Ivan 13351 Posted November 22, 2020 (edited) Prolazio sam poslom vise puta, uvek vidjao gomilu ljudi i parkiranih automobila, imao vise preporuka da obavezno obidjem - a uvek u zurbi da na tenane svratim... Pa iskoristih priliku da pre ovog zadnjeg naleta Corone malo mrdnem du*e van granice, napravimo izlet i plaknemo pluca. U pitanju je zasticeni pejzaz Bijambare - nalazi se na Nisickoj visoravni, na oko 950m nadmorske visine, neposredno pored magistrale Tuzla-Sarajevo. Prostire se na oko 500 hektara, a odlikuje ga kombinacija talasastih, planinskih livada i gustih, uglavnom cetinarskih suma. Ono sto daje posebnu car, s obzirom da se nalazi u kraskoj regiji - podrucje obiluje ponorima, vrtacama i pecinama. Na prostoru Bijambara postoji vise pecina. U Gornjoj pecini nadjeni su tragovi orudja/oruzja jos iz kamenog doba, koja se cuvaju u Zemaljskom muzeju u Sarajevu. Od svih pecina, jedino je Srednja pecina uredjena, osvetljena i otvorena za posetioce. Duga je preko 400m, sastoji se od 4 dvorane i poznata je po svom retkom i neobicnom nakitu. Tu je i planinski mobilijar za boravak u prirodi, sportska igralista, igralista za decu, biciklisticke, obrazovne i sumske staze... Pa da krenemo redom. Na ulazu je veliki parking, u 2 nivoa. Besplatan je, imali smo preporuku da odemo radnim danima kada nema guzve, tako da nije bilo problema sa parkiranjem. Ulaz u kompleks je 2KM za odrasle, 1KM za studente i penzionere. Cim se udje par stotina metara u kompleks, oseti se svezina i cistoca vazduha - kao i na svakoj planini, milina da se nadises. Evo par fotki pocetka kompleksa: U blizini ulaza, nalazi se nekropola iz 14. veka, premestena iz jednog od obliznjih sela. Sastoji se od 39 spomenika: Atrakcija u tom delu je jezerce, koje se u ovom kraskom podrucju naizmenicno puni i prazni. Nazalost, u to vreme je bilo maltene prazno, pa nisam ni silazio ni slikao. U tom delu, nailazimo na dve manje pecine - Djuricina i Dimsina: Par detalja iz setnje: Sumska staza duga 2 km, koja je sa drvenim daskama - tako da se moze uci dublje u sumu i kada je vlazno vreme: Polako stizemo do najlepseg i najzanimljivijeg dela kompleksa. Prva na redu je Donja pecina: Penjemo se zatim uzbrdo, do Gornje pecine. Kao sto rekoh, u njoj su pronadjena orudja jos iz kamenog doba: Nesto nize je Srednja pecina. Jedina istrazena, osvetljena i moguca za obilazak, u duzini od 400m sa 4 dvorane. Ulaz je 3KM za odrasle i 2KM za studente i penzionere: Pre ulaska u kompleks pecina, nalazi se Planinarski dom sa restoranom, gde mozete izmoreni setnjom i cistim vazduhom da prezalogajite i okrepite se. Pored je decije igraliste, evo par slika toga i jos par detalja iz setnje: Postoje i pomenuti drugi brojni sadrzaji, sportski tereni, a ko se umori od setnje postoji i elektricni vozic koji sam ulovio 2 puta. Nisam pitao za cenu, simbolicna je, mozda 1-2 KM: To je u najkracem to... Otisli smo kada nije bilo guzve, a i ja sam se trudio da zbog Corone budemo izolovani od drugih posetilaca i da fotke budu autenticne i bez ljudi na njima. Inace su mi rekli da je ovo jedno od omiljenih izletista Sarajlija i da vikendom i u normalnoj situaciji vrvi od ljudi. Svakako lepo proveden dan na cistom vazduhu - mogu misliti kako je pod snegom ili leti kada se pobegne iz gradske vreve, vreline i smoga. Za kraj, ostavite jos malo mesta u stomaku - takodje na preporuku sam otisao u restoran "Mehdijano", koji je na par km odatle u smeru ka BG, sa desne strane. U zivotu nisam jeo bolje ustipke, sa heljdom, sirom i kajmakom. Moja preporuka je i suvo meso, koje se topi u ustima, a moze i da se kupi i ponese. Basta je takodje prelepa, kaskadna sa oko 30-ak razdvojenih stolova pod nadstresnicama, sa pogledom na pejzaz i zalazak sunca: Edited November 23, 2020 by neshaoct formatiranje 11 neshaoct, ivica su, Milutinac and 8 others reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milutinac 5556 Posted November 23, 2020 Auuuuu kakva priroda... @Ivan - imas li ideju gde na tom potezu traziti smestaj? SArajevo? Ili ima i nešto bliže? Baš tako nešto sam tražio za proleće... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 13351 Posted November 23, 2020 8 hours ago, Milutinac said: @Ivan - imas li ideju gde na tom potezu traziti smestaj? SArajevo? Ili ima i nešto bliže? Baš tako nešto sam tražio za proleće.. Razvijaju i oni stidljivo etno-turizam, kao sto krece i kod nas... Na par stotina metara dalje od ulaza na Bijambare, skrece se desno u etno selo sa restoranom i smestajem, ali nemam ti nikakvu preporuku iz licnog iskustva. Firma u kojoj radim vec 16 godina ima predstavnistva (citaj svoj prostor, pa nisam imao cimanje za smestaj) i u dobrom delu bivse Juge. Tako da sam za to vreme poprilicno obisao region, spojio lepo i korisno, a i upoznao dosta ljudi. Ako planiras na vise dana, iako grad - mozda ti je za obilazak dobra baza bas Sarajevo. Odatle ti je blizu olimpijska lepotica Jahorina, Bjelasnica, Igman (takodje olimpijski kompleksi Veliko i Malo polje). Iz centra grada sada imas obnovljenu zicaru koja vodi na Trebevic, pa vodopadi Skakavac, vrelo Bosne, Nisicka visoravan i pomenute Bijambare... Sto se prirode tamo tice - kada dodjes autom do Vlasenice - ne zna se da li je lepse za voznju i uzivanje u predelima skrenuti levo, pa odmah u serpentine ka Han Pijesku i Romaniji. Ili nizbrdo desno, pa preko Kladnja i Olova. Ovaj drugi je i put za Bijambare, a do Sarajeva od njih imas nepun satic voznje. Putevi i predeli prosto mame na dinamicnu voznju, uzbrdo, nizbrdo, krivine, preticanja... Tako da vodi racuna na ogranicenjima od 50-60 km/h , ne jednom da sam se zaneo u uzivanju ... 1 1 Milutinac and Ena reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites