Jump to content
FAS Goran

Recommended Posts

Dacia značajno spustila cene za Spring

 

dacia spring 02.jpg

 

Pod pritiskom konkurencije, strahom od evropskih sankcija i gubitka eko bonusa, budući da se električni Spring proizvodi u Kini, Dacia je na pojedinim tržištima u Evropi već značajno snizila cene ovog modela. Na nekim tržištima, cene su redukovane za preko 7.000 evra.

Francuzi su prvi zapretili ukidanjem subvencija za sve neevropske električne automobile koji se uvoze na tamošnje tržište. Bez obzira što je Dacia Spring deo Renaultovog portfolija, ovaj model se proizvodi u Kini i takođe je na listi za odstrel kad su u pitanju eko bonusi. S obzirom da više ne ispunjava uslove za ekološki bonus od 15. decembra 2023. godine, Spring ipak još nije rekao svoju poslednju reč. Dacia je mimo pomoći države odlučila da snizi cenu Springa, kako bi ovaj mini električar ostao konkurentan u suočavanju s konkurencijom. Zato se na pojedinim evropskim tržištima čiste lageri, a cene su poprilično redukovane.

 

Jedini električni model rumunske marke se trenutno vratio na nivo cena koje su bile aktuelne pre poskupljenja. Naime, Spring u verziji Essential 45 u Rumuniji je spao sa 21.000 na 14.295 evra, dok opremljenija i jača verzija Spring Extreme 65, umesto 23.150 na akciji košta 15.945 evra. Slično je na nemačkom tržištu, gde je vlada iznenada pre predviđenog roka ukinula subvencije. Ulazni model Spring Essential 45 Electric nakon novog popusta, umesto 22.750 evra, košta 14.623 evra.

 

U Francuskoj je trenutno istaknuta cena od 18.400 evra, što je bez obzira na gubitak bonusa od 4.000 evra, ovaj model povoljniji za 2.400 evra. Iako Citroen još nije krenuo s prodajom e-C3, Spring je već sada na cenovnom nivou svoje najveće najavljene pretnje. To takođe važi i za verziju Extreme, opremljenu električnim motorom od 65 KS, koja prema WLTP ciklusu ima domet od 220 kilometara. Cena Extreme verzije sada kreće od 19.900 evra, u poređenju s 22.300 evra iz prošle godine, kada je uz 5.000 evra primenjenog bonusa Spring koštao 17.300 evra na putu. Očekuje se da će cene Springa padati tokom ostatka 2024. godine, posebno nakon što su iznosi, koje je vlada davala putem bonus programa, manji nego pre.

Istovremeno, Dacia će krajem februara na sajmu u Ženevi predstaviti redizajniranu verziju Springa, koja je će uz efektniji izgled i niske cene pokušati da zadrži status najpovoljnijeg električara na Starom kontinentu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Alo... 30% pojeftinio. Pa moze li iko da kaze da su sad ispod proizvodne cene. Imaju li sad profit. 30%.... Ludilo. Sta nam rade.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa tako nas deru sa svakom novom tehnologijom dok mogu :) Plazma tv, keramicke ploce na sporetima, telefoni... Sad su nas ubedili  da je mnogo skuplje napraviti baterju nego motor sa hiljadu nekih delova, :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...