Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Nemačka 2020.

Recommended Posts

Bottas kreće sa pol pozicije na Nirburgringu

 

bottas ger 2021.jpg

 

Prvi deo kvalifikacija je obeležio povratak na stazu Nica Hulkenberga u Racing Pointu. Naime, Stroll je zbog bolesti propustio treći trening i nakon dodatnih pregleda je zaključeno da on nije dovoljno spreman da učestvuje na ostatku vikenda. U takvim uslovima, Hulkenberg nije mogao da napravi dovoljno dobar rezultat, pa je Q1 završio kao poslednji. Njemu su se u zoni ispadanja pridružili još Grosjean, Russel, Latifi Raikkonen. na Nirburgringu je pripao Verstappenu, koji je sa krugom 1m26.319s bio sve desetinke ispred Bottasa, i tri ispred Hamiltona.

 

U Q2 smo na početku videli nekoliko timova koji su pokušali da se kvalifikuju na mekim gumama. Na kraju su ipak svi prešli na meke i u takvim uslovima je Hamilton bio najbrži sa 1m25.390s, samo 77 hiljaditinki ispred Verstappena, dok je trećeplasirani Bottas bio čak pola sekunde sporiji od Holanđanina. U samom finišu se vodila velika borba za prolaz dalje, pošto se staza ubrzala, a na kraju su Vettel, Gasly, Gvyat, Giovinazzi i Magnussen morali da se oproste od nastavka takmičenja.

 

Nakon prvih pokušaja u Q3 Verstappen je bio taj koji je imao prednost. On je sa 1m25.744s bio sedam stotinki brži od Bottasa, koji ke bio svega trinaest hiljaditinki bolji od Hamiltona. U drugom pokušaju su međutim Mercedesi pronašli još tempa i Bottas je po malo i neočekivano došao do nove pol-pozicije i to sa dve ipo desetinke prednosti ispred Hamiltona. Verstappen nije uspeo dovoljno da popravi vreme u svom pokušaju, pa je ostao manje od pola desetinke iza svetskog šampiona, dok je odličnu formu Ferrarija na Nirburgringu potvrdio Leclerc četvrtim mestom. Albon je zauzeo peto mesto u drugom Red Bullu ispred Ricciarda, Ocona, Norrisa,Pereza i Sainza, koji su kompletirali prvih deset.

 

preuzeto sa - pole-position.rs

 

start nemacka 2020.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mercedes: Sutra je sve otvoreno

 

nemacka 2020.jpg

 

Bottas je bio zadovoljan nakon još jedne pol-pozicije, dok je Hamilton odlučan u tome da ostane smiren.
''Odličan je osećaj osvojiti pol-poziciju u poslednjem krugu. Taj poslednji krug je bio savršen. Nije bilo lako na treningu i nismo znali tačno šta treba da uradimo da bi smo doveli gume do optimalne temperature. Na kraju sam uspeo da dobro pripremim gume i krug je ispao dobro. Nadam se da ću sutra imati i dobar start'', izjavio je Bottas. ''Verujem da ću kada pregledam sve podatke večeras shvatiti da sam ispustio dosta vremena. Valtteri je obavio odličan posao i svaka mu čast. Sutra je sve otvoreno i moram da ostanem čvrsto sa obe noge na zemlji'', rekao je Hamilton.

 

preuzeto sa - pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton izjednačio Schumacherov rekord po broju pobeda

 

1602343203.jpg.180cdad1277f7c3e7a2af2de68ce5475.jpg

 

Britanac je pored toga što je izjednačio rekord po broju pobeda, znatno uvećao prednost u šampionatu pošto je Bottas odustao u prvoj polovini trke.
Na startu trke nije bilo promena u pozicijama, mada je Hamilton dobro napao Bottasa u prvoj krivini, ali se Finac uspešno odbranio. Iza njih je dobro krenuo Ricciardo, koji je obišao Albona i od početka počeo da vrši pritisak na Leclerca.

 

Bilo je jasno da Monašanin nema brzinu i nakon nekoliko pokušaja, Ricciardo je uspeo da ga prođe u devetom krugu. On je do tog trenutka dosta usporio vozače iza sebe, pa je Albon već u osmom krugu promenio gume. Leclerc je bio sledeći u boks u 11. Krugu in a stazu se vratio na 19. mesto iza Albona. Nakon toga je viđeno okretanje Vettel ana stazi u krivini 1, pošto je izgubio stabilnost bolide na kočenju u duelu sa Giovinazzijem. On je izgubio dve pozicije i nastavio je trku kao trinaesti. Na čelu, Hmilton je nakon odličnog otvaranja Bottasa počeo da smanjuje prednost Finca, a u 13. krugu ga i obilazi, nakon što je drugi vozač Mercedesa napravio jednu grešku na kočenju u krivini 1 i tako tvorio prolaz svetskom šampionu.

 

Bottas je nakon toga morao u boks, nakon čega se vratio na četvrto mesto iza Ricciarda, a malo nakon toga je viđen incident između Russela i Raikkonena u prvoj krivini. Finac je napao vozača Williamsa, ali je njegov bolid podupravljao na skretanju pa je udario u Russela i lansirao ga u vazduh. Bolid Britanskog vozača je pretrpeo velika oštećenja, pokušao je da se vrati do boksa, ali je na kraju morao da parkira pored staze. Bottas je u 16. krugu prošao Ricciarda, a malo nakon toga je zbog Russelovog bolida na stazi na kratko bio period virtualnog vozila bezbednosti. To su iskoristili Hamilton, Verstappen i Ricciardo da promene gume. Prva dvojica su zadržala pozicije, dok je Ricciardo pao na šesto mesto. Samo što je trka nastavljena, nova uzbuđenja. Prvo je Albon u duelu sa Kvyatom otkiunuo prednje krilo sa Alpha Taurija, a onda je usledio i ključni momenat trke, a možda i šampionata. Bottas je naglo počeo da gubi snagu na pravcima. On je pokušao da ostane na stazi, ali ga je Mercedes povukao u garažu u 19. krugu i to je bio kraj.

 

Direkcija trke je očekivano kaznila Raikkonena i Albona za svoje incidente sa Russellom i Kvyatom, a onda je u 22. krugu usledilo i odustajanje Ocona, koji je izgubio menjač i kočnice.

Dva kruga kasnije, iz nepoznatih razloga je odustao i Albon, a onda je na stazi snagu počeo da gubi i Norris. On je nekako uspeo da održava svoj tempo i čak je i nakon pit-stopa imao dobru petu poziciju na stazi iza Leclerca, koji je u međuvremenu povratio svoje mesto nakon svih odustajanja i zamena guma. Ipak, Perez, koji je bio iza njih je imao znatno bolju brzinu i Meksikanac ih je obojicu obišao do 36. kruga. Leclerc je potom još jednom zamenio gume i vratio se u grupu vozača koji su bili u borbi sa poslednja mesta koja donose bodove. Dobar tempo je imao i Gasly iza Leclerca, a tiho tokom cele trke je napredovao Hulkenberg, koji je maksimalno produžio prvi stint, što ga je dovelo u konkurenciju za bodove.

 

U tim trenucima su sve oči bile uprte u Ricciarda i Pereza. Australijanac je na trećem mestu imao dosta stare gume, ali i prednost od desetak sekundi. Međutim, u 45. krugu je trku nakon mnogo mučenja završio Norris. On je bolid parkirao pored staze u krivini 6, pa je na stazu moralo vozilo bezbednosti. To su mnogi iskoristili da pređu na meke gume, a iz prvih deset nisu menjali samo Leclerc, Grosejan, koji se zahvaljujući svim dešavanjima našao u bodovima i Giovinazzi, koji je konstantno od starta bio oko desetog mesta.

 

Trka je nastavljena jedanaest krugova pre kraja, a hladne gume su stvorile i nekoliko duela. Ricciardo je bezuspešno pokušao da obiđe Verstappena za drugo mesto, a priliku je iz pozadine vrebao i Perez. Ipak plasman je ostao nepromenjen. Petoplasirani Sainz nije imao odgovor na tempo prve četvorice, dok je Gasly iza njega uspeo da se probije u prvih deseti obiđe Leclerca za šesto mesto. Nakon toga se situacija stabilizovala i ostala nepromenjena do kraja. Hamilton je ostvario 91. pobedu u karijeri i tako se izjednačio sa Schumacherom. On je zahvaljujući odustajanju Bottasa znatno uvećao i svoju prednost u šampionatu, ali mu je Verstappen u poslednjem krugu oduzeo dodatni bod za najbrži krug trke.

 

Ricciardo je doneo Renaultu veliki podijum, koji je bio gotovo izvestan nakon svega prikazanog u prethodnim trkama. Perez je morao da se zadovolji četvrtim mestom, dok je Sainz bio peti. Gasly nije bio daleko iza, ali nije imao tempo za napad, dok je Leclerc završio kao sedmi iza fenomenalnog Helkenberga, koji se nakon restarta probio do osmog mesta.

Sjajan rezultat je ostvario i Grosjan, koji je iskoristio sve prilike i doneo Haasu dva boda, dok je poslednji poen pripao Giovinazziju i pored naleta Vettela u finišu trke.

 

Untitled.png.a1518aa2582b41e1e67b4db60e67f7bf.png

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

 

Edited by neshaoct
tehnički edit

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, silenci said:

ma svi su bolji sem ferarija:D,pa cak je i Grozan uzeo poene.

Dobro je, završili su trku bez većih problema :) 

Kako odmiče sezona, biće sve brži i brži :) 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...