Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Lucid Air / Lucid Gravity

Recommended Posts

autogefuhl.jpg Autogefuhl: Lucid Air

 

Peter Rawlinson je najzaslužniji sa Teslin Model S. On je bio šef dizajnerskog tima koji ga je stvorio.

E, taj čovek je onda osnovao Lucid, i zajedno sa još bivših zaposlenih iz Tesle napravio ovaj auto. Faktički, sve ono što nije moglo da prođe kod Еlona Musk-a, oni su napravili ovde:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lucid podiže cene vozila dok kompanija nastavlja da se bori sa proizvodnjom

 

223899-lucid 4.jpg

 

Lucid Motors podiže cene svojih luksuznih električnih vozila, jer kompanija nastavlja da se bori sa proizvodnjom. Kompanija je izvestila da je isporučila samo 360 vozila kupcima u prvom kvartalu 2022. Od 1. juna Lucidove novo povećane cene biće 154.000 dolara za Air Grand Touring (ranije 139.000 dolara), 107.400 dolara za Air Touring (sa 95.000 dolara) i 87.400 dolara za Air Pure (sa 80.000 dolara). To predstavlja prosečno povećanje od oko 11%. Novi Lucid Air Grand Touring Performance model, najavljen pre samo dve nedelje, ostaće po ceni od 179.000 dolara. U razgovoru sa investitorima, izvršni direktor Lucid-a Peter Rawlinson rekao je da će kompanija poštovati originalne cene za postojeće vlasnike rezervacija, osvrćući se na ključnu tačku koja je izazvala uzbunu kada je Rivian najavio slično povećanje cena.

 

Gubitak u prvom kvartalu

Kompanija je prijavila gubitak od 81 milion dolara u prvom kvartalu 2022. pri prodaji od 58 miliona dolara. Prošle godine, kada je kompanija imala skoro nula prihoda, Lucid je prijavio gubitak od 2.9 milijardi dolara. Lucid je takođe obavestio da je broj rezervacija za njegovu luksuznu limuzinu Lucid Air sada premašio 30.000, što odražava potencijalnu prodaju od 2,9 milijardi dolara. Kompanija je ranije saopštila da je primila 25.000 rezervacija. Lucid se borio da skine automobile sa fabričkog poda usred problema u lancu snabdevanja i drugih poremećaja izazvanih pandemijom. Prošlog tromesečja, kompanija sa sedištem u Newarku u Kaliforniji objavila je da revidira svoja godišnja očekivanja proizvodnje na 12.000 vozila u odnosu na prvobitno predviđanje od 20.000 vozila. Rawlinson je takođe reklamirao ugovor o kupovini 100.000 vozila od strane Kraljevine Saudijske Arabije.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

motormouthyoutubenovi.jpg Motormouth: 2022. Lucid Air

 

Lucid Air postavlja nove standarde sa najdužim dometom i najbržim punjenjem od svih električnih automobila na tržištu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

carwow.jpg CarWOW: Lucid Air & Stig

 

Ben Collins ga je provozao na ovogodišnjem Goodwood-u.

Pokreću ga dva električna motora tako da Lucid Air raspolaže sa 1.050KS/1.250Nm obrtnog momenta. Iako je prilično težak (ima 2.4 tone), i dalje može da postigne brzinu do 100 km/h za samo 2.4 sekunde:
 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

throttlehouse.jpg ThrottleHouse: Dodge Charger Jailbreak vs Lucid Air GT Performance

 

Dodge Charger ima oko 200 konja manje (807KS) od ove varijante Lucid Air-a (1.050KS), ali ima i 300 kilograma manje:

 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Elon Musk o Lucidu: ''Dobio sam više dece nego što su oni proizveli automobila''

 

lucid air 1.jpg

 

Lucid, kalifornijska kompanija koja bi rado postala konkurent Tesli ima problema sa proizvodnjom. Nakon što su nedavno smanjili ovogodišnji cilj sa 20.000 na 12.000 do 14.000 proizvedenih automobila, ovih dana su ga još malo korigovali. Sada očekuju da će ove godine proizvesti samo 6.000-7.000 komada. Sve to je podstaklo sveprisutnog Elona Muska da se naruga s konkurentom koji je i ranije bio na meti njegovih ''otrovnih strelica'' na Twitteru.

 

Vest o smanjenju proizvodnje Musk je hladno komentarisao rečima: ''dobio sam više dece u drugom kvartalu ove godine nego što su oni napravili automobila''. Šalu Elona Muska će biti lakše razumeti ako znate da je legendarni preduzetnik otac čak devetero ili desetero dece (zavisno od izvora), i da je nedavno dobio blizance sa Shivon Zilis, predsednicom njegove firme Neuralink. Nedugo nakon toga dobio je još jedno dete sa pevačicom Grimes s kojom je u vezi. Njegov ljubavni život je očigledno komplikovan, ali i veoma produktivan. Lucid trenutno ima aktivne narudžbine za 37.000 automobila, a u prvoj polovini ove godine proizveli su ih samo 1.405. I dok se Lucid muči sa hiljadama, Tesla cilja na milione.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lucid Air Sapphire

 

Lucid Sapphire 05.jpg

 

Lucid na ovogodišnjoj Nedelji automobila u Montereju izlaže top Sapphire izdanje svog električnog modela Air.

 

Lucid Sapphire 04.jpg

 

Pre svega, Lucid Air Sapphire ima tromotorni pogon koji se sastoji od dva elektromotora na zadnjoj osovini i jednog motora na prednjoj osovini. Dok već rasprodati Lucid Air Dream Edition Performance ima 1.111 KS, a Grand Touring Performance 1.050 KS, novi Air Sapphire raspolaže sa preko 1.200 KS. Iako Lucid još uvek nije objavio konkretnu cifru o snazi, američka kompanija ističe da je Air Sapphire najmoćnija limuzina na svetu.

 

Lucid Sapphire 03.jpg

 

Dodatak trećeg električnog motora omogućava da Air Sapphire od 0 do 60 milja na sat (96 km/h) stigne za manje od 2 sekunde, od 0 do 100 nilja na sat (160 km/h) ubrzava za manje od 4 sekunde, dok četvrt milje (402 metra) prelazi za manje od 9 sekundi.

 

Lucid Sapphire 02.jpg

 

Air Sapphire je pretrpeo i brojne druge modifikacije. Između ostalog, dolazi sa standardnim karbonsko-keramičkim kočnicama, a takođe ima čvršće prednje i zadnje opruge, jedinstveno podešavanje amortizera i jedinstveno podešavanje za ABS, kontrolu vuče, kontrolu stabilnosti i el. servo. Za automobil su takođe razvijeni novi točkovi, od 20 inča napred i 21 inča pozadi, sa Michelin Pilot Sport 4S gumama 265/35 napred i 295/30 pozadi. Lucid takođe reklamira napredne mogućnosti vektorisanja obrtnog momenta svog novog top modela. Na automobilu su takođe napravljene određene vizuelne promene, uključujući novi zadnji spojler od ugljeničnih vlakana za povećanje potisne sile, a dostupna je nova nijans boje Sapphire Blue.

 

Lucid Sapphire 01.jpg

 

U kabini se nalaze nova sportska sedišta sa el. podešavanjem u 18 smerova, sa crnom kožom, crnom alkantarom i safirno plavim kontrastnim šavovima. Volan i gornja krovna konstrukcija su završeni u alkantari, a infotainment ekran i digitalna instrument tabla takođe imaju jedinstvenu grafiku. Lucid obećava i vrhunske Sapphire varijante svih svojih budućih modela. Air Sapphire će se proizvoditi u ograničenim količinama, po ceni od 249.000 dolara u SAD. Rezervacije će biti moguće od 23. avgusta, a prve isporuke su planirane za sledeću godinu.

 

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

motorweek.jpg MotorWeek: 2022. Lucid Air 

 

Jedna stvar koja je zaista uzbudljiva u vezi sa pojavom električnih vozila jesu novi proizvođači automobila koji dolaze zajedno sa njima. Faktički svako sa pristojnim dizajnom i nekom finansijskom podrškom može početi da pravi električne automobile.

Lucid Motors je jedna od tih novih firmi, ali daleko od toga da su im glavni ljudi tek eto neko sa dobrom finansijskom podrškom...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najavljen Lucid Gravity

 

lucid gravity 01.jpg

 

Lucid najavljuje Gravity, dugo očekivani električni SUV za koji se kaže da će nuditi performanse na nivou superautomobila, kao i da će moći da se pohvali velikim dometom.

 

lucid gravity 02.jpg

 

Što se snage tiče, Lucid će verovatno ponuditi Gravity i u verziji sa preko 1.000 konja. Osim toga, očekuju se i verzije sa 612KS i 789KS, a možda i bazna varijanta sa 395KS.

 

lucid gravity 03.jpg

 

Lucid napominje da su specifikacije i dizajn vozila još uvek u fazi finalizacije, tako da bi SUV sa ovih prvih slika mogao malo da se promeni pre pravog otkrivanja.

 

lucid gravity 04.jpg

 

Unutrašnjost će biti ponuđena u konfiguraciji sa pet, šest ili sedam sedišta, sa dostupna dva ili tri reda. Vozilo će dobiti i najnoviju verziju Lucidove digitalne kontrolne table ''Glass Cockpit.''

''Gravity se nadovezuje na sve što smo do sada postigli, podstičući dalje napredovanje naše interne tehnologije da bismo stvorili SUV luksuznih performansi kao niko drugi'', rekao je izvršni direktor Lucid Grupe Peter Ravlinson. ''Kao što je Lucid Air redefinisao kategoriju limuzina, tako će i Gravity uticati na svet luksuznih SUV vozila, postavljajući nova merila širom sveta.'' Detaljne informacije o Lucidu Gravity će biti otkrivene početkom 2023. kada će početi i primanje rezervacija.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Deonice Lucida katapultirane nakon informacije o novoj saudijskoj investiciji

 

Lucid Sapphire 05.jpg

 

Deonice Lucida su skočile čak 88% i zaustavljene su zbog volatilnosti nakon špekulacija da Javni investicijski fond Saudijske Arabije (PIF) razmatra kupovinu preostalog udela u startapu za luksuzna električna vozila. Do skoka je došlo nakon informacije o potencijalnom poslu sa sajta Betaville. Deonice su zatvorile 43% više, što je njihov najveći jednodnevni rast u istoriji. ''Glasine o Lucidu stvarno naglašavaju rizik uključenosti u EV deonice u ovom trenutku'', rekao je Garrett Nelson, potpredsednik i viši analitičar deonica u CFRA Research. ''Kartoteke za kratkoročne kamate u celom prostoru su porasle i na opasno su visokim nivoima nakon katastrofalne godine EV kapitala, zbog čega su deonice kao što je LCID sklone kratkoročnim cenama.'' PIF već poseduje 65% Lucida koji je 2022. proizveo 7.180 vozila.

''Ako Saudijci kupe ostatak kompanije, mislimo da bi verovatno više uložili u rešavanje operativnih problema koji su ograničavali rast proizvodnje i verovatno obezbeđuje veći stepen održivosti kompanije na duge staze'', rekao je Nelson. Analitičar primećuje da je Lucid proizvodio samo vozila brzinom od oko 38 jedinica dnevno, ''što nije ni blizu postizanja masovne proizvodnje.'' Za poređenje, Teslin  Q4 stopa proizvodnje je bila 4.779 jedinica/dan.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

supercarblondienovi.jpg Supercar Blondie: Lucid Air Sapphire

 

690 kilometara dometa, 1.89 sekundi do stotke, maksimalna brzina 330 km/h... i sve to zahvaljujući 1.234KS - ovo je najjača serijska limuzina na svetu:

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...