Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Kenija 2021.

Recommended Posts

18 brzinaca na 320 kilometara relija u Africi

 

safari 1.jpg

 

Ako ste možda pomislili da će predstojeći WRC biti održan pri paklenoj afričkoj temperaturi, na terenu bez puteva i među divljim životinjama - delimičnio ste u pravu. U okolino Najrobija, u Keniji, temperatura vazduha neće prelaziti 23. stepena, bar tako tvrde lokalni meteorolozi, dok naši prognostičari, ovde u Srbiji, beleže nadprosečne temperature vazduha i skok žive čak i do broja 40. Na svu sreću u Srbiji se za vikend najavljuje pad temperature za oko 10 stepeni.

 

Reli Safari je prvi put održan još 1953. godine, a od 1973. do 2003. je bodovan za šampionat sveta. Poslednji je održan 2002. godine, a pobedio je nezaboravni Škotlandanin Kolin Mekre, sa svojim suvozačem Nikijem Gristom u jednom Fordu Focusu RS WRC 02. Nažalost, svima nam je poznato da je neustrašivi Kolin Mekre kasnije poginuo u helikopterskoj nesreći nadomak svoje kuće.

Danas je u Keniji održan i tradicionalni uvodni ispit, takozvani ''shakedown'', koji je pokazao kakav je bio rad inžinjera i mehaničara po pitanju podešavanju najbržih reli naprava sveta. Na stazi od 4 kilometra najbolje su se snašli vozači odličnog tima Gazoo racing Toyota, Ožie, Evans i Katsuta, a svog Hyundai-ja je već na tom test ispitu ''polomio'' u prednjem donjem delu, mladi Norvežanin/Šveđanin, 19. godišnji Oliver Solberg.

 

Reli Safari 2021. voziće se 4 dana. Prvog dana, u četvrtak, zakazan je super specijal, u petak se vozi 6 brzinaca na stazi od 129.79 km. sa najdužim ispitom od 32.68 km (dva puta) i to na području rezervata divljih životinja, pa će susreti sa lavovima, žirafama i antilopama biti sasvim izvesni. U subotu je predviđeno takođe 6 ispita ukupno 132.08 km, dok je poslednjeg dana, u nedelju, predviđeno još pet brzinaca, ali bez odlaska u servis, što znači da će se morati čuvati gume za poslednji ispit ''power stage'', koji donosi dodatne bodove.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Karavan razvaljen, a jednu žirafu zapanjio Tijeri Nojvil

 

thierry-neuville-martijn-wydae 05.jpg

 

WRC je jedno fascinantno takmičenje koje kao najjači magnet privlači ogroman broj navijača, međutim odlazak ove serije u Afriku posle 19 godina pauze, po mnogima je čudno i neshvatljivo. Pored jednog relija Monte Karlo, pored Finske, Švedske, Korzike, Sardinije, Portugala ili Nemačke, afričko prostranstvo sa podlogom od sitnog peska, sa milijardama kamenja, rupa i prevoja, predstavlja preterano mučenje za najbolje majstore relija. Svi su u Keniji startovali sa čak 4 minuta razmaka međusobno kako bi izbegli guste oblake prašine, ali ni to nije uvek pomagalo.

 

Već posle prvih 7 od ukupno 18 predviđenih brzinaca najbolji automobili sveta nisu mogli da prežive enormno veliku jurnjavu u okolini Najrobija, pa je bilo mnogo probušenih pneumatika, otkinutih točkova, polomljenih prednjih i zadnjih trapova, odvaljenih amortizera, ulubljenih karoserija i tome slično. Svaki od vozača iz ''Top 10'' je imao potpuno uništenu gumu, koja je u cilju bila sasvim iseckana i pretvorena u froncle.

 

safari neuvilless 04.jpg

 

Publike je bilo u blizini naseljenih mesta, a na udaljenim distancama navijači su bili stari žitelji tog dela sveta - divlje i ovog vikenda prilično iznenađene životinje. Uplašeno su osluškivale jaku riku moćnih turbo mašina, a jedna žirafa, koja inače zna kako juri npr. jedan gepard, bila je prilično zabezeknuta brzinom kojom je pokraj nje proleteo Belgijanac Tijeri Nojvil u svom Hyundaiju od 380 KS, i trenutni vodeći na Safariju 2021.

 

safari kamila 03.jpg

 

Dakar reli ima svoj imidž i karakter utrkivanja van puteva, ali čini se da WRC ipak nije za takve predele. Neki interesi su sasvim sigurno u opciji, pa je armija navijača ovog puta bila prinuđena da sve posmatra putem internet portala i video zapisa. Valja naglasiti da je Kenija velika zemlja. Ima preko 44 miliona stanovnika, a najveći grad Najrobi okuplja oko 3 miliona žitelja. Šarolikost ponude koju ovaj biser Afrike nude će vas očarati i zauvek ostati u vašem sećanju.

 

safari solberg 02.jpg

 

Posle prvih 7 ispita najviše sreće imao je 33. godišnji Tijeri Nojvil, iako se i njemu dogodio gumi defekt. Jurio je kroz Keniju 116 km/h u proseku, odnosno mnogo brže u 6 brzini i sa punim gasom. Ne bismo se usudili reći da je najbolje vozio, bolje od Ožiea, Evansa ili Sorda koji su pretrpeli velika oštećenja na trapovima, već bi realnija ocena bila da je Nojvil za sada imao sreću. Vodi u generalnom plasmanu ispred Katsute i Tanaka, a veliko je pitanje šta će biti u subotu i nedelju.

 

Na cilju ispita broj 7, svetski prvak Sebastien Ožie je rekao: ''Bila je katastrofa u ovoj fazi. Toliko sitnog peska kao brašno. Moj hladnjak je potpuno blokiran, imali smo malo pregrevanja.'' O sitnom pesku, takozvanom ''fiš-fiš'', često su govorili učesnici Dakar relija. Kada se na takvoj podlozi zaglavite onda je spas jedino u pomoći sa strane i izvlačenju sajlom. Kada već pominjemo Dakar, recimo da je na ispitu 6 teško prevrtanja preživeo jedan od učesnika Dakar maratona, Čeh Martin Prokop.

 

safari21 01.jpg

 

Reli Safari Kenia 2021. se nastavlja u subotu sa novih 6 brzinskih ispita i potom u nedelju sa 5 brzinaca. Poredak posle 7 ispita (od ukupno 18):

  1. Nojvil - Hyundai
  2. Katsuta - Toyota  +18.8 sekundi
  3. Tanak - Hyundai  +55.8
  4. Ožie - Toyota  +1.49.45 minuta
  5. Grinsmit - Ford  +1.56.1
  6. Formo - Ford  +2.19.1

Sordo, Rovanpera, Evans i O. Solberg bi trebalo da nastave reli, po pravilu ''Reli 2'' i sa velikim zaostatkom.

 

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nojvil juri, Ožiea ukočile zebre i antilope

 

kenya 2021 02.jpg

 

Sitna peskovita prašina neke oker žute boje, stene i oštro kamenje, duboki kolotrazi na stazi, pa još i krdo zebri i antilopa - to su prepreke koje imaju najbolji reli vozači sveta na takmičenju Safari 2021. u čudesnoj Keniji na jugoistoku Afrike.

 

kenya 2021 01.jpg

 

Sebastien Ožie i njegov klupski rival Japanac Katsuta su na cilju ispita 9 izjavili da su morali da koče i usporavaju jer su naišli na veći broj zebri i antilopa. Odlični Francuz Formo, sa Fordom M Sporta imao je problema sa prašinom u kabini svog automobila i sa smanjenom vidljivošću, a u blic izjavama svih učesnika, na cilju brzinaca, bile su opaske na baš velike napore u toku vožnje i veoma težak reli. Tokom ispita 13 karavan najbržih je zahvatila oluja sa kišom i skoro da se ništa nije videlo.

 

Belgijanac Tijeri Nojvil u subotnji okršaj je ušao sa 18 sekundi prednosti u odnosu na Katsutu sa Toyotom, i sa 55.8 sekundi benefita u odnosu na Ot Tanaka, dok je Ožie kasnio čak 1.49.4 minuta. Mudrom i iskusnom vožnjom uspeo je da zadrži vodeće mesto. Pobegao je Katsuti i prednost povećao na 57.4 sekunde. Ožie je danas bio najbrži na većini ispita, ali za Nojvilom kasni velikih 1.15.5 minuta.

 

U nedelju će se voziti na još pet ispita. Pred Nojvilom je velika pobeda. Ali, mora da se čuva kamenja i da izbegne gumi defekt ili neko oštećenje trapa, Ožie je prinuđen da forsira, a to je opet rizik. U ovako teškim uslovima dobro se drže Grinsmit i Formo u Fordovima. Na cilj 13. ispita stigao je i legendarni Poljak, 91. godišnji Sobjeslav Zasada (Ford Fiesta R3), nalazi se na začelju, ali to je pravi pravcati podvig za jednog ''deku šampiona'' - nekadašnjeg trostrukog šampiona Evrope - preciznije reći za trostrukog šampiona sveta jer tada još nije bio ustanovljen planetarni šampionat i najbolji su se ustvari takmičili u šampionatu Evrope.

 

Poredak posle 13 ispita (od ukupno 18):

  1. Nojvil - Hyundai
  2. Katsuta - Toyota  +57.4 sekundi
  3. Ožie - Toyota  +1.15.5 minuta
  4. Tanak - Hyundai  +2.21.2
  5. Grinsmit - Ford  +2.39.4
  6. Formo - Ford  +2.51.4
  7. Rovanpera - Toyota  +11.04.3

 

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sreća se zove Ožie, a nesreća Nojvil

 

sebastien_ogier 02.jpg

 

Bio je odlični 33. godišnji Belgijanac Tieri Nojvil pred važnom pobedom na svom prvom Safari reliju, ali ekstremno težak teren koji je napravio puno problema svima, doveo je do pucanja zadnjeg amortizera na Hyundai-ju sa brojem 11, i to je bio kraj za odličnog asa. Šteta za vozača koji do sada nikada nije bio prvak sveta, ali je već dugo u samom vrhu WRC serije - čak je 5 puta bio reli vice-šampion sveta.

 

215698-Thierry-Neuville 01.jpg

 

Nasuprot Nojvilu, njegov veliki rival iz Toyote 37. godišnji Francuz i zvanični svetski prvak Sebastien Ožie, imao je veliku sreću, i posle ispita broj 16 izjednačio se sa svojim timskim kolegom Katsutom - na liderskom mestu. Posle 16 brzinaca po užasnim terenima Kenije Ožie i Katsuta imali su isto vreme u hiljaditom delu sekunde 3.04.21.04 sata! Već na sledećem ispitu Ožie je bio sam na prvom mestu, a posle poslednjeg brzinskog ispita relija Safari 2021. ostvario je novu pobedu u šampionatu i učvrstio i prvu poziciju u seriji WRC. Sada ima 133 boda, drugi je Evans sa 99, a treći Nojvil sa 77… Naredni WRC se vozi u Estoniji, krajem jula.

 

Najveći uspeh karijere zabeležio je odlični Japanac Katsuta Takamoto - prvi podijum i drugo mesto u WRC. Sjajan rezultat karijere ostvario je i Francuz Adrien Formo, sa Fordom - 4. mesto u elitnoj WRC kategoriji. Ispit ''power stage'' dobio je Ot Tanak, 2. Rovanpera 3. Evans 4. Ožie 5. Sordo. Legendarni Poljak Sobjeslav Zasada je stigao na cilj kao 25. u generalnom i treći u klasi, a njegov unuk Chwist Danijel se plasirao na 18. mesto u generalnom i na 4. u klasi. Sobjeslav Zasada je tako završio svoj 9. Safari reli a na cilju je opet podsetio da je još 1970. godine, u konkurenciji 96 reli posada, završio kao 8. maraton od 25.700 km. reli London Meksiko Siti.

 

Konačni poredak relija Safari Kenija 2021:

  1. Ožie - Toyota
  2. Katsuta - Toyota  +21.8 sekundi
  3. Tanak - Hyundai  +1.09.5 minuta
  4. Formo - Ford  +1.44.7
  5. Grinsmit - Ford  +1.54.6
  6. Rovanpera - Toyota  +10.53.4

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...