Bouz 125 Posted August 16 (edited) Pa... -malo koji. -posto je njegovo razmisljanje - sto bi vozio raspad auto - kad je auto industrija jedna od razvijenijih industrija u nasoj zemlji, i sto bi rizikovao / upadao u raznorazne bezbednosne rizike koje krsina sobom nosi. -ono -NORMALNO je da jedan normalan, regularan covek jedne normalne regularne zemlje moze da sipa corbu u auto i da se vozi. (primetimo- nemac NEMA uopste viziju u svojoj glavi, da iako prave aute nemaju bukvalno ni kap nafte, i da je to recimo bio jedan od kljucnih detalja zasto danas skoro cela evropa ne prica sluzbeni nemacki, a ono onda pre sedamdeset i koju godinu. Opet, zdruge strane, moj drugar u dalekoj germaniji, naravno - registrovao je bez problema svog raspalog nisana - ono, mehanika sve kako treba, i rupice tu i tamo na limu (ne moze da se registruje - no way). -ali eto, kada tehnicki pregled drzu brat-turcin - onda dogovor kucu gradi, i sve moze Opet, sTrece strane - moj drugi drugar u D (nemac), kupi od zene-nemice nekog golfica svojevremeno. auto k'o nov (normalno - jer stoji u garazi), servisna knjizica, sve uradjeno na vreme u wagen servisu, ma milina jedna... I onda auto pocne da otkazuje sklop po sklop. I onda se njegov sinak (inzener, radi u vw-u) malo pozabavi tim golficem i zakljuci da je sve radjeno u servisnoj knjizici - ali samo u servisnoj knjizici - a u realnosti - nista. -Naravno, zensko nije nikada naslo za shodno da ista pogleda/pregleda, jer jbg - "bio auto u oficijelnom servisu". Poenta mog izlaganja: raja je svugde ista, i tu i tamo ako im ide na ruku, rado ce izigrati i preskociti poneki propis - samo ako su sigurni da nece biti uhvaceni u grehu. Edited August 16 by Bouz 3 MS PK, nemanja84bg and MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 25602 Posted August 16 6 hours ago, Bouz said: eventualno kod nemaca - i to za njihovo trziste. za kad izvoze, kapiram da ih bas bole ushi. (Konkretno, poslednji put kad sam bio, NI jedno od psenicnih piva koja izvoze 'vamo nama nije isto ovde i tamo, recimo). Nijedno nemačko pivo u Španiji prošle godine nije imalo kukuruz, za razliku od španskih za koja sam već pisao. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 125 Posted August 16 Pa ni kod nas najverovatnije nema, nije taj deo sporan uopste. Kad sam bio u kini, isto - sva nemacka piva su identicna. bukvalno jedina razlika je bila u nalepnici/dekoru limenke. Zakljucio sam bio da tamo dodje tanker piva sa germanskom zastavom, i na obali cekaju kinezi i samo sipaju u razlicite limenke. Ono sto me nervira je to sto naprosto nije isto kao tamo. Ni jedno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milutinac 6065 Posted August 21 (edited) On 8/14/2024 at 5:26 PM, darkman14 said: fali Niksicko, ali i tamo je kukuruz Ima ima, tu je, apatinska pivara. Lav premium jeste premium u odnosu na obican LAV koji ima palentu, a premium nema. I ogromna je razlika u kvalitetu, meni premium bas odgovara... Sa ovog sajta, autor tog spiska pise: Quote Niško pivo važi za jedno od popularnijih na jugu-jugoistoku Srbije. Međutim, sve ovo istraživanje sam uradio upravo zbog njih, jer sam primetio da na istoj flaši, istoj ambalaži imaju sastav i ostale bitne informacije na srpsko i bugarskom - što nije nikakav problem, ali jeste problem ukoliko sastav na srpskom i bugarskom nije isti. Tj. izgleda da zbog zakona u Srbiji nisu u obavezi da stave šta ima u pivu, a zbog EU u bugarskoj moraju. I onda dolazimo do toga da na srpskom ne piše da ima kukuruznu krupicu, dok na bugarskom je navedena kao jedan od sastojaka. I sad, šta su oni tu loše uradili?' Pa, problem sa ovim je taj što su namerno izostavili da navedu sastojke jer dobro znaju kakav glas bije kukuruznu krupicu. Razumem da je isto na oba mesta izostavljeno, ali oni su svesno promenili sastav u Srbiji kako bi ljudi koje zanima šta se nalazi u pivu videli manje informacija. Edited August 21 by Milutinac 1 MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 25602 Posted August 21 Pio sam nisko u flasi pre neki i obratio paznju na deklaraciju. Stoji naveden samo jecmeni slad, nema vode, hmelja, krupice... Nisam gledao bugarski. Quote Share this post Link to post Share on other sites
francuz69 1013 Posted August 21 Nisko pivo mi je trenutno favorit od svih domacih. Dobro pivo, stari zidarski ukus, lepo udara, posle par sati lepo pusti, moz da pijes koliko hoces i sutra ujutru ne boli glava. 2 MS PK and nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 125 Posted August 21 Kad sam bio po nemachci - poprilicno velika minutaza -popio sam sigurno par casa vode, e da, sad se setih bio sam par puta zimi - popio sam par puta i chaj. U mjunihu mi je stvarno bilo zao sto NE mogu da pijem onu vodu iz chesme - posto je toliko dobra - al' je pivo jos bolje. Sta 'tedoh reci - u nemackoj sam kad se sve sabere bio jedno godinu ipo, i sve vreme sam lokao pivo (oni su normalni, ne zajebavaju posten svet, kod njih moze sa 05 da se vozi - dakle NE pune budzet na taj, vrlo jasno neposten nacin kao kod nas mandatnim kaznama, nebitno - uglavnom - ni jedan jedini put me nije zabolela glava. Ono kad se bas olesim. Znaci uvek ustanem najnormalniji, sve okej. NO.... ...zakon o pivu..... U belgiji mi je minutaza dosta kraca bila - tipa dva-manje od 3 meseca - kod njih je "k'o i kod svih - OSIM kod nemaca". Pivo ... ma ono bre gre'ota ne piti, ovakvo/onakvo, sa ovim, sa onim i tako dalje. -e tamo vala k'o i kod nas. tipa popijem nekoliko piva - i otprilike k'o da mi neko svrdla glavu busilicom. *mnogo me nerviraju nase vlasti sto ne nateraju proizvodjace piva da prave pivo. al' pivo-pivo. ne pivo iz kesice i tako dalje, nego ono - pivo brate - k'o oduvek sto se pravi.. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1324 Posted August 21 Pa ta ekipa što je pokupovala naše pivare itekako zna da pravi pivo ali je dovedena ovde da dobro zarađuje. Rezultat toga je što doslovno pijemo pivo iz kesice tačnije iz džakova od 25 kg. Tehnolozi naprave vodu u bazenu, šleper parkira kraj bazena i radnici isprazne džakove u bazen. Uključi se mešalica i za par sati pivo je u ambalaži. Razumem da su domaće pivare bila dobra lova kada su prodane. Hrvati su istoj ekipi prodali svoje jedino me interesuje zašto Bosanci i Makedonci nisu prodali svoje pivare? 2 nemanja84bg and Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Milutinac 6065 Posted August 21 59 minutes ago, Bouz said: Sta 'tedoh reci - Tesko je proniknuti u srž, ali trudimo se... 1 darkman14 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 125 Posted August 21 Sto bi rekao jedan moj drugar bosanac - "pop' piiivu, ufa'ce te meze". - dakle nije bio prvi koji je primetio da bi mozda najpametnije bilo da popijem neko pivo i da ne talambasam Quote Share this post Link to post Share on other sites
MS PK 8104 Posted August 23 Nisko pivo mi je trenutno favorit od svih domacih. Dobro pivo, stari zidarski ukus, lepo udara, posle par sati lepo pusti, moz da pijes koliko hoces i sutra ujutru ne boli glava.Ali samo u maloj flasi, veliko je skroz drugacije i ne valja nista Sent from my SM-A346B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 2090 Posted August 26 (edited) jbg ja osudjen na jelenka iz flajke staklenca (za sad), simpa gruva klosarsky style Edited August 26 by nemanja84bg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 125 Posted August 27 Nedavno popih jedan taj jelen, nesto bila neka zhega i jedina mogucnost i kao ajde. -Bas je mnogo loshe pivo -a bilo nekad, kad sam bio mali sasvim korektno. 1 MS PK reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1324 Posted August 27 Pa nekada.... Između ostalog pivo se može praviti i od hmelja. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane1321 6559 Posted August 27 (edited) Najbolje pivo je - ladno! Edited August 27 by bane1321 2 Loon123 and SalacUE reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
PremieRacing 5920 Posted August 27 On 8/21/2024 at 11:55 AM, Zvezdo said: ...Rezultat toga je što doslovno pijemo pivo iz kesice tačnije iz džakova od 25 kg. Tehnolozi naprave vodu u bazenu, šleper parkira kraj bazena i radnici isprazne džakove u bazen. Uključi se mešalica i za par sati pivo je u ambalaži... Je l' ovo stvarno? mislim, ozbiljno pitam, iskreno sam laik i sad me uplaši... Tehnologija je takva da su fabrike postale mešaone za instant pivo? Stvarno?! Ne mora ništa da se kuva, vri, čeka? Ako je tako, onda to još dodatno opravdava da se pređe samo i jedino na kraft... Toliko različitih da svako može da nađe sebi odgovarajući, i ukusom i cenom. 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
darkman14 6231 Posted August 27 jeste, pise na flasi ekstrakt iliti step sok moj cale je kao klinac brao hmelj za Celarevo, sada na njivama nema hmelja 1 MiloshBg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Zvezdo 1324 Posted August 27 Nisam lično video . Tako mi kaže dobar poznanik koji tamo radi. Nema razloga da laže. Istu priču pričaju i vozači. Za par sati iz praška pivo je u gajbama. Navodno te vreće dolaze iz nemačke. Ponavljam nisam lično video, ta priča potiče odmah nakon prodaje pivara. Kod mene u komšiluku je mali pogon Black turtle pivare. Davno sam tamo popravljao mašine. Zaboravio sam tačno ali nakon kuvanja pivo se pretače nekoliko puta i treba skoro nedelju dana da se napravi jedna tura odnosno poslednji tank istoči u burad. Ta burad se onda razvoze. E to je pravo pivo. Nije to nikakva nauka, pivo se tako pravi stotinama godina. Isto tako se je pravilo u Apatinu ,Čelarevu,Beogradu,Zaječaru....nekada.. Sada strani vlasnici valjda bolje znaju šta nama više prija. Uglavnom Amstel iz Apatina i Amstel iz Holandije oboje u limenkama su dva ukusom različita piva. Ista stvar sa coca cola iz Amerike i kod nas, nutela, prašak za veš... Odnosno svi strani brendovi... Odgovor korporacija je da sadržaj odnosno ukusi variraju zbog zahteva lokalnih tržišta. Da ne skrećem sa teme.. koliko brendova suncokretovog ulja ima kod nas? Nekoliko.. e pa sva se toče na istom mestu gde se i prave. Plus i po neko sa evropskim etiketama... Neću da imenujem fabrike.,. Us put... evropskom kupcu više prija kada kupi proizvod na kom piše made in Belgija ili nemačka umesto Srbija ili Kina gde se ustvari pravi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane1321 6559 Posted August 27 Tu priču za pivo iz praška sam čuo 2011. godine... Doduše u mestu Virt nadomak Ajndhovena, od nekoliko Holanđana a za Amstel i Hajneken! Oni su tamo pili isključivo belgijska piva! Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 25602 Posted August 27 Čuh i ja nedavno to sa instant pivo a istina je da u Holandiji piju belgijska piva, pričao mi je drugar koji je živeo dugo gore. 1 neshtry reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshtry 17528 Posted August 27 Ja živim blizu Apatina i do neke 2005 su farmeri išli u Apatinsku pivaru po resto od proizvodnje piva ( ječam i to), odličan za krave i gice,ali odavno toga nema više...tek od skoro je obnovljena i proizvodnja hmelja po Bačkoj... Od vojvođanskih piva LavPremium je je jedino pravo pivo 1 Zvezdo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
stex_pb 1312 Posted August 27 (edited) 37 minutes ago, Zvezdo said: Odgovor korporacija je da sadržaj odnosno ukusi variraju zbog zahteva lokalnih tržišta. Sadržaji se prilagođavaju u odnosu na standarde tržišta. Kod nas recimo može svakakvo biiip, koje u EU odavno ne može. Poznati smo po pomeranju graničnih vrednosti za štetne sastojke (čitaj aflatoksin i slično). Nezvanično, čuo sam da su skoro vratili tovar našeg mleka sa granice zbog aflatoksina, navodno je greškom u izvoz otišlo mleko za naše tržište :) Edited August 27 by stex_pb 1 darkman14 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Bouz 125 Posted August 28 To je gotovo sigurno netacno. Ono, stvio bih "ruku na panj" da je to netacno. Ta vracanja kojecega sa granica tu po lokalu (citaj: eks ju), je dnevno politikantstvo baraba koje drmaju tu po lokalu. Tipa neko nekog negde nesto zeznuo/pokusao da zezne itd. To je kao kad murija na granici klepi nekog sa kolicinom gudre, a koja je za daljnju prodaju - broj takvih koje je murija stvarno navatala sama vrlo je blizak nuli, a broj takvih koje su nahvatali tako sto im je neko dojavio je blizak broju "svi koji su na'vatani". Dakle, nije to zbog stvarne primene propisa, nego zbog "rata" koji je u pozadini. Princip - posteno, pa ko koga zahebe. Od nemca je recimo logicno za ocekivati da ce nama ovde da uvali nesto sto tamo kod njega niti moze niti sme. Razlog: vec sam napisao iznad - pivo do neke tamo jacine se u nemackoj smatra za prehrambeni artikal, a preko nekog procenta je alkoholno pice. I kao takvo (alkoholno) - oporezuje se/ placa se akciza. Kod nas, pivo je u startu visokoakcizna roba cini mi se. Dakle plasticno - paulaner je kod nemca jedan euro, drzava mazne svojih 20 posto pedevea - on ima 80 centi iz one flasice da plati sve troskove proizvodnje, i naravno, da gazde/akcionari maznu dividendu. Lova se u svakoj velikoj kompaniji deli tako sto se PRVO namire ti - gazde - dakle prvo njima dividende, a ostatak menadzeri rasporedjuju, i koga vise klepe (radnici, dobavljaci, rentijeri prostora itd) - njima veci bonusi, premije i tako dalje. KADA gazde ne dobiju svoje parce - lete menadzeri, je l'... E sad dakle on kad dodje u srbiju ili neku drugu zemlju gde ima i na najnormalnije pivo i pedeve i akcizu - njegov prostor/deo je manji (ne znam stvarno kolike su akcize kod nas - al imamo ih. aha, evo pit'o net - 30 i nesto kinti/lit. ). - znaci 15 centi po flasici manje njima - odnosno - vise moraju da daju nekom ko je "nit' luk brao, nit' luk mirisao - niti pivo kuv'o i pravio..." (to jest sistemu/drzavi). I sad, dalje, matematika je vrlo prosta.... - posto na milion flasica piva recimo (sto je recimo bio bip-ov DNEVNI plasman u letnjim mesecima kad je bio u zenitu svoga postojanja) - to je dakle 15 miliona dinara - sto je zapravo suluda kolicina para. Tako da, ukratko - sve je do love... Uvek, svuda, sve - samo lova i to je to. 1 SalacUE reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Woodoo 25602 Posted August 28 1 hour ago, Bouz said: Dakle plasticno - paulaner je kod nemca jedan euro, drzava mazne svojih 20 posto pedevea - on ima 80 centi iz one flasice da plati sve troskove proizvodnje, i naravno, da gazde/akcionari maznu dividendu. Da izvineš, nije 80 nego 83. Eto, već si mazn'o. 1 Bouz reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites