Jump to content
FAS Goran
Barjaktar

Fiat 500L - gepek ne može da se zatvori

Recommended Posts

Vidim da niko nije pokrenuo ovu temu, pa rekoh da vam predstavim problem sa svojim Fiatom. Imam Fiat 500L 1.4 2014. godište, kapućino boje. Ranije se dešavalo da gepek ponekad ne može da se zatvori, da bi to sada postalo sve učestalije. Primetio sam i da prilikom otvaranja gepeka brava ispušta neki čudan zvuk, tj. škripi. Pokušavao sam i da naprskam bravu WD-om, ali je i dalje isto. Da li je neko imao sličan problem i da li zna možda kako se ovo može rešiti?

Unapred hvala!

 

 

Edited by neshaoct
precizirao naslov teme

Share this post


Link to post
Share on other sites

To što škripi pri otvaranju je normalno.

Pretpostavljam da nije u tome problem, ali za svaki slučaj - kada se zatvararaju 5. vrata treba da lupe, tako da ih pustiš da padnu sa 30 - 50 cm slobodno, a ne da ih polako spustiš.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tako i radim, ali se ne zatvaraju, već se samo odbiju i onda moram da gurnem peta vrata da bi se prikopčala. Skidao sam i plastiku na donjem delu prtljažnog prostora i proveravao donji deo brave (valjda se zove zasun), all je tu, čine se, sve u redu.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema tu neke preterane nauke, kao i kod drugih vozila... Ovo:

17 hours ago, Barjaktar said:

Primetio sam i da prilikom otvaranja gepeka brava ispušta neki čudan zvuk, tj. škripi.

Licno bih prvo krenuo od toga. Kada se mikroprekidac pritisne (ili vrata otvore na daljinac) brava bi samo trebala da uz kratak zvuk otpusti vrata gepeka, koja se pomeraju u polozaj za podizanje.

Podignes vrata i srafcigerom gurnes jezicak i zabravis bravu u krajnji polozaj. Odbravis na mikroprekidac i tako vise puta - ako lepo cakce, lagano zatvara i oslobadja jezicak brave svaki put (podrazumeva se da si je malo naprskao i podmazao) - onda je sama brava verovatno OK. Ako se muci, zuji/skripi ili ne reaguje, problem je u samoj bravi/mikroprekidacu. Imas gomilu tema za druge modele kako se to resava, npr. Stilo:

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/62654-fiat-stilo-sređivanje-brave-i-mikroprekidača-na-gepeku/

https://www.fiat-lancia.org.rs/forum/index.php?/topic/71182-fiat-stilo-nuova-bravo-problem-sa-otvaranjem-prtljažnika-boot-open/

 

Ako je to OK, proveriti da li brava na vratima lepo naleze na fiksirani deo na donjem delu gepeka. Ako je tu problem, taj "P" profil moze da se nasteluje, kao i na ostalim vratima (oznacio sam vecim strelicama).

 

0e.thumb.jpg.c55f6027524c5851a75f6cce40877ec4.jpg

 

I na kraju, proveriti distancere u uglovima vrata, na vecini modela su mogli da se steluju odvrtanjem/zavrtanjem. Verujem da ce se u tom "trouglu" naci resenje problema. Nuova Bravo npr. ima i dodatni, centralni, samopodesavajuci odbojnik (proveriti njegovo postojanje). Moze se skinuti i keder sa oboda prtljaznika za probu, ali to bas retko pravi problem. Ne retko novi aftermarket kederi (mala privreda) nisu najsrecnije dimenzionisani, pa se desava da vrata moraju dodatno da se gurnu dok to ne legne. Sto ovde naravno nije slucaj. Takodje sumnjam da su cela vrate nenastelovana (pogledati konture i uklapanje sa ostalim elementima), u tom slucaju se podesavaju direktno na sarkama.

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mislim da bi svaki autolimar ili automehanicar sa zadovoljstvom uzeo 1000-2000 da za 5 min. resi ovakve za nas vozace cesto

neresive probleme.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Ivan

Hvala na savetima. Po svemu sudeći, izgleda da je problem u bravi.
 

Edited by Ivan
Skinut nepotreban citat, dodat tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nema na cemu, budi ljubazan pa se dopisi u temu kada resis problem. Znacice sigurno nekome od vlasnika ubuduce.

PS: U principu isto ono sto sam iznad i napisao, ali evo i par fotki kao prilog. Nemam eLearn za 500L, ali prilazem par procedura za Nuova Bravo. Slicno je, mozda bude od koristi:

 

Untitled55.thumb.png.44a2aeb461dfd32a46797cdd3ad14605.png Untitled56.thumb.png.ef5c56f462e5f694c9702a17e78bc0af.png Untitled57.thumb.png.eb0f37bb4aa0fc5b10ec99ae3be7d21b.png Untitled58.thumb.png.55f0b8a0b0bb341d24af9b510ee625d8.png

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Barjaktar

 

I ja sam imao problem da nece da se zatvori gepek....samo sam odsrafio na donjoj plocici gde se kaci brava (na sasiji), ona dva srafa,povukao malo plocicu ka sebi i zategao srafove. Nista drugo,evo zatvara se vec godinu bez problema. Stekao sam utisak da su teska vrata pa vremenom potusnu taj deo nadole. Na samim vratima nista nisam dirao,ali mi brava ne skripi,radi ok.

 

 

Edited by neshaoct
dodao tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Još nisam uspeo da rešim ovaj problem...
Mislim da nije problem u fiksiranom delu na donjem delu gepeka, jer vrata gepeka lepo naležu na taj deo. Najviše me brine zvuk (nalik škripanju) prilikom pritiskanja mikroprekidača brave, mada se vrata gepeka otvaraju sasvim normalno, bez ikakvih smetnji. Kada se vrata gepeka podignu i kada šrafcigerom pomerim jezičak brave, primećujem da nekad ne može da se zabravi u krajnji položaj, tj. da je to veoma otežano.
Auto se povremeno vozi po neasfaltiranom putu, tj. makadamu. Da li bi ovo moglo imati neke veze sa prašinom?
Ako ima veze, da li znate možda kako i na koji način očistiti ili podmazati bravu, odnosno kojim sredstvom?



Послато са Mi A3 помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...