Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Električni Genesis GV60

 

genesis gv60 05.jpg

 

Genesis je objavio prve zvanične slike svog novog električnog crossovera GV60, ali je ostao dužan za konkretne tehničke detalje koji će biti saopšteni naknadno. U pitanju je model razvijen pod kodnom oznakom JW, pri čemu je kao baza iskorišćena Hyundaijeva E-GMP platforma razvijena specijalno za električna vozila.

 

217367-genesis gv60 04.jpg

 

Osim toga, GV60 ima i dva rođaka, i to Ioniq 5 i Kiu EV6. To znači da bi najsnažnija verzija Genesisa GV60 trebalo da raspolaže sa dva elektromotora i ukupno 584KS, kao kod Kie EV6 GT.

 

genesis gv60 03.jpg

 

Kod GV60 je primenjen i ''Athletic Elegance'' dizajnerski rečnik, dok je unutrašnjost u plavoj koži i sa elementima pozajmljenim iz modela G80 i GV80.

 

217368-genesis gv60 02.jpg

 

Tu su i digitalni retrovizori koji koriste eksterne kamere za projekciju slike na dva ekrana smeštena uz A stubove.

 

genesis gv60 01.jpg

 

Bez obzira što detalji o baterijama i dometu još nisu zvanično saopšteni, očekuje se da će se Genesis GV60 najverovatnije nuditi sa baterijama od 58.0 do 77.4 kWh kao i dometom od oko 300 milja (483 km).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Genesis GV60 sa kristalnom kuglom umesto ručice menjača

 

Genesis gv60 5.jpg

 

Genesis, luksuzna marka u portfelju Hyundaija, zvanično je predstavila potpuno novi električni model GV60. Korejski novitet je smešten na E-GMP platformu (Electric-Global Modular Platform) na kojoj se kotrljaju Hyundai Ioniq 5 i Kia EV6, a koja omogućava ultrabrzo punjenje punjačima od 350 kW i na kojima se obe baterije (kapacitet 58 i 73 kWh) sa 10% na 80% napune za 18 minuta. Znači, svakih 5 minuta domet raste oko 100 kilometara!

 

genesis gv60 4.jpg

 

Iako Genesis još nije potvrdio specifikaciju pogona za evropska tržišta, sudeći po brojkama korejskih blizanaca, domet bi trebalo da bude oko 400 km.

 

genesis gv60 3.jpg

 

Već na prvi pogled je jasno da se radi o električnom automobilu, dizajn u službi aerodinamike je doneo minimalistička, jednostavna rešenja sa padajućom krovnom linijom i ponekim progresivnim detaljem poput zadnjeg spojlera.

 

Genesis gv60 2.jpg

 

Trendovskom, futurističkom utisku doprinose ručice za otvaranje vrata integrisane u vratima te digitalni bočni retrovizori sa kamerama čija slika se projektuje na ekranu u kabini.

 

genesis gv60 1.jpg

 

U moru već viđenih tehnoloških novotarija i gedžeta, Genesis je ipak uspeo da izmisli toplu vodu, radi se o ručici menjača u obliku kristalne kugle smeštenoj na ''plutajućoj'' konzoli, koja se okreće i svetli u raznim bojama, u zavisnosti od temperamenta vožnje. Detaljnije tehničke podatke i cene Genesis će objaviti do kraja godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zvanično predstavljen električni Genesis GV60

 

218694-genesis gv60 009.jpg

 

Potpuno novi Genesisov električni crossover GV60 predstavljen je zvanično tokom online događaja. Baš kao i Kia EV6 i Hyundai Ioniq 5, Genesis GV60 je baziran na platformi E-GMP koju je razvila Hyundai Grupa. Biće ponuđen sa pogonom na zadnje točkove, s pogonom na sva četiri točka i u verzijama visokih performansi.

 

218693-genesis 008.jpg

 

Svi modeli će imati istu 77.4 kWh bateriju, a osnovni model će pokretati jedan električni motor koji će razvijati 225 KS i 360 Nm obrtnog momenta te pokretati zadnje točkove.

 

Genesis gv60 007.jpg

 

Verzija sa pogonom na sva četiri točka dolazi sa dva motora, prednjim i zadnjim koji isporučuju 214 i 99 KS, tako da ukupna snaga iznosi 313 KS i 605 Nm obrtnog momenta.

 

genesis gv60 006.jpg

 

Iz Genesisa tvrde da model sa zadnjim pogonom ima domet od 451 km, dok model s pogonom na sva četiri točka sa jednim punjenjem baterije može preći 400 km.

 

genesis gv60 005.jpg

 

U vrhu ponude će se naći model visokih perfomansi sa motorima od po 214 KS napred i nazad, odnosno sa kombinovanom snagom od 429 KS i 605 Nm obrtnog momenta. Domet ovog modela iznosi 368 km sa jednim punjenjem baterije i uključenim standardnim Boost Modom. Za ubrzanje od 0 do 100 km/h su potrebne 4 sekunde. Iako je Genesis poznat po luksuznim automobilima, GV60 će imati i drift mod.

 

Genesis gv60 004.jpg

 

Električni crossover je prvi model iz Genesisa sa njegovim električnim Active Sound Design (e-ASD) sistemom. Ovaj sistem će biti zadužen za emitovanje različitih zvukova vožnje putem zvučnika zavisno o modu vožnje. Kupci mogu da biraju između Futuristic zvuka, blagog i sportskog G-Engine zvuka koji imitira zvuk SUS motora, kao i E-Motor zvuka. Deo automobila je i tehnologija aktivne kontrole buke na putu.

 

217368-genesis gv60 003.jpg genesis gv60 002.jpg

 

GV60 je opremljen i električnim diferencijalom sa ograničenim proklizavanjem i Preview Electronic Control oslanjanjem koji koristi informacije prikupljene pomoću prednje kamere i navigacijskog sistema kako bi detektovao ležeće policajce i izvršio prilagođavanje oslanjanja na vreme.

 

genesis gv60 001.jpg

 

Modeli sa pogonom na sva četiri točka imaju i Disconnector Actuator System koji omogućava prebacivanje modova pogona na prednje i zadnje točkove. Automobil poseduje 400/800V sistem brzog punjenja koji omogućava 350W ultra brzo punjenje, što znači da se baterija može napuniti od 10% do 80% za samo 18 minuta. Automobil se takođe može koristiti kao mobilni izvor električne energije zahvaljujući Vehicle to Load funkciji. Unutrašnjost je unikatna za GV60, tu je sledeća generacija Genesisovog infotainment sistema koji povezuje sadržaj širom infotainment ekrana, digitalnog klastera i HUD displeja. Takođe, GV60 je prvi genesis sa Bang & Olufsen audio sistemom sa 17 zvučnika. Među unikatnim funkcijama je Face Connect sistem koji omogućava vozilu da prepozna lice vlasnika te da se otključa ili zaključa. Crystal Sphere kontrola menjača dodatno ističe ovaj automobil.

 

Kupci će moći da biraju između 11 boja eksterijera, uključujući četiri nove boje pod nazivom Sao Paulo Lime, Hanauma Mint, Atacama Copper i Atacama Copper Matte boju. Ostale boje uključuju Vik crnu, Uyuni belu, Matterhorn belu, Saville srebrnu, Carbon Metal, Melbourne sivu i Royal plavu boju. Iako je GV60 relativno kompaktan, njegovo međuosovinsko rastojanje iznosi 2.900 mm. Crossover je opremljen brojnim sigurnosnim sistemima. Kada će početi prodaja i koliko će Genesis GV60 koštati, za sada nije poznato.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

topgearyoutubenewlogo.jpg Top Gear: Genesis GV60

 

Genesis je za Hyundai ono što je Lexus za Toyotu: otmeni, skuplji model koji ''udara'' na prodaju BMW-a i Audija, kojima se Hyundai teško može približiti u očima kupaca. Genesis se do sada koncentrisao na osvajanje SAD, ali je nedavno ušao u Evropu...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carfectionyoutubelogonovi.jpg Carfection: Genesis GV60

 

GV60 je napravljen na istoj platformi kao Kia EV6 i Hyundai Ioniq 5. Gde je drugačiji od njih, gde je isti, kakav mu je dizajn? Henry Catchpole ga pažljivo gleda da bi stekao potpuni prvi utisak:

 

 

 

autoexpress.jpg AutoExpress:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Električni Genesis GV60 doživeo evropsku premijeru

 

Prvi potpuno električni model od Genesisa je premijerno prikazan u Londonu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

cargurus.jpg CarGurusUK: Genesis GV60

 

Novi brend, ali već ima 5 modela, Sada stiže i šesti po redu - GV60. A, možda je i najvažniji od svih za ovu luksuznu diviziju Hyundai-ja jer je prvi potpuno električni auto.

Napravljen je na platformi koju deli sa Ioniq5/Kia EV6:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

thestraightpipes.jpg TheStraightPipes: 2023. Genesis GV60

 

Što su se ljudi oduševljavali sa Ioniq5/EV6 oduševljavali su se... jer evo električnog auta koji ima sve što i oni, al' još bolje. Nije ni čudno da je tako kad se zna da je Genesis luksuzni deo kompanije Hyundai:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

redlinereviewyoutubelogonew.jpg RedlineReviews: 2023. Genesis GV60

 

Napravljen na istoj platformi kao Ioniq 5 i Kia EV6:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

autogefuhl.jpg Autogefuhl: Genesis GV60

 

Nema mnogo skupljih automobila u ovom segmentu... iako je baziran na Ioniq5/Kia EV6:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

cargurus.jpg CarGurus: 2023. Genesis GV60

 

Iako je Genesis (kao samostalni brend) na tržištu tek 5-6 godina, imaju tri SUV modela i prvi potpuno električni (ovaj GV60), što najbolje pokazuje šta se danas na tržištu traži - SUV i struja:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carsguide.jpg CarsGuide: Genesis GV60

 

Ne ove godine, već ovog meseca je Genesis lansirao tri nova potpuno električna automobila:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

motorweek.jpg Motorweek: 2023. Genesis GV60

 

Prvi električni auto koji su napravili je ustvari bila modifikacija postojeće velike limuzine G80, koja je imala klasični motor SUS. Ali, da bi se istinski ušlo u svet potpuno električnih automobila i iskoristile sve njegove prednosti, neophodno je napraviti auto koji će od starta biti predviđen da ide samo na struju, tj. na namenskoj platformi za to.

Genesis koji gledate je prvi takav auto ove premium divizije Hyundai-ja:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Genesis GV60 ima i tehnologiju prepoznavanja lica

 

230373-genesis gv60 03.jpg

 

Genesis GV60 je prvo namensko električno vozilo luksuzne marke. Sledeće godine dobija tehnološko pojačanje na evropskom tržištu u obliku novih biometrijskih karakteristika, uključujući prvu svetsku tehnologiju prepoznavanja lica za ulazak bez ključa u proizvodno vozilo.

Takozvana funkcija Face Connect kupcima daje mogućnost otključavanja i pristupa automobilu pomoću svog lica zahvaljujući senzoru za prepoznavanje lica. Potrebno je samo jednom pristupiti automobilu s njegovim fizičkim ključem i postaviti svoj profil za prepoznavanje lica - sva buduća zaključavanja, otključavanja i pokretanja motora mogu se obaviti potpuno bez potrebe za fizičkim ključem.

 

230372-genesis gv60 02.jpg

 

Nekima ova tehnologija verovatno zvuči previše zastrašujuće i zbunjujuće. Međutim, Genesis kaže da je sistem jednostavan za korišćenje i da postoji LED indikator na B-stubu, koji vizuelizuje status automobila i daje potvrdu kad god se sistem aktivira. Proizvođač automobila takođe obezbeđuje da se nikakvi biometrijski podaci nikada ne učitavaju i čuvaju na daljinu. Ako vam ova tehnologija zvuči poznato - to je verovatno zato što je slična karakteristika sada veoma popularna na pametnim telefonima i koriste je milioni korisnika širom sveta na dnevnoj bazi.

 

genesis gv60 01.jpg

 

Važno je napomenuti da je ova tehnologija već dostupna na američkom tržištu za GV60. Južnokorejski brend kaže da je električni luksuzni crossover sada takođe dostupan za narudžbine na određenim tržištima u Evropi, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo gde se GV60 prodaje u razredima Premium, Sport i Sport Plus.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...