Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Finska 2021.

Recommended Posts

Sneg do kolena, jurnjava u belom i po neka lopata

 

finska OttTanak-Arctic.jpg

 

Svi koji su ovih dana u Finskoj zbog poznatog Arktik relija, mogu biti prezadovoljni božanstenim ambijentom i pravom zimskom idilom. Dok neki delovi Balkana ovih dana doživljavaju velike vremenske promene i prave prolećne temperature, na severu Evrope sve je u znaku snega, fantastičnih šuma u belom stajlingu i mirisa zahuktalih reli mašina. Poznate finske brvnare besprekorno su se uklopile u zimsku scenografiju, a kada stigne mrak i kada se upale sveće, lampioni i lampe sve je kao u bajci, uz neizbežne saonice i irvase.

 

Već uvodni i test ispit, takozvani ''shakedown'', koji služi da majstori volana još jednom provere ponašanje automobila u zadatim uslovima, ovom prilikom po zaledjenim putevima, neki put na ravnim i baš brzim nizbrdicama, neki put na uskim krivinama koje imaju snežne zidove. Taj probni brzinac pokazao je ono što su mnogi naslućivali. Estonac Ot Tanak kao da je osetio da se predstojeća utakmica igra na njemu dobro poznatom terenu, pa je pritisnuo papučicu gasa i zabeležio najbolje vreme na stazi od 5.8 kilometara. Tri puta je izlazio na tu probu i bio je prilično siguran, vozio je brzo i skoro hirurški precizno.

 

Neki raniji reliji svetskog šampionata ostaće pored ostalog upamćeni i po greškama baš na tim uvodnim ispitima kada se dešavalo da neki previše požure, da izlete sa staze i da se slupaju. Mnogi u publici su se čudili zbog takvih incidenata (…i Tanaku se svojevremeno desilo izletanje na testu ''shakedown''), međutim dobri poznavaoci relija i načina vožnje velikih majstora znaju da svi iz ''Kluba Top 10'' uvek voze najbrže što mogu i da za njih vožnja bez rizika i nije neka vožnja. Elem, Tanak (Hyundai) je na uvodu bio najbrži, a iza njega se našao Nojvil. Mali Oliver Solberg je upisao 6. vreme, 7. je bio Rovanpera a zvanični svetski prvak Sebastien Ožie je postigao tek 9. vreme. Svi su uglavnom po tri puta izlazili na stazu. Šta znači izletanje u dubok sneg najbolje su osetili Tieri Nojvil i poznati Šveđanin Matias Ekstrem. Nojvil je morao da upotrebi lopatu kako bi oslobodio točkove svog automobila, a Ekstrem je posle izletanja odmah video da mu ni lopata neće pomoći već samo neki traktor sa sajlom, pošto se propisno zario u snežne nanose.

 

Prvi brzinski ispit od 31.05 km. doneo je Ot Tanaku vrednu i inspirativnu pobedu, ispred izvanrednog Kreg Brina u takođe Hyundai automobilu (+3.6 sekundi), Rovanpere na 3. mestu sa Toyotom (+10.6 s), 4. Nojvila (+12.4 s) i 5. Evansa sa Toyotom (+16.7 s). Rovanpera bi bio i bolji, ali je negde na sredini ispita uleteo u snežnu obalu, zabio se u sneg i izgubio možda i više od 10 sekundi da svoju Toyotu oslobodi od snežnog zagrljaja. Ožie je potpuno zakazao, na prvom ispitu bio je tek 9. sa Toyotom (+22.7 s). Čudi jedino da je sjajni Seb na kraju rekao: ''Zadovoljan sam svojom vožnjom''.

10. vreme je ostvario neverovatni 19. godišnji Oliver Solberg u Hyundai-ju kao debitant u klasi WRC 1 i sa novim suvozačem, pošto mu se stari kopilot oporavlja od korone. Možete li zamisliti da je taj klinac na svom prvom ispitu sa najjačim WRC agregatom bio odmah iza svetskog prvaka. Ostvaren je prosek brzine od oko 115 km/h, a na pravcima su svi leteli. Mnogi su na cilju izjavili da su činili manje ili veće greške, zaustavljanje i ''čupanje'' iz snega.

 

Tako je bilo na ispitu po danu, a onda je usledio i prvi noćni brzinac na identičnoj stazi od 31.05 km. Na tom ispitu opet je pobedio Tanak, ispred Rovanpere i Brina, a bljesnuo je Oliver Solberg sa 4. mestom. Bio je bolji od Evansa, Suninena, Nojvila, Katsute, Grinsmita i Ožiea... Ot Tanak ulazi u drugi dan i na novih 6 ispita sa prednošću od 16.2 minuta.

 

Plasman posle dva (od ukupno 10) brzinska ispita:

  1. Tanak - Hyundai
  2. Brin - Hyundai  +16.2 sekundi
  3. Rovanpera - Toyota  +20.4
  4. Nojvil - Hyundai  +29.8
  5. Evans - Toyota  +32.0
  6. Suninen - Ford  +34.5
  7. Katsuta - Toyota  +38.8
  8. Solberg - Hyundai  +45.9
  9. Ožie - Toyota  +49.8
  10. Grinsmit - Ford  +1.05.8 minuta.

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ot Tanak pobedio, Rovanpera prvi u šampionatu

 

wrc finska02.jpg

 

Sjajan reli...bila je to najbolja Arktik predstava u Finskoj. Divno sunčano vreme, temperatura vazduha 3 stepena ispod nule, a na stazi velika borba među elitnim vozačima na ispitu Aitajarvi od 22.47 kilometra, koji se vozio dva puta. Ot Tanak je bio favorit i opravdao je prognoze. Ubedljivo je pobedio brzi 33. godišnji Estonac za volanom odličnog i20 Coupe WRC. Kasno sinoć mu je zamenjen menjač i to samo za 15 minuta, jer je primećeno curenje ulja. Tanak je u poslednju etapu i na poslednja dva specijalna ispita ušao sa prednošću od ''debele'' 24.1 sekunde, što se među najbržim relistima sveta smatra značajnom prednošću, ali podrazumeva vožnju bez grešaka. Tanak je vozio u svom stilu tačnije manirom svih severnjaka kada je reč o snegu. Koristio je brzo naletanje na snežne obale koje odbijaju vozilo i dodatno ubrzavaju auto, uz napomenu da takav stil vožnje morate perfektno savladati jer u protivnom dolazi da zaglavljivanja u nanose pored staze. Bila je to vrlo važna pobeda za Tanaka i prva u ovoj godini.

 

wrc-arctic-rally-2021 01.jpg

 

Drugo mesto je osvojio 20. godišnji Finac, sjajni klinac Kale Rovanpera sa Toyotom Yaris WRC i tako doleteo na prvo mesto generalnog plasmana šampionata, posle dva relija. Bio je odličan a manje greške su ga ipak postavile iza Tanaka. Danas je u svom automobilu imao dva rezervna točka, za razliku od svih drugih, kao da je drugi točak čuvao za poslednji ispit p''ower stage'', iako je naravno znao da time otežava Toyotu za oko 23 kilograma. Može biti veoma zadovoljan, najbolji je u timu, brži od Evansa, Katsute i Ožiea, dečko od 20 godina je vodeći u šampionatu sveta, pozicija iz snova za Kalea Rovanperu u njegovog suvozača. Da ne zaboravimo, pobedio je na ispitu ''power stage''/

 

Arktik reli Finland bio je loš za zvaničnog svetskog prvaka, Francuza Sebastiena Ožijea. Osvojio je samo jedan bod za 5. mesto na poslednjem ispitu i nije u Top 10 već na 20. mestu. Ovaj reli je bio dobar za Tieri Nojvila na trećoj poziciji, kao i za Kreg Brina koji je zasluženo osvojio 4. mesto. Evans je mogao i bolje, a sasvim je zadovoljio i najbrži Japanac na svetu. Takamoto Katsuta je osvojio 6. mesto i tu poziciju preoteo od sjajnog mališe Olivera Solberga koji je bio brži od Katsume, ali se propisno izoktretao na poslednjem ispitu. Ipak i sedma pozicija za debitnta u WRC mašini je veliki uspeh.

Naredni reli je u Hrvatskoj od 22. do 25. aprila.

 

Konačni generalni poredak Arktik relija Finland 2021:

  1. Tanak - Hyundai
  2. Rovanpera - Toyota  +17.5 sekundi
  3. Nojvil - Hyundai  +19.8
  4. Brin - Hyundai  +52.6
  5. Evans - Toyota  +1.01.5 minuta
  6. Katsuta - Toyota  +1.37.8
  7. Solberg - Hyundai  1.39.0
  8. Suninen - Ford  +2.09.0
  9. Grinsmit - Ford  +3.39.4
  10. Lapi - VW Polo  +6.07.0

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...