Jump to content
FAS Goran
cheja

Novi rashladni fluid R1234YF ili može i stari?

Recommended Posts

Evo zanimljivog probelma koji zahteva vrlo ozbiljno rešenje.

Naime od 2013 ili koga već briga koje godine se pojavio novi rashladni fluid za klime koji gle čuda je višestruko skuplji od dosadašnjeg najščešće korišćenor R 134a i ima oznaku r1234yf. Koliko skuplji? Pa recimo da u nabavci R 134a uprosku košta za 12kg malo preko 8000 din, dok famozni novi ozon ''prijateljski'', ''zaštitnički prema okolini nastrojeni i nadasve zapaljivi r1234yf'' košta 23600 din ali samo za 2 kg. Da, dobro ste pročitali,nema viška nula u lovi i manjka kilograma u zadnjoj rečenici.

 

Koji je problem? Pa kao i sve vredno u ovoj zemlji i ovo se krade. Ne pitajte kako i gde ali eto tako je. Pitanje za ozbiljan odgovor glasi:

da li je moguće puniti klimu koja je predviđena za r1234yf sa gasom R 134a bez posledica po komponente sistema? Po stranim forumima po tom pitanju ima oprečnih mišljenja (baš čudno) iako su fizičke karakteristika oba gasa prilično sličen ali ne i iste. Ah da, i dopunsko pitanje je gde sa pouzdanošću se može puniti gore navedeni r1234yf i koliko to košta ako je sistem ispražnjen?

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evo ti broj decka koji radi klime i koliko znam ima resenje za taj novi gas, tj moze da radi sa starim gasom ali ima procedura sta se odradi sa sistemom

+38163338466
Sasa.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 hours ago, cheja said:
Ah da, i dopunsko pitanje je gde sa pouzdanošću se može puniti gore navedeni r1234yf i koliko to košta ako je sistem ispražnjen?

Pre otprilike dve godine punjenje je koštalo negde malo preko 200€.
Pune određeni servisi sisteme i sa starim gasom, radi to sve, ali niko ti ne daje garanciju da neće negde da procuri i sl.

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Milutinac said:

Može da ide sa starim R134a gasom,pritisci su gotovo indentični,postoje neke izmene na samoj instalaciji za R1234yf ali to ne utiče na rad sa R134a.Ulje je kompatabilno tako da se ne mora ni ulje u kompresoru menjati(idu PAG ulja kao i za R134a)Bitno je da je sistem punjen iznova i bitno je da neko posle ne pomeša gasove.Sve u svemu može bez posledica po automobil mada ja lično ovo ne podržavam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Radiće sve bez problema.

Veći je tu problem na strani klima servisera koji kupe veoma skup gas (taj više ekološki R1234YF), a onda kotaminiraju bocu jer ne znaju šta stvarno ima u autu koji bi trebao da ima R1234YF, a umesto njega ima stari R134a. Postoje uređaji koji to mogu da otkriju, ali nisu jeftini i malo servisera ga ima, a faktički sa njim bi prvo trebali da vide šta je u autu, pa da onda priključe aparaturu.

 

Glavni problem nije u ljudima koji znaju da imaju stari R134a kao sada @cheja jer će oni to ubuduće reći klima servisu i spasiće ga problema :thumbup: već u novijim automobilima koji izlaze iz garancije. Ljudi su ih održavali kod ovlašćenih, pojma nemaju da ima ovlašćenih servisera (nezavisno od brenda) koji koriste stari R134a, klima radi, a naplaćuju onaj skupi. Auto izašao iz garancije, došlo vreme za novi servis klime, ode se kod nekog klimadžije, on čovek pogleda u podacima da u taj mlad auto treba da ide R1234YF, priključi u skladu sa tim, kad ono...u sistemu auta je bio R134a...koji je sada ''zagadio'' tu njegovu bocu sa novim R1234YF i on je u finansijskom problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kao prvo svaka automatska stanica za punjenje klima sa R-1234yf gasom ima analizator gasa. To iz razloga jer prvo strada stanica za punjenje prilikom kontaminacije. Druga je stvar ako majstor ima dobro oko i uho pa klimu puni na manometre. Inače za vašu informaciju na svakom novom kompresoru koji sam ugradio (radim u opel servisu u nemačkoj) piše R1234yf i R134a što znači da je kompresor identičan i da odgovara za oba sistema.

U katalogu delova nigde nije determinisano da su komponente sistema za određeni gas za astru j do 2013 i posle 2013. Lučno mislim da su komponente sistema potpuno iste jer na nekim vivaro i movano kombijima na nalapnici za klimu stoji i R134a i R1234yf. Znači proveri sam koji je gas unutra. Ovde su vam tehničke karakteristike oba gasa:

 

Oznaka tipa gasa:                                        R1234yf                               R134a

Hemijska formula                                        C3F4H2                               CF3CH2F

Molarna masa (kg/kmol)                            114,04                                  102,03

Tačka ključanja  (K)                                      243,70                                  247,08

Talka smrzavanja (K)                                    Nepoznata                           169,85

Kritična temperatura (K)                              367,85                                  374,21

Kritičnipritisak (MPa)                                    3,38                                      4,06

Kritična gustina (kg/m3)                              478,01                                  511,90

 

Rekao bih po svim karakteristikama je stari gas sa boljim tehničkim karakteristikama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Može, jedino što mora da se prvo izvadi sve od R1234. Mešanje ta dva je problem (koliko sam shvatio), a ne da sistem ne može da radi na ''stari''  R134...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...