Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Stirling (Craufurd) Moss

Recommended Posts

Odlazak legende: Ser Stirling Mos preminuo u 91. godini

 

Stirling-Mos-i-Luis-Hamilton.jpg

 

Legendarni britanski vozač Ser Stirling Mos preminuo je u 91. godini posle duge i teške bolesti, preneli su ostrvski mediji.

Mos, koji se smatra najvećim vozačem u istoriji Formule 1 koji nikada nije bio šampion, povukao se iz javnog života u januaru 2018. godine zbog zdravstvenih problema. Proveo je čak 134 dana u bolnici posle infekcije koju je zadobio u Singapuru u decembru 2016. godine.

 

aston martin moss 11.jpg

 

Takmičio se u Formuli 1 od 1951. do 1961. i za to vreme je slavio na 16 od 66 trka na kojima je učestvovao. U periodu od 1955. do 1961. godine četiri puta je završavao sezonu na drugom, a tri puta na trećem mestu. Poznata je situacija iz 1958. godine kada se založio za svog rivala i zemljaka Majka Hotorna i na taj način sprečio da Hotorn bude diskvalifikovan, što ga je praktično koštalo titule. BBC ga je 1961. godine proglasio za ''Sportsku ličnost godine''. Nastupao je i u mnogim drugim takmičenjima auto-moto sporta, a ukupno je zabeležio 212 pobeda u svim disciplinama u bogatoj karijeri. Na stazi Ejntri 1955. godine je postao prvi Britanac koji je osvojio neku Veliku nagradu u šampionatu F1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Stirling i Pat Moss - Najčuveniji brat i sestra u svetu auto sporta

 

moss 10.jpg

 

Ljubitelji brzine su saznali da nas je napustio briljantni britanski automobilista Stirling Moss (90 godina), najveći as koji nikada nije osvojio svetski šampionat. Brojke vezane za karijeru Stirlinga Mosa sve govore. Učestvovao je čak u 529 raznih trka i ostvario 212 pobedu. Vozio je 84 automobila u karijeri. U formuli jedan je bio 10 godina (1951-1961), imao je 66 startova, 24 podijuma i 16 pobeda.

 

Stirling Mos je imao pet godina mlađu sestru - Pat Moss. Njena životna priča je satkana od nečeg jedino mogućeg u njenom okruženju - o brzini i automobilskom sportu. Za razliku od svog čuvenog i nezaboravnog brata Stirlinga Mosa, koji joj je sasvim izvesno bio idol i zvezda vodilja, hrabra i uporna Britanka Pat Mos se odlučila za najtežu disciplinu sveta brzine - za reli. Njeni uspesi su pobede u generalnom plasmanu na reliju Sestrijere u Italiji, drugo mesto na reliju San Remo, sedmo mesto na reliju oko Korzike, osmo na reliju Akropolis...

 

Ipak, oni koji su malo pažljivije proučili njenu dugogodišnju karijeru verovatno će primetiti da je njen najcenjeniji rezultat bio ostvaren na prestižnom ''rulet reliju'' - 1969. na reliju Monte Karlo. Pat Mos i njena suvozačica i prijateljica, Švedjanka Nystrom Elizabet, startovale su u jednoj odličnoj Lancia Fluvia 1.3 Coupe. Te godine se za Monte Karlo prijavilo preko 200 posada a na stazu je krenulo preko 150.  Posle par dana i puno brzinskih ispita na cilj u prestonicu Monaka stiglo je samo 27 automobila. Pobedio je fantastični Švedjanin Bjorn Valdegard, sa Porscheom 911 S, a posada Pat Mos - Nystrom Elizabet je u zaista jakoj konkurenciji osvojila neverovatno 6. mesto. Odustale su velike reli zvezde...Žan Klod Andrie, Rauno Altonen, Simo Lampinen, Timo Makinen, Hanu Mikola, kao i  dobri majstori relija iz Jugoslavije, Štrok, Paliković i Gluhak.

 

pat-moss-carlsson-avec-erik-carlsson-portant-la-nouvelle-conduite-d-alexandre-sont 03.jpg

 

Punih 17 godina (od početka 1958. do kraja 1974. godine) se Pat Mos bavila teškom disciplinom automobilizma i učestvovala na 103 relija, puno nacionalnih, na nekoliko svetskih a najviše i sa puno uspeha na relijima šampionata Evrope. Trijumfovala je u karijeri na 7 relija i u još više navrata slavila u Kupu dama. Da joj život bude baš potpuno ispunjen brzinskim ispitima, sastavljanjem radara, biranjem suvozača, odabiru automobila, ali i ljubavlju sa najvoljenijim pobrinuo se Šveđanin Erik Karlson, njen suprug takođe poznati i uspešni majstor relija, koji je zabeležio nekoliko pobeda na najvećim reli skupovima kao što su Švedski, Finski i RAK reli (pobedio 3 puta za redom sa ''Sabom 96''). Nažalost, svet i atmosferu brze vožnje napustili su i Pat Mos Karlson (2008) i Erik Karlson (2015).

 

SAAB-Sonett-II-Pat-Moss-Carlsson-Elisabeth-Nystrom 02.jpg

 

Ostale su samo stare fotografije o kojima danas često govori njihova ćerka Suzan, uspešna u ski skokovima.

 

Michele-Mouton_Pat-Moss 01.jpg

 

O neustrašivoj Pat Mos takodje rado priča i najčuvenija žena reli as - Francuskinja Mišel Muton, koja u svojim albumima čuva i jednu posebno dragu fotografiju - sliku sa Britankom Pat Moss.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

topgear.jpg Top Gear: Chris Harris isprobao Lotus 18 Stirlinga Mossa

 

Sir Stirling Moss je 1961. sa ovim bolidom pobedio na velikoj nagradi Monaka:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...