Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Opel Omega / Lotus Omega

Recommended Posts

petrolheads.jpg PetrolHeads video: Lotus Omega

 

Opel Omega prerađena od strane britanskog Lotusa - cilj je bio dobiti auto sa performansama tadašnjih supersportskih automobila i maksimalnu brzinu što bližu cifri od 300 Km/h:

 

 

 

 

Edited by neshaoct
update naslova

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na prodaju Lotus Omega

 

lotus omega 03.jpg

 

Vauxhall Lotus Carlton, koji se pod tim imenom prodavao u Velikoj Britaniji, a u ostatku evropskog kontinenta kao Opel Lotus Omega, je pravi moderni klasik i nosio je titulu druge najbrže limuzine na svetu kada je izašao. U stvari je bio toliko brz da je u Velikoj Britaniji zamalo dobio zabranu prodaje.

 

lotus omega 02.jpg

 

Sada se prodaje jedna od ovih legendarnih sportskih limuzina. Kako je krenula priča sa mogućom zabranom Lotus Carltona u Velikoj Britaniji?

Početkom devedesetih godina grupa kriminalaca u Velikoj Britaniji je ukrala jedan primerak koji je korišćen kao automobil za bekstvo u seriji pljački i napada. U mesecima koji su dolazili ukrali su cigarete i alkohol u vrednosti od oko 20.000 funti. Policija nije uspela da zaustavi automobil jer je njegova najveća brzina bila nedostižna. Kao rezultat toga, Udruženje policijskih službenika i neke druge organizacije su pukušale da zabrane auto, ali bezuspešno. Inače, automobil lopova nikada nije pronađen i dan danas se ne zna gde je.

 

lotus omega 01.jpg

 

Ovaj Lotus Carlton iz 1993. godine je prodavac kupio 2014. Njegov plan je bio da redovno koristi automobil za svakodnevne potrebe, ali na kraju je ipak završio u skladištu. Auto je temeljito restauriran 2018. godine. Kabina je dobro očuvana, ali pokazuje znakove starosti. Crne kožne presvlake su u dobrom stanju, osim nekoliko nabora, a krovni otvor je u potpunosti u funkciji. Omega ili Carlton ima biturbo 3.6 motor sa 382 KS i 568 Nm koje šalje na zadnje točkove putem ručnog menjača sa šest brzina. Sprint do 100 km/h traje 5.2 sekunde, a najveća brzina je 285 km/h. Automobil prodaje Monaco Artcurial, a očekuje se da bi mogao da postigne cenu do 50.000 evra.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

autoanaliza.jpg AutoAnaliza: 1996. Opel Omega

 

Prva generacija Omege je predstavljena 1986. godine i ona je imala Lotus varijantu. 1994. godine izlazi druga generacija, i u današnjem poretku stvari ovakav auto bi bio konkurencija BMW Seriji5 ili Mercedesovoj E klasi. Konkretan auto ima 2.5 sa 6 cilindara i 131KS, koji je tada Opel uzimao od BMW-a:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

vrelegume.jpg Vrele Gume: Opel Omega

 

Zato što je polovinom 80-tih Rekord već bio pomalo potrošen i kao ime i kao tehnologija, nastala je Omega. Stidljiv iskorak Opela ka segmentu sportskih limuzina?

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

autoanaliza.jpg AutoAnaliza: Opel Omega 3000

 

Ovaj model je 1987. bio evropski auto godine - konkretan auto ima 3.0 24v sa 204KS:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opel Lotus Omega ide na aukciju

 

227527-lotus omega 03.jpg

 

Auto je u potpuno fabričkom stanju, ofarban u karakterističnu Imperial tamno zelenu boju sa antracitnim kožnim presvlakama u kabini. Ono po čemu se ovaj model ističe je njegov mehanički deo: ispod haube ima 3.6 redni 6-cilindraš sa dva Garret turbo punjača za ukupnih 385KS i 569 Nm.

 

227528-lotus omega 02.jpg

 

Motor snagu na zadnje točkove prenosi putem 6-stepenog ručnog menjača preuzetog iz Chevroleta Corvette ZR1 iz tog doba.

 

227529-lotus omega 01.jpg

 

Performanse su za početak 1990-ih bile više nego fantastične za jednu sportsku limuzinu: od 0 do 100 km/h je ova Omega ubrzavala za 4.9 sekundi i postizala najveću brzinu od 285 km/h. Danas Opel Lotus Omegi ekskluzivnost obezbeđuje i ograničena proizvodnja. U početku je svetlost dana trebalo da ugleda 1.000 primeraka, ali na kraju je iz fabrike izašlo 950 primeraka između 1990. i 1992. godine od čega 284 sa znakom Lotusa, i 666 sa oznakom Opela od čega je 415 od njih bilo namenjeno nemačkom tržištu. Ovaj konkretni primerak sa brojem šasije 0619 je jedan od onih primeraka za nemačko tržište sa volanom na levoj strani, a uvezen je u Ujedinjeno Kraljevstvo 1997. kad je i registrovan.

Silverstone Auctions procenjuje da će ponuda za ovaj automobil iznositi oko 80.000 evra, na internet aukciji koja će se održati krajem avgusta.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...