Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Belgija 2021

Recommended Posts

1 hour ago, dekirs said:

Samo da Botas ne odradi kamikazu i bice sve okej :D

Bila mu je dobra i ona akcija kada je oduvao Russella, koji ga je prestizao u Imoli :D (a Hamilton se izvlacio U RIKVERC iz peska). Razumem stav Merca ako hoce da ga zadrzi, izuzetan timski vozac :lol: .

E, je*em ti kisu, Spa jeste poznata po varljivom vremenu (sto i jeste jedna od cari interesantnih trka na njoj decenijama unazad). Ali bas uk*nja ovaj vikend na najlepsoj stazi u sampionatu. Steta.

 

Ali zato mi je apsolutni pobednik vikenda - publika na ovim improvizovanim tribinama po travi. Iako sa stolicama polako tonu u glib :D, ljudi ne odustaju :respect: .

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sigurno niko nije zeleo ovakav kraj F1 vikenda, ali sta je tu je... Selimo se u cuveni Zandvoort, koji se konacno vraca u karavan.

U ovoj trci bez trkanja na Spa Francorchamps, nazalost, konacni poredak je odredjen na osnovu pozicija u kvalifikacijama. A bodovi podeljeni sa 2, sto bi znacilo:

 

1. Verstappen 12.5
2. Russell 9
3. Hamilton 7.5
4. Ricciardo 6
5. Vettel 5
6. Gasly 4
7. Ocon 3
8. Leclerc 2
9. Latifi 1
10. Sainz 0.5

 

VN Belgije: Bez trkanja zbog loših vremenskih uslova, Verstappenu pobeda a Russell na podijumu

 

vesr_boks_spa.jpg.ecd2e0fb825a84c038f12d7ea6c60d17.jpg

 

Max Verstappen pobedio je na VN Belgije koja je zbog loših vremenskih uslova vožena bez trkanja, dok su George Russell i Lewis Hamilton zauzeli mesta na podijumu.

 

Kišno vreme očekivalo se pred početak VN Belgije a u prilog time išle su padavine koje su padale od samog jutra. Tako su vozači već u pripremnom krugu za izlazak na grid koristili gume za kišu i odmah prijavljivali kako na stazi nema prijanjanja. Ipak, najviše je to na svojoj koži osetio Sergio Perez koji je imao udes i završio u ogradi prilikom izlaska na grid i pritom je tim obavestio vozača da nije u mogućnosti da izvrši popravku tako da smo pre starta ostali bez Meksikanca.

Takođe, Raikkonenu je Alfa Romeo promenio zadnje krilo zbog čega će Finac morati da startuje iz pitlejna, kao i da je Norris promeren za pet mesta zbog zamene menjača a Bottas nosi kaznu od isto toliko pomeranja kao i vozač McLarena zbog udesa u Mađarskoj. Pored kiša koja je padala na stazi je bilo dosta i hladno pa je tako temperatura staze iznosila 15 a vazduha samo 13 stepeni.

 

Pre trke stigla je i informacija da će formacijski krug krenuti iza sigurnosnog automobila. Ipak, 10 minuta kasnije stigla je nova odluka da će formacijski krug krenuti u 15.10h jer se u međuvremenu kiša pojačala, pa su zbog toga timovi podigli svoje šatore na gridu kako bi zaštitili bolide. Odmah zatim sudije su odličile da ponovo odlože formacijski krug za 15.20h pa i za 15.25h.

Direkcija trke se odlučila da formacijski krug krene u već zakazanom veremnu, tako da je sigurnosni auto poveo kolonu u 15.25h. Svi vozaču su tada prijavili da je viljivost slaba kao i da nema prijanjanja pa je tako sudije odlučile da izbace crvenu zastavu i svi vozači su se vratili u pitlejn a u međuvremenu se kiša pojačala.

Na zahtev Red Bulla direkcija trke je ponovo pregledala sportski pravilnik i odlučila da dozvoli start Sergiju Perezu da  iz pitlejna. Posle više o dva sata od kada se krenulo u formacijski krug, sudije su odlučile da zaustave sat koji meri vreme za start trke (trka mora da krene u roku od 3 sata od kada je predviđeno vreme za sam start) pa se tako sledeća informacija očekivala u 17.45h. Na kraju stiglo je obaveštenje da se trka nastavlja u 18.17h, pa su svi timovi krenuli sa ubrzanim pripremama.

U toku ove pauze Lance Stroll je promenio zadnje krilo različite specifikacije pa se on tako našao na začelju. Tačno u predviđeno vreme sigurnosni auto poveo je kolonu iz pitlejna a iz garaže im se pridružio i Sergio Perez. Vozači su prijavljivali da na stazi i dalje nema prijanjanja i da je vidljivost takođe loša, odnosno da su uslovi gori nego ranije. Posle tri kruga iza siguranosnog vozila sudije su ponovo izbacile crvenu zastavu pa svi vozači opet morali u pitlejn.

Na kraju, direkcija trke je odustala od trkanja, pa pošto je izveženo više od 3 kruga na trci dodeljeno je pola bodova svim vozačima koji su se nalazili na tim pozicijama posle zadnjeg kruga iza siguranosnog kruga:

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, horvat said:

image.thumb.png.c79c75eaab43c61024bc6e1ff7869737.png

Dobra :thumbup: . Mada danas se, ispitujuci stazu satima, od Bernda dosta vise navozao onaj u Medical Car-u.

U 2-3 navrata zamalo nije isterao onog crvenog AMG C63 lubenicara van staze, pa da Medical Car-u u pomoc priskace rezervni Medical Car.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo su mogli da odrade i u 15h pola sata i kraj,znali su da ne može trka u ponedeljak zbog kiše a nisu znali stanje u narednih par sati.Drago mi je zbog Rasela druga pozicija i pehar,zaslužio je bar zbog kvalifikacija.Pitanje šta će biti sa prelaskom u Mercedes jel dosta njih lobira za Botasa, pogotovo Hamilton.

 

E9-Tl6TWEAciBPK.jpeg E9-UvanXsAomI9_.jpeg E9-gFppXMAE7W89.png

 

Edited by Ivan
Sredjene slike

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton: Ovo je bila farsa, novac je razlog svemu

 

hamilton 2021.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, Luis Hamilton nije bio sasvim zadovoljan odlukama koje su u nedelju donete na stazi ''Spa Frankoršamp''. Vozač Red Bula Maks Ferstapen klasifikovan je kao pobednik trke za Veliku nagradu Belgije, iako se ona vozila samo 3 kruga iza bezbednosnog vozila zbog ekstremno loših vremenskih uslova. Trka je počela 3 sata i 15 minuta posle predviđenog termina. Poredak nije bio promenjen u odnosu na startni, a prva desetorica dobila su polovinu predviđenih bodova.

 

''Ovo je bila farsa. Jedini koji su izgubili su navijači, koji su dali dosta novca kako bi nas gledali kako se trkamo. Naravno da ne možete da utičete na vremenske uslove, ali imamo vrhunsku opremu koja nam govori šta se dešava i bilo je jasno da kiša neće prestati. Poslali su nas na stazu iz samo jednog razloga. Vozili smo dva kruga iza bezbednosnog vozila, nije postojala mogućnost da se popravi pozicija i pruži zabava navijačima - to nije trka. Trebalo je da prekinemo i da se navijačima vrati novac'', napisao je Hamilton na društvenim mrežama. Prethodno je svoje nezadovoljstvo iskazao u razgovoru sa medijima. ''Novac je razlog svemu. Dakle, svi će dobiti svoj novac, osim navijača koji nisu videli ono za šta su dali pare. Šteta je što u ponedeljak neće biti trke. Mislim da je doneta loša odluka'', rekao je Lui

 

U poretku vozača Ferstapen sada ima tri boda manje od Hamiltona.

Ovogodišnji šampionat se nastavlja već narednog vikenda trkom za Veliku nagradu Holandije, koja se vraća u kalendar prvi put posle 1985. godine.

 

Alonso u šoku: Zašto su dodelili bodove kad se nismo trkali?

 

Fernando Alonso šokiran je odlukom čelnika Formule 1 da dodele bodove na Velikoj nagradi Belgije. ''Trka'' se vozila samo 3 kruga iza bezbednosnog vozila zbog ekstremno loših vremenskih uslova. Poredak nije bio promenjen u odnosu na startni, a prva desetorica dobila su polovinu predviđenih bodova.

''Saglasan sam oko prekida trke, ali ne razumem zašto su dodeljeni bodovi kada se nismo trkali'', rekao je Alonso. ''Nismo imali priliku da se borimo za bodove. Ja sam završio na 11 mestu, nisam ni imao priliku da popravim poziciju. Tako da je ta odluka šokanta. Kako su mogli da dodele bodove, a da se ne trkamo? Odrađena su dva kruga samo da bi mogli da se dodele bodovi. Kompletna situacija bila je čudna''.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Daleko od toga da je ovo nesto neobicno za Spa Francorchamps... Old-school i zahtevna staza, sa prelepom konfiguracijom i promenljivim vremenskim uslovima, gde je odrzano prilicno neobicnih i uzbudljivih trka. Zato je i obozavam, a jedna od omiljenih trka mi je bila ona iz 1998. Moja generacija ce se sigurno setiti, takodje vozeno po mozda i goroj kisi nego juce.

Totalno ludilo i udesi na prvom startu, zatim na ponovljenom, onda cuveno naletanje Schumachera na Coultharda koga je obilazio za ceo krug. Kada ostaje bez tocka i tako dolazi u pit, a odatle pravo u McLarenov boks da se razracuna sa Coulthardom :D ... Dok ekipa legendarnog Eddie Jordana totalno neocekivano osvaja dvostruku pobedu.

Iako je zlatna era F1 zavrsena 1994., i dalje je to bilo pravo trkanje. Ovo danas je sve mlaka voda, 100 puta sam rekao da nije ni cudo sto je F1 zadnjih 15-ak godina toliko izgubila na popularnosti. O hibridnoj eri tek da ne pricamo.

 

Pogledajte ovaj kratak review Spa 1998., uporedite vremenske uslove sa jucerasnjim i uzivajte https://www.youtube.com/watch?v=fUkTSzPkiq8

PS: Secate li se legendarnog fonta grafike, sa 2. slike :) ? I dan danas mi je to asocijacija na F1... A Schumijevo najbolje vreme u trci, po ovom kijametu na Spa 1998. - maltene na nivou najboljih rezultata npr. Bottasa, Pereza i Ocona u Q3 ovog vikenda... Cao-zdravo :lol: :

 

Untitled.thumb.png.a81152de08e3d582b856fa554e11a7d7.png Untitled1.thumb.png.87a4d7549577198691f45c456e0176af.png Untitled1.thumb.png.2f258a432ee9d3258f8810e31815cc46.png

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Domenicali: Nisu komercijalni razlozi u pozadini restarta trke u Belgiji

 

belgian_gp_2021_race_sc.jpg.574f025fc716a35133f020270c8dc25e.jpg

 

Izvršni direktor Formule 1 je demantovao priče da je plan bio da se po svaku cenu registruje rezultat i podele bodovi.


Nakon skoro tri sata čekanja posle dva formacijska kruga, direkcija trke je pokušala da restartuje trku na Spa Frankoršampu. Trka je započeta iza vozila bezbednosti, ali je onda prekinuta nakon tri kruga zbog toga što su se vremenski uslovi dodatno pogoršavali.

Da bi trka bila priznata neophodno je da se voze najmanje dva kruga i to je osnova i da se podeli polovina bodova i dodele trofeji.

 

belgian_gp_2021_race_podium.jpg.8b277cc951debf1e3b3e77d2e8d57b94.jpg

 

„Ne ne. Nema istine u tome da postoje komercijalni razlozi za restart. Postoji jasna odgovornost i jasan proces kada se priča o trkanju. To uopšte nije povezano sa komercijalnom stranom“, izjavio je Domenicali.

Njega su novinari pitali da li bi Formula 1 dobila svoj kompletan novčani udeo od promotera u slučaju da je trka odmah otkazana.
„Naravno da bi. Zato i kažem da odluke direkcije trke nemaju nikakav uticaj na komercijalni aspekt.“

 

„Ovo je naravno velika šteta za ove ljude koji su došli da gledaju trku, ali mislim da su odluke direktora trke bile potpuno ispravne. Postojali su želja i volja da se trka održi. Pojavila se informacija da bi potencijalno mogao da se pojavi trenutak za restart. Međutim, kada su krenuli, povratne informacije od vozača su bile potpuno jasne, a ažurirana vremenska prognoza je govorila da nema šanse da se trka održi.“

„I pored razočaranja svih na stazi, mislim da se pravilno postupilo. Morate u obzir uzeti bezbednost svih i to je najvažnije“, rekao je Domenicali.

 

On je nagovestio da će se održati razgovori sa organizatorima trke kako bi se videlo šta može da se uradi za ljude koji su prisustvovali nedeljnoj trci.

„O tome ćemo razgovarati sa organizatorima. Mi nismo ti koji puštaju karte u prodaju, ali vredelo bi pokazati neki znak pažnje onima koji su nas čekali skoro četiri sata. Verujem da ćemo zajedno pronaći neko rešenje. Mislim da već ima nekih ideja“, dodao je Domenicali.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...