Jump to content
FAS Goran
horvat

F1: Rusija 2021

Recommended Posts

VN Rusije

 

Zvanično ime: Formula 1 VTB Russian Grand Prix 2021

 

Lokacija: Soči, Ruska Federacija

 

Datum: 24.-26. septembar 2021

 

VN-Rusije-e1579431340918.png

 

 

Velika Nagrada Rusije je prvi put vožena 1913 i 1914 na stazi u Sankt Petersburgu. Pobednik prve trke je bio Rus Georgy Suvorin dok je godinu dana kasnije slavio Nemac Willy Scholl. Trka je prestala da se održava nakon početka Prvog svetskog rata i nije održavana čitavih 100 godina.
Ruski predsednik Vladimir Putin je 2001. godine pružio ličnu podršku za projekat „Pulkovskoe Ring“ nedaleko od aerodroma Pulkovo, ali se trka nikada nije održala. Novi pokušaj je usledio 2003. kada su gradske vlasti Moskve odobrile projekat za izgradnju staze na severu grada. Projekat je napušten zbog rasprave oko komercijalnog ugovora.

 

Circuit_Sochi-2015_T4-300x217.jpg     F1_Grand_Prix_Russia_2014_start_lane-300x217.jpg

 

U septembru 2008. godine, otkriveno da je počeo rad na stazi za Formulu 1 u gradu Fediukino koji se nalazi oko 77 kilometara daleko od centra Moskve. Autodrom je postao poznat kao Moscow Raceway, a projektovao ga je Herman Tilke sa ciljem da jednog dana bude domaćin Formula 1 i Moto GP trka. Plan za dovođenje Formule 1 na Moscow Raceway nikada nije realizovan, ali je ugostio rundu Formule Renault 3.5 i 2.0 kao i FIA GT1 World Championship i Superbike World Championship.

Planovi Rusije da dobije trku Formule 1 su dobili dodatni vetar u leđa debije Vitalyja Petrova u šampionatu 2010. Bernie Ecclestone je takođe izrazio želju da se Formula 1 vozi i u Rusiji bilo na autodromu blizu Moskve ili u letovalištu Soči.

Trka je konačno potvrđena u oktobru 2010. i najavljeno je da će prva Velika Nagrada biti održana u Sočiju 2014. i da ugovor traje do 2020. Staza koja se nalazi u okviru Olimpijskog parka izgrađenog za potrebe Zimske Olimpijade 2014. je duga 5.9 kilometara i spada u kategoriju uličnih staza.

 

Prva trka je održana 12. oktobra 2014, a pobednik je bio Lewis Hamilton u Mercedesu. Mercedes je na ovoj stazi dominantan i jedini je konstruktor koji je pobeđivao na njoj.

Tokom 2021. je objavljeno da će se trke Formule 1 u Rusiji od 2023. voziti na stazi Igora Drive koja se nalazi pedesetak kilometara severno od Sankt Peterburga.

 

RUS-map.jpg

 

Satnica: 

 

Petak 24.09.2021.

Prvi trening: 10:30h – 11:30h

Drugi trening: 14:00h – 15:00h

Subota 25.09.2021.

Treći trening: 11:00h – 12:00h

Kvalifikacije: 14:00h – 15:00h

Nedelja 26.09.2021.

Trka: 14:00h

 

tekst i slike : VN Rusije – Pole Position (pole-position.rs)

 

 

Edited by horvat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Otkazan treći trening zbog jake kiše. Čeka se 14h za kvalifikacije,ali pitanje i tada šta će biti.Pominju i kvalifikacije za nedelju ako kiša nastavi da pada ceo dan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kakve kvalifikacije,pola sata pre početka stala je kiša.Svi su počeli sa intermedijum gumama i tako sve do q3 tj.5 minuta pre kraja.Prvo Rasel stavlja gume za suvo pa polako i ostali.Mercedes zadnji menja gume,plus Hamilton pri ulasku u boks oštećuje prednje krilo i tu gube dosta vremena pri zameni.U medjuvremenu Sainc postavlja najbolje vreme pa nakon njega Noris uzima pol poziciju i Rasel postavlja treće vreme.Perez opet podbacio

 

FAIjdy5X0AEiKOn.jpeg

FAIkWPhXoAMLmBH.jpeg FAIfVmzUUAAOlYW.jpeg FAIfXwkWYAAVG1p.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Noris kreće sa pol pozicije u nedelju

 

FAIkWPhXoAMLmBH.jpeg

 

Lando Noris je osvojio pol poziciju u kvalifikacijama pred nedeljnu trku za Veliku nagradu Rusije, presnosi Sport Klub. Noris je do prve startne pozicije stigao u poslednjem krugu uzbudljivih kvalifikacija. Tri munuta pre kraja Q3 dela kvalifikacija najbolje vreme imao je Luis Hamilton, ali on će na kraju u Sočiju krenuti sa četvrte startne pozicije. Hamilton je u ulasku u boks pred sam finiš kvalifikacija oštetio prednji deo bolida nakon što je udario u ogradu. Zato su nam spektakl na kraju kvalifikacija priredili Noris, Sains i Rasel. Izgledalo je da će možda na pol poziciji da se nađe Karlos Sains, ali Noris je ipak bio taj kome se najviše isplatilo pravo trkanje u kvalifikacijama.

 

Poredak na kraju je sledeći - najbrži je bio Noris, slede ga Karlos Sains, Džordž Rasel, Luis Hamilton i Danijel Rikardo na petoj poziciji. Noris je najbrži krug, koji mu je i doneo pol poziciju, izvozio za 1:41.993. Sains je imao zaostatak od 0.517, a Rasel od 0.990. Prvih deset kompletirali su Fernando Alonso, Valteri Botas, Lens Strol, Serhio Perez i Esteban Okon. Vodeći u generalnom plasmanu Maks Ferstapen krenuće sa poslednjeg mesta zbog kazne koju je dobio zbog menjanja pogonske jedinice.

 

Trka se vozi u nedelju sa početkom u 14 časova i uz prenos na Sport Klubu HD.

 

=====

 

Norris: Rizik se isplatio

 

Britanac je danas ostvario svoju prvu pol-poziciju u karijeri pošto se najbolje snašao u promenjivim uslovima u Sočiju.
''Nisam ovo očekivao posle Monce. Ipak, promenjivi uslovi su nam dali priliku i iskoristili smo je. Osećaj je sjajan i prosto ne znam šta da kažem. Sesija je bila luda. Doneli smo odluku da pređemo na slikove i nisam očekivao pol-poziciju. Jako mi je drago zbog celog tima. Nije bilo lako i nisam imao sigurnost na početku, ali sam održao temperaturu u gumama i isplatilo se'', izjavio je Norris.

 

=====

 

Sainz: Znali smo da će biti veoma neizvesno

 

Vozač Ferrarija osvojio je drugo mesto na kvalifikacijama u Russiji.

''Bilo je veoma neizvesno. Da budem iskren, tako je bilo od samog početka. Od Q2 videli smo da možemo da koristimo i gume za suvo. Dobra je bila strategija da dva kruga ranije zamenimo gume, kako bi imali vremena da zagrejemo slik pneumatike. Nažalost, ja sam bio jedan od prvih koji je prošao liniju cilja. Svakako, ovaj vikend nam je jači od ostalih. Očekujemo da će se sutra poboljšati vozači Mercedesa kao i Perez. Borićemo se sa njima'', kazao je Sainz.

 

=====

 

Russell: Nemamo šta da izgubimo sutra

 

Britanac je još jednom imao sjajne kvalifikacije u Williamsu.
''Ovo je potpuno ludo. Drugi put smo u prva tri u poslednje četiri trke. Ekipa je ponovo obavila odličan posao. U pravom trenutku smo promenili gume, i moram reći da na stazi nije bilo nimalo lako. Radujem se borbi sa ovim momcima. Naš trkački tempo nije bio loš juče. I dalje zaostajemo za McLarenom, Ferrarijem i naravno Mercedesom, koji sutra startuje iza nas. Mislim da ćemo imati dobru borbu. Naša brzina na pravcima je odlična i prosto ću opet da idem na podijum. Nemamo šta da izgubimo'', izjavio je Russell.

 

=====

 

Hamilton: Ovakve greške se ne očekuju od svetskog šampiona

 

Britanac je neshvatljivom greškom upropastio kvalifikacije sebi i timskom kolegi Bottasu.
''Prosto sam pogrešio i strašno sam razočaran. Do tog trenutka sam bio u ritmu i stvarno mi je žao i svih u ekipi, kako ovde na stazi, tako i u fabrici. Niko ne očekuje takve greške od svetskog šampiona. Ipak, to je što je i daću sve od sebe da popravim situaciju sutra. Na kraju je bilo užasno. Bilo je malo prijanjanja, staza je još bila klizava i nisam mogao da održim temperaturu u gumama. Dva puta sam završio u zidu u Q3 i to je baš retkost za mene. Trenutno se grozno osećam, ali pokušaćemo sutra da popravimo raspoloženje'', izjavio je Hamilton.

 

=====

 

Gasly: Tražio sam nove gume, ali me je tim ostavio na stazi

 

Francuzu nije jasno šta su u AlphaTauriju mislili kada su ga u finišu Q2 ostavili na istrošenim gumama.
''Bili smo brzi u Q1 i na početku Q2. Ali, na kraju smo ostali na gumama koje su bile mrtve. Nekoliko puta sam tražio da promenimo gume, ali smo ostali na stazi. Imali smo tempo da budemo u Q3 i ostvarimo dobar rezultat. Loše smo ovo uradili i stvarno mi nije jasno zašto nismo menjali gume. Moramo da razgovaramo o tome, ali sada se fokusiramo na trku koja će biti vožena po suvom. Nadam se da ćemo nadoknaditi pozicije pošto je jasno da nismo tamo gde zaslužujemo'', izjavio je Gasly.

Share this post


Link to post
Share on other sites

šteta za Landa,kockao se,mislio da bez zamene zavrsi na prvom mestu,al udario pljusak ,a i Leklerk nije na vreme zamenio gume

cigan ima srece,svaka cast Maxu al i Saincu,konacno ferari na podijumu

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton u Sočiju do 100. pobede, Norisovo kockanje sa kišom

 

rus_trka.jpg

 

Luis Hamilton slavio je na trci za Veliku nagradu Rusije. Britanac je u Sočiju stigao do 100. pobede u karijeri. On je tako postao prvi vozač u istoriji koji je stigao do pobede broj 100. Lando Noris je držao prvo mesto tokom većeg dela trke, ali ga je jedna pogrešna odluka pri promeni vremenskih uslova u Sočiju koštala pobede i otvorila Hamiltonu put do toga da postane prvi vozač koji ima trocifreni broj trijumfa. Drugo mesto osvojio je Maks Ferstapen (+53.271) iz Red Bul Rejsinga, koji je krenuo sa poslednje pozicije, a treći je bio vozač Ferarija Karlos Sainc. Četvrti je bio Danijel Rikardo, peti Valteri Botas, a šesti Fernando Alonso. Lando Noris je na kraju završio kao sedmi, koji je, ispostaviće se, potcenio vremenske uslove, nadajući se da nekoliko kapi kiše koje je i uočio i prijavio timu nekoliko krugova pre kraja, neće prerasti u potpuni potop staze u Sočiju. Prvih 10 kompletirali su Kimi Raikonen i Džordž Rasel.

 

Vodeći u generalnom plasmanu je Luis Hamilton sa 246.5 bodova, a prati ga Maks Ferstapen koji ima dva manje. Treći je još jedan vozač Mercedesa Valteri Botas sa 151 bodom, dok je na četvrtoj poziciji Lando Noris koji ima 139 bodova.

 

Hamilton: Neizmerno sam zahvalan, Lando je bio odličan

 

Luis Hamilton rekao je posle pobede na trci za Veliku nagradu Rusije da je zahvalan navijačima na podršci, ali je i pohvalio vozača Meklarena Landa Norisa koji je vodio tokom većeg dela trke. Hamilton je u Sočiju ostvario 100. pobedu u karijeri i tako postao prvi vozač u istoriji koji ima taj broj trijumfa. ''Veliko hvala za sve navijače u Sočiju. Trebalo je mnogo vremena da se stigne do 100. pobede u karijeri i zapravo, nisam bio ni siguran hoću li do nje doći. Lando je odradio sjajan posao. Neizmerno sam zahvalan timu i fabrici'', rekao je Hamilton i dodao: ''Imali smo sjajnu publiku, ne tako dobre vremenske uslove, ali bila je dobra trka. Hvala svima u Rusiji što su nas tako lepo ugostili. Moj tim je na kraju odradio posao zamenom guma, nisam znao da ih Lando nije promenio dok nisam video. Bilo je lepo videti moj bivši tim kako sjajno funkcioniše''.

 

On je prokomentarisao i uspeh Maksa Ferstapena koji je krenuo sa poslednje pozicije i na kraju trku završio kao drugi. ''Nisam bio najsrećniji načinom na koji sam vozio kvalifikacije, gledao sam snimak iznova i iznova. Bile su to sitne greške, ali bilo je daleko od savršenog. Jutros sam trenirao uz mali bol u vratu, ali uspeo da sam da prevaziđem sve. Potrudio sam se da se držim dalje od problema na stazi, očigledno je i Maks to uspeo da odradi, pošto je od poslednje stigao do druge pozicije''.

 

Ferstapen: Trka nije bila laka, nisam očekivao ovaj rezultat

 

Maks Ferstapen bio je zadovoljan ishodom trke za Veliku nagradu Rusije. Holanđanin je počeo trku sa poslednje startne pozicije, ali je na kraju kao drugi prošao kroz cilj.

''Kada sam se probudio ovog jutra nisam očekivao ovaj rezultat. Doći od poslednjeg do drugog mesta je veoma, veoma dobro. Trka nije bila laka. Teško je preticati, a istovremeno je lako oštetiti gume. Mnogo toga se dešavalo na začelju. Ali, bitno je da smo odradili dobar posao, ostali smo čisti i pravovremeno doneli odluku da promenimo gume. Bilo je teško prelomiti, ali smo reagovali na pravi način''.

 

Noris: Odluka je bila moja, razočaran sam

 

Lando Noris priznao je da je razočaran zbog svega što se dogodilo u završnici trke za Veliku nagradu Rusije. Noris je držao prvo mesto tokom većeg dela trke, ali ga je jedna pogrešna odluka pri promeni vremenskih uslova u Sočiju koštala pobede. Vozač Meklarena odlučio je da ne ode na promenu guma u trenutku kada je počela kiša, pa je na kraju završio kao sedmi.

''Ne znam odakle da počnem. Nisam srećan. Razočaran sam''. Doneli smo odluku da ostanem na stazi. Tim je želeo da odem u boks, ja sam mislio da je bolje da ostanem. Bila je to moja odluka. Ispostavilo se pogrešna. Pomalo je srceparajuće. Do tog momenta momci su radili fantastičan posao. Zadovoljan sam svime, osim tom jednom odlukom''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lando baš nije imao sreće,ali su ga i zvali iz boksa dva ili tri puta da menja gume

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sam je kriv, više pameti sledeći put. Da je ostalo suvo, Hamilton ga ne bi prestigao još 3 dana da voze, ovako, jbg, rizikovao je, nije prošlo, idemo dalje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bas se culo da su ga ponele emocije... steta. Luis je pobedio na iskustvo i tim, uopste ne na brzinu (al naravno daleko od toga da je bio spor)... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Luis nije mogao Rikarda da obiđe 15 krugova sve i kad ovaj nije imao DRS, McLaren je fejlovao opasno ovu trku iako su imali preozbiljan tempo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...