Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

20 hours ago, b.aleksic07 said:

Primetio sam da su kratka svetla prilično loša.iako je usmerenost dobra ,slika na regloskopu( uređaj za štelovanje farova ) nije,kao ni intenzitet svetla ,dok su duga svetla odlična.Inače sijalice su H7,halogene.

'Izgorele' soljice projektora....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koštala je više nego što sam imao.

Na PA joj je cena bila 5400 ,a uzeo sam je za 5000,dodao oko 130 evra za ove "sitnice " tipa daska i  ostalo,i 310 evra za registraciju, balansiranje guma (moraće i jedna felna malo da se prepegla pošto malo baca),a kasnije i mali servis ,pošto prodavac garantuje da je sve zamenjeno (ulje je doduše bilo čisto ).

55 minutes ago, rkoma1986 said:

'Izgorele' soljice projektora....

Da li mogu da se menjaju ,ili se menja ceo far?

Edited by b.aleksic07

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mogu da se menjaju, ja bas planiram to da radim. Nije mi toliko los intenzitet svetla ali kad sam video kako to sija sa novim soljicama, raspametio sam se. Imas u Lazarevcu servis farova 'Pro auto'. Cini mi se da jako dobro rade i verovatno cu ici do njih ako ne dobijem neku preporuku za NS

Share this post


Link to post
Share on other sites

@b.aleksic07

Mozes da zamenis samo projektore, ali to podrazumeva otvaranje/zatvaranje fara (uz sve sto to moze da prati, ako se ne uradi bas pedantno).

Pre bilo kakve zaje*ancije, licno bih ti predlozio da pokusas sa xenon setom, investicija od celih 30-40 EUR. Pogotovo sto je na Bravu/Delti vrlo lako za pristup, ugradnju i mesto za balaste. Mesta koliko hoces, jos kod 1.4 benzinaca mozes da igras kolo pod haubom.

I pogotovo sto je auto pred kraj produkcije, verujem da soljice nisu bas toliko stradale. Jos ima i dnevna svetla.

Imam Bravo pribliznog godista, sa nekim najobicnijim halogenkama sa kojima je kupljen, snop oborenog svetla nije bio zadovoljavajuci (pogotovo sto je prethodni auto imao xenon, s konja na magarca). Nisam hteo nikakve pojacane sijalice (imam lose iskustvo sa njima sto se tice trajnosti), vec resim da pokusam sa xenon setom. Svakako bih ga i ostavio da sam radio zamenu projektora jer je sijalica H1, dakle moze u neki Morimoto Mini H1 projektor... I evo vozim tako vec 4. godinu, svetlo je vrlo dobro, toliko da na magistrali uopste ne mora da se pali dugo, sto je za mene potpuno OK. Pa mozes da pokusas tako nesto pre kupusanja fara - a vidjao sam XY brljotina i od ovde izvikanih majstora (lose rotirani projektori, lose zadihtovano pa uvlaci vlagu i prljavstinu, nagorele soljice projektora zbog kvaliteta istih, stvaranje "dima" sa unutrasnje strane stakla, napukla kucista farova, itd...).

22 hours ago, b.aleksic07 said:

iako je usmerenost dobra ,slika na regloskopu( uređaj za štelovanje farova ) nije

Ovo mi bas ne ide zajedno u istoj recenici - ili farovi nisu dobro nastelovani ili regloskop nije bazdaren (a iz mog iskustva, cesto bude i jedno i drugo).

 

Pozdrav i dobrodoslica na forum i sa moje strane, da te autic lepo sluzi.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neka je sa srecom.
Ja bih poslusao Ivana i ubacio xenon za pocetak. Moze da resi problem a izbeci ces veci trosak i, sto je najbitnije, maltretiranje sa majstorima i razmisljanje kako ce da odrade posao i hoce li biti problema koje je Ivan pomenuo nakon intervencije.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što se cenjkanja tiče ,lično ne voli da se cenjkam ali kada piše da cena nije fiksna pitam koliko to nije fiksna.Na većini placeva početno sniženje je bilo 150 -200 evra ,negde 50-100, a tek za po neki auto i više ( možda bi mogla da se obara cena i više od 150-200 ali me je mrzelo da se mlatim)
Što se Delte tiče ( kao i ostalih Italijana) ,ona nije baš popularan auto u Pomoravlju i Šumadiji pa je verovatno prodavac spustio cenu da mu ne stoji. 

Svakako nema pravila,ali vredi cenjkati se ,jer prodavci uglavnom lupaju cene ,pa ako prođe prođe.

Da ne komentarišem šta se sve nudi i kakvi su krševi su u pitanju za 4000evra( mislio sam da za  4000 može da se nađe pristojan auto ,koji ne mora da se farba kompletno i da se menja enterijer ,a verovatno i motor i set kvačila).

 

Što se tiče farova,

možda nisam baš lepo objasnio ,ali ukratko ,uređaj je baždaren ,propisno postavljen i usmerenost je dobra - " bije u centar " gde bi i trebalo ,ali slika nije dobra ,jer umesto horizontalne linije s leva do centra i podizanja od oko 45* ,daje sliku koja liči na V što znači da će vozilo koje dolazi u susret biti zaslepljeno,a uz to pokazuje da je intenzitet svetla slab ,za razliku od dugog gde su svi parametri dobri ,što se vidi i na putu.

Ko je video kako se šteluju farovi zna o čemu pričam .

Slikaću sledeći put kada budem išao ,pošto planiram da proverim i izduvne gasove i da uradim dijagnostiku .

A što se tiče ksenona ,naknadna ugradnja je prilično problematična ,kao i za led sijalice ,blješti na sve strane ,i ne može da prođe tehnički,,nemam brizgaljke za pranje farova i uz to na vanrednom bih bio neispravan.

kak_pravilno_otregulirovat_fari_kt.jpg

kak_pravilno_otregulirovat_fari_kt_3.jpg

Edited by b.aleksic07

Share this post


Link to post
Share on other sites

@rkoma1986 ako nađeš nekog u NS javi. Ja sam sve bliži da sam odradim.

I što čak Lazarevac? Kacimbaš radi dobro u BG, imaju i oni BB elektro, ledmaster... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@andreja.micovic pa nemam pojma, negde sam naisao da je neko pisao da rade dobro, zapratio ih na instagramu, stalno kace radove, i kazem, deluje mi da rade prilicno dobro. Ali sam uvek otvoren za neku preporuku, naravno da mi vise odgovara da je neki bliži servis. Ja volim da odradim sam oko auta sve što mogu, ali ovo je baš baš zeznut posao, posle da krene da mi magli far, upuco bi se.

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, b.aleksic07 said:

A što se tiče ksenona ,naknadna ugradnja je prilično problematična ,kao i za led sijalice ,blješti na sve strane ,i ne može da prođe tehnički,,nemam brizgaljke za pranje farova i uz to na vanrednom bih bio neispravan.

1. Naknadna ugradnja je vrlo lagana, pristup farovima na Bravu/Delti je boza za razliku od prethodnih modela, sto je vrlo bitna stavka iz vise razloga.

2. Snop je u projektorskom faru ogranicen metalnim shield-om sa gornje strane. Tako da nema nikakvog rasipanja svetla i "bljestanja" kada se snop lepo upuca. Koliko godina vozim, ne secam se da mi je iko blicao, stani ispred takvog fara u visini vozaca pa ces se i sam uveriti (ili lakse proveri projekciju na zidu).

3. Tehnicki sam lagano prolazio zakljucno sa majem ove godine, ako ti je frka za ovo "novo" (a verujem da ce se brzo vratiti u normalu), za 5 min samo raskacis xenon sijalice i vratis halogene (prednost lakog pristupa).

4. Sa normalnom, fabrickom bojom od 4300K i projektorom apsolutno nikome neces upadati u oci. Jos imas DRL za preko dana. Niti ima bilo kakvih kontrola na putu niti vanrednih tehnickih. A prvi bih voleo da ih ima, s obzirom kakav sve raspad od farova ljudi voze. Tu pricu slusam od 2008. kada su kod nas krenuli ksenoni i slatko i bezbedno se navozah sa njima skoro deceniju i po. A i da nekad bude neka kontrola, lako ces na licu mesta vratiti halogen sijalice (kao sto su grebali folije) i teraj dalje - jos jedna prednost laganog pristupa.

5. Tek ako krene kontrola na putu, razmisljacu sta dalje. A pukom reparacijom i opet obicnom sijalicom ne racunaj da ces dobiti ista. Klasicni reflektor se za obicne sijalice mnogo bolje pokazao u praksi (sto mozes da vidis i na primeru svog dugog svetla, koje je i kod mene odlicno).

6. Svako sa svojim autom radi sta hoce, naravno. Samo ti predlazem jos jednu jeftinu soluciju, a opet imajuci u vidu radove pojedinih "strucnjaka" za reparaciju i kasnije komplikacije, koje sam video stelujuci ko zna koliko desetina farova. Daleko od toga da ne moze da ispadne dobro, ako se pedantno uradi i probere par solidnih projektora.

2 hours ago, b.aleksic07 said:

jer umesto horizontalne linije s leva do centra i podizanja od oko 45* ,daje sliku koja liči na V što znači da će vozilo koje dolazi u susret biti zaslepljeno

Linije levo od zize moraju da bude ravne kod oba fara zbog (ne)zaslepljivanja, da li si proverio kako ti sijalica oborenog stoji u lezistu?

Ili da ti nije levi far sa nekog "Engleza", daleko bilo :blink: ? I to sam vidjao da se prodaje kao OEM kod nas (sto je po meni za streljanje :)). Jeftino, originalan far u kutiji, a kad pogledas u cemu je kvaka, proverom po serijskom u ePer vidis da je DX varijanta (za desni volan). Isto to sam vidjao i montirano, a jos manje mi je jasan mozak koji je toliko bahat da vozi tako nesto. A ako je za tako malo tehnicki neobrazovan da ne vidi, jos gore. U takvim situacijama ne mozes nista nego da modifikujes projektor ili menjas ceo far.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

To apsolutno da, ali mislio sam na (ocuvan projektor+4300K ksenon) vs (remontovan projektor+obicna sijalica), posto covek zenta od vanrednog i redovnog tehnickog. Nema sanse da ovo drugo prismrdi.

Uostalom, uvek mozes da pozajmis balast+sijalicu od nekoga, montiras na jedan far i uporedis. Mislim da sam sa mog Brava skidao bar 10 puta sa desnog fara (skida se bukvalno za minut-dva) i pozajmljivao i ljudima odavde :D . I maltene svi su posle otrcali i kupili CN Light 4300K i slatko se vozili bez komplikacija i kupusanja farova.

Cisto dajem ideju za test, a ne kazem da ce to svakome pasovati niti da sam u pravu. Ako su projektori urnisani tesko. A cisto sumnjam da je kod coveka to slucaj, em ima DRL, em je Delta sa kraja produkcije. Licno bih bar probao da vidim rezultat.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Videću šta može da se uradi sa svetlima .Moraću da počnem od sijalica ,nisam gledao kakve su i koje su,a videću i da li su možda sočiva prljava( projektori ili kako već).Ako ništa ne bude pomoglo razmisliću o ksenonima,ali s obzirom na novonastalu situaciju sa TP i policijom,ne bih sebi da zagorčavam život . Recimo ,onako najblaže ,da mi je poznata problematika i da znam kakve sve komplikacije mogu da proiziđu iz tih prepravki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Delimicno se slazem sa Ivanom :) Moja ideja je, bas sam sa se sa Markom dopisivao, 3" projektor za H7 sijalicu i H7 4200K AC ksenon. Ako budu pravili na tehnickom problema, zamenim sijalice za pola h najvise (ispraksovao sam se sa demontazom branika i ostalog dela). Posle tehnickog vratim. Licno sam se uverio u benefit projektor+ ksenon na prethodnom autu tako da ne razmisljam koliko su mi ili nisu ocuvani projektori, menjam. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apsolutno se slazem sa obojicom, a upravo je najmanje cimanje pozajmiti od nekoga "razradjenu" 4300K sijalicu i probati :) . Jedino u delu oko potrebe zamene samog projektora mozda malo drugacije razmisljamo. Ako odlicno vidim na magistrali, bez potrebe za dugim svetlima ili na mokrom - ne zelim da bez potrebe "cackam mecku" za potencijalne kasnije brljotine. Rekoh vec sta sam sve vidjao - lose rotirane projektore, nagorele soljice zbog loseg kvaliteta, pojavu nekakvog dima/magle sa unutrasnje strane stakla fara (da li od nagorevanja projektora ili njegove blizine staklu fara), lose zadihtovane farove koji uvlace vlagu i prasinu, polomljena kucista, itd... Treba to dati ipak nekome od poverenja ko ce pedantno uraditi i stajati iza toga. Niko naravno ne spori da ce novi kvalitetan projektor+4300K ksenon dati najbolji rezultat na putu.

26 minutes ago, andreja.micovic said:

zamenim sijalice za pola h najvise (ispraksovao sam se sa demontazom branika i ostalog dela)

Sta je problem na 2.0, vozacki far? Na 1.4 benzincu je sve boza za pristup (atmo, T-Jet, MultiAir, nebitno) - mali motorcic, zato je lako i testirati stanje. Cak nema problema ni kod akumulatora, takodje nema filtera za gorivo sa druge strane (na mestu njegovog srafa, napravio sam alu nosac balasta). Cak nista nisam ni zavlacio ni sakrivao (kao na 1.9 Stilu koji je jos bio pakao za pristup) - upravo iz razloga da za 2 minuta mogu da konvertujem na halogen. Za ovih 14 godina do sada nije bilo potrebno :) .

Nadam se da se ovo iznad shvata iskljucivo kao dobronameran savet sta moze da se proba, jeftino, lako i bez komplikacija. A ne kao bilo kakvo ubedjivanje da sam u pravu - svako ce raditi prema stanju na svom autu, rezultatu na putu i u skladu sa svojim entuzijazmom. Navedeno je iz mog visegodisnjeg iskustva sa Bravom/Deltom i tim "Al" farovima i maglenkama kod gomile ljudi. Imalo je naravno slucajeva i gde su projektori bili za plakanje, tako da nista sem zamene istih nije pomagalo.

10 hours ago, b.aleksic07 said:

Ako ništa ne bude pomoglo razmisliću o ksenonima,ali s obzirom na novonastalu situaciju sa TP i policijom,ne bih sebi da zagorčavam život . Recimo ,onako najblaže ,da mi je poznata problematika i da znam kakve sve komplikacije mogu da proiziđu iz tih prepravki.

Slusam :) .

Share this post


Link to post
Share on other sites
28 minutes ago, Ivan said:

Sta je problem na 2.0, vozacki far?

Jep.
 

img_8142.thumb.jpg.bb04324a9b6f0475e20758777d1867b0.jpg

 

Ne nadjoh bolju sliku ali to je to (jes da je 1.6, 2.0 je malo veci). Duboki su farovi na delti + aku odmah iza + ovo ojacanje sto drzi vezni lim. Moze se zameniti rukom ali mi je brze da skinem jednu stranu i izvadim far, cca 10 minuta. A ovako gadjaj sijalicu, namesti one drzace... Vise mi treba za to.

 

Edited by Ivan
Sredjena slika

Share this post


Link to post
Share on other sites

@PremieRacing

E, ako si nas najurio :stuart: . Bice, bice, samo da vidimo u kom smeru ce da se rasplamsa diskusija :D i gde da sibamo.

A i pomazemo kolegi sa mogucim solucijama iz iskustva, posto se pozalio na oboreno svetlo.

 

@andreja.micovic

Hvala, pretpostavio sam. A pazi kosacicu (koristice mozda i kolegi za T-Jet) - iza vozackog fara sam za fabricki sraf montirao alu-nosac balasta i opet se sve skida bez problema (balast+sijalica). Sa druge strane tek moze kolo da se igra.

 

121020196774.jpg.a06f478a075654161cacc29498770201.thumb.jpg.7ecda1f505566b7b0885ab5f0a86c06f.jpg

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...