Jump to content
FAS Goran
SpeedLord

Fiat Nuova Bravo 1.6 MJet - ABS modul

Recommended Posts

Dobar dan dobri ljudi.

Početkom ove godine kupih Fiata Bravo 2011 godište 1.6 Multijet 105 konjskih snaga sa manuelnim šestostepenim mjenjačom.

Prezadovoljan sam automobilom prava je zuca, međutim u Julu mjesecu se pokvari ABS modul, radio je pod maksimalnim opterećenjem čak i kada je auto ugašeno, čula se buka iz njega i znao je biti veoma vreo.

Odem u ovlašteni Alfa Romeo/Fiat servis da mi se uradi dijagnostika kažu predhodni vlasnik auta je vjerovatno nešto čačkao ABS, otišao ti procesor ABS modula i ABS modul a novi ti je 2600 eura, naravno to je za mene preskupo i ne odgovara mi pa poslije odem kod auto električara kaže on samo da se drugi ABS modul nađe polovni i da se ugradi ali mora biti isti broj ko na ovom što mi se pokvario da bi odgovarao autu.

Na početku mi skoro ništa na insturment tabli nije radilo, ali auto električar isključi ABS modul i skide mu osigurač iz auta, kaže možes ga vozit bez problema izvađen je osigurač samo nemaš ABS, ESP i hill holder.

Nalazim se u Bosni i Hercegovini, tačnije u Sarajevu i apsolutno nigdje ne mogu da nađem ABS modul sa istim brojem, naletio sam na par njih ali jedan ili dva broja se razlikuju međutim svaki se mora poklopiti.

U pitanju je onaj broj sa metalnog dijela modula.

Ovim putem se obraćam svojim komšijama za pomoć jer je ovaj problem postao veoma frustrirajući, već tri mjeseca nikakvog napredka nema.

Da li se iko od Vas susretao sa ovim problemom i da li mi iko od vas može izaći u susret da mi pomogne ?

Broj ABS modula: 0265951740

 

Unaprijed se zahvaljujem i srdačan pozdrav.

 

 

Edited by neshaoct
precizirao naslov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala ti puno !

Nažalost ne vrše dostavu za Bosnu, ali probaću pa ćemo vidjeti, ako ništa dao si mi orijentir pod drugim brojem da tražim još.

Ako imate još prijedloga bio bih Vam zahvalan.

Ako sam te fino shvatio ti brojevi što si nabrojao takođe odgovaraju ?

https://www.olx.ba/artikal/43741904/abs-fiat-bravo-2009-0265251843-51877725-adis-29758/

 

Evo našao sam ABS modul pod ovim drugim brojem što si naveo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Predpostavljam da je rijedak kvar pa strvinari dižu cijenu modula.

Još jedno pitanje gospodo, ako uzmem modul da li je dovoljno da se postavi pa će raditi ili se mora kodirati pa postaviti ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kod ovlascenih deo kosta toliko koliko kosta, nema tu nikakvog dizanja cene zbog "retkosti". Zna se kako rade, koje su cene, da su samo "menjaci" delova - uostalom kao i svaki drugi ovlasceni. S druge strane, Fiat ima tu ogromnu prednost da (bar kod nas) maltene svih delova ima u izobilju, cak i originalnih novih, po znatno povoljnijim cenama. Znate vec koje seme su u pitanju.

1 hour ago, SpeedLord said:

Ako imate još prijedloga bio bih Vam zahvalan.

Hajde ti lepo postavi VIN auta za koji te zanima, pa da vidimo sta kaze ePer i fabrika. Ili ako ti je to problem da bude javno, posalji mi na PM (ili na kraju krajeva pogledaj sam).

U ePer ce se lepo videti sta tacno fabricki ide i da li je mozda ranije prckano nesto. Najvise zbog ovoga:

1 hour ago, SpeedLord said:

kažu predhodni vlasnik auta je vjerovatno nešto čačkao ABS

Dalje, moze da se pogleda potencijalna ePer Replacements lista, tj. da li i sta moze od drugih serijskih (eventualno od druge opreme, motorizacije, cak i drugog modela, sta je vec moguce). Ako se nadje nesto pod tim brojevima, nema potrebe traziti dalje. Verujem da ce se to lako naci ovde kod Pedje u Indjiji ili kod Makija u Sapcu, za normalne pare.

1 hour ago, SpeedLord said:

Nalazim se u Bosni i Hercegovini, tačnije u Sarajevu

E jbg, da si se javio malo ranije, bio sam ti u gradu prosle nedelje na par dana ;) . Najmanji problem je bio da pokupim po Sapcu ako ima (usput mi je) i da ti ponesem, ne bi bio prvi... Ali je problem sto ne znam kada cu ici sledeci put. Za razliku od ranije gde se unapred planiralo i lepo skitalo poslom, Corona i ovi VPN-ovi, TeamViewer-i, AnyDesk-ovi napravise od nas kancelarijske moljce :D .

 

PS: Temu cemo prebaciti u odgovarajuci tehnicki podforum za Nuova Bravo, posto je trenutno na pogresnom mestu (ne bih je ni video da me Mile nije tagovao).

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 hours ago, Ivan said:

E jbg, da si se javio malo ranije, bio sam ti u gradu prosle nedelje na par dana

Uvijek ima naredni put hehe, kad god naletis može se piće popiti.

 

Nisam neki stručnjak što se tiče automobila, pokušao sam koristiti ePer stranicu, unesem VIN auta i dođem do menija gdje mi pokaže auto ali ne znam naći na stranici ABS modul niti kako vidjeti koji bi zamjenski odgovarao.

Ako ti nije problem poslaću ti u pm VIN, ne bih javno objavljivao, a u međuvremenu pokušaću i ja sam vidjeti ePer zamijenske dijelove.

Izvinjavam se ako sam pogriješio podforum, prvi put sam na ovoj stranici i haman sam napravio račun danas radi ovog problema.

I zaista, zaista hvala Vam mnogo, puno sto mi pomogli Milutinac i Ivane!

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, SpeedLord said:

Ako ti nije problem poslaću ti u pm VIN

Naravno da nije problem, pomoci cu koliko imam saznanja. Ovako, na osnovu VIN koji si mi poslao, ePer kaze da su ovo odgovarajuci Fiatovi SN za tvoj auto:

71754856: pumpa

71754857: elektronski kontrolni modul

U Compatibility listi sa slike ispod, videces da su oba dela za vozilo sa VDC (tj. ESP) + za verziju sa C635 menjacem, tj. za restyle Bravo (razliciti su SN za starije i bez VDC).

Putanju na kojoj trazis komponente sam ti zaokruzio crvenim (a podatke o tvom vozilu maskirao, kao sto smo se dogovorili):

 

Untitled.thumb.png.40004b98124e400e94d51fce0b37c640.png

 

Ako se pogleda Replacements lista, nema zamena i oba dela idu samo na restyle Bravo. Olaksavajuca okolnost za nalazenje je sto ide na sve restyle sa ESP (proverio sam i za svoj VIN, identicni moduli idu i na MultiAir Turbo benzinjaru, npr.):

 

Untitled3.thumb.png.308543860f36fe7c64ea494a673ba2fc.png Untitled1.thumb.png.54efb3b96f5477b39f56b6e3e900811d.png

 

Sto se kontrolne jedinice tice, kompatibilnost potvrdjuje i Bosch stranica:

 

Untitled4.thumb.png.a66af8b5b48212cbb7adfade999fecb0.png

 

Pa vidi mozes li da iskopas negde te fabricke brojeve na svojim jedinicama. Takodje su ti izgleda kod ovlascenih dobro preneli cenu - pumpa je neverovatnih 2000 EUR, a kontrolna jedinica oko 600 EUR :blink: . Imas na forumu temu o otpadima, sa brojevima telefona, pa pozovi ove nase poznate "fabrike" :) tipa pomenutih Pedje iz Indjije ili Makija iz Sapca, ima ih jos par velikih. Meni na osnovu svega deluje da ce moci bilo koji modul sa restyle Brava sa ESP. Ako ti je neki problem sa snalazenjem ili pozivom iz druge drzave, javni pa cu ti ja proveriti, najmanji mi je problem da zvrcnem. Ako budem u prilici mozda mogu da pripomognem i oko slanja, ali nista ne smem da obecam.

Za ovaj broj 51877725 kojim ste baratali - ePer ne izbacuje nikakav rezultat. To je sve sto ja mogu da vidim iz ePer.

2 hours ago, SpeedLord said:

Izvinjavam se ako sam pogriješio podforum, prvi put sam na ovoj stranici i haman sam napravio račun danas radi ovog problema.

Sve OK, vec je sredjeno. A tu smo zbog mnogo vise stvari (pre svega druzenja) sem kada se ima problem ;) .

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Molim Vas zanemarite ovaj zadnji post što sam napisao, pogrešan sam modul uslikao i pogrešno mjesto broja označio.

Izgleda da mi serijski broj modula koji budem uzeo treba biti na ovome mjestu, pod istim brojem. slika u prilogu.

Zamoliću admina da izbriše predhodni post.

 

fae4cba9e3dd2e05968ad648b7cade1f.jpg

 

Edited by Ivan
Sredjena slika

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, SpeedLord said:

da li moram odvojeno uzimati pumpu i elektronski kontrolni modul ili to sve spada u ovaj dio što sam Vam uslikao ?

Plasticni deo je Bosch kontrolna jedinica za ABS i ESP. Dok je metalni deo cilindar i pumpa iz koje idu kociona creva ka tockovima. Menjaces u zavisnosti sta je kod tebe u kvaru i da li ovi po otpadima to uopste prodaju odvojeno, treba proveriti obe stvari.

Ono sto te zbunjuje su Fiatov SN koji se vidi u ePer i ovi interni Bosch brojevi, to su 2 razlicite stvari. Ne tvrdim da sam u pravu, ali prilicno sam siguran da isti modul ide na sve restyle Bravo modele sa ESP i C635 menjacem. Sto se vidi kada se u ePeru pogledaju svi moguci rezultati za restyle Bravo (bez filtera po VIN) - isti SN i pumpe i kontrolne jedinice ide za sve te verzije (a moguce da Bosch ima neke svoje podverzije iste stvari):

 

Untitled1.thumb.png.398624a3e5e165ba1b7461ac5edfabec.png

 

Po meni, na otpadu traziti ESP verziju sa restyle 1.6 MultiJet, restyle 1.4 T-Jet, 1.4 MultiAir, restyle 2.0 Multijet (ali ne sa starim Opelovim F40 menjacem, nego takodje sa C635).

Ako ti znaci, evo slikao sam sve sto sam mogao da uhvatim kod sebe i napravio ti jedan "kolaz", restyle 1.4 MultiAir je u pitanju. Na pumpi je ugraviran identican prvi segment 51877725, a zatim ide dodatni 0265251843. Ista ta kombinacija je ponovljena i na nalepnici na vrhu (brojevi koji su, uz tvoj broj, na onom prvom linku koji ti je Mile ostavio):

 

Untitled.thumb.png.3762b1d45ca7a27e14ed696e45f08912.png

 

PS: Obrisao sam ti post koji si trazio za sklanjanje ;) .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update:

 

Napokon sam riješio problem, naručio ABS modul pod istim serijskom brojem (0 265 951 740) 2013 godinom proizvodnje tj. sa restyle brava.

Naručeno iz Poljske od firme koja se bavi prodajom novih i korištenih auto dijelova koja se zove "Euro France 24", ljudi zaštite artikal, uslikaju kao dokaz i dostave račun preko maila i dostavom, u biti sve uredno.

Ako nekome treba neki dio na autu a ima poteškoća sa pronalaskom istih, toplo preporučujem ove.

 

Hvala Vam svima i lijep pozdrav prijatelji. :cheers:

Share this post


Link to post
Share on other sites

@SpeedLord

Hvala i tebi za povratnu informaciju, super da si resio :thumbup:.

Ako nije nezgodno pitanje - dopisi samo da li si iskopao novo ili polovno, koliko te je izaslo na kraju (koliko deo, a koliko dostava), za koliko stize i sl. Hvala za ovu soluciju, zatrebace mozda nekada clanovima ove informacije.

Culi smo se i na PM, znas da sam pokusao da ti iskopam i kod par najpoznatijih otpada kod nas. Ali nazalost nisu imali modul bas sa tim brojem (cak ni Pedja/Indjija ni Maki/Sabac), cisto ako nekome zatreba i taj info. Generalno su svi tanki za neke specificne delove za restyle Bravo, to sam provalio. Kupusaju se najvise matori 1.9 sa pocetka produkcije, bar za sada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeste i preko PM-a smo razgovarali, znam da si pokušao da izađes u susret i da iskopaš kod Vas i zaista sam ti zahvalan na tome.  :unworthy:

Nije nezgodno pitanje, naravno zato sam na predhodnom odgovoru naveo od koga i kako sam naručio da i ostali imaju info, dio je bio polovan i koštao je 78.46 eura, a dostava UPS standard me izašla 10.38 eura.

Znači sve ukupno 88.84 eura.

Malo je komplikovana situacija bila što se tiče dostave, ne rade dostavu za Bosnu i Hercegovinu a ni za Crnu Goru, ali za Srbiju rade tako da vi nećete imati problema što se tiče toga.

A moj najbolji prijatelj ima prijatelja čiji brat živi u Sloveniji, pa sam naručio iz Poljske u Sloveniju, potom je onda meni poslato preko busa u BiH tj. u Kakanj pa meni u Sarajevo.

Znači od Poljske do Slovenije došla pošiljka za 2 dana.

Pošteno sam se namučio ali uspjeo sam riješiti situaciju, šta je tu je, hebes ga haha.

Nezgodno je pravo sa dijelovima za restyle Bravo, pogotovo kod nas u BiH, uistinu si u pravu da su tanki sa dijelovima, malo me zabrinjava u budućnosti kako i šta dalje ako se nešto desi što se tiče dijelova ali šta je tu je, gdje ima volje ima i načina.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima,

Upao sam u problem u proteklih par meseci. Otišla mi je centrala ABS-a na bravu, ne mogu nigde da je nađem od tada. Da li slučajno neko zna majstora, prodavnicu, otpad, bilo gde u Srbiji (idealno Beograd i okolina), koji bi mogao da ima ovu centralu? Prilično mi je hitno zbog registracije.

Kad sam razgovarao sa majstorom rekao mi je da se centrala teže nalazi zato što treba da podržava opciju "hill holder". Ovde je detaljnije model centrale:
51877725 0265251843  Bosch centrala ABS-a

Hvala.

 

Edited by Ivan
Spojeno by Andreja, sredjen format

Share this post


Link to post
Share on other sites

065 6388 812

060 6388 812

Autom otpad Fiata, Alfe, Lancie u Mladenovcu pa pitaj mozda imaju.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@aleksababic59@gmail.com

Pozdrav i dobrodosao na FLCS forum. Nepotrebno otvorena tema spojena je sa postojecom.

Nisi se bar predstavio i napisao koja je verzija Brava u pitanju. Posto je obicno problem naci centralu za novije, restyle verzije.

5 hours ago, aleksababic59@gmail.com said:

Kad sam razgovarao sa majstorom rekao mi je da se centrala teže nalazi zato što treba da podržava opciju "hill holder".

Sto bi u prevodu znacilo da auto ima ESP i tako bi i trebalo traziti. Posto je Hill Holder, uz ASR, samo podskup ESP sistema.

Pisalo se detaljno na temi sa kojom smo spojili, pa pogledaj.

Kontakte otpada imas u ovoj temi, prelistaj zadnje, aktuelne strane. Obavezno pozovi prvo snabdevenije (Maki Sabac, Indjija,...):

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/5602-fiatlanciaalfa-romeo-otpadi/

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ivan preimenovati ovaj forum u FGCS, posto lancia zamrla, a G od Google... 

broj dela, ctrl+c, dodaj fiat, ctrl+v u onu kutijicu pored google natpisa i vidici se prosire

Share this post


Link to post
Share on other sites
56 minutes ago, aleksababic59@gmail.com said:

Srdačno,

Nemoj "srdacno" ;) , slobodno se ukljuci u druzenje (ako zelis, naravno). Nismo tu samo kada nekome nesto treba...

 

1 hour ago, darkman14 said:

@Ivan preimenovati ovaj forum u FGCS, posto lancia zamrla, a G od Google... 

Bolje "G" za Geely :) . Svega ce ovde biti, a sve manje Fiata i Lancia, nazalost.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...