Jump to content
FAS Goran
Woodoo

Kvalitet piva - Kutak za pivopije

Recommended Posts

Proizvodnja piva za ''zaostale narode Balkana''

 

pivo 01.jpg

 

Da li ste se zapitali zašto više nema Vajfert piva? Zašto neko pivo, košta 80 dinara a neko 40 dinara? Zašto vas posle konzumacije veće količine piva iz nekih pivara u Srbiji prati neprijatan mamurluk dan posle? Zašto ''Stella Artois'' i pored toga što se oglašava kao premium pivo u stvari ima ukus kao sasvim prosečan bućkuriš koji možete da kupite mnogo jeftnije? Ili na primer da li je fer to što se ''Nikšićko pivo'' koje se prodaje u Srbiji već godinama zapravo ne proizvodi u Nikšiću? Кako to da je godinama na deklaracijama u Crnoj Gori pisalo da to pivo sadrži kukuruznu krupicu, a u Srbiji nije? I na kraju, da li neko od srpskih potrošača ''pravi majmune'' tako što na deklaracijama skriva tačan sadržaj piva?

 

Srbija bi morala da bude zemlja ne samo zdrave hrane, nego vrhunske, ukusne hrane. I što je još važnije hrane proizvodene na fer način. Sve što važi za hranu važi i za pivo, vino, rakiju, alkohol uopšte. Naravno, svaka roba ima svoga kupca, ali ako nešto ne smemo da dozvolimo kao kupci, to je da nas ''rade kao volove'', što se vrlo često dešava. Što se tiče piva koje je proizvedeno u Srbiji, ali i onog koje se uvozi u Srbiju, to je toliko očigledno za ljude koji su imalo upoznati sa hranom ili alkoholom, a istovremeno toliko skriveno od potrošača da je prosto simptomatično.

 

Ali, pre nego što vam objasnim kako vas varaju, prvo da vidimo šta je suština svakog piva?

Suština svakog piva je slad. Sve što se ne proizvodi od slada, nije pivo. U Evropi se tradicionalno koristi uglavnom slad od ječma ili pšenice. U Srbiji u većini slučajeva potrošači veruju da piju pivo koje je napravljeno od ječma. Slad se dobija od pivarskog ječma, to su specijane sorte ječma koje sadrže više skroba, i to u pogodnim oblicima sa manje proteina. Ječam sa ispod 10% proteina je idelan za proizvodnju slada. Zdrav, suv, zreo ječam se skida sa polja, a zatim natapa vodom, potom se ostavlja u specijane bazene ili druge otvorene sudove, gde zbog toga što je zrno dospelo u toplu i vlažnu sredinu klija - i tu se sva magija događa. Magija prirode. U zrnu ječma se događa istovetni proces koji bi se dogodio u prirodi, skoro možemo da kažemo, pri rađanju jednog novog života, jedne nove biljke. Enzimi ječma razlažu skrob na niže šećere, čije će fermentisanje, odnosno truljenje u prirodi stvoriti dobar medijum za razvoj klice. Кlica istovremeno koristi to jako ''punjenje'' kaloričnim šećerima kako bi sintetisala obilje drugih enzima i vitamina koji će dovesti do razvoja nove biljke. Ipak, sladara prekida taj proces, zaustavlja ga, otkida klicu koja se zbog obilja vitamina koristi za stočnu ili dijetalnu ishranu, i suši zrno - koje postaje zrno slada. Slad je slovenska reč. Praktično pivo kakvog danas pijemo izmisli su slovenski narodi, konkretno ''Pilsner'' tip piva, Česi.

 

Slad se zove ''slad'' jer je sladak, zbog toga što je skrob brašnastog ukusa prešao u niže ugljene hidrate koji imaju sladak ukus. Priča se sa pivom dalje, ili bi makar trebalo, komplikuje, tako što se se slad koristi kao podloga za rast kvasaca, koji ga fementišu u alkohol i stvaraju nova jedinjenja koja dodatno daju ukus, alkohol i ugljen dioksid. Zbog gorčine, koja je u prijatnoj suprotnosti sa neprovrelim šećerima, pivu se dodaje hmelj. Nekada su se pivu dodavale razne biljke koje su mu menjale ukus, ipak hmelj se pokazao kao najprijatniji za najveći broj potrošača u modernom dobu. Stvari su inače, naravno, mnogo složenije od ovoga što sam naveo. Različita piva mogu da imaju i do tri fermenatacije tokom kojih se formira prirodan ugljen-dioksid u pivu, još neke osobine ukusa itd.

 

Ali, da li postoji neki jeftniji i jednostavniji način da se napravi pivo? Ne baš pravo pivo i ne baš od pravog ječma ali velike svetske korporacije pogotovu ako proizvode pivo za ''zemlje trećeg sveta'' kakva je Srbija se uglavnom koncentrišu na reč ''jeftino'', a ne na ''pravo''? Naravno da postoji, i veliki broj pivara ga masovno koristi. Taj način se zove kukuruzna krupica! Za razliku od procesa koji je prilično komplikovan ili skup jer se koriste specijane sorte ječma, ima dosta manipulacije žitaricama, dosta tehnologije koju valja ispoštovati, kukuruzna krupica je u suštini stočna hrana.

 

pivo 02.jpg

 

Sigurno je mnogo jeftnije napraviti pivo od stočne hrane umesto od slada?

Naravno da jeste ali tu postoji jedan problem. Pošto krupica nije prošla kroz isti proces kroz koji je prošlo zrno ječma, skrob u njoj nije razložen na niže šećere koji su dostupni kvascima jer nije bilo prirodnog procesa klijanja. Кako to onda rešiti? Кako da se ceo taj proces ubrza i da se dodatno uštedi? Jednostavno dodaju se veštački (GMO) enzimi koji ''menjaju majku prirodu'' i dobija se medij koji takođe može da se fermentiše. Naravno, enzimi dobijeni upotrebom GMO organizama i nisu baš najprivlačniji sastojak koji bi neko deklarisao kao deo proizvodnog procesa. Isto tako izjava ''koristili smo jeftniju krupicu da bi ovo pivo bilo pet dinara jeftnije, a mi zaradili više novca'', takođe ne zvuči baš dobro.

 

Međutim, mada se tako dobijeno pivo razlikuje od onog od ječma i manje je kvalitetno, ima lošiji ukus, sigurno je dobijeno na manje prirodan način, ne postoji definitivni naučni dokaz da je zbog načina proizvodnje štetnije. Ipak, ako ste se nekada napili od Lav ili Jelen piva, probajte to isto sa na primer ''Staropramenom'', ''Badvajzerom'' ili ''Amstelom'', i osećaj je po nekom ličnom iskustvu autora je drugačiji. I do tog zaključka sam došao pre nego što sam ''sklopio'' celu priču o pivu. Ukus kod svih pravih premium piva koja se u Srbiji prave od slada je daleko ''puniji'' ukus piva. Radi se o tome da je skrob, iz kukuruza pogotovu dobijen enzimima, potpunije razložen od ječma, uniformnija je podloga za fermentaciju, tako da u suštini ono što se dobija je manje više čist alkohol. Po nekim mojim informacijama i do četvrtine svog alkohola u pivima u Srbiji zapravo dolazi iz kukuruza. a ne iz ječma. ''Carlsberg'' recimo nikada i ni pod kojim uslovima ne bi proizveo pivo od kukuruzne krupice za tržište Danske, jer ga tamo niko ne bi kupio, međutim kada je su u pitanju ''zaostali narodi Balkana'' nema problema sa tim.

 

Ipak, šta je ono što vređa?

 

Prvo vređa to što proizvod koji je proizveden od kukuruzne krupice uopšte može da se zove pivo. Pivo se tradicionalno proizvodi od strnih žita. U zemljama koje imaju razvijenu pivarsku tradiciju, kao što su Nemačka ili Belgija na primer, i po zakonu ne smete da proizvodite pivo od kukuruza. Baš zbog toga na primer, nijedno uvozno pivo iz Nemačke, čak ni ono najeftnije nema kukuruznu krupicu u sebi.

 

Druga stvar su deklaracije - da li oni stvarno misle da smo mi toliko glupi da ne možemo da povežemo stvari? Na primer na skoro svim pivima ''Carlsberg'' grupe u Srbiji ne piše da sadrže krupicu, već samo da ''sadrže proizvode od ječma''. Između ostalog, sadrže i to ali cela ta formulacija je zgodno upakovana da se ne spominje kompletan sastav piva. Postoje i pivare, i to pogotovu belgijske koje rade za robne marke u Srbiji i proizvode loše pivo, ali su toliko fer da na limenkama stoji šta pivo tačno sadrži. Jeste to pivo lošije ali potrošač zna šta kupuje, nije ''zaveden'' reklamama kao što je ona, naprimer za Lav pivo u kojem se obaveštava da Lav pivo sadrži samo ječam, vodu, hmelj i kvasac, a čak i na samoj deklaraciji stoji nešto drugo.

 

Treće, naravno, da se vratimo na prvo - robne marke kao što je ''Stella'' ili ''Carlsberg'' ne sadrže krupicu za tržište Zapadne Evrope, ali su stvari drugačije kada dođe do Srbije. Navodna ''premium piva'' su zapravo potpuno ista, ili unekoliko izmenjena smeša kao i sva druga piva domaćih brendova. Suštinski nije bitno da li pijete ''Lav'' ili ''Stella'' ili ''Jelen pivo'' - ukus je skoro istovetan.

 

Četvrto, čak i kada je deklaracija kao što treba - da li stvarno treba da poverujemo da je ''Nikšićko pivo'' koje se puni u Apatinu - ''Nikšićko pivo''? Pri tome, to nije neko spektakularno pivo za čijim ukusom bi ko zna koliko trebalo žaliti, ali ne zato što nikad nije bilo dobro, to je nekada bilo dobro pivo, nego jer su ga upropastili. ''Nikšićko pivo'' u Srbiji apsolutno nikakve veze nema sa Nikšićem, osim što je isti vlasnik obe pivare, pod jedan; a pod dva, to je i tamo postalo toliko loše pivo, sa 100% uvoznim sirovinama, praktično svim osim vode, da je čak i tamo pitanje koliko je to pivo Nikšićko? U suštini, tako mogu da pune bilo koje pivo bilo gde, a ime više apsolutno i nema veze.

 

Peto, ''Dunđerski'' pivo, po onome što se vidi na ambalaži, je takođe bućkuriš osim što ima fensi reklamu, a jedino domaće industrijski proizvedeno pivo koje vredi je Vajfert pivo. Ali tim pre čudi - zašto praktično Vajferta nema u prodaji? Možda baš zato što je procenjeno da bi bilo isuviše skupo za naše tržište ili da ne bi konkurisalo stranim brendovima...

 

U svakom slučaju, od piva se nećete otrovati, čak ni od onoga koje sadrži krupicu ili prehrambene boje, ipak ako možete da birate - birajte ono koje je čisto, bez kukurza, enzima, dodataka. To je važno iz dva razloga. Prvo, jer je ukusnije, a u neku ruku i zdravije; a pod dva - to je jedini način da nateramo pivare u Srbiji da podignu kvalitet proizvoda koji kupujemo.

 

preuzeto sa - hronograf.net

 

 

Edited by neshaoct
split Topic / dodao sadržaj sa linka / naslov teme by Milutinac

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piše na pivu da li je krupica ili ječam....Teško je ,da pivo,pravljeno po pravim receptu bude jeftinije od 100rsd,ako sve moraš da kupiš,ječam,hmelj....ranije su pivare u Voši imale skoro sve svoje ili kooperaciju za ječam i hmelj.Sećam se ogromnih parcela hmelja, kao klinac oko Bačkog Petrovca...a stoka je hranjena ostacima iz pivare.
Ja baš i ne volim pivo,ali kada mi se pije,kupim Hoegaarden,jedinstveno pšenično pivo iz Belgije,ili neki crno,neki porter,za uz klopu...
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 10/6/2020 at 5:38 PM, The Punisher said:

Što znači najjeftinije nemačko pivo iz Lidla je bolje nego bilo koje naše?

 

Lav Premium je bolje od bilo kog piva iz Lidla.
Pivo iz Lidla je najobicnija brlja. Ko pije pivo iz Lidla, taj ne zna sta je pivo...

A sto se tice -kukuruzne krupice-, jedino zajecarsko pivo priznaje na sadrzaju da ga "koristi". A koriste je svi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pošto sam blizu Čelareva,i dosta drugara mi radi tamo,da te obavestim da Carlsberg Serbia najveći prevarant u ovoj priči,koji nema mudo ni da napiše šta je u flaši,a pivo sigurno nije

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Od domaćih, meni je Valjevsko odlično ali samo ako ga pijem u Valjevu ili okolini :) tu je promet dobar pa je sveže. 

Lav premium je možda trenutno najbolje pivo ali do kad će biti ne znam. Tako je i jelen izbacio onu Gold seriju pre par godina koja je bila dobra par meseci pa se pokvarila. 

Jednostavno potražnja premaši proizvodnju i ne odleži dovoljno. Tako je i MB propao, a bilo odlično pivo. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja vec neko vreme uzimam samo Efes, 75 dinara je limenka, a gle cuda, na sadrzaju pored voda/jecam/hmelj pise i pirinac o_O

 

A bas onako lepo i pitko.

 

PS - Lasko mi je standard inace, nekad samo promenim na efes, nektar ili sl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To o čemu vi pričate je bućkuriš od kukuruza sa dodatkom veštačke gorčine...miljama od piva.
A o lidl pivu ima ovde
https://pivnica.net/staropilsen/3439/
 

16 minutes ago, knezevic76 said:
Naletim na nekom YT kanalu poređenje motorcikala po izradi i kvalitetu , naravno i ceni, nekad i sad.
I poređenje je bilo između Honde CBR , čini mi se, od pre dvaes godina i nove Honde , ne sećam se oznake, pandan staroj.
Nova Honda je lakša, brža,okretnija, urađena uglavnom od plastike i ima jedan cilindar. Proizvodi se na robotizovanoj liniji.
Stara Honda sva od lima i metala i ima dva cilindra. Malo je teža, al kvalitetnije sklopljena. Proizvodila se na liniji sa malim udelom automatizacije.

Prevedeno u novac, ako se izračunaju sve inflacije i ostalo, nova honda je dosta skuplja od stare?
Bez obzira na uštedi i jeftinijim materijalima, manji broj cilindara, manje ljudske snage u proizvodnji, nova Honda je skuplja.

Toliko o modernizaciji , automatici, robotima, materijalima, eko standardima........ koji ju trebalo da smanje troškove itd, ono ispade kontra.
Ustvari, možda su troškovi proizvodnje niži, al je onda zarada veća. Pardon, nije MOŽDA, već je sigurno tako.
Dakle, sve je u službi što većeg kapitala.
Slična priča je I oko ukidanja dizelaša, a ide se i ka ukidanju SUS motora uopšte.
Korist od ukidanja je zaštita životne sredine i zdravlje ljudi, a i to je upitno, jer ljudi i pored svih zagađenja sve duže žive, a sa druge strane negde moraju i nekako da se proizvedu sve te baterije i struja za elekto automobile. Polemika se još uvek vodi oko svega nabrojanog, al opet je u pitanju samo profit i pobednik u polemici se nazire.Jer je pretpostavka da će jedan elektromobil biti upotrebljiv maximalno do 15godina. Plus su cene održavanja daleko veće, plus cene baterija, nego cene za trenutna vozila. Pa onda zarada samih proizvođača i njihovih ovlašćenih servisa, jer neće moći sve to da se održava kod bilo koga.
I tako listajući po YT shvati čovek neke stvari , kojima se podsvesno opire, da polako odosmo u onu stvar.

Dobra ti je poenta

Share this post


Link to post
Share on other sites
36 minutes ago, andreja.micovic said:

Od domaćih, meni je Valjevsko odlično ali samo ako ga pijem u Valjevu ili okolini :) tu je promet dobar pa je sveže. 

Valjevsko nebo i zemlja točeno u Valjevu i flaširano. Prvo predobro drugo katastrofa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hajde ovako ispočetka, pošto sam ja velika pivopija, par reči.

 

Najpre, Stella Artois. Uradio sam blind test naše 0,5l limenke i originalne 0,44l limenke, sa sve foto dokumentacijom, nemoguće je utvrditi razliku. To je najsličnije pivo koje se toči ovde u odnosu na izvorno. 

 

Trenutno, po mom skromnom mišljenju, to je najkvalitetnije industrijsko pivo koje se pravi i toči ovde, uz Lav Premium, koje kida za te pare.

 

Lidl piva nisu ista kao piva kad su otvorili Lidl. Ja sam odmah kupio sve što su imali u ponudi, po nekoliko konzervi, i sve mi se svidelo sem onih prepojačanih. Očigledno su se nepotrebno zaleteli na naše upropašćeno tržište sa originalnim nemačkim receptima, ali ubrzo su svoje proizvodne pogone ukalibrisali na adekvatan nivo za tu cenu kod nas. Ja ih ne preporučujem niti kupujem više.

 

Šta još u Srbiji mogu da preporučim kao briljantan kvalitet, ko voli kraft, pivara Salto. Moj favorit je IPA, Pale Ale gorak ko đavo, ali baš dobar, a kome je sve to mnogo jako, neka proba WIT, on je nešto jako slično Hoegaartenu. 

 

Šta je još zanimljivo, od industrijskih, nikšićki IPA.

 

Uzdravlje. Ako nađem slike Stelle sa testa, editovaću sa telefona da okačim slike.

 

53e7b1d78f7e3ab5b6fd9c0bb5b9ed9e.thumb.jpg.b1b01ebcc85834d30935d31a76d7aba8.jpg

 

f30541f3ded5ce3921de97ffc724a349.thumb.jpg.cf77ed4351834fd1b603f23d8c90ddae.jpg

 

ae5b2135d9d9b0de100cccfee2e6d3a9.thumb.jpg.b419ac3bda204e8dbee901dab817b2dc.jpg

 

ce2699a3c4cff2e27cd014c164ec4e74.thumb.jpg.4d9e80cff4e362c38cf2dd6f23349cb6.jpg

 

 

 

Edited by Milutinac
sredio slike

Share this post


Link to post
Share on other sites

Meni je Niksicki IPA ozbiljno razocarenje kao i Laski.

IPA mora da bude svez i sa tocilice, ili bar iz stakla. Probao sam svasta od Ale-ova iz konzerve (u inostranstvu ne ovde) i to nije to. Malo mirise, lici ali daleko je to od pravo Ale-a.

Za ova govna koja se proizvode kod nas, jbg, toe to, navikli smo proizvodjace da cemo da pijemo sve sto nam serviraju i kita ih zabole. Oni da poprave kvalitet nece jer nemaju finansijku racunicu, mi da prestanemo da pijemo pivo necemo jer necemo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

IPA i nije vrsta piva koju ćeš da naručiš ako želiš pravi Ale ukus. Ne iznenađuje razočaranje.

Ja mogu da preporučim tu vrstu piva kao ulaznicu, tj. navikavanje na kraft, jer mogu biti ubitačno gorka.

S obzirom da kod nas nema toga po prodavnicama, a kraft u maloprodaji šuri sa cenama, preporuka za Nik stoji. Vrlo je blago za IPA pivo, koja su sama po sebi blaža.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

najbolje pivo je BIP,domace,al slabo ga gde ima,a najvise pijem zajecarsko,al i ono se iskvarilo,a u Lidlu,njihovo najbolje pivo je Fest Bier

 

b529ad60fc148d18be9fc8ea5ba810d3_raw.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pijem pretezno jelen kao svi i to jako cesto jer sam pivopija sacuvaj Boze, radim po klubovima i probao sam svasta, Jelen mi je standard, Heineken i Tuborg mi dodju kao zajebancija, lav premium iznenadjujuce dobar mogu to reci, Zajecarac mi nije nes, Valjevsko iz flase isto tanko, Nektar mi je dobar, Kozel onako, Bavaria mi je gorka i jaka mora biti hladna kao zmija da bi je pio, stellu ne pijem bzv mi je. Blue Moon mogu da cepam ali me ubije posle 7-8 komada a i blanc koji me uhekla kao baba milje za TV... Tako da ono daj da se zdere pa sta zapadne :D

Edited by Branislav

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, totti said:
Kad sledeći put odem za D, doneću par flaša za testiranje i mišljenje.
 
Screenshot_20201008-204557_Chrome.thumb.jpg.fff24d52d0f281d13c2d04ffb2a9ac53.jpg

Donesi, neće se baci
Odlično je, tu nema greške.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Volim pivo i mogu reci da nepogresivo znam sta mi odgovara a sta ne, bez ulazenja u to kako se i gde pravi, i od cega. U skladu sa iznetim, moji favoriti đedju komercijalnim pivima su Lav Premium, Lowenbrau ( iznenadjujuce pitko) i Lasko od domacih a Pilsner Urquell i Krusovice od stranih.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 hours ago, totti said:

Kad sledeći put odem za D, doneću par flaša za testiranje i mišljenje.

 

Screenshot_20201008-204557_Chrome.thumb.jpg.fff24d52d0f281d13c2d04ffb2a9ac53.jpg 

Mene si našao za bavarska zidarska... 

Delić šta se sve pilo, ali bih izdvojio posetu gradu Erding u vreme kad aktiviraju originalne buriće i proces iz vremena kad je pivara nastala, i prave posebno zimsko pivo pred Božić.

 

7c8656a40606eba84de61a931b4bb2c1.thumb.jpg.adf9b97564aa43848fa44c218dfd5a22.jpg 0a02bab6e298b99d7a173166378238db.thumb.jpg.bf7b6c6a89818f2ccb90646dba1ba476.jpg 366d16ea4f00c7d641f2364b4975f714.thumb.jpg.0abd303422ffebc548eb3d381c4a878d.jpg

 

 @Siciliano, odlična piva si nabrojao.

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...