Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Dacia Jogger

Recommended Posts

AutoservisEmisija.jpg AutoservisEmisija: Dacia Jogger

 

Nema konkurencije jer nema novih automobila sa 7 sedišta koji koštaju kao Jogger, ali to ne znači da uopšte nema konkurenciju - ima dosta mladih polovnjaka sa 7 sedišta od drugih brendova:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka čast Dačiji za Jogger i ostvareni rezultat.

 

Ne znam da li pod time misle samo na petosed verziju ( kao pandan karavanima ) ili i na sedmosed.

 

Mada, ima to vozilo (za moje razumevanje) i par "faula", ali, idealno ne postoji, pa ni Jogger nema tu obavezu :)

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za te pare najkompletnije vozilo.Čovek se oseća prijatno u Joggeru bez obzira što vidiš sve falinke

@moron misle na sve verzije

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada se davno pojavila Dacia Lodgy, baš sam je detaljno sagledavao, jer mi je u to vreme još uvek povremeno bio potreban automobil sa trećim redom (i tada sam vozio 308 SW sa tri reda ).

I ako nešto dobro pamtim u vezi Lodgy-ja, vrlo lako se ulazilo na mesto vozača, daleko lakše nego u tadašnji Sandero ili tadašnji Logan.

Medjutim, kada je u pitanju Jogger, nema neke značajne razlike i dok sam ga gledao (2-3 puta, u raznim salonima), pri ulasku na sedište vozača bih maltene udario glavom u A stub (osim ako vrat dobro ne savijem), na isti način kao u Loganu ili Sanderu.

Jer, prednja vrata sva tri automobila su ista. Kao i oblik i položenost A stuba. 

A baš zbog te velike položenosti A stuba, gornji deo vetrobrana mi je relativno bliži (kod sva tri modela) i "napada me" suncobran.

 

I tu za mene Jogger gubi neke lepe osobine Lodgy-ja.

 

Kada kod Jogger-a pogledaš B stub i gornju liniju rama prednjih i zadnjih vrata, jasno se vidi da su zadnja vrata svojim gornjim delom "viša" nekoliko cm od prednjih. Nije uopšte problem kako to izgleda, već ti potvrdjuje ono što gore napisah, da je ulazak na prednja sedišta Joggera u smislu lakoće ili nelakoće, isti kao kod Logana ili Sandera.

 

Kod Lodgy-ja to nije bio slučaj. On je imao "svoja vrata". I prednja i zadnja. Koja su gornjim delom rama prozora formirala ravnu liniju. Nije postojala očigledna "stepenica" na prelazu sa prednjih na zadnja vrata kao kod Jogger-a.

 

Inače, nedavno se vozih u jednom Jogger taksiju i pošto smo dugo bili zaglavljeni, pitam vozača za utiske i on mi je to isto naveo kao svoje zapažanje. 

 

Takodje, u drugom redu sedišta Jogger-a skoro da nema više mesta za kolena nego u Sandero Stepway-u, mada od njega ima skoro 30 cm veći Wb (nesporno, "Headroom" kod Joggera u drugom redu je kolosalan). Možda to nije za zamerku kod sedmoseda (jer je tada to nužno, zbog prostora za kolena putnika trećeg reda), ali, malo je glupo za petosed verziju.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kada je nekome glavni adut na tržištu ''ovo je jeftin auto'' i/ili ''ovo je najjeftiniji nov auto u segmentu'', to daje rezultate sve dok se ne pojavi na tom istom tržištu neko sa istim kvalitetom i jeftiniji... ili neko sa boljim kvalitetom a za iste pare.

Svi veliki evropski proizvođači su pobegli iz segmenta u kojem je glavni adut biti jeftin. Nisu oni svi glupi a jedino Dacia pametna... Komentarisali smo skoro na temi o Sajmu koliko su automobili iz Kine sada bolji nego pre 10 godina, koliko su ozbiljniji. E, to su velika evropska imena videla odavno, i nisu hteli da dočekaju konkurenciju modela iz Kine sa glavnim adutom ''moj auto je jeftin''.

 

Dacia ovih godina ima svoju labudovu pesmu po pitanju prodaje, tj. koristi ovaj međuperiod u kojem su se veliki evropski proizvođači povukli iz segmenta jeftinih automobila (pa je Daciji bilo lako da popuni taj prostor jer tih kupaca i dalje ima), a konkurencija iz Kine još nije masovna u Evropi.

Ali, konkurencija iz Kine dolazi (to ni blizu nisu samo modeli koje ste videli na Sajmu u BG) i Dacia će izgubiti adut koji ima. Po njenu žalost to joj je i dalje jedini adut, tako da kad ostane bez njega onda faktički nema više ništa.

 

I Škoda je nekada bila jeftina, pa je postala kvalitetnija i skuplja.

I Kia/Hyundai su nekada bili jeftini, pa su postali bolji i kvalitetniji.

I Dacia je bila jeftina... i ostala je jeftina. Ali, Kinez će slati u Evropu mnooooogo automobila jednakog kvaliteta kao Dacia i jeftinijih od nje... ili boljeg kvaliteta i za iste pare. Kada kupac Dacie u Evropi bude mogao da bira (jer danas ne može da bira za iste pare neki nov auto drugog brenda), još kako će kupiti auto iz Kine. Kupci kojima je novac glavni motiv prilikom kupovine nisu verni brendu kojeg su kupili. Nikada. Čim se pojavi neko ko daje više za iste pare, odoše tom drugom bez razmišljanja, jednako kao što su i kupili novu Daciu iako nisu ni znali za taj brend ranije, ili su ga znali po lošem (govorim za prosečnog evropskog kupca).

 

 

Edited by neshaoct

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta je sa Fiatom? Dakle, daleko od toga da su Fiat i Dacia loša kola i da im je niska cena jedini argument (mada Fiatu to nije argument dve godine unazad).

Iskreno nadam se da će dolazak Kineza malo da dovede u red tržište u Evropi. Što se tiče cena.

I da će za 10 godina da se Geely vozi, taman toliko da opravda trenutna očekivanja. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hrvati i Nemci ih imaju već više godina i ne žale se na dostupnost delova…postprodajna vrednost je do sada bila mala,videćemo…

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zašto su Dacije povoljne?

 

Dacia Jogger 0.jpg

 

Uglavnom znamo zašto su Dacije jeftine, ali zašto su zaista jeftine, do poslednjeg detalja… Taj odgovor je potražio švajcarski Blick.ch i dobio ga je od člana Razvojnog odbora firme Marca Strussa. Dakle, ovo su njegova objašnjenja, koja pokazuju kako u uštedama može da se bude kreativan pa čak i inovativan.

 

Proizvodnja se već u startu odvija jeftino u dva pogona u matičnoj zemlji Rumuniji jer kao što znate tamo plate nisu visoke. Mala je verovatnoća da će Dacia graditi fabrike u Austriji ili Velikoj Britaniji. Kao deo Renaulta, Dacia može da se osloni na tehnologiju Francuza i koristi pogone i druge tehnologije iz grupacije. Jezgro Dustera, na primer, još uvek se bazira na istoj tehnologiji kao i treće izdanje Renault Clia, lansiranog 2005. godine. Ali to nije sve, Dacije nisu samo jeftine, nego i imaju solidne rezultate kada je reč o bezbednosti (pre svega korektni rezultati na kreš testovima, sistemi aktivne bezbednosti su još skromni i zbog toga Dacije dobijaju manje zvezdica na Euro NCAP testovima) i izgledaju dobro u poređenju s drugim jeftinim automobilima.

 

U čemu je, dakle, tajna Rumuna? Pogledajmo na primeru novog Joggera.

Mala masa vozila je jedan od ključnih odgovora. Lagani automobil znači manje sirovina i manje motore. I jedno i drugo pojeftinjuje proizvodnju, a time i vozilo. Boja za štitnik podvozja je već ugrađena u plastiku tokom proizvodnje. Dakle, ne mora da se posebno farba. To štedi jedan radni korak i čini štitnik podvozja izdržljivijim. Krhotine od kamena ili druge ogrebotine nisu vidljive i ne mogu da oštete lak koji tada mora da se obnovi. Umesto plastičnih bočnih zaštita na Joggerovim vratima su nalepnice, što je, kažu u Daciji, višestruko motivisana odluka. Jeftinije su, a i plastične obloge u ovom cenovnom rangu bile bi zaista jeftine i brzo bi izgledale istrošeno. Prednji deo do B-stuba Joggera je pozajmljen od Sandera Stepway, što smanjuje troškove.

 

Ako pogledate malo bolje, Jogger pozadi nema izduvne cevi, čak ni lažne. Završetak izduvnog sistema je negde na sredini automobila, što, pogađate, takođe štedi materijal i novac. Niti jedna lampa nije na vratima prtljažnika. Tako su vrata oslobođena električnih instalacija, ali i njihov otvor je veći za prtljag. Dacia nije razvila nova sedišta za treći red u Joggeru te nastavlja da koristi ona iz prethodnika Lodgyja. Sedišta su teška samo deset kilograma. Šine za pomeranje sedišta su izostavljene zbog troškova i težine. Dok kupci moraju bez električnih vrata prtljažnika ili kliznih zadnjih sedišta, krovni nosač je dostupan gotovo besplatno. Krovni nosači su dizajnirani na način da se uzdužne šipke mogu okrenuti poprečno u samo nekoliko jednostavnih koraka i transformišu u krovni nosač, što kupcu štedi novac jer ne mora da nabavlja posebne nosače.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sličnu nijansu je često imao Passat B7. Tad mi je prvi put ta "osnovna" boja upala u oči.

Sent from my SM-G998B using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ma, ja sam kao klinac potrošio "tonu" te sive osnovne boje, farbajući sve i svašta. I kada danas vidim ta siva kola, samo mi se bude te strašne traume iz detinjstva i mladosti. A ta boja je "na sve strane" :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Što je možda i najveći crnjak, neki tu ("modernu") sivu boju naplaćuju dosta skuplje od obične metalik boje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav
Zadovoljni sam vlasnik pomenutog modela vec evo druga godina, verzija sa TNG.

Jedina mana je sto nemam rezervni tocak :(. Moje pitanje, dali moze da se na njega montira ovakav manji tocak od 14", obzirom da on originalno nosi 205/60 R16?

To bi mi ionako sluzilo samo koliko da se sklonim sa puta do najblizeg vulkanizera.

Rezervni točak Dacija,Renaut,Nisan 14”
https://www.kupujemprodajem.com/automobili-delovi-i-alati/auto-gume/rezervni-tocak-dacija-renaut-nisan-14-polovan/oglas/144176125?filterId=436

Share this post


Link to post
Share on other sites

Iskreno ako hoces pravu proveru skini prednji tocak i probaj. Najbitnije je da li klesta kaci. 

Takodje uporedi ET sa dimenzijama svojih tockova da se ne mucis za dzabe.

 

S obzirom da je Reno grupacija i da sve dele, ja bih ocekivao da pasuje, ali za svaki slucaj bih probao, cisto da te ne iznenadi u neprijatnom trenutku

Share this post


Link to post
Share on other sites
Posted (edited)

Sve ti zavisi od veličine prednjih diskova..Probaj

 

Edited by neshtry

Share this post


Link to post
Share on other sites

@wiyilob697@in2reach.com

Točak od 14" ne može da se spakuje napred, ali može pozadi. 

Ja imam ćopu 14" i dve manje dizalice. Nisam imao potrebu za rezervnom, ali istu planiram da postavim pozadi.

 

Nemoj razmatrati 105/70/14 jer je točak baš premali za Joggera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je samo jednom pukla guma (da ne bakszuriam), ali po najgorem snegu i mecavi. I to sam znao da ima jedan krater negde ispod snega i ne upadnem, ali nakacim ivicu gume na obod rupe i lepo isecem gumu kao nozem.

 

Ne da mi nije palo na pamet da skidam i zadnji tocak vec je bilo da samo da sto pre napakujem pa da idem :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...