Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Finska 2021.

Recommended Posts

Pobeda Evansa na reliju i ispitu ''power stage'', kazna Ožieu

 

218778-finska 2021 03.jpg

 

Finski reli je bio stopostotno srećan za brzog i očito raspoloženog 32. godišnjeg Britanca Elfina Evansa, vozača Toyote Yaris WRC. Evansu je ovo već 15. sezona u WRC-u, takmičio se na 103 relija, 83 puta je pobedio na brzinskim ispitima, ima 17 podijuma, a ovo mu je peta WRC pobeda, međutim još nijednom nije bio svetski šampion.

 

218779-finska 2021 02.jpg

 

U svojoj karijeri je imao velike pehove iako je iz relija u reli podizao formu. U Finskoj je pokazao izvanrednu stabilnost i konstantnost, vozio praktično bez greške. Nije kalkulisao ni na ispitu ''power stage'' koji donosi dodatne bodove, pa je na severu Evrope uknjižio maksimalnih 30 bodova (25+5). Bio je bolji od svih, a za njega je najbitnije da se približio lideru šampionata i svom velikom timskom rivalu Sebastienu Ožieu na 24 boda, uoči poslednja dva relija.

 

Na cilju je rekao: ''Zaista sam srećan, doneo sam pobedu timu i dao sam sve od sebe. Moramo tako i u Španiji''.

Videći u šampionatu, 37. godišnji Francuz Sebastien Ožie, u subotu uveče je zaradio kaznu od jednog minuta uz plaćanje 800 evra. Kontrolori su primetili da Ožie nije pravilno vezao kacigu, a za isti prekršaj je kažnjen sa 400 evra i na reliju Monte Karlo - sada je ta kazna finansijski udvostručena.

 

218780-finska 2021 01.jpg

 

Ožie je na Finskom reliju zauzeo 5. mesto i upisao je 10 bodova (bez dodatka na ispitu ''power stage''), a njegova prednost iznosi 24 boda. Na cilju relija je rekao: m''Motor mi je jednostvno stao. Ipak, radujem se asfaltu u završnici šampionata''.

 

U krugovima navijača i svih poklonika relija sada se najviše razgovara o novom svetskom prvaku, i ko će to biti, Ožie ili sve bolji Elfin Evans.

Mišljenja su podeljena. Ipak, čini se da će na asfaltnim brzinskim ispitima Ožie pokazati da je ipak bolji od svih ostalih, a Evans mora da ide na pobedu uz puno reskiranja.

 

Finski reli je opravdao sva očekivanja, bio je odlično organizovan, uz puno vatrenih navijača, prošao je srećom bez povreda posada iako je bilo nekoliko incidenata i izletanja. Mladi Rovanpera je razočaran, a i nije se pojavio na ispitu ''power stage'' zvanično zbog ''medicinskih problema''. Poslednjeg dana nije startovao ni Tijeri Nojvil sa Hyundaijem, pretpostavljamo zbog oštećenog automobila. Toyota je pobedila, ali i Hyundai može biti zadovoljan jer su Tanak i Brin dospeli do podijuma. Pretposlednji reli šampionata u Španiji daće bliži odgovor na pitanje o novom reli prvaku sveta 2021.

 

Konačni plasman WRC Finska 2021.:

  1. Evans - Toyota
  2. Tanak - Hyundai  +14.1 sekunda
  3. Brin - Hyundai  +42.2
  4. Lapi - Toyota  +58.8
  5. Ožie - Toyota  +2.54.4 minuta
  6. Grinsmit - Ford  +5.02.3
  7. Formo - Ford  +6.22.9
  8. Suninen (WRC 2) - Volkswagen  +9.52.1
  9. Ostberg (WRC 2) - Citroen  +10.07.8
  10. Lindholm (WRC 3) - Škoda  +10.52.8

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...