Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Azerbejdžan 2021

Recommended Posts

Zvanično ime: Formula 1 Azerbaijan Grand Prix 2021

Lokacija: Baku Street Circuit, Baku, Azerbejdžan

Datum: 04.-06. Jun 2021.

 

Petak 04.06.2021.

Prvi trening: 10:30h – 11.30h

Drugi trening: 14:00h – 15.00h

Subota 05.06.2021.

Treći trening: 11:00h – 12.00h

Kvalifikacije: 14:00h – 15.00h

Nedelja 06.06.2021.

Trka: 14:00h

 

1144429482_VN-Azerbejdana-e1579431256634.png.b7ce95c511ceef1aa8b988e3d67fba25.png

 

Broj krugova:     51
Dužina staze:     6.003 km
Dužina trke:       306.049 km
Prva trka:           2017.

 

Projekat održavanja F1 trke u Azerbejdžanu je započet pod nazivom VN Evrope koja do 2017. tri godine za redom nije bila na kalendaru F1.

Konfiguraciju staze koja je duga šest kilometara i koja se vozi u smeru suprotnom kazaljke na satu je dizajnirao Herman Tilke. Startna linija će biti uporedo sa Azadliq Trgom. Staza potom pravi petlju oko zgrade vlade i potom skreće na zapad prema Maiden Tornju. Na ovom mestu je planirano da staza ima blagi uspon nakon šega će praviti obilazak oko Starog grada. Posle ove sekcije sledi pravac od 2.2km duž Neftchilar Avennije i povratak na ciljnu liniju.

 

skysports-azerbaijan-gp-f1_5403244.thumb.jpg.8418bd79f6d90bc03c4bd2a72ddbffdb.jpg  1614836819_1290472_1614836716_2182975AP-1VGTRHXTD1W11_news.thumb.jpg.b129a875de122a40460d74ca2d8d1f80.jpg  13dac73a0ac557d4b945328935dd5049789bc6aa.thumb.jpg.854cd817766f1cebc3e670bdda59fe52.jpg 

 

Ovo je najbrža ulična staza na svetu, a ima i drugi po dužini pravac na kalendaru, odmah nakon staze Spa Francorchamps. Krugovi na ovoj stazi u bolidima Formule 1 iznose oko 1m40s.

Prva trka na ulicama Bakua održana je 19. juna 2016. a pobedu je odneo Nico Rosberg u Mercedesu ispred Vettela u Ferrariju i Pereza u Force Indiji.

Već naredne godine, VN Evrope ponovo nestaje sa kalendara, ali staza u Azerbejdžanu ostaje kao jedna od trka. Od tog momenta događaj nosi naziv Velika Nagrada Azerbejdžana, a kao prvi pobednik trke pod tim imenom ostaće upisan Daniel Ricciardo u Red Bullu.

 

 

image.png.34fa05f3eb626ab4ff80d856d2d98c30.png

 

 

Koriscen materijal sa: Azer19@FLCS

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo, jos kada bi ove boje u vrhu gledali do kraja vikenda :D .

Ferrari nastavlja pricu iz Monaka od pre dve nedelje - ocekivano najbolji u najsporijem segmentu staze, sa krivudavom i na pojedinim mestima pistom sirokom samo 7.5 m.

Ricciardo je izvrteo malo vise krugova od ostatka iz vrha i dosao do najbrzeg najbrzeg :) sektora i 5. vremena ukupno.

Videcemo sta ce ekipe isprobavati i na preostala 2 treninga, pa da ispratimo i kvalifikacije sutra od 14h.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Ivan said:

Lepo, jos kada bi ove boje u vrhu gledali do kraja vikenda :D .

Jos lepse :lol: .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobro je da su skratili prva dva treninga na po sat i sad je akcija svo vreme.Pre su pola treninga sedeli po boxu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton razočaran: Naš bolid ima ozbiljna ograničenja

 

hamilton_baku_2021-750x460.jpg.c0a59aa9a99da2238ae2701bb57461ee.jpg

 

 

Mercedes je imao neubedljive treninge u Bakuu, a na drugom su čak oba vozača završila van prvih deset.


“Ja sam danas stvarno imao dan bez problema. Krugovi su bili čisti i vozio sam onoliko koliko je trebalo. Nije bilo grešaka, osim jednog blokiranja točkova. Osećam da sam dobro vozio i bolid je dobar na prvom treningu. Na drugom međutim uopšte nisam imao tempo. Mislim da smo svi u timu zbunjeni i večeras ćemo tražiti rešenja. Trkački tempo nije bio loš, ali osećaj tokom sesije jednostavno nije bio dobar. Išao sam do limita, ali je bolid prosto bio ograničen. Postoje delovi staze na kojima smo trebali da se ubrzamo, ali prosto nije bilo prijanjanja”, izjavio je Hamilton. Sutra ćemo već znati da li je Mercedes zaista u ozbiljnim problemima i da li će nedeljna trka za njih biti samo ograničavanje štete.

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

I Ferrari tako dva puta zaredom pol-pozicija :DB)

 

Lekleru pol u Bakuu posle haosa u finišu

 

Šarl Lekler osvojio je pol poziciju pred trku za Veliku nagradu Azerbejdžana. To je druga pol pozicija za vozača iz Monaka zaredom, pošto je pre dve nedelje stigao do pola i u Monaku. Drugi je kvalifikacije završio Luis Hamilton, a treći je bio Maks Ferštapen. Prvih 10 kompletirali su Pjer Gasli, Karlos Sains, Lando Noris, Serhio Peres, Juki Cunoda, Fernando Alonso, Valteri Botas.

 

Kvalifikacije su obeležili incidenti, Rikardo i Đovinaci su prvo udarili u zid, a nakon toga, pred sam finiš u zid u udarili i Cunoda i Sains u trećoj krivini, nakon čega niko nije mogao da popravi vreme. Ovo je staza na kojoj Ferari u prethodna pokušaja uopšte nije imao uspeha, pa je Leklerov pol iznenađenje. Hamilton je bio zadovoljan drugim mestom pošto se Mercedes celog vikenda mučio sa performansama, a najviše je bio razočaran Maks Ferštapen koji je rekao da su ovo bile „glupe kvalifikacije“. Njega i u Monaku zaustavila crvena zastava u trenutku kada je vozio dobar krug. Najprijatnije iznenađenje je četvrto mesto Pjera Gaslija iz Alfa Taurija, peti je Karlos Sains, a interesantno je da petog Sainsa i trećeg Ferštapena deli samo 13 hiljaditinki.

Trka je na programu u nedelju, od 14 sati na Sport klubu 2, i s obzirom na dužinu trajanja kvalifikacija i sve ono što smo videli u prva tri slobodna treninga, nesumnjivo nas čeka jedna od uzbudljivijih trka u sezoni.

 

Ferštapen: Glupe kvalifikacije, tako je kako je

 

Maks Ferštapen oštro je prokomentarisao kvalifikacije u Bakuu pred trku za Veliku nagradu Azerbejdžana. On je kvalifikacije završio na trećem mestu, iza Šarla Leklera, koji je osvoji drugi uzastopni pol i vozača Mercedesa Luisa Hamiltona. Zbog crvene zastave u finišu kvalifikacija, niko nije mogao da popravi svoje vreme. ''Ovo su bile glupe kvalifikacije da budem iskren, ali tako je kako je. To je ulična staza, tako da se te stvari dešavaju, naš bolid je jak tako da se nadam da ćemo u nedelju do važnih bodova'', rekao je kratko Maks.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Svaka cast za Hamu, izvukao je maksimum i pored silnih problema. Za mene glavni utisak kvalifikacija.

Nije mi jasno da RB dovodi sebe u situaciju da u zadnjih pola minuta oba vozaca zavise od ostalih i saobracaja na pisti. Najbolji su celog vikenda, ulicna staza koja ne prasta greske... Evidentno je bilo da kada svi nagrnu u gomili na kraju, plus celokupna nervoza - da je samo bilo pitanje ko ce prvi na ovako rizicnoj stazi da popusti, izleti u barijere i zatvori kvalifikacije. Trebali su da rese situaciju malo ranije, ovakve gluposti mogu skupo da ih kostaju na kraju. Do sada je Max umesto samo 4, morao da vodi par desetina bodova (setimo se Bahreina, Imole,...) i da drzi Merc pod jos vecim pritiskom, drugacije sve onda ide.

Ista situacija kao u Monaku prethodnog trkackog vikenda - bukvalno u "minut do 12" Max je bio na najbrzem krugu, Leclerc izlece i zatvara kvalifikacije. Sa samim sobom na polu :D .

 

Ne znam da li se secate - obe situacije me pomalo podsecaju na Monzu 2019.? Kada su svi gledali jedni druge, zaboravili vreme i samim tim propustili da uopste zapocnu zadnji brzi krug :lol: . Pogadjate ko je uspeo da odradi brzi krug i samim tim bude na pol poziciji - pa naravno Leclerc. Kralj bizarnih kvalifikacija :D .

Sjajna sezona, raduje me neocekivano dobar Ferrari i sve vise neizvesnosti. Rekoh vec, uzivam da gledam borbu mladih lavova Maxa, Leclerca, Sainza i Landa protiv sedmostrukog sampiona... Da se jos Russell iscupa iz nazalost sporohodnog Williamsa... Definitivno razocaranje ove godine su mi Ricciardo, Vettel, Alonso (tj. komplet Alpina), pa i Checo koji nikako da se ustali sa rezultatima.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Definitivno je jako lepo videti opet jak Ferrari, mada i dalje nisu toliko jaki kako bismo mozda voleli, ali ovo vec nije blamiranje, kao prosle god :) 

 

Gasly bio odlican takodje :)  

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da nema dugog pravca Ferrari bi možda i mogao nešto...

Perez odličan, bi bi i prvi da ga nisu ''zadržali'' dodatne 2-2.5 sekunde u boksu.

Hamilton vidi kako je kad mora svojim vozačkim kvalitetima da se probija, a ne zahvaljujući tome da ima više KS i bolju aerodinamiku od svih ostalih...i kad je tako obišao je (za sada) samo Leklera na pravcu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta bi ovo sa Maxom videlo se da se dosta troše gume,preteraše ga

Edited by dach@

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozači/Šampioni F1 su dostojanstveni sportisti i ne ponašaju se kao razmažene strine!

"Kakva su ovo došla vremena?!"

Koliko je samo preokreta u poslednjem krugu promenilo ishod trke pa nisu dramili i odskakali od zemlje kao razmažena derišta.

Bljah....

Inače, trka dinamična i zanimljiva sa prividnim periodima zatišja. :thumbup:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sta reci... Je*o ih bod za najbrzi krug, sa gumama od 30 i kusur krugova, na jednoj od najduzih staza sa najduzim pravcem. Ne znam cemu da se nadaju, sa ovoliko poklona za samo 6 trka i to ekipi kao sto je Merc.

Ne bi me zacudilo da se i za ova 2 kruga neko slupa. Ali bar gledamo trkanje :thumbup:, a ne smaranje kao prethodnih sezona. Aj' da ispratimo i kraj. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...