Jump to content
FAS Goran
Nature

2007. Fiat Nuova Panda - dugme za električni retrovizor

Recommended Posts

Poštovani forumaši, verovatno je sa ovakvim pitanjem izlišno da se ponavljam da sam prilično novajlija. Nedavno sam kupio pomenutu Pandu 2007. godište 1.2 motor i tokom kupovine nisam obratio pažnju, odnosno nisam toliko mario što je dugme za električne retrovizore oštećeno. Uspeo sam isprva tankim šrafcigerom da imitiram džojstik i dovetem ogledala u neki prihvatljiv položaj, ali time i da dodatno oštetim mikroprekidače u dugmetu, tako da takvo pomeranje šrafcigerom više nije opcija za rad. Na slici prikazujem kako to izgleda kod mene i još kopija slike iz Pandinog uputstva. Svaki predlog je dobrodošao, posebno ako neko zna da li je moguće samo prepraviti dugme, ako neko zna gde kupiti novo / polovno koje radi i koliko para okvirno za to izdvojiti. Hvala unapred. Ovo mi je prvo pitanje na Forumu :-)

 

retrovizor-dugme.jpg iz-uputstva.png

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Nature

 

Okrenuo bih par otpada i video koliko traže za čitav taj sklop. Imamo temu oko iskustava i kontakta za otpade, ali pošto ima upise i od pre 15 godina, možda najbolje da pročitaš poslednjih nekoliko strana, čisto da pokupiš aktuelne brojeve telefona. Npr. od ovog posta pa dalje...

Naravno, uvek se može barem znatiželje radi pitati koliko bi koštalo kod ovlašćenog, samo spremi broj šasije kad ih okreneš fonom. Ko zna, možda ne bude skupo. :thumbup: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdravo,

Evo ti broj dela
image.thumb.png.998dd8fd5a8bb2471190237f1b95336a.png

Možeš probati kod ovlašćenih, računaj 40tak eur sigurno. 

Naravno, otpadi oko Šapca i Peđa i Neša iz Inđije

npr

https://www.kupujemprodajem.com/automobili-delovi-i-alati/auto-razni-delovi/fiat-panda-delovi/oglas/49430504

https://www.kupujemprodajem.com/automobili-delovi-i-alati/automobili-za-delove/fiat-panda-delovi/oglas/100104254

 

Ima ih na kp dosta koji rasturaju pandu

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A stakla na retrovizorima možeš i ručno da pomeraš, ne trebaju ti šrafciger i mikroprekidači.

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Share this post


Link to post
Share on other sites

@totti Proverio sam danas. Ja se celog života vodim idejom da teorija vodi, eksperiment odlučuje (Majkl Faradej) :) zbog toga se sada tek javljam, nakon eksperimenta. Elem, pronašao sam i ovaj tekst na sajtu koji problem prati na Fiat 500 (link ka tom tekstu)

Quote

After sitting for an extended time, the cable/pivots can freeze up on power mirrors. You can try applying moderate thumb pressure on the mirror and operate the switch. If it moves, it'll let you know what is wrong.

Naturally, the ignition switch needs to be on and the toggle set to the proper window. If that doesn't work, you can pop off the door panel and check for current to the switch/mirror motor.

Međutim, iako sam dao kontakt, pozicionirao master dugme za desni retrovizor, pokušaj da isti polako palčevima repozicioniram rezultovao je samo sa čvrk-kvrc zvukom i pomeranjem delić milimetra, nakon čega se vratio u prvobitni položaj. Nisam se usudio da primenim veću silu, ali kontam da bih time samo oštetio nešto od mehanike ispod ogledala. Nije mi toliko baš hitno da proradi, jer trenutne pozicije koje sam postigao šrafciger-džojstikom zadovoljavaju potrebe vožnje, ali videću da ovih dana potražim deo u pristojnom stanju.

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li isti problem sa dzojstikom imas kada pokusas da stelujes i levi i desni retrovizor?

Kod mene na Sportu bez problema rukom moze da se pomera staklo (kao sto rece Totti), mislim da je tako bilo i na Stilu.

Ako imas problem samo na jednom retrovizoru, moguce da te zeza motorcic. Inace od "mehanike" imas samo pomenuti elektro-motor, na koji je zabicama pricvrsceno staklo (plus grejaci stakla, ako ih ima).

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ivan Hm... pa iskreno ne znam. Levi nisam dirao danas, lepo je podešen, a i "bitniji" od desnog, pa da nešto ne sjb. posle da napravim sebi problem gde ga nije bilo. Međutim, situacija kada sam čačkao šrafcigerom, lepo su mrdali oba, dakle motorčić radi, odn. tada je radio. Grejače verovatno nemam, jer sam onako uzgred čitao o delovima pre jedno dve nedelje i skapirao da el. retrovizori za ovaj model nemaju grejače, mada to ne mora da znači da je tako, ali opet nemam ni dugme na kome bih aktivirao grejanje retrovizora, što kontam da mora postojati. Možda je potrebno i veću silu dati na ogledalo, ali mi deluje da ću ga skrckati ako krenem ozbiljnije da guram. Mislim da ima više delova unutra, jer ide pored levo-desno i gore-dole sa džojstikom. Šta znam, sada ste me bacili u dilemu, a nekog how-to rešenja na netu za Pandu nema, prosto neverovatno. Pitaću telefonom u nekom ovlašćenom servisu, fore radi, valjda imaju nekog iskustva i objašnjenje zašto se ogledala ne pomeraju lako. Može biti da je zaista neka krečana, da prethodni vlasnik nije pomerao jedno deset godina, da je vreme za super moći i magiju WD40 :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites
16 minutes ago, Nature said:

...nemam ni dugme na kome bih aktivirao grejanje retrovizora, što kontam da mora postojati.

Ne mora, obično služi isto dugme kojim pališ grejač zadnjeg stakla.

 

16 minutes ago, Nature said:

Možda je potrebno i veću silu dati na ogledalo, ali mi deluje da ću ga skrckati ako krenem ozbiljnije da guram. Mislim da ima više delova unutra, jer ide pored levo-desno i gore-dole sa džojstikom.

Na gomili automobila je isti sistem (takođe ide gore/dole, levo/desno), kod mene na Stilu jedno vreme nije radilo podešavanje suvozačkog retrovizora, samo poguraš jagodicom prsta i pomeri se staklo gde treba. :thumbup: 

Share this post


Link to post
Share on other sites
11 hours ago, Nature said:

Pitaću telefonom u nekom ovlašćenom servisu, fore radi, valjda imaju nekog iskustva i objašnjenje zašto se ogledala ne pomeraju lako.

Tu iteraciju slobodno preskoci :D . Cast izuzecima, ali u pitanju su ovlasceni menjaci delova. Ako se odlucis da oteras kod njih, cisto da znas da su delovi uglavnom klempa, a i radni sat kosta.

A mozes sve lepo i sam da pregledas i sredis jeftino. Evo kako je to kod mene na Sportu, igrom slucaja sam se nedavno malo igrao sa poklopcima retrovizora, pa mi je bilo lakse da skinem ceo retrovizor koji je na 3 srafa i radim kuci na stolu, a ne u dvoristu. Evo kako to izgleda, a isto je i na masi drugih modela:

 

251020207404.thumb.jpg.01856a05cacb0c72ef72df0958ad5221.jpg 251020207402.thumb.jpg.72fce0d93e010b7d54a9a0a57f767591.jpg

 

Nikakve tu pameti nema - jedan elektromotor koji pomera staklo u svim pravcima i to je sve. Staklo je zabicama "kliknuto" za motorcic. Nikakvi mehanizmi, pomeranje u vise pravaca i slicno sto pominjes. I ako imas grejace, postoje jos dve linije koje se vezuju na staklo, aktivira se na grejac zadnjeg stakla. Tako mozes i da proveris da li ih imas na autu, upalis zadnji grejac i pipnes da li su ti posle pola minuta topla stakla retrovizora.

Iz tog razloga te i pitam da li mogu da se pomere oba retrovizora. Mozda nije problem do dzojstika, treba proveriti. Mada zbog polomljene komande, njega svakako kupujes...

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 hours ago, Ivan said:

Tu iteraciju slobodno preskoci :D . Cast izuzecima, ali u pitanju su ovlasceni menjaci delova. Ako se odlucis da oteras kod njih, cisto da znas da su delovi uglavnom klempa, a i radni sat kosta.

@Ivan Ma kakvi, nisam u tom fazonu, posebno za auto stariji od deset godina, verujem da bih bio hit da servisiram retrovizore u ovlašćenom servisu, a sve ostalo kod lokalnog majstora. :) Tokom radne nedelje gotovo da nemam slobodnog vremena, posebno u ovo doba godine, ali za vikend ću videti da nešto čačkam. Hvala na detaljnom uputstvu! Nabaviću nadam se do tada rezervni deo sa prekidačem, verovatno polovni, pa promeniti isti. Pretraživao sam po netu i izgleda da nije neka kvaka da se to promeni u DIY izvedbi, ako zaškripi, šaljem slike mnogo žica uz ljubazno pitanje da mi preporučite majstora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema na cemu, sve je prosto kao pasulj. Evo ti i konkretno za Pandu, 1 slika 1000 reci.

Skidanje centralnog prekidaca:

 

Untitled57.thumb.png.c957f5ddd92404d517bf16121aed0037.png

 

Ako budes trebao da petljas oko motorcica (skidanje stakla i samog elektromotora).

Koliko vidim, trebalo bi da imas i grejace retrovizora:

 

Untitled55.thumb.png.8a4723a4e4dc244343151d810aca79e6.png Untitled56.thumb.png.5362843b654a2138789b6a2df84c73bb.png

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ivan Sjajno! Hvala puno!

Iz nekog razloga Forum me nije obavestio (ili mi je GMail progutao poruku u nekom od foldera) o novoj poruci, pa sam sada slučajno video kada sam posetio temu da isčitam ponovo prethodni post.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dragi prijatelji forumaši, danas mi je prispeo deo i promenio sam uspešno. Hvala puno na pomoći! ;) 

Deo sam pronašao polovan na linku koji mi je u postu preporučio @andreja.micovic. Malo je duže putovao deo, jer je dostava pošte pogrešno prepisala i moje prezime i broj teleone... ali srećom nakon kontaktiranja prodavca, on je shvatio gde je greška i par sati kasnije deo je stigao. Što se tiče promene, išlo je sve kako je pisalo na slici koju je na Forum pustio @Ivan . Evo par fotografija:

 

1. Izgled polovnog dela

2. Kako izgleda kad se podigne plastični poklopac. Ovde je najboje NE koristiti šrafciger, već nešto veće površine, jer je plastika dosta krta. Meni je poslužio otvarač za konzerve sa multitool -a, mada sam provalio da čak i neka plastična kartica može poslužiti. Nije potrebna velika sila, već pametno raspoređena sila za klik-klak mehanizam.

3. Namontirano novo dugme i naravno provera i radi :) 

 

Nisam skidao klemu sa akumulaora, jer ovaj deo sistema nije pod naponom dok se ne da kontakt. (Tu su dugme za retrovizore i utičnica 12 V.)

 

Eto to je to. Nadam se da će nekome koristiti ova prepiska. Zaista je easy-hack kada pravi ljudi ( @Ivan @andreja.micovic @neshaoct ) objasne!

 

N.B. Ogledala se i dalje ne mogu pomeriti prstima, iako savršeno rade na dugme :D 

novo-dugme.jpg

skidanje-staro-dugme.jpg

namontirano-novo-dugme.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super imenjace, drago mi je da si sredio :thumbup: i da smo svi zajedno dosli do brzog resenja. Poenta foruma i jeste pre svega druzenje i medjusobna pomoc.

Lepo ti rekoh da je banalno i da ako imas iole volje mozes sam da uradis za smesne pare ;)

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...