Jump to content
FAS Goran
winnermax76

Fiat Grande Punto 1.4 8v - kuckanje iz motora dok se ne zagreje

Recommended Posts

Pozdrav .Pre par dana , kupio sam automobil Grande Punto 1.4 8v 57 kw i imam problem koji nisam uocio prilikom kupovine , jer je vlasnik zagrejao motor  pre nego sto sam ja dosao . Naime  ,prilikom prvog paljena cuje se neko kuckanje iz motora pravilnog ritma i razmaka izmedju kuckanja ,sem toga motor radi mirno  . Sa dodavanjem gasa i podizanjem broja obrtaja , kuckanje se smanjuje i ne cuje se u toku voznje . Posle gasenja motora i ponovnog paljenja , kuckanje se ne cuje . Zamenio sam ulje i filtere  ali se i dalje cuje . Da li je  neko imao ovakav problem .

 

 

Edited by neshaoct
preciziran naslov

Share this post


Link to post
Share on other sites

@winnermax76

 

Ovo je 99% nešto što se zove "piston slap", klip lupka u zidove cilindra zbog različitih materijala glave motora i klipova, koji imaju različit koeficijent termalnog širenja. Nakon što se dostigne radna temperatura, klip se raširi više nego cilindar i bolje pasuje pa nema prostora da "landara" unutra.

 

Ovo je u principu normalno i ako imaš dovoljno ulja u autu a nemaš ni problem sa pritiskom ulja... Preživećeš što hladan motor zvuči kao dizel :D

 

Ima varijanti gde se klipovi premazuju slojem teflona ali svejedno se taj sloj vremenom potroši i vraća se sve na isti problem.

 

Računaj da je više u pitanju kozmetika nego problem u funkcionisanju motora.

 

 

Edited by neshaoct
dodao tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ulja ima dovoljno odradjen je mali servis , cuje se samo  na prvo paljenje i to prestane posle minut , dva  i  ne cuje se  kako dodajem gas i podizem obrtaje . Inace sve je u redu sa pritiskom ulja , ne sija nikakva lampica .  

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

mogu biti hidropodizaci, ja sam svojevremeno na jednom fiatovom motoru imao taj slucaj i resio ga wynns aditivom za hidropodizac, i ne samo ja vec jos par ljudi koje znam, svakako treba probati nece da skodi.

Edited by OMP

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo mi lici na dihtung izduvne grane. Neko je skoro od clanova foruma imao isti problem i resio ga menjanjem dihtunga. 

Imam i ja isti problem, majstor mi je potvrdio da je dihtung, menjacu ga uskoro kada budem radio veliki servis. 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ne zvuci mi da je iz glave,slusao sam slusalicama po motoru.Necu mu sada dodavati nikakav aditiv,prvo cu promijeniti ulje.Do sad je bilo 5w40 selenia,pa nisotek premium 5w40.Od sada cu 10w 40 valvoline max life.Gledao sam neke experimente sa dodavanjem nekih aditiva u ovo ulje,i svaki put su mu pokvarili karakteristike.Drugim tipovima su uspijevali popraviti karakteristike,ali ne i ovom max life.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...