Jump to content
FAS Goran
bratsaja

Fiat Multipla BiPower - boje na prednjim oprugama?

Recommended Posts

Danas mi je na multipli bipower pukla prednja opruga.Kada sam je skinuo video sam da se na njoj nalazi crvena i zelena boja,a na zamenskoj je bila crvena i zuta.Sta znace ove boje?Neko kaze da oznacavaju tvrdocu opruga,a neko kaze da predstavljaju oznaku serije kako bi mogla da se upari sa drugom stranom,kada se narucuje original opruga izaberu se boje kao na drugoj da bi se uparila tvrdoca.Navodno se tvrdsoce razlikuju jer razliciti proizvodjaci proizvode opruge za prvu ugradnju.

Da li neko zna sta je prava istina i da li postoji neka zvanicna stranica sa objasnjenjem boja?

Auto stoji normalno,bez obzira sto su boje razlicite.

 

 

Edited by neshaoct
preciziranje naslova teme

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ke kada su cele opruge u boji,ali sta kada su opruge oznacene bojama?Konkretno kod mene opruga je naravno crna ali je oznacena na jednom mestu tragom boje sirine recimo 2cm.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piše u toj temi:

...onda se boja odnosi na nivo spustanja.

 

Te tačke proizvođači znaju da stave da sebi označe tvrdoću opruga, kao i da bi radnik na traci znao koje opruge idu napred, a koje pozadi (one sa istim rasporedom tačaka i boja idu naprimer napred kod tog i tog modela). Generalno, prilikom zamena opruga bi se trebali držati tih oznaka ako je moguće, ali...i same fabrike pod istim kataloškim brojem stave opruge koje imaju različite tačke na sebi...pa onda tu više niko ne zna šta je šta. Npr. ovo sam iskopao kod VW nekada:

 

boje VW.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, YUgisa said:

Opruge, amortizeri, gume i kocnice se uvek menjaju u paru.

Skoro uvek.Ako mozes auto da vozis jos 2 meseca i onda mora pod presu jer mu istice atest sigurno neces kupiti 2 nove opruge vec ces staviti sta nadjes.Mene samo interesuje sta znace oznake u boji i da li negde postoji fiatovo objasnjenje za obelezavanje opruga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tufnice na njima znace tacnu nosivost, baziranu na masi auta koja zavisi od toga koju opremu i verziju motora ima. Eventualno pozadi variraju od karoserijske izvedbe.

 

Primera radi, ako imas opruge od 50kg/cm sto znaci da ce na svakih 50kg da se sabiju 1cm i imas vozilo sa recimo 1.2 motorom koje je 1200kg i isti takav auto sa 2.0 dizel motorom koje je 1400kg, onda bi se tih dodatnih 200kg podelilo na prednja dva tocka sto bi znacilo po jos 100kg i da bi auto sa dizel motorom bio 2cm nizi u startu, pa fabrika napravi 2cm duze opruge i stavi tufnicu da obelezi, posto u zavisnosti od oblika i velicine opruge, takve razlike nije lako primetiti bez malo detaljnijeg gledanja i merenja. Jer nisu ni opruge uvek prosto duze, moze da bude zica tipa 0.5-1mm deblja pa da bude tvrdja ili recimo da da opruga ima 1 krug vise, a da je jednake duzine sto bi automatski znacilo da je meksa iako je zica iste debljine itd...

 

 

Takodje tufnice nisu nekad ni direktno povezane sa odredjenom visinom/tvrdocom opruga, nekad oznacavaju samo seriju, tako da nekad dodje do slucaja istog obelezavanja razlicitih opruga koje su pravljene u razlicitim dobima proizvodnje. A sad kako je Fiat to tacno obelezavao u to nisam upucen.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja sad imam na autu jednu crveno zutu i jednu crveno zelenu.I ne primecujem nikakvu razliku.Voleo bih da znam koje opruge su isle fabricki na multiplu bipower zbog povecane tezine auta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po EPERu, koliko vidim za BluePower/BiPower multiplu idu prednje opruge sa sifrom 60661736 i 50707788 ali ne nadjoh slike sa tackicama :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, bratsaja said:

Voleo bih da znam koje opruge su isle fabricki na multiplu bipower zbog povecane tezine auta.

 

Untitled4.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...