Jump to content
FAS Goran
Dzoni_Bravo

Fiat Punto 1.9JTD (sasvim običan)

Recommended Posts

Kao što i tema kaže sasvim običan Punto koji je 6 godina služio kao da je nov,za 6 godina ne računajući gume, ulje i akumulator x2 od ulaganja samo jednom sredjivan altenator i to je to.Tako da je za 18 rodjendan zaslužio da se sredi pa da služi još 6 godina kao do sad :D O isplativosti toga naravno ne vredi diskutovati.Da je mator i da je to samo Punto to stoji, ali kad se u nešto 6 godina sipa samo gorivo i tečnost za brisače zašto ga menjati :D

 

Pre nekih mesec dana trap sredjen komplet,amortizeri sva 4 nova ostalo remontovano kod već poznate ekipe iz Kragujevca.Letva ima malo lufta, ali svaka polovna imala isti luft tako da je ostavljena da propadne još malo, možda traje još 18 godina ko to zna. 

 

Kad smo već bili u kancelariji sredjene i kočnice stavljeno sve novo, mozgao sam dal da se stavlja nešto iz više klase ali bačene pare bi bile da 86ks zaustavlja neko ludilo od kočnica pa je izbor pao na ATE.Hteo sam i kočiono ulje da menjam ali instrument pokazao da vode nema ni u tragovima (a ja ga nisam menjao/dolivao za ovih 6 godina.) pa da ne rizikujem da propiša cilindar od novog ulja nije ni menjajo.A i kočnice testirane na valjcima ba tehničkom sve super, a i par puta u vožnji. 

 

Slike od tih radova su nestale zajedno sa starim telefon. 

 

A pošto jelte za 18 rodjendan se ne štedi ovih dana menjač ide dole, i menja se set kvačila.I tu sam mozgao šta da se stavi pa je izbor pao na LUK.A pošto jelte ulazimo u ordinaciju onda će i veliki servis da se radi, tu nije bilo mozgoanja proverena kombinacija INA+ SKF puma za vodu.A kad se to već menja menja se i komplet antifriz i tu kao neko mozganje, ali u svaki kamion,kombi koji sam vozio sipan je NISOTEC pa je tako i ovde slučaj, još uz drugarsku VP cenu od 180din/l zašto i razmišljati :D A opet kad smo već u kancelariji ide i mali servis kad mu vreme nije.E tu sam malo više mozgao i uvek eksperimentisao i što se tiče filtera, a i ulja.Bilo je to i Unico, pa Filtron (tad i nikad više skinut posle cca 2000km jer je propala guma unutar njega pa je nakon svakog paljenja kad duže odstoji vraćao ulje, pa je na svakom paljenju držao lampicu par sekundi, dok se jelte isti ne napuni, dakle filtron što se tiče filtera za ulje jedan ogroman minus). Bilo je i Championa, da bi na kraju završio sa Clean filterima i sasvim su ok, za svaku preporuku.Ali sad ipak jubilej pa nek se počasti sa Hengts, nisu imali filter vazduha pa je uzet Filtron,valjda bude bolji od onog za ulje,sve u svemu nema šta ni da mu fali jer ne vozimo po pustinji. Ulja sam sva isprobao Seleniu, Shell, Castrol,Mobil i naravno ostajemo na Mobilu. 

 

mko100.jpg

 

Ostalo je još da se nadju felne i to isključivo 14" jer za naše puteve ništa veće od toga.A da i Sava eskimo otišle u penziju nakon 6 godina vožnje i leti i zimi,prevario sam sistem prošle sezone pa su zadnje napredovale i postale prednje.Izdržala je Sava sve to za neko divno čudo, čak i put od 600km na letnjem asfaltu.Dal je to pametno ko će ga znati ali isplativo, pa ispalo je da jeste. 

Sad je dobio narodnu gumu tzv Tigar za izvoz ili ti Riken i to all season, pa da vidimo dal je to top kupovina za prosečnog Srbina. 

 

mko101.jpg

 

Ostalo je još da se nađu felne i par stvati za enterijer od Sportinga i to mu je to.Čisto onako da bude uslovno lepši unutra. 

 

A da ajde i jedna slika trenutnog stanja,kad dobije felne onda će da dobije i slikanje 

 

mko102.jpg

 

 

Edited by neshaoct
prebacio slike na FLCS server

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lepo si se raspisao a drago mi je da te tako lepo sluzi kao sto bi i trebao svaki jtd :D Koliko si presao za tih 6godina?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Veruj mi da ne znam, napamet :D morao bih da proverim, ali nije puno jer posao je takav da tudje vozim :D Nije nešto puno prešao kod mene,a vozi se svaki dan, ali to je uglavnom lokal i jednom mesečno ode negde na otvoreno.Do sad stigao do Budimpešte i Ohrida od tih nekih dužih relacija, jer šoferska je tuga pregolema :lol:

 

I da udje u dnevnik kad je kupljen bilo je ono nek se samo kotrlja, al pokazao se kao dobra kupovina.Nije da nisam rszmišljao da uzmem nešto novije, ali sad kad pogledam cenu delova i potrošnju (ok ima i novijih koji isto troše) odustao sam od te egzibicije da kupujem novo pa da se kajem.A da se proda Punto šta znam ne može tu neka cifra da se uzme,pa je odluka pala da se sredi skroz :D

 

Svi ovi delovi sa drugarskim VP cenama su bili 26k din, tako da kad naprave auto koji troši kao Punto i tako jeftino se održava onda možda i kupim nešto mladje :D

 

Jesu cene drugarske i VP ali Luk set kvačila 12. 850 din,set za veliki servis 9 i nešto.Kad pomislim na razne dizne, plivajuće i ostalo izmami osmeh, a i ne ide loše nije neka zujalica ali kad treba ima gasa i na pretek. 

Edited by Dzoni_Bravo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas zamenjeno sve,zupčasti je bio katastrofa :ph34r: Sutra idu i gume, za sad na ove čelične jer u 14" ništa zanimljivo nema.Malo je falilo da uzmem fabričke za punta, ali onda nakon razmišljanja ispadnu iste kao ratkapne, tako da odloženo do daljnjeg <_< A tek ta enterijer ono što meni treba svi traže 200+€ :o A pre 6 meseci sam imao ponudu iz Slovenije da dovučemo HGT sa zakucalim motorom za 350€,a tu bi dobio i branike i kačket sa sve Sporting felnama, a ovde bi to izašlo 500€, ne znam kakva je to matematika,Sporting volan za punta 80€ sa air bagom,Mf volan za alfu isto komplet 40€ :sleeping: Al lagano gastoz služba vreba opet takvu priliku preko, ne žurimo nigde :D 

 

A da uzeo i neki Pioneer mp3 sa AUX ali vraćen je jer izgleda me keca antena, jer i stari kasetaš stanicu drži u gradu čim se mrdne van grada muzike nema, još je ovo drastičnije Pioneer spojen na antenu jedva našao jednu stanicu, a prevara sistema licnasti kabal unesto nje malo bolja situacija, ali opet nije to to.Tako da za vikend rasturam antenu,ako joj ne pomogne čišćenje i kontakt sprej ide u kantu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, Dzoni_Bravo said:

A da uzeo i neki Pioneer mp3 sa AUX ali vraćen je jer izgleda me keca antena, jer i stari kasetaš stanicu drži u gradu čim se mrdne van grada muzike nema, još je ovo drastičnije Pioneer spojen na antenu jedva našao jednu stanicu, a prevara sistema licnasti kabal unesto nje malo bolja situacija, ali opet nije to to.Tako da za vikend rasturam antenu,ako joj ne pomogne čišćenje i kontakt sprej ide u kantu. 

Fiatovi fabricki radio uredjaji koriste takozvani "phantom power", tj. napon od 12V koji se preko koaksijalnog kabla pusta do pojacavaca, koji se nalazi u bazi antene. Tj. koaksijalac sluzi i za radio signal i za napon neophodan za rad pojacavaca.

Moguce da tvoj aftermarket uredjaj nema tu dodatnu naponsku pobudu ka anteni, sto mozes lako da proveris i unimerom ili probnom lampom. I ako ne postoji, lako se resava za par stotina kinti. Takodje, treba proveriti i da li baza antene ima dobru masu sa karoserijom, sa svoje donje strane, kao i da sam stap antene nije iskidan i u prekidu.

Pogledaj moj DIY koji se doduse bavi nekom malo drugacijom tematikom. Ali sam ukratko objasnio i princip rada antene kod Fiata poto ce sigurno znaciti drugima, a dalje imas i potencijalna resenja:

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Danas legle i gume i za prvi utisak nije loše, doduše samo 20km testirane do 150km/h, ništa ne trese, samo pliva.Onako na prvu su malo bučnije, ali to da odbijem na allseason ne može sve da se ima :D

 

A da i antena sredjena,uhvatio nekog lufta i odvijem štap komšiji, probam moj da odvijem kad šanse nema,nekako ga odvijem na kraju stavim komšijin sve radi kako treba.Ošmirglam navoj na mom štapu i natopim brake cleanerom zavijem i nisam ni znao da postoji toliko stanica :lol: Sad još samo kad bi se ovi iz Indjije javili da uzmem zvučnike, jer nikako put da me nanese severno, sve neko jug i istok. 

IMG_20200611_162329.jpg

 

Sad je mehanički sve sredjeno,malo da se vozimo sad pa na proleće limarija da se napadne, nije truo ali pokazao po rubovima al neka ga nek prezimi tako. 

 

Sve skupa izašalo 70.000 domaće nam valute.

 

Edited by Dzoni_Bravo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pa limarija se napada pre nego so da je napadne :D

Послато са SM-A307FN помоћу Тапатока

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...