Jump to content
FAS Goran
neshaoct

F1: Austrija 2020

Recommended Posts

Kvjat: U Rusiji se kleči pred bogom i zastavom

 

kvajt.jpg

 

Danil Kvjat bio je jedan od šestorice vozača koji nisu kleknuli na koleno, pred početak Velike nagrade Austrije. U utorak je, na insistiranje stranih medija, prokomentarisao svoju odluku.

''Kada su mi predložili klečanje kao gest borbe protiv rasizma, sve mi je bilo malo neshvatljivo. To je, da tako kažem, protiv mentaliteta ruskog naroda. U mojoj domovini se kleči pred Bogom i zastavom'', rekao je Kvjat. ''Svi mi vozači smo ujedinjeni u borbi protiv rasizma. Pokazali smo naš stav, kad smo pre trke obukli majice sa natpisom Kraj rasizmu'', dodao je Kvjat.

Podsećamo, uz ruskog vozača, na koleno u nedelju nisu kleknuli još Maks Ferstapen (Red Bul), Kimi Raikonen i Antonio Đovinaci (obojica u Alfa Romeu), Karlos Sains (Meklaren) i Šarl Lekler (Ferari).

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

VN Štajerske: Peres najbrži na prvom treningu, Noris kažnjen

 

stajerska 2020.jpg

 

Na prvom slobodnom treningu pred Veliku nagradu Štajerske u Špilbergu najbrži je bio vozač Racing point-a Serhio Peres. Drugi je bio Maks Ferstapen, treći Valteri Botas, a četvrti Luis Hamilton. Lando Noris je kažnjen zbog nepoštovanja žutih zastava.

 

U toku prvog treninga su uglavnom svi simulirali ritam za trku. Prva dva vozača koji su postavili vremena su bili Karlos Sains, pa zatim i Aleks Albon, a pridružili su im se i Lando Noris, Valteri Botas i Esteban Okon. Nedugo potom je Maks Ferstapen izbio na prvo mesto dok je drugi bio njegov kolega iz garaže Aleks Albon. Posle pola sata treninga je Nikolas Latifi morao da parkira svoj Vilijams koji je imao kvar na motoru, a kako je to učinio pored staze trening je na kratko bio prekinut.

Uglavnom su svi potom vozili na srednje tvrdim gumama, pa je Serhio Peres napravio dobro vreme, da bi potom Hamilton prvi vozio ispod 1:05. Nedugo zatim je i Šarl Lekler pokazao snagu Ferarija na mekim gumama i uspeo je da dođe na drugo mesto ispred Ferstapena. Probleme tokom treninga je imao i Kevin Magnusen jer je njegov Has imao problema sa motorom. Na oko pola sata do kraja trke je Serhio Peres preuzeo prvo mesto, Ferstapen je zauzeo drugu poziciju, a pratio ga je Mercedesov dvojac Botas Hamilton. Odličan je bio i Lens Strol koji je završio peti.

 

Priliku da voze na prvom slobodnom treningu u Austriji su imali Robert Kubica u Alfa Romeu umesto Antonija Đovinacija, kao i Džek Aitken u Vilijamsu umesto Džordža Rasela. Između prvog i drugog treninga je stigla informacija da je Lando Noris kažnjen i biće plasiran tri mesta ispod onog kog ostvari u kvalifikacijama. Britanac u bolidu Meklarena nije poštovao žute zastave u prvom treningu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kvalifikacije,Noris 3 pozicije gubi ima kaznu od prvog dana nije poštovao žute zastave. Hamilton ih odvalio. Ferari gore nego prošle nedelje  

Ecp2xfCX0AAUXhm.jpeg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton oduvao konkurenciju po kiši u Štajerskoj

 

stajerska 2020 05.jpg

 

Početak kvalifikacija je zbog kiše bio odložen i pre termina u kojem je trebalo da se održe. Direkcija trke je u više navrata vršila inspekciju staze. Konačno, nakon 45 minuta čekanja kvalifikacije su počele pošto je kiša stala, a staza se dovoljno prosušila. Vozačima nije bilo dozvoljeno da koriste DRS tokom cele sesije, a Q1 je bio pun uzbuđenja pošto su se vremena konstantno poboljšavala. Na kraju je taj deo bio i malo skraćen pošto je Giovinazzi zakačio zid u poslednjoj krivini i ostavio iza sebe delove bolida na pravcu. Pored njega su kvalifikacije nakon prvih 18 minuta završili još Raikkonen, Perez, Latifi i Grosjean koji je imao tehničke probleme još na početku sesije. Najbolje vreme tokom Q1 je imao Hamilton 1:18.118, dok su iza njega ostali Verstappen i Norris.

 

Najveći udarac u Q2 je doživeo Leclerc koji je ostao prvi ispod crte. Njemu na ruku nije išlo i to što se kiša u finišu pojačala, pa po izlasku na stazu na novim gumama nije mogao da popravi vreme. Ista sudbina je snašla Russella, Strolla, Kvyata i Magnussena, dok je i ovoga puta Hamilton imao najbolje vreme od 1:17.825s, ponovo ispred Verstappena i Norrisa.

 

Na početku Q3 se kiša ponovo pojačala, ali opet nije bila dovoljno jaka tako da se situacija na stazi popravljala kako je vreme odmicalo. Viđeno je dosta smena na vrhu, ali je na kraju Hamilton bio taj koji je bio ubedljiv. Njegovo najbolje vreme je 1:19.273 je bilo preko 1.2 sekunde brže od Verstappenovog koji je napravio grešku u svom poslednjem krugu. Sainz je potvrdio odličnu formu McLarena trećim mesto, dok je Bottas bio četvrti. Ocon je tokom celih kvalifikacija imao dobra tempo i sutra startuje kao peti, a iza njega su završili Norris koji ima tri mesta kazne, Gasly, Ricciardo i Vettel, koji je ostao zakucan na dnu sa 2.3 sekunde zaostatka za Hamiltonom.

 

Autor: Žarko Samardžija

 

preuzeto sa - pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Leclerc pod istragom i priznaje da je Ferrari spor

 

ferrari 2020 aut.jpg

 

Loša forma Ferrarija se nastavlja, a Monašanin danas nije uspeo da prođe u Q3.

''Nažalost, u ključnom trenutku se kiša pojačala i nije bilo šanse da popravim vreme. Ipak, ono što je veći problem je što smo bili prespori i mi tu trenutno ne možemo mnogo da uradimo. Zaostajali smo 1.8 sekundi za najboljim vremenom. Kako god da gledate na situaciju, jednostavno smo spori. Moramo da budemo uporni i nastavimo sa radom'', izjavio je Leclerc. Da stvar za Monašanina bude još gora, njegovo jedanaesto mesto je pod znakom pitanja pošto je pod dvostrukom istragom. On u Q1 nije ispoštovao crvene zastave i nije se odmah vratio u boks, dok je kasnije blokirao Kvyata.

 

preuzeto sa - pole-position.rs

 

Verstappen: Bilo je baš teško na kraju

 

red bull austria 2020.jpg

 

Holanđanin može da bude zadovoljan svojim plasmanom i priznaje da je Hamilton danas jednostavno bio superioran.
''Nisu bile loše kvalifikacije, ali u Q3 je od jednom kiša pojačala i bilo je dosta problema na samom kraju sesije. Bilo je mnogo više akvaplaninga i jednostavno nisam mogao da dajem gas onoliko koliko treba. Svakako nije bilo lako. Dao sam sve od sebe i zadovoljan sam drugim mestom. U poslednjem krugu sam se našao iza jednog vozača koji je ulazio u pit-lane, ali moj pokušaj svakako nije mogao da bude dovoljan za pol-poziciju. Sutra bi trebalo da imamo dobar tempo. Bolid je napredovao od prošle nedelje i jedva čekam trku'', izjavio je Verstappen.

 

preuzeto sa - pole-position.rs

 

Russell: Ne mogu da verujem da zaostajemo samo desetinku za Ferrarijem

 

williams aut2020.jpg

 

Vozač Williamsa imao je najbolje kvalifikacije u svojoj karijeri u Formuli 1. George Russell osvojio je 12. mesto na kišnim kvalifikacijama za VN Štajerske, što je prvi put od VN Brazila iz 2018. da se ovaj tim probije u Q2 deo. Pored toga, on će sutra startovati odmah iz vozača Ferrarija.

''Neverovatno. Lepo je voziti ovako. Dao sam sve što sam mogao. Da mi je neko rekao da ću biti iza Ferrarija sa desetinkom zaostatka i boriti se sa njima za Q3 ne bih mu verovao. Srećan sam zbog svih koji su radili na bolidu. Ovo svakako nije pokazalo svu brzinu automobila, ali jeste veliko ohrabrenje za tim'', rekao je Russell.

 

preuzeto sa - pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lekler kažnjen pomeranjem tri pozicije unazad

 

lecler.jpg

 

Šarl Lekler danas će trku za Veliku nagradu Štajerske krenuti sa 14. pozicije nakon što je kažnjen pomeranjem za tri pozicije. Šarl Lekler imao je loše kvalifikacije. Prvo nije uspeo da prođe u Q3 što ga je stavilo na 11. startno mesto, a onda je stigla kazna i pomeranje na 14. poziciju na startu. Lekleru je kazna izrečena zbog ometanja Danila Kvjata tokom drugog dela kvalifikacija.

Pol poziciju zauzeo je Luis Hamilton, a među pet najbržih u kvalifikacijama našli su se Maks Ferstapen, Karlos Sains, Valteri Botas i Esteban Okon.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hamilton pokorio Štajersku, katastrofa Ferarija

 

hamilton aut2020.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, Luis Hamilton trijumfovao je na Velikoj nagradi Štajerske, drugoj trci ovogodišnjeg šampionata Formule 1. Šestostruki svetski šampion je na stazi Red Bull Ring upisao svoju 85. pobedu u karijeri, što znači da ga još 6 deli od rekorda Mihaela Šumahera. Hamilton je pre nedelju dana na istom mestu zauzeo četvrto mesto, a ovoga puta je vodio od starta do cilja sa izuzetkom nekoliko krugova, i njegov trijumf nijednog trenutka nije doveden u pitanje. Drugo mesto zauzeo je Valteri Botas u drugom Mercedesu, dok se na trećem stepeniku pobedničkog postolja našao vozač Red Bula Maks Ferstapen.

 

Pored Hamiltonove dominacije, drugu trku sezone obeležio je i incident u prvom krugu u kojem su učestvovali vozači Ferarija Šarl Lekler i Sebastijan Fetel, koji su nedugo zatim i odustali. Velika nagrada Štajerske nije bila ni izbliza zanimljiva kao prošlonedeljna trka u Špilbergu, ali je donela dominantno izdanje Hamiltona. Njegova pobeda nijednog trenutka nije dovedena u pitanje pošto je odmah posle starta uspeo da se odvoji od Ferstapena i Botasa. Iako je mladi Holanđanin tokom većeg dela trke bio najbliži pratilac aktuelnog šampiona, u finišu zbog istrošenih pneumatika nije mogao da parira drugom vozaču Mercedesa u borbi za drugu poziciju.

 

Najbolju trojicu je sledio Aleksander Albon u drugom Red Bull-u, ispred vozača Meklarena Landa Norisa koji je ponovo imao fantastičan poslednji krug, pošto je napredovao za čak tri pozicije. Albon je, inače, vozio poprilično usamljenu trku sve do samog finiša, kada ga je sustigao Serhio Peres u Rejsing Pointu, ali je posustao jer je počeo da gubi vreme posle kontakta između njih dvojice. Meksikanac je na kraju morao da se zadovolji šestim mestom, ispred svog timskog kolege Lensa Strola, od kojeg je bio bolji u pravom foto-finišu. U borbi sa njima učestvovao je i vozač Renoa Danijel Rikardo, koji je zauzeo osmo mesto, a među osvajačima bodova našli su se i Karlos Sains u drugom Meklarenu i Danil Kvjat, koji brani boje Alfa Taurija. Najbrži krug trke pripao je Sainsu.

 

Ono što je obeležilo trku gotovo jednako kao Hamiltonova dominacija, a više od borbe za pozicije u samom finišu, svakako je incident koji se desio samo nekoliko krivina posle starta. Tada je došlo do kontakta između dvojice vozača Ferarija, a ispostavilo se da je Lekler bio preambiciozan, što je dovelo do toga da je udario u Fetela. Iako su obojica ostali na stazi, ubrzo su se povukli iz trke, dok je na stazu izašlo bezbednosno vozilo koje se na njoj zadržalo tri kruga. Bio je to prvi put da su oba vozača italijanskog tima završila trku u prvom krugu još od Velike nagrade Singapura 2018. godine. Pored dvojca Ferarija u Špilbergu do cilja nije došao još samo vozač Renoa Esteban Okon, zbog kvara.

 

Lekler: Razočaran sam, izneverio sam tim

 

Šarl Lekler izvinio se zbog greške koju je napravio tokom trke za Veliku nagradu Štajerske. Lekler je već u prvom krugu napravio grešku izbacivši iz trke i sebe i Sebastijana Fetela. Vozač iz Monaka je krenuo u napad u krivini, ali za to nije bilo dovoljno prostora. Dan ranije Lekler je imao i loše kvalifikacije - kažnjen je pomeranjem tri pozicije unazad, pa je trku krenuo sa 14. mesta.

''Razočaran sam u sebe. Žao mi je, ali to nije dovoljno. Seb nije napravio nijednu grešku danas. Izneverio sam svoj tim koji je naporno radio čitave nedelje. Bio sam previše željan da već u prvom krugu stignem do dobre pozicije. Naučiću iz toga'', napisao je Lekler na svom tviteru.

 

Hamilton: Lepo je vratiti se pobedama;

Botas: Nije loše

 

Aktuelni šampion Luis Hamilton zabeležio je na drugoj trci u šampionatu Formule 1 prvi pobedu ispred timskog kolege Valterija Botasa, koji je i dalje lider u generalnom plasmanu.

''Prvo, želeo bih da zahvalim timu i čitavom osoblju. Tim je odradio fantastičan posao sa strategijom, moje je bilo samo da to kontrolišem na pravi način i odvezem trku'', rekao je Hamilton. Za potpuni užitak falio mu je još samo bod za najbrži krug, koji je završio u rukama Karlosa Sainsa. ''Vozio sam završnicu sa srednjim gumama, tako da nisam mogao. Ali nema veze, zadovoljan sam što sam se vratio na prvo mesto posle lošeg prethodnog vikenda. Ovo je veliki korak napred.'' Valteri Botas završio je na kraju kao drugi, ali zadovoljan je pošto još uvek vodi u šampionatu: ''Luis je dobro startovao, od starta bio na čelu i kontrolisao trku. Juče je bilo loše, ali još imam dva boda više, tako da iz te perspektive danas nije bilo tako loše.''

Botas je veliku borbu za drugu poziciju vodio sa Maksom Ferštapenom, koga je na kraju i pobedio. Priznao je Maks da nije imao mnogo šanse: ''Pokušao sam, ali sam bio spor. Uradio sam šta sam mogao. Pokušao sam da mu otežam koliko sam mogao, ali sam znao da će da me pretekne. Ipak, bilo je zabavno. Podijum je dobar, ali još je posla pred nama.''

 

Noris: Još sam treći u šampionatu? Završavam karijeru

 

Lando Noris Veliku nagradu Štajerske završio je na sjajnom petom mestu i posle dve trke zauzima treće mesto u generalnom plasmanu. Dvadesetogodišnji je prezadovoljan učinkom, a pohvalio je i timskog kolegu Karlosa Sainsa koji mu je pružio veliku podršku u trci. Ispred Norisa u Austriji su bili Luis Hamilton (Mercedes), Valteri Boras (Mercedes), Maks Ferstapen (Red Bul) i Aleksander Albon (Red Bul). ''Da li sam još treći u šampionatu? To je to, završavam karijeru. Sjajna strategija i pomoć Sainsa pomogli su mi danas. Hvala mu. Bez njegove pomoći ne bih bio na mestu na kojem sam danas završio. Prva dva trkačka vikenda bila su odlična. Nismo ni sanjali o sličnom startu sezone. Radujem se sledećem Gran priju'', kaže Noris.

 

Ovogodišnji šampionat Formule 1 nastavlja se već narednog vikenda Velikom nagradom Mađarske na stazi Hungaroring.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...