Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Ford patentirao izduvnu cev koja se uvlači

Recommended Posts

ford cev.jpg

 

Konkurencija među proizvođačima SUV i off-road vozila je sve veća, a Ford je odlučio da uvede tehnološku novinu koja će mu pomoći da bude u prednosti u odnosu na rivale. Ford je patentirao zadnju cev izduvnog sistema koja može da se uvlači ispod vozila.

 

Kako saznaje CarBuzz, patentna prijava je podneta u Sjedinjenim Državama i Nemačkoj, a cilj ove inovacije je da izduvna cev ne štrči pozadi, čime se poboljšavaju manevarske sposobnosti na teškim terenima, odnosno povećava maksimalni mogući silazni ugao vozila. ''Maksimalni dozvoljeni silazni ugao mnogih terenskih vozila je manji od napadnog ugla. Razlika između ova dva ugla može uzrokovati nekoliko problema'', piše Ford u prijavi patenta. ''Kada se, na primer, vozilo kreće po teškom terenu, u slučaju velikog silaznog ugla izduvne cevi mogu udariti u tlo uzrokujući oštećenje i potencijalno deformaciju ovih cevi'', navodi ovaj američki proizvođač. Uvođenjem pokretne zadnje izduvne cevi Ford bi mogao poboljšati terenske sposobnosti svojih SUV i terenskih vozila, bez redizajniranja zadnjeg dela automobila. To bi takođe pomoglo da se izbegne oštećenje izduvnih cevi terenskih vozila. Vozač bi upravljao ovim sistemom jednostavnim prebacivanjem vozila u terenski režim, a cev bi se zatim automatski uvlačila.

 

Da li će ova inovacija zaista ući u proizvodnju ostaje da se vidi, ali s obzirom da su se Ford Bronco i Bronco Sport nedavno pridružili gami Fordovih terenaca, američkom proizvođaču svakako ne nedostaje vozila koja bi mogla koristiti ovo tehničko rešenje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...