Jump to content
FAS Goran
Drasko bgd

Fiat Nuova Tipo - bolji farovi/prednja svetla?

Recommended Posts

Kako ste zadovoljni prednjim farovima? Ja baš nešto nisam očaran srednjim svetlima, 500L je znatno bolje osvetljavao put, dugo je ok!

Dal projektori toliko guše svetlo, je li neko probao sa nekim pojačanim sijalicama ili je tako kako je?

 

 

Edited by neshaoct
precizirao naslov

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez obzira što je auto nov, tj. u garanciji, ne bih ni trepnuo stavio bih xenone bez razmišljanja. Time se gubi garancija na farove i uopšte elektroniku/instalaciju svetala...ali ostaje na sve drugo. 

 

Projektor i obična halogena sijalica u njemu nisu najsrećnije rešenje. Ako ti već sada (dok je sve novo) nije ok, kako vreme bude prolazilo svetlo će biti sve slabije. Jača sijalica ne može jer je instalacija projektovana i izvedena za određeni broj W jačine sijalice... Probane na Alfi sve one super, ultra, silver, 150% ili koji su im već sve komercijalni nazivi za ''pojačane'' halogene sijalice koje su iste snage ali daju više svetla...i slabo je to sve bilo. Isto je bila fabrička kombinacija projektor i halogena u njemu. Izbačeno to napolje, sređeni projektori (ti to ne moraš jer je ionako sve novo), postali su bistri kao kad su bili novi, ubačen BiXenon i od tad je skroooz ok. :thumbup: 

 

 

Edited by neshaoct
dopuna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vecina ljudi nece da "budzi" na autu u garanciji, ali se slazem sa Nesom... Sve te pojacane sijalice su za nijansu bolje od obicnih, a za jeftini LED nikada nisam kada je srednje svetlo u pitanju...

Ako zelis da uporedis, nista te ne kosta da od nekoga pozajmis (najbolje) 4300K xenon komplet (sijalica+balast), za 5 minuta nabacis na jedan far i uporedis stanje sa fabrickim. Pa ako mislis da dobitak vredi konverzije... Iz licnog poprilicnog iskustva, mislim da je to jedini vidljiv benefit. Sve ostalo je manje vise slicno i mlacenje prazne slame, uz kraci zivotni vek tih pojacanih sijalica.

1 hour ago, Drasko bgd said:

Dal projektori toliko guše svetlo

Projektor ima fokusiran ali i sirok snop i to su mu prednosti. "Mana" ja ostra cut-off linija, iznad koje maltene da nema svetla i stvara se efekat "renderovanja" slike ispred auta. Pogotovo je problem ako su farovi nenastelovani.

Sto je i jos jedan tip za proveru... Drugaru sam stelovao farove na maltene ganc novom Tipu - zamolio me je da pogledam posto je takodje slabije video. Citaj kratko, kada sam video sta je u pitanju. Na konkretnom primerku je izasao kao koka-zraka iz fabrike, kada sam na*icanio i upucao mu farove, to je vec bila druga prica.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo da prijavim da sa Nightbreakerima imam odlicno iskustvo. Stavio i na far bez projektora (rebrasti farovi na starom A4) i na far sa projektorom (pasat B6). Naravno, xenon je najbolja varijanta ali iz mog iskustvai 'pojacana' halogena sijalica moze da odradi dobar posao

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ima tu jos jedan razlog za xenon: grejanje farova. Kada pogledate 5 godina stare Xenone / LED i halogenke, halogenka deluje barem duplo starije.

 

A i znaci zaista za voznju. Bez nekog luksuziranja, zaista je bezbednije.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sto se tice aftermarket ugradnje, kakvo crno luksuziranje... Ako su setovi bili po 200 EUR kada su se pojavili, sada se vec za par desetina EUR mogu naci solidni. Uz lepo upucane farove i 4300K boju - cisto ulaganje u sopstvenu bezbednost i opustenu voznju nocu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Clan Yuhica, pusti mu pp ili nazovi. Klik

Mozds neko zna druge, ja sam po forumu citao da su zadovoljni

Share this post


Link to post
Share on other sites
10 hours ago, Drasko bgd said:

Ima li neka preporuka koji set uzeti i gde, za normalne novce?

Kao sto rekoh, sada je sve to bagatela. Licno sam zadovoljan sa "CN Light" setom, cena im je bila oko 40-50 EUR:

 

f7574560.jpg.a3b0321b4906ea198a42e667fc52ca85.thumb.jpg.6c6db9fe94275dafe2748b33223f9dc9.jpg

 

Ako negde natrcis na "WellDone" - oni su odlicni, vozio sam taj set vise od 8 godina na prethodnom Stilu. Imas i neke jeftinije, upitnog kvaliteta. Ja sam uzimao kod coveka na NBG kod Hale Sportova, cena je bila 40 evropejaca, sa godinu dana garancije. Naravno, uz pivce ugradis sam.

A za bilo koji set da se odlucis, juri iskljucivo 4300K boju za najbolje rezultate na putu (najveci plus im je na mokrom kolovozu). Takodje, trazis iskljucivo AC set (DC su prethodne generacije), sa slim balastima (zbog lakse montaze). Imas u ovom mom postu sve detaljno, kao i kontakt coveka koji prodaje (Bojan), preporuka iz licnog iskustva, problema bez :) :

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/43708-xenoni-projektori-iskustva/page/103/&tab=comments#comment-1517711

 

I sto je najbitnije - usteluj obavezno farove, pisah vec da sam vidjao da izlaze koka-zraka iz fabrike. Imas ovde detaljno za Tipo ako zatreba. Dopisao sam se u temu, kada sam drugaru upucavao farove na njegovom Tipu:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/41139-štelovanje-farova/&do=findComment&comment=1523532

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napokon ugradih  xenon set H7 35w,4300k,vrlo primetna razlika,belji i duzi snop!Bas sam zadovoljan,malo je bilo muke oko zakljucavanja  sijalica jer smetaju kablici pa sam morao da skidam onaj zicani osigurac da provucem kablice pa onda sve nazad a prostora taman toliko da se izgule ruke.Nisam hteo da busim fabricku gumenu zastitu fara vec sam probusio rupe 22mm za kablove na poklopce od velike nes kafe,pasuju knap. Tako to bude prvi put,rezultat je vredan truda. Ne pali gresku na tabli.Ovih dana cu ga proterati kroz neku mrakacu pa kacim slike.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pametno, uvek kazem da je steta ne iskoristiti projektorski far i ne instalirati xenon. Razlika je ogromna, ko iole vise vozi nocu nema potrebe ni sekunde da razmislja, narocito van garancije. Solidni setovi su danas bagatela, 6-7 puta jeftinije nego ranije. Cene su im maltene u rangu kompleta nekih kvalitetnijih pojacanih sijalica sa vlaknom, a koje crkavaju prilicno brzo.

Pripazi samo u pocetku kako ce dihtovati ti plasticni poklopci koje si napravio. Nisu bez razloga fabricki gumeni. Tipo nema nikakvu indikaciju u farovima, pa je dovoljan i obican AC set (tj. ne mora Canbus).

I, bar iz mog iskustva, obavezno proveri kako su ti nastelovani farovi. Vec na par komada Tipa ljudima na novim kolima sredjujem nivelaciju, prosto mi je neverovatno da su tako izasli iz fabrike. Kod dobrog drugara su oba fara bila i oborena i toliko oterana u desno, da skoro pa nista nije video u levoj krivini.

Ako ti je od pomoci, tri posta iznad imas link, detaljno sam ispisao za sta je koji sraf na Tipu. Mozda budes jos zadovoljniji rezultatima ;) . Sa 4300K u projektorima ispred mora da bude dan, kada su lepo upucani. 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...