Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Nova vrsta točkova

Recommended Posts

Menjaju se kao origami

 

213029-tocak.jpg

 

Ako ste gledali Transformerse ovo vas neće iznenaditi, osim možda činjenice da bi moglo da ima aplikaciju u stvarnom životu ili na nekoj drugoj planeti. Novi dizajn točkova koristi ono što se naziva origami uzorkom kako bi menjao oblike. Origami točkovi poput ovoga nisu baš novi, ali raniji dizajni nisu najbolje podnosili opterećenja tokom procesa prelaza.

 

Novi točak može da nosi više 1.020 kg čak i kada menja oblik. Origami dizajn novog točka koristi fleksibilne membrane koje se pomeraju. Novi koncept nudi fleksibilnost i mekoću, što mu omogućava da apsorbuje udarce i izobličenja iz nepravilnog oblika tla - slično uobičajenim gumenim gumama. Uz to, gazni sloj pomaže mu da se kotrlja po različitim terenima. U zavisnosti od terena menja se debljina točka, a pretpostavlja se da bi prva aplikacija trebalo da bude na roverima koji će na Mars ili Mesec. Ako bi budući rover koristio točkove poput ovih, mogao bi čak da se produži vek trajanja ovih svemirskih vozila jer bi kvalitetnije apsorbovali nesavršenosti okoline.

 

Naučno-istraživački tim koji stoji iza novog koncepta modularnih točkova uključuje Nacionalni univerzitet u Seulu, univerzitet Harvard i Hankook Tire and Technology Co. koji su zajednički priznali da novi prototip točka za sada nema veći komercijalni potencijal. Međutim, tim smatra da se njegova privlačnost na tržištu može poboljšati integrisanjem prototipa sa konvencionalnim postupkom proizvodnje guma.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...