Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Italija / Sardinija 2020.

Recommended Posts

Na uvodnom ispitu najbolji Evans i Tanak, Rovanpera na krovu

 

207718-toyota wrc.jpg

 

Na uvodnom ''shakedown'' ispitu od skoro 4 km najbrži su sa identičnim rezultatom bili Britanac Elfin Evans sa Toyotom i Estonac Ot Tanak sa Hyundaijem, a na tom ispitu se pojavila 61 posada. Kao što znate, Reli Sardinija se vozi po veoma klizavoj zemljanoj podlozi prekrivenoj sitnim kamenjem, potpuno drugačijim od onog oštrog i velikog u Turskoj, ali makadam na Sardiniji je veoma klizav i na njemu se brže vozi. Koliko je opasan uverio se sjajni Finac Kale Rovanpera, 19. godišnji as Toyote koji se preforsirao u jednoj brzoj i dugačkoj desnoj krivini, pa je završio pokraj staze na krovu. Sardinija je sasvim sigurno najvažnija za odličnog Elfina Avansa i njegovog suvozača Skota Martina. Oni su trenutno posle pet relija ubedljivi lideri šampionata sa 18 bodova prednosti, u odnosu na nekadašnjeg svetskog prvaka Sebastiena Ožiea, koji takodje vozi Toyotu. Na trećem mestu je zvanični svetski prvak, Estonac Ot Tanak, sa Hyundai-jem i zaostaje za Evansom čak 27 bodova.

 

Pred Evansom je izvanredna prilika, mogućnost da prvi put u karijeri postane reli šampion sveta. Posle Sardinije preostaje da se održi još samo jedan reli, u Belgiji, i čini se da je Evansu jasno da ni u kom slučaju ne sme preterano rizikovati, ali da mora osvojiti dva puta drugo mesto i još plus sakupiti bodove na ispitu ''power stage''. Lako je to napisati, ali je teško to i realizovati...pogotovo što se zna da će i Ožie i Tanak ići na pobede. Na spisku vozača se nalaze najbolji, a među njima su i Peter i Oliver Solberg, otac i sin. Čuveni i stariji 45. godišnji Solberg vozi na Sardiniji Citroen C3 WRC, a 18. godišnji Oliver je za volanom Škode Fabie Reli 2 Evo, verovatno znatno bolje od one kojom je naš Borković lako pobedio na upravo okončanom Srbija reliju. Mladi Oliver je minule nedelje vozio reli ''Fafe Monelongo'' u Portugaliji koji je bodovan za šampionat Evrope. Imao je kiks već na uvodnom ispitu kada je izleteo u jarak, dok je na samom reliju posle dobre pozicije na 3. mestu zbog kvara agregata bio loše plasiran (26. mesto).

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vodi Dani Sordo ispred Suninena u Fordu

 

reli sardinija 2020 02.jpg

 

Na reli šampionatu sveta večito se ređaju velika iznenađenja, i po tome je ova disciplina prva i jedinstvena u svetu brzine. Ko bi recimo pomislio da će 26. godišnji Finac Temu Suninen, vozač ''M sport Forda'', prosto razbiti konkurenciju na prvom takmičarskom brzinskom ispitu relija Sardinija, i da će biti bolji od svetskog prvaka Ožiea čak za 13.4 sekunde na ispitu od samo 12 kilometara. Objašnjenje se može potražiti u vrlo teškoj, uskoj i na nekim mestima valovitoj stazi prvog ispita, kada se vozilo sporo i kada je prosečna brzina bila samo malo iznad 70 km/h. Ali, uslovi su za sve bili skoro isti (malo bolji za one koji su kretali kasnije), a Suninen je i na sledećem ispitu bio uspešniji od skoro svih i zauzeo je vodeće mesto u generalnom plasmanu, ispred Sorda i Ožiea.

 

Posle 3 ispita Suninen je bio na čelu a onda je vodeću poziciju prepustio raspoloženom Špancu, najstarijem u Top 10, 37. godišnjem Daniju Sordu, u Hyundaiju. Lapi je sa Fordom stao već na drugom ispitu, Tanak je imao tehničke probleme, a Evans i Ožie su ''otvarali'' brzince na kojima se ipak ne vozi brzo kao u Turskoj, i s tim u vezi smo pogrešili prilikom prvog teksta o Sardiniji.

 

reli sardinija 2020 01.jpg

 

Elfan Evans budno prati gde se u plasmanu nalazi Ožie koji mu je glavni konkurent u šampionatu, rival za osvajanje titule. Ne zanimaju ga ni Sordo ni Suninen, bitno mu je da mu Ožie ne beži baš puno. Među prvih 10 nalazi se i mladi 23. godišnji Francuz Pjer Lui Lube koji u privatnom Hyundaiju zauzima 7. mesto. Mladi Lube je sin nekadašnjeg šampiona Evrope 1989. Iv Lubea. Perfektan je Oliver Solberg u Škodi Fabiji i posle 6 ispita se nalazi na prvom mestu klase WRC 3 a 10. je u generalnom. Na ovom reliju Peter Solberg i Andreas Mikelsen testiraju Pirelli pneumatike i voziće u nedelju, na poslednjem ispitu ''power stage''.

Plasman posle 6 ispita (od ukupno 16) na reliju Sardinija:

  1. Sordo - Hyundai
  2. Suninen - Ford  +17.4 sekundi
  3. Nojvil - Hyundai  +35.2
  4. Ožie - Toyota  +36.0
  5. Evans - Toyota  +51.9
  6. Grinsmit - Ford  +1.07.1 min.
  7. Lube - Hyundai  +1.33.5
  8. Tanak - Hyundai  +1.53.7
  9. Rovanpera - Toyota  +2.32.3
  10. O. Solberg (WRC 3) - Škoda  3.01.2

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drugi dan - Vodi Sordo, a napadaju Ožie i Nojvil

 

sardinija 2.jpg

 

Drugi dan svetskog relija na prelepom italijanskom ostrvu Sardinija protekao je u odličnoj vožnji jednog Francuza, Španca i Belgijanca. Sigurno pogadjate, reč je  o Sebastienu Ožieu, Daniju Sordu i Tijeri Nojvilu. Od 6 subotnjih ispita po makadamu 4 je dobio Ožie, a po jedan Sordo i Nojvil. U generalnom poretku pred 4 poslednja nedeljna ispita i dalje je na prvom mestu Dani Sordo, ali, napadaju ga odlični Ožie i Nojvil. Sordo ima prednost 0d 27.4 sekunde, a posle prvog dana je ta prednost iznosila 36 sekundi u odnosu na Ožiea. Ako je suditi po tome onda će na cilju relija Sardinija 2020 Dano Sordo biti prvi, međutim, kao što nam mnoštvo ranijih takmičenja potvrđuju - u sjajnom WRC-u ništa nije sigurno.

 

Dani Sordo je ''stara reli kuka''. Učestvovao je čak na 168 relija, ali samo je 2 puta pobedio u elitnom WRC-u i za njega važi izreka ''večiti drugi''. Na raznim relijima svetskog prvenstva je čak 24 puta osvojio drugo mesto. Podsetimo da je davne 2005. godine u jednom Citroenu C2 bio juniorski šampion sveta. Zna se da su najveći konkurenti za osvajanje ovogodišnjeg šampionata vozači Toyote - Britanac Elfin Evans i Francuz Sebastien Ožie. Tijeri Nojvil je veoma dobar na Sardiniji, prati Ožiea i drži treće mesto. Finac Temu Suninen je počeo sjajno, ali je u toku relija popustio, međutim peto mesto za vozača ''M sport Forda'' nije loše.

 

sardinija 1.jpg

 

Sardinija je donela dosta izletanje, havarija i odustajanja. Jedan zanimljiv detalj je vezan za 53. godišnjeg Italijana Masima Pedretija, koji vozi Ford Fiestu Reli 2 za ''M sport Ford''. Isprevrtao se na stazi, ali kao što se zna samo prevrtanje ako nije bilo udarca u neku tvrdu prepreku i nije riskantno, pa je Masimo nastavio sa takmičenjem. Masimo Pedreti, ili ''Pedro'' kako je ispisano na njegovom automobilu je stari ljubitelj ove discipline, pogotovo relija ''Historic'', na kojima godinama učestvuje i pobeđuje sa svojim oldtajmerima, najviše sa lepom Lanciom 037 Rally.

 

Generalni plasman posle 12 ispita (od ukupno 16) relija Sardinija 2020:

  1. Sordo - Hyundai 
  2. Ožie - Toyota  +27.4 sekundi
  3. Nojvil - Hyundai  +28.9
  4. Evans - Toyota  +58.4
  5. Suninen - Ford  +1.06.9 minuta
  6. Tanak - Hyundai  +2.25.3
  7. Lube - Hyundai  +3.37.0
  8. Hutunen (WRC 3) - Hyundai  +6.58.7
  9. Kajetanovič (WRC 3) - Škoda  +7.09.2
  10. Tidemand (WRC 3) - Škoda  +7.48.1

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pobedili Dani Sordo i Hyundai

 

dani-sordo 2020.jpg

 

Konačno je završen Reli Sardinija. Do poslednjeg brzinskog ispita nije se znalo ime pobednika. Brzinac ''power stage'' je pripao Ot Tanaku, ispred Nojvila, Ožiea, Evansa i Sorda. Veoma je pored Sorda zadovoljan i Britanac Elfin Evans, sa Toyotom. Osvojio je 12+2 boda i zadržao prvo mesto u šampionatu sa 14 bodova više od timskog rivala, Sebastiena Ožiea. Na podijumu Sardinije su Sordo, Nojvil i Ožie. Sjajni Belgijanac Tijeri Nojvil je za samo jednu sekundu bio brži od svetskog prvaka Ožiea. Sardinija je bila loša za Lapija, Rovanperu, Tanaka i naravno za mladog Olivera Solberga. Gume je testirala posada Peter Solberg-Andreas Mikelsen. Sledeći reli sezone voziće se u Belgiji - Ypres reli u Belgiji od 19-22. novembra, a poslednji reli će ipak biti u Monci 4-6. decembra.

 

Konačni generalni poredak Relija Sardinija 2020:

  1. Sordo - Hyundai
  2. Nojvil - Hyundai  +5.1 sekundi
  3. Ožie - Toyota  +6.1
  4. Evans - Toyota  +1.02.3 minuta
  5. Suninen - Ford  +1.33.9
  6. Tanak - Hyundai  +2.27.5
  7. Lube - Hyundai  +4.43.8
  8. Hutunen (WRC 3) - Hyundai  +8.41.7
  9. Kajetanovič (WRC 3) - Škoda  +10.02.9
  10. Tidemand (WRC 3) - Škoda  +10.20.9

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...