Jump to content
FAS Goran
moron

Fiat 500L - problem sa tempomatom

Recommended Posts

Pozdrav svima. Možda može neka pomoć. Savet.

 

Imam već petu godinu 500L 1,6 MJ. Jako ga malo vozim (nije mi jedino vozilo) i do juče nije pravio bilo kakve probleme. A onda je napravio jedan, sa tempomatom. Vozio sam sa uključenim tempomatom i na kratko da "isključio", tj, ostao je na stand by modu (na instrument tabli je i dalje svetlela zelena kontrolna sijalica za tempomat ). I kada sam ručicu tempomata ponovo samo "cimnuo" ka gore, nije odreagovao. Nije se uključio. Probao sam ponovo nekoliko puta i - "ništa". Odlučih da ga potpuno isključim, zakretanjem prekidača na ručici tempomata. Ali, mada sam ga vratio u položaj za "off", na instrument tabli je i dalje svetlelo (zeleno) da je tempomat uključen, a na displeju se nije pojavila poruka da je tempomat isključen. Zakrenuo sam još jednom u položaj za limiter brzine. Nije bilo poruke na ino displeju, ni promene upaljene kontrolne sijalice - svetlela je ona za tempomat, iako je ručica bila na položaju za limiter brzine. Okrenuh 2-3 puta "vamo-tamo" i - "ništa". Uvek je svetlela samo za stand by za tempomat, a tempomat nije mogao da se aktivira.

 

Naravno, pao mi je mrak na oči (a prisetih se i reči jednog mog prijatelja, koji me je barem 50 puta proklinjao što sam kupio Fiat, govoreći da ću pre ili kasnije i sam shvatiti koliko sam time pogrešio). Ugasih motor kada sam stao. Zakrenuh ručicu "vamo-tamo". Ponovo dadoh kontakt. Upalih. I videh da sada ručica reaguje na zakretanje i da se i tempomat i limiter uredno prebaciju u stand by mode, a i gase. A posle u vožnji videh i da tempomat ponovo radi normalno.

 

Ima li neko ideju, kako je to "pobrljavilo" odjednom i šta to može biti? Odnosno, da li će problem opet da se javi po redovnom toku stvari i šta mi je činiti?

Unapred hvala svima.

Pozdrav

 

 

Edited by neshaoct
preciziranje naslova teme

Share this post


Link to post
Share on other sites

@moron

 

Kao i kod bilo koje elektronike, hoće da "ubaguje" ponekad, tu "reset" pomaže, kako kod svakog kompjutera, telefona, tako i kod elektronike automobila. Ako se pojavilo samo jednom ja od toga ne bih pravio dramu...

 

 

Edited by neshaoct
dodao tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Juče mi se desilo opet :)  Posle oko 20 meseci. Išao sam auto putem, "pod tempomatom", naleteo na neku neravinu, odskočio i tempomat se sam isključio. Probao sam opet da ga aktiviram, ali - "ništa". Ponovo - ništa .. Ponovo - ništa ... Nisam se nervirao. Po silasku sa auto puta sam se zaustavio, ugasio kola, upalio ih i sve je opet radilo kako treba ... Bem ti Fiat :) 

Šalu na stranu, sa 308 SW mi se desilo "par puta u životu", da se pri nailasku na neku (relativno blagu ) neravninu, da se tempomat sam isključi. Ali, hteo je odmah opet posle toga da se aktivira.

Ta "fina tehnika" je teško zlo :)

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...