Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Alessandro Zanardi

Recommended Posts

Zanardi teško povređen u saobraćajki

 

196523-zanardi.jpg

 

Slavni trkač i paraolimpijac Alessandro Zanardi doživeo je teške povrede glave za vreme štafetne parabiciklističke trke u okolini Sijene. On se kao učesnik takmičenja sudario s kamionom, a izveštaji kažu da se udes dogodio na spustu na kojem je čuveni automobilista izgubio kontrolu nad svojim ručnim biciklom i našao se na pogrešnoj strani puta. Vozač kamiona je navodno pokušao da skrene i izbegne nesreću, ali u tome nije uspeo. Na lice mesta izašli su vatrogasci, lokalna i nacionalna policija, a Zanardi je, svestan sve do dolaska medicinskih ekipa, do bolnice u Sijeni prevezen helikopterom. Njegovo stanje na prijemu ocenjeno je kao ''veoma ozbiljno'' i zbog teških povreda glave trenutno se nad njim vrši ''veoma delikatna neurohirurška intervencija''.

 

Zanardi je bivši F1 pilot i dvostruki šampion Kart serije. U užasnom udesu na Lauzicringu 2001. godine izgubio je obe noge, ali je nastavio da se trka. Vozeći BMW Roberta Ravalje sa specijalno prepravljenim komandama, osvajao je trke Svetskog šampionata turing automobila. U prilagođenim takmičarskim spravama učestvovao je u prvenstvima sportskih automobila i GT takmičenjima, a u 2018. godini imao zapažen DTM vajldkard nastup na Muđelu. Prošle godine startovao je na Roleksu 24 na Dejtoni. Na Paraolimpijskim igrama 2012. i 2016. Zanardi je osvojio četiri zlatne i dve srebrne medalje u parabiciklizmu. Pedesettrogodišnji as iz Bolonje je tokom svoje karijere na četiri točka imao bar dva bliska susreta sa smrću: 1993. u F1 “lotusu” na Spa-Frankoršampu i u već pomenutoj Kart trci na Lauzicringu. Žilavi Italijan je oba puta uspeo da se iščupa i ostaje nam da se nadamo da će tako biti i sada...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posle tročasovne operacije Zanardijeva neurološka slika i dalje ozbiljna

 

180373-zanardi.jpg

 

Stanje Alesandra Zanardija, juče podvrgnutog tročasovnoj operaciji posle saobraćajnog udesa doživljenog na parabiciklističkoj trci, i dalje je ozbiljno. Bolnica u Sijeni u kojoj se nalazi slavni trkač i paraolimpijac danas je saopštila da je Zanardi posle operacije intubiran i da je na veštačkim plućima, dok je njegova neurološka slika i dalje ozbiljna. Čuveni sportista hospitalizovan je u petak u šest popodne i potom je podvrgnut ''delikatnoj'' neurohiriruškoj i maksilofacijalnoj intervenciji u trajanju od tri sata.

 

Postoperativno, Zanardi je na intenzivnoj nezi i njegovi ''hemodinamski i metabolički parametri su stabilni''. Bivši dvostruki Kart šampion, F1 i WTCC trkač, juče je učestvovao na štafetnoj parabiciklističkoj trci u okolini Sijene i doživeo je teške povrede glave u sudaru sa kamionom. Prema izveštajima, Zanardi je na jednom spustu izgubio kontrolu nad parabiciklom, prevrnuo se i prešao u suprotnu traku puta gde ga je posle neuspelog pokušaja izbegavanja udario kamion sa poluprikolicom. Kako je okolina mesta udesa pod šumom, spasilački helikopter nije mogao da se spusti na licu mesta, već je italijanski sportista do njega morao da bude prenesen. Kao paraolimpijac, 53-godišnji Zanardi je vlasnik četiri zlatne i dve srebrne medalje u parabiciklizmu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Papa Zanardiju: Tvoj život je lekcija iz čovečnosti

 

204372-papa pismo zanardiju.jpg

 

Papa Franja je poslao pismo nekadašnjem vozaču Formule 1 i paraolimpijskom šampionu Aleksu Zanardiju, koji se trenutno nalazi na intenzivnoj nezi pošto je u nesreći prošlog petka doživeo teške povrede glave. U rukom napisanom pismu, koje je objavila ''Gazeta delo sport'', Papa je rekao da je 53-godišnji Italijan, koji je ostao bez obe noge u udesu 2001. godine, primer kako živeti život u potpunosti. Zanardi je vozio na 44 trke u Formuli 1, a tokom devedesetih je branio boje Džordana, Minardija, Lotusa i Vilijamsa. Tešku nesreću je doživeo vozeći trku Čempkar serije na stazi ''Lausicring'', a uprkos tome što je ostao bez obe noge nastavio je karijeru u auto-moto sportu. Potom se okrenuo takmičenjima u trijatlonu i ručnim biciklima, pa je tako osvojio ukupno četiri zlata i dva srebra na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine.

 

''Dragi Alesandro, tvoja priča je primer kako uspeti ponovo posle neočekivanog zaustavljanja. Kroz sport naučio si nas kako je živeti život u potpunosti, čineći invaliditet lekcijom iz čovečnosti. Hvala ti što si dao snagu onima koji su je izgubili. U ovom bolnom trenutku, uz tebe sam, molim se za tebe i tvoju porodicu'', poručio je Papa Franja Zanardiju. Zanardi je u petak doživeo tešku nesreću tokom treninga i hitno je operisan u bolnici ''Santa Marija ale Skote'' u Sijeni. Poslednje informacije su da je u indukovanoj komi iz koje neće biti probuđen pre naredne nedelje i da je njegovo stanje ozbiljno, ali stabilno.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanardi drugi put operisan u bolnici u Sijeni

 

zanardi 1.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, nekadašnji vozač Formule 1 Alesandro Zanardi, u ponedeljak je u bolnici u Sijeni podvrgnut i drugoj operaciji glave, nakon što je 53-godišnjak teško stradao pre 10 dana dok se vozio svojim triciklom. Doktori su saopštili da je njegovo stanje sa kardiološkog, respiratornog i metaboličkog stanovišta stabilno, ali i da je neurološko stanje teško. Operacija je trajala dva i po sata, a podrobnije informacije saopštiće Zanardijeva porodica naknadno.

Zanardi je 19. juna svojim ''hendbajkom'' doživeo sudar sa kamionom koji se kretao u suprotnom pravcu, a posle čega je doživeo teške povrede glave. Legendarni Italijan je zaradio nadimak ''Superman'' jer je 2001. godine već preživio tešku nesreću na trkalištu Lausicring, kada su mu amputirane obe noge. Kao vozač ''hendbajka'' je na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. osvojio šest medalja, od čega četiri zlatne.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Transportovan opet u bolnicu jer mu se stanje naglo pogoršalo

 

Aleks Zanardi transportovan je ponovo na intenzivnu negu pošto je njegovo stanje nestabilno, javljaju svetski mediji. Sredinom ove nedelje je Zanardi prebačen u neurološki rehabilitacioni centar nakon što je doživeo nezgodu, još uvek u komatoznom stanju, ali je ono dodatno pogoršano. On će lečenje nastaviti u milanskoj bolnici San Rafaele, nakon što je imao tri teške operacije pošto je 19. juna udario u kamion tokom trke ručnim biciklama. Još 2001. su nakon nesreće u Nemačkoj Zanardiju amputirane obe noge, više nije mogao da se takmiči u Formuli 1, ali je želeo da ostane u sportu i dvostruki je paraolimpijski vicešampion u takmičenju na ručnim biciklima i osvajač 12 titula svetskog prvaka. On je još dodao da je Zanardi, koji je bio na respiratoru i u veštačkoj komi, pokazao neverovatnu snagu. Pretrpeo je Italijan ozbiljne povrede lica, a lekari su upozorili na velike šanse za trajno oštećenje mozga.

 

preuzeto sa - sport.blic.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aleks Zanardi ponovo operisan, stanje stabilno

 

180373-zanardi.jpg

 

Kako prenosi Sport Klub, nekadašnji vozač Formule 1 i paraolimpijski šampion Aleks Zanardi imao je još jednu neurološku operaciju i njegovo stanje je trenutno stabilno. Zanardi je pre nešto više od mesec dana doživeo ozbiljne povrede glave u tokom treninga na biciklu kojim se upravlja rukama.Italijan je odmah stavljen u indukovanu komu i tri puta je operisan u bolnici ''Santa Marija ale Skote'' u Sijeni. Prošle nedelje je Zanardi oporavak nastavio u specijalističkom centru pošto mu je ukinuta sedacija, međutim, stanje mu se pogoršalo i on je prebačen u bolnicu ''San Rafaele'' u Milanu. Tamo je i operisan, a trenutno se nalazi na odeljenju intenzivne nege.

 

''Klinički i radiološki testovi potvrđuju uspešan ishod tretmana, a trenutna klinička slika pacijenta, koji se nalazi na odeljenju neurohirurške intenzivne nege, čini se stabilnom'', stoji u saopštenju. Zanardi je vozio na 44 trke u Formuli 1, a tokom devedesetih je branio boje Džordana, Minardija, Lotusa i Vilijamsa. Tešku nesreću je doživeo vozeći trku ChampCar serije na stazi Lausicring, a uprkos tome što je ostao bez obe noge nastavio je karijeru u auto-moto sportu. Potom se okrenuo takmičenjima u trijatlonu i ručnim biciklima, pa je tako osvojio ukupno četiri zlata i dva srebra na Paraolimpijskim igrama u Londonu 2012. i Rio de Žaneiru 2016. godine.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veliki napredak u Zanardijevom oporavku

 

196523-zanardi.jpg

 

Nekadašnji vozač Formule 1 i Indikara Aleks Zanardi beleži sjajan napredak u oporavku nakon stravične nesreće koju je imao u junu ove godine, preneo je Koriere dela Sera. Zanardi je povratio sluh i vid i uspeo je na pitanja lekara i supruge Daniele da odgovori pokretima ruku. Doktori su potvrdili da je uspeo da, na zahtev, stisne lekaru ruju i da podigne palac u znak da je dobro, takođe pokreće i glavu. Ipak, još uvek nije povratio moć govora jer mu je grlo i dalje otvoreno zbog predostrožnosti. Višestruki paraolimpijski šampion koji je u nesreći na Indikar trci 2001. izgubio obe noge, nakon udesa koji je imao u junu stavljen je u indukovanu komu jer je imao i ozbiljnu povredu glave, lica i mozga. Nakon pet operacija koje je imao na mozgu i licu, a doktori nakon novog napretka očekuju da će Zanardi povratiti većinu moždanih funkcija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanardijeva supruga: Aleks stabilno, još ne može da govori

 

180373-zanardi.jpg

 

Nekadašnji vozač Formule 1 i Indikar trkač Aleks Zanardi u stabilnom je stanju, ali i dalje ne može da govori, otkrila je njegova supruga Danijela.

 

''Svim ljudima koji misle o Aleksu i mole se za njega, želim da kažem da se on bori, kao što je uvek i činio. Zaista je dirljiva ljubav koju je dobio u poslednjih godinu dana od strane prijatelja, navijača, poznanika, sportista i svih u motosportu, to nam je bila ogromna podrška u borbi sa svime ovim. Ipak, posebno hvala medicinskom osoblju'', rekla je Danijela Zanardi. Aleksova suprugra pojasnila je da je njen muž stabilno, ali da od nesreće još nije progovorio.

 

''To je kompleksan proces, bilo je potrebno još neurohirurških zahvata, a bilo je i nekoliko koraka unazad. Aleks je u stabilnom stanju, što znači da može da prati program kojim trenira mozak i telo. Može da komunicira s nama, ali i dalje ne može da govori. Posle dugo vremena u komi glasne žice moraju da povrate elastičnost, a to je jedino moguće terapijom. I dalje ima mnogo snage u rukama, intenzivno trenira''. Za kraj, Danijela se opet zahvalila svima na podršci i rekla da još nema prognoze kada bi Aleks mogao da se vrati kući.

 

Višestruki paraolimpijski šampion, koji je u nesreći na Indikar trci 2001. izgubio obe noge, nakon udesa koji je imao u junu prošle godine stavljen je u indukovanu komu jer je imao i ozbiljnu povredu glave, lica i mozga.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanardi na kućnom lečenju

 

196523-zanardi.jpg

 

Aleks Zanardi nastavlja rehabilitaciju kod kuće. Nekadašnji vozač Formule 1 i paraolimpijac je 2020. imao težak saobraćajni udes kada ga je udario kamion tokom jednog treninga. Dobre vesti je objavila Alesandrova supruga Danijela. Godinu i po dana je prošlo od Zanardijevog udesa u Italiji, a iza toga je nekoliko puta operisan.

 

''Aleks je izašao iz bolnice pre nekoliko nedelja i sada je kod kuće sa nama'', rekla Danijela u jednom intervjuu. ''Važno je da opet bude u porodici. Zbog kovida Aleks je video samo nekoliko ljudi i to pod maskama i zaštitnom opremom godinu i po dana. Ovo će mu dati osećaj normalnosti i daće mu dodatnu snagu. Oporavak je dugačak i napredak je spor. Nekad su potrebna dva koraka unazad da bi napravio jedan unapred. Ali Aleks dokazuje da je borac'', opisuje njegova supruga aktuelnu situaciju.

 

Aleks Zanardi je bio vozač Formule 1 od 1991. do 1994. godine kada je vozio za Džordan, Minardi i Lotus, dok je 1999. imao punu sezonu u Vilijamsu. Vozio je i u CART seriji gde je dva puta bio šampion, a 2001. je u Lauzicu u Nemačkoj imao udes u kom je doživeo povrede koje su zahtevale amputaciju obe noge. Alesandro se nije odrekao sporta, vozio je za BMW u Svetskom šampionatu turističkih automobila, a zatim i u DTM. Sa vremenom se preorijentisao na parabiciklizam i za Italiju je osvojio veliki broj zlatnih medalja na Svetskim prventsvima, kao i četiri zlata na Paraolimpijskim igrama u Riu i Londonu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...