Jump to content
FAS Goran
dach@

F1: Španija 2021

Recommended Posts

Luis Hamilton do 100. pol pozicije u karijeri

 

 

Sedmostruki šampion sveta Luis Hamilton u Mercedesu osvojio je pol poziciju pred trku za Veliku nagradu Španije, stotu u karijeri. Lider u generalnom plasmanu ponovo je bio najbolji kada je bilo najpotrebnije. U Q3 Hamilton je odvezao 1:16.741 i iskoristio činjenicu da njegov najveći rival u borbi za titulu Maks Ferstapen nije bio na nivou Q2.

 

Holanđanin u Red Bull-u, kome će ovo biti 100. trka u karijeri i zanimljivo baš na stazi na kojoj je vozio i prvu, bio je drugi sa 36 hiljaditih delova zaostatka. Iza njega našao se Valteri Botas u Mercedesu, a do četvrtog mesta uspeo je odličnim poslednjim brzim krugom da se probije Šarl Lekler. Prvih 10 zaokružuju Esteban Okon u Alpini, Karlos Sains u Ferariju, Danijel Rikardo u Meklarenu, Serhio Peres u Red Bulu, Lando Noris u Meklarenu i Fernando Alonso u Alpini. Trka za Veliku nagradu Španije na programu je u nedelju od 15 časova uz direktan prenos na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da, pametniji su bili sa strategijom, ali je i Hamilton dobro odvozao faktički sve osim starta.

 

Masterclass Hamiltona i Mercedesa za trijumf na ''Katalunji''

 

 

Kako prenosi Sport Klub, Luis Hamilton slavio je na Velikoj nagradi Španije, četvrtoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Sedmostruki svetski šampion je na stazi Katalunja ostvario treći trijumf ove sezone, a 98. u karijeri, ispred Maksa Ferstapena u bolidu Red Bulla. Na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao se drugi vozač Mercedesa Valteri Botas. Hamilton je šesti put pobedio u Montmelu i to posle i svoje sjajne vožnje i taktičkog masterklasa svog tima. Britanac je na startu ostao bez vodeće pozicije, pošto ga je pretekao Ferstapen, kojem nije mogao da pripreti u skoro dve trećine trke.

 

Sve se promenilo onog trenutka kada je aktuelni šampion prišao na pola sekunde mladom Holanđaninu, a potom je iznenađujuće otišao po drugi put u boks. Od tog trenutka, na već korišćenim srednjim pneumaticima Hamilton je nadoknađivao između sekundu i po i dve po krugu u svojevrsnoj reprizi Velike nagrade Mađarske 2019. godine. Tako je sedam krugova pre kraja došao u priliku da napadne vozača Red Bula, što je uspešno i izveo, a Ferstapen nije uspeo da mu uzvrati. Holandski automobilista je na kraju kroz cilj prošao sa skoro 16 sekundi zaostatka, pošto je pošto ga je Hamilton pretekao otišao po nove pneumatike. Ferstapenu se to isplatilo jer je osvojio dodatni bod za najbrži krug trke, za koji se ponovo borio sa Botasom, koji je stigao do trećeg mesta posle duela sa Šarlom Leklerom u Ferariju. Monegašanin je nadmudrio vozača Mercedesa na startu, ali je njihov duel rešen posle prvog odlaska u boks.

 

Lekler je trku završio na četvrtom mestu, ispred drugog vozača Red Bula Serhija Peresa, koji je vodio veliku borbu sa Danijelom Rikardom u Meklarenu, koji je bio šesti. Sedmo mesto zauzeo je Karlos Sains junior u drugom Ferariju, ispred vozača Meklarena Landa Norisa, a osvajače bodova kompletirali su Francuzi Esteban Okon i Pjer Gasli. Vozač Alfa Taurija je do boda došao uprkos kazni od pet sekundi jer nije bio dobro postavljen na startu i kasnije predugog stajanja prilikom odlaska u boks. Četvrta trka je, inače, protekla bez većih incidenata, ali je na stazu u ranoj fazi izašlo bezbednosno vozilo jer se Juki Cunoda u drugom bolidu Alfa Taurija zaustavio u 10. krivini. Trka je zbog toga bila usporena na dva kruga.

Posle trećeg trijumfa ove godine, Hamilton na čelu generalnog plasmana ima 94 boda, 14 više od Ferstapena, dok je treći Botas 47. Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se 23. maja Velikom nagradom Monaka.

 

Ferstapen: Bio sam kao patka koja čeka da je ulove

 

Maks Ferstapen osvojio je drugo mesto na trci za Veliku nagrade Španije, iako je vodio do nekoliko krugova pre kraja trke. Zahvaljujući odlucu da drugi put ode u boks, Hamilton je na novim gumama u finišu trke lako zaobišao Holanđanina i povećao prednost u generalnom plasmanu na 14 bodova.

 

''Video sam šta će se dogoditi. Napravili su pravi taktički potez. Hamilton je imao nove gume i mnogo bolji ritam. Iz kruga u krug je bio sve brži. Ja sam bio kao patka koja sedi i čeka da bude ulovljena'', izjavio je Ferstapen posle trke. U četiri ovogodišnje trke, Holanđanin u bolidu Red Bull-a ima učinak od jedne pobede i tri druga mesta. ''Trka u Barseloni je pokazala da nismo tamo gde želimo da budemo. Moramo još naporno da radimo i pokušamo da se približimo Mercedesu. Trenutno smo sporiji od njih. Međutim, ako gledamo prošlu godinu, napravili smo veliki korak napred'', istakao je Ferstapen.

 

Alonso: Hamiltona ne cene dovoljno

 

Fernando Alonso, dvostruki šampion sveta, u razgovoru sa španskim medijima je istakao da se ne cene dovoljno rezultati koje ostvaruje Luis Hamilton. Španac je ranije bio poznat kao neko ko je dosta kritički govorio o dominaciji Mercedesa i Luisa Hamiltona u poslednje vreme. Alonso je u jednom periodu bio klupski drug Britancu kada su vozili za Meklaren. Između njih je tada postojalo veliko rivalstvo.

 

''Mercedes ove godine nije dominantan kakav je bio prethodnih godina. Činjenica je da im se Red Bull približio. Međutim, i u takvim okolnostima Luis Hamilton pobeđuje. To samo pokazuje da je izuzetan vozač i čini mi se da nekada ne dobija poštovanje koje mu pripada'', izjavio je Alonso, uoči trke ta Veliku nagradu Španije u Barseloni. Španac kaže da Hamiltonu nije bilo lako ni u periodu kada je imao bez premca najbolji bolid. ''Morate na svakoj trci da se nosite sa pritiskom. I on je to sjajno radio. Retko je pravio greške. Isti slučaj je i sada kada su razlike manje. Uvek daje 100% na svakoj trci i zbog toga morate da mu čestitate'', izjavio je Alonso.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...