanje, posebno zbog svih kršenja i divljanja prethodnih sezona, ali ko god da je, nebitno je, samo da nisu Hamilton i Mercedes.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kad smo vec kod istorije,poceo sam da pratim F1 od davne 96te,a evo i dan danas na zidu moje sobe vise svetski šampioni,jedan je najboljih od svih,a i drugi je legenda F1,to su posteri iz topspida daleke 2001ve

viber_slika_2021-11-09_20-39-20-660.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Vule said:

Gle, i Sena se namerno pri velikoj brzini bez kočenja zabijao u Prosta i obrnuto, Hamilton, Fetel, Alonso, svi su oni imali svoje "prljave" momente

Niko tu nije cvećka od velikih šampiona, ali to im i jeste karakteristika, pobeda po svaku cenu, bez milosti, često i preko granica fer pleja, nije tu samo Šumaher "kriv".

To upravo i rekoh ;) , svi su imali neke svoje ispade... Bukvalno svi protivnici Senne su navodili da je uz savrsen osecaj gripa bolida, imao i tu osobinu da u kriticnim situacijama postavi bolid tako da protivniku ostavi da odluci da li ce do kontakta doci ili ne. Ili cuvena Suzuka 1989., borba za titulu i kontakt sa Prostom. A po meni njegova najveca mrlja, takodje Suzuka iduce 1990. i opet borba za tiltulu i opet sa Prostom (koji je ovaj put bio u Ferrariju). Kada je isprovociran suspenzijom od strane Balestrea i ishodom prethodne sezone, kao i odlukom da iako je imao pol bude na prljavoj strani staze - unapred najavio da nece pustati gas u prvoj krivini. Sto se i desilo, oba kandidata za titulu u punoj brzini zavrsavaju u pesku vec posle startog pravca. Sve je okarakterisano kao trkacki incident, bez kazni - i za razliku od Prosta prethodne, Senna uzima titulu te godine. Imali smo slicnih situacija i 2016. izmedju Rosberga i Hamiltona...

Kod Schumija mi se jedino nije svidelo to sto je oba puta, u direktnoj borbi za titulu izveo identican manevar, maltene iz ocaja se evidentno zabijajuci u protivnike. Pokusavajuci da im napravi stetu na prednjoj suspenziji zbog koje nece zavrsiti trku, pri cemu je on prethodno imao neki poen prednosti. Opet kazem, veliki vozac, ali su me ta dva evidentno prljava i nesportska poteza na startu karijere nekako opredelila da nikada ne navijam za njega, za koji god tim da je vozio.

6 hours ago, Vule said:

Ono što Šumahera odvaja od ostatka i zbog čega je - po meni - najveći svih vremena, pored talenta i brzine, je naporan rad i požrtvovanost, trening, sposobnost da podigne jedan posrnuli Ferari i da ne odustane do poslednjeg momenta, da ih vrati na staze stare slave i ispiše istoriju, posle 5 godina mukotrpnog rada i unapređenja.

Identican pristup je imao i Brazilac - neverovatna posvecenost svakom detalju, tehnicka potkovanost, ucestvovanje u razvoju... Sami inzenjeri su i u McLarenu i u Williamsu isticali koliko im je znacio takav feedback sa same piste, do u fascinantne detalje. Cuvena je anegdota iz McLarena, gde su ga inzenjeri ubedljivali da nema sanse za nekom greskom na motoru, da bi ga na njegovo insistiranje ipak otvorili i ustanovili da ga osecaj nije varao.

Samo hocu da kazem koliko su obojica bili veliki vozaci, posveceni svom poslu do najsitnijih detalja. Kako bilo ko od navijaca dozivljava obojicu, to je vec druga prica. Imao sam srecu da gledam i poredim obojicu, cak i u medjusobnim duelima. Bilo je i brojnih istrazivanja na temu najveceg, glasanja drugih F1 vozaca, pa ko zeli lako ce naci ta misljenja koja su raznolika. Meni je samo zao sto nismo doziveli kulminaciju tog duela, verujem da bi mozda bio i najveci rivalitet u F1 istoriji.

 

Jedino u cemu se delimicno ne slazem, u bilo kom slucaju - ma koliko dobar vozac bio, ipak je samo sraf u masineriji, iza njega mora da bude mocna ekipa i vodjstvo. Prvi mi padaju na pamet era McLarena, pa Williamsa, pa Briatore sa Benettonom i Jean Todt upravo sa Ferrarijem. A primera ima gomila da odlicni vozaci nisu mogli da se pokazu u iole losijim ekipama.

Nasmesnija skorija potvrda toga mi je (i jedva sam cekao da se desi :D jer sam znao kako ce se zavrsiti) - kada je Russel uskocio u Hamiltonov bolid, na ovalu u Bahreinu krajem prosle godine. Decko ih je sve sa grida u kompletu oprao na ruke :D , poigravao se sa Bottasom, a i dan danas sam ubedjen da ga je Merc namerno minirao sa onim greskama u pitu. Kako ne bi dominantno pobedio i samo 100% dokazao ono sto svi odavno znaju...

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Ivan said:

Jedino u cemu se delimicno ne slazem, u bilo kom slucaju - ma koliko dobar vozac bio, ipak je samo sraf u masineriji, iza njega mora da bude mocna ekipa i vodjstvo. Prvi mi padaju na pamet era McLarena, pa Williamsa, pa Briatore sa Benettonom i Jean Todt upravo sa Ferrarijem. A primera ima gomila da odlicni vozaci nisu mogli da se pokazu u iole losijim ekipama.

Nasmesnija skorija potvrda toga mi je (i jedva sam cekao da se desi :D jer sam znao kako ce se zavrsiti) - kada je Russel uskocio u Hamiltonov bolid, na ovalu u Bahreinu krajem prosle godine. Decko ih je sve sa grida u kompletu oprao na ruke :D , poigravao se sa Bottasom, a i dan danas sam ubedjen da ga je Merc namerno minirao sa onim greskama u pitu. Kako ne bi dominantno pobedio i samo 100% dokazao ono sto svi odavno znaju...

Ma slažemo se svakako, šraf u mašineriji - apsolutno, samo je pitanje kakav je šraf, onaj što zategne i drži ili neki rđavi što će da popusti. Pogledaj Alonsa recimo, nema tima iz kog nije otišao a da nije dupetom zatvorio vrata, bukvalno svaka ekipa koju je napustio je tog momenta prodisala. Znači, koliko god bio briljantan i brz, pristup, ego, komunikacija, šta god da je u pitanju, mu nisu jača strana. Slična priča je sa Hamiltonom, koliko besramno krivi tim u direktnom prenosu posle svakog lošeg poteza, pitstopa, taktike, lošeg plasmana, a onda se narednih 5 dana pravda preko instagrama kako ga niko nije razumeo šta je hteo reći. A da nije tog istog tima, i dalje bi imao jednu titulu koju je osvojio neverovatnom srećom. 

 

A ovo za Rasela u Mercedesu, ja mislim da je svako ko iole prati formulu 1 znao šta će mali da uradi u tom Mercedesu u Bahreinu, posprdao se sa svima, pokazao koliko je ustvari do bolida, pa čoveče on je ceo vikend bio na radiju sa inžinjerom u toku treninga, kvala, pa i trke, pokušavao da ustanovi za šta služi koje dugme i kada da ga koristi, i pored toga je bio ubedljivo najbrži i da nije bilo one sabotaže, uzeo bi tu trku sa 30 sekundi prednosti. Mene samo zanima kakve klauzule ima u ugovoru za sledeću godinu, koliko brzo će smeti da vozi, jer ako ih puste 1 na 1 da se trkaju, mislim da se Luisu ne piše dobro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To bas i napisah u temi o Mercedesu - ocekujem da ga uspore, ali se nadam da ga nece bas ubijati u pojam. A opet kazem da verujem da je Russell toliko dobar i brz, da nema sanse da prodje tretman kao njegov prethodnik beskicmenjak.

Nego, dogadjaji se (na srecu nas ljubitelja) vrte kao na traci, pa da se polako selimo na sledecu aktuelnu temu... Stize nam legendarni Interlagos:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/83416-f1-sao-paulo-brazil-2021/

 

PS: Kada vec pominjemo taj period, uz slike Schumija i Hakkinena koje kacite - moram da dodam slike jos jednog (bar meni) legendarnog dvojca iz tog vremena:

 

flavio-briatore-758185.thumb.jpg.7dabd592018f7027dc520d1c03e5aa39.jpg jpg_Jean-Todt-1-3.thumb.jpg.18d66b3f33753a49f15c8949efd1ebf7.jpg c76be7d8052a4be78a47df485bf4e415.thumb.jpg.2fdd5bd026e47b77f72b10efcf95e49f.jpg

 

I tvorci uspeha Ferrarija sa pocetka milenijuma, u jednom kadru - proslavljeni Ross Brawn, Schumi i Jean Todt:

 

ferrari90schumacher.thumb.jpg.7b49665e362c182de0d4344aa1f75c24.jpg

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...