Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Estonija 2020.

Recommended Posts

Pobede za Tanaka, Solberga i Rovanperu

 

ott-tanak-martin-jarveoja 2020.jpg

 

Ot Tanak je pobedio pred svojom publikom, vozeći Hyundai i20 WRC, Oliver Solberg je slavio u svojoj kategoriji za volanom Volkswagen Pola GTI R5, a Kale Rovanpera je u Toyoti Yaris WRC trijumfovao na ispitu ''powerstage'' koji donosi dodatne bodove. To je i prevod ovog naslova vezanog za 4. ovogodišnji reli WRC, za šampionat koji će zbog groznog kovida biti sasvim nenormalan, baš kao i mnogo toga u kompletnom sportu. Završen je vrlo nezgodan makadamski reli u Estoniji i ako pored sigurnog i brzog Ot Tanaka valja nešto posebno istaći onda su to dvojica dečaka koji su praktično još pre nekoliko godina gledali crtane filmove, pili mleko i slušali svakodnevne savete i kritike svoji roditelja.

 

Kaže se da su roditelji uspeli ako su im deca ostvarila nešto veliko i posebno, ako su deca stekla visoko obrazovanje, ako su pristojni, kvalitetni, uporni i vredni. Kada je reč o momcima koji se zovu Kale Rovanpera i Oliver Solberg, onda su oni sjajan primer besprekornog roditeljskog vaspitanja, velikog truda i maksimalne posvećenosti svojim naslednicima. Poznati Peter Solberg i Hari Rovanpera zaista su srećni ljudi...ostvarili su im se snovi i njihova deca su dogurala u sam vrh svetskog reli sporta, a karijera im je praktično tek počela.

 

206609-oliver-solberg-petter-solberg 2020.jpg

 

Reli je jedna po mnogo čemu specifična disciplina, dosta različita od kružnih turing trka, brdskih takmičenja, i od formule jedan. Stići do vrha u nacionalnim šampionatima nije lako, probiti se na čelo reli šampionata Evrope je još teže, a pobeđivati u svetskoj reli konkurenciji  je najteža stvar, za ogroman broj mladih potpuno nedostižna. Kada neki talentovani momak poželi da proveri koliko zapravo vredi, koliko zna i može, onda je najbolje da se pojavi u najtežoj reli konkurenciji, naravno u skladu sa svojim finansijskim mogućnostima. Pobeđivati na lokalnim reli takmičenjima gde i nema jakih rivala ne predstavlja ama baš ništa, ali ako se kao mali 18. godišnji Oliver Solberg prijavite u svetsku kategoriju RC2, ili za neki od poznatijih evro relija, onda ćete vrlo brzo saznati koliko toga ste naučili i da li ima smisla nastaviti sa relijem.

 

Hyundai je u Estoniji ostvario duplu pobedu, prvi je Tanak, drugi je Kreg Brin. Iza njih su vozači Toyote, Ožie, Evans i Rovanpera, a onda slede asovi Forda. Reli je bio težak i brz, a svi do jednog su izrazili veliko zadovoljstvo zbog konačnog nastavka šampionata. Oliver Solberg je u prepunoj klasi RC2 bio ubedljiv, pa je čak stigao i do devetog mesta u generalnom i osvojio svoja prva dva boda među elitom. Pobedio je poznatog i kvalitetnog Madsa Ostberga za 38.7 sekundi. Na ispitu ''powerstage'' je pet bodova pripalo Rovanperi, a iza njega su bili Evans, Tanak, Ožie i Brin.

 

Već za dve nedelje imaćemo priliku da pratimo Turski reli. U šampionatu je i dalje prvi Ožie sa 79 bodova, drugi je Evans sa 70, treći Tanak sa 66, četvrti Rovanpera sa 55 a peti Nojvil sa 42 boda.

Generalni plasman relija Estonija 2020:

  1. Tanak - Hyundai
  2. Brin - Hyundai +22.2 sekunde
  3. Ožie - Toyota +26.9
  4. Evans - Toyota +41.9
  5. Rovanpera - Toyota +1.18.7 min.
  6. Suninen - Ford +2.39.6
  7. Lapi - Ford +2.52.0
  8. Grinsmit - Ford +4.53.8
  9. Oliver Solberg (RC 2) - VW Polo +7.38.6
  10. Ostberg (RC 2) - Citroen +8.17.3

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...