italiano 1084 Posted March 22 (edited) @moron Pregledao sve interesantne modele iz mog ugla. Veliko razocaranje: - Jeep Avenger, sicusan enterijer, manji od hecbeka B segmenta! - VW Taigo, nizak enterijer, slicno klaustrofobiji u Dusteru - VW T-rock novi model, dosta tesno vozacko mesto, jedva izvukao kolena! - Mazda cx-30, nisam uspeo ni desnu nogu da smestim! - Kia Stonic novi model, nizak enterijer, otezan ulaz/izlaz, udario glavu pri ulasku - Kia Xceed ima korektan enterijer ali se sedi dosta nisko a vrlo tesko izlazi, zalet iz treceg pokusaja, otprilike... Polozili test: - Fiat 600 i Fiat Grande Panda, lako se smestiti, prijatno okruzenje. - VW T cross, malecki SUV a smestio se za volan bez problema! Malo su sedista uza, ostalih zamerki nemam, u skladu sa cenom. - Kia Sportage, uhhhh 10+! Eee to je kabina za mene... - Renault Captur, sve korektno, nista novo za mene. - Skoda Karoq, sve ok osim sedista, sportski paket, tvrda, uska tj.previse profiisana. - Skoda Kamiq, solidno prostran, paket Monte Carlo, sedista takodje uska, kozna, vozio se u taksiju, srednji paket opreme, ok sedista. - Nissan Qashqai - prijatno iznenadjenje, otprilike nivo Kije Sportage, bravo! - Nissan Juke, takodje odlicno vozacko mesto i prilaz, ocekivao sam skucenost, iskreno... - Hyndai Tucson, slicno Kiji Sportage ali mi vizuelno manje prija plus presiroka je centralna konzola. - BYD Atto 2, Atto 3 i Seal - eee moji evropljani, TAKO SE RADI! Da naucite sta je prostrana kabina, ergonomija, vrhunska oprema, materijali i dizajn entetijera! Takodje odlicni Ford Kuga, VW Tiguan, Forthing, Staray ali mi oni nisu ciljna grupa. Peugeot, Citroen, Opel sam preskocio, da mi je znati zbog cega... I na kraju novi Clio 6, vrhunski diizajniran i spolja i unutra, odlicni materijali ali prostranost, vozacko mesto sve kao kod Clia 4 koji posedujemo. P.S. Suzuki Vitara, sve korektno osim dizajna od pre 2 decenije, hvala ne bih! Edited March 22 by italiano 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
shuxx 21444 Posted March 22 Upoznadih tipa kupuje neki sedmosed forthing, ako upamtih dobro. Oko 30 k e, pola keš, pola na 7 god. Quote Share this post Link to post Share on other sites
italiano 1084 Posted March 22 Da dodam jos ovo: u posebnoj manjoj hali bili su modeli Audi, Bmw, Mini i Cupra, svi zakljucani a hostese bez posla, smesno! Ako su ista prodali, bice mi drago... 2 moron and silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5796 Posted March 22 15 minutes ago, italiano said: @moron Pregledao sve interesantne modele iz mog ugla. Veliko razocaranje: - Jeep Avenger, sicusan enterijer, manji od hecbeka B segmenta! - VW Taigo, nizak enterijer, slicno klaustrofobiji u Dusteru - VW T-rock novi model, dosta tesno vozacko mesto, jedva izvukao kolena! - Mazda cx-30, nisam uspeo ni desnu nogu da smestim! - Kia Stonic novi model, nizak enterijer, otezan ulaz/izlaz, udario glavu pri ulasku - Kia Xceed ima korektan enterijer ali se sedi dosta nisko a vrlo tesko izlazi, zalet iz treceg pokusaja, otprilike... Polozili test: - Fiat 600 i Fiat Grande Panda, lako se smestiti, prijatno okruzenje. - VW T cross, malecki SUV a smestio se za volan bez problema! Malo su sedista uza, ostalih zamerki nemam, u skladu sa cenom. - Kia Sportage, uhhhh 10+! Eee to je kabina za mene... - Renault Captur, sve korektno, nista novo za mene. - Skoda Karoq, sve ok osim sedista, sportski paket, tvrda, uska tj.previse profiisana. - Skoda Kamiq, solidno prostran, paket Monte Carlo, sedista takodje uska, kozna, vozio se u taksiju, srednji paket opreme, ok sedista. - Nissan Qashqai - prijatno iznenadjenje, otprilike nivo Kije Sportage, bravo! - Nissan Juke, takodje odlicno vozacko mesto i prilaz, ocekivao sam skucenost, iskreno... - Hyndai Tucson, slicno Kiji Sportage ali mi vizuelno manje prija plus presiroka je centralna konzola. - BYD Atto 2, Atto 3 i Seal - eee moji evropljani, TAKO SE RADI! Da naucite sta je prostrana kabina, ergonomija, vrhunska oprema, materijali i dizajn entetijera! Takodje odlicni Ford Kuga, VW Tiguan, Forthing, Staray ali mi oni nisu ciljna grupa. Peugeot, Citroen, Opel sam preskocio, da mi je znati zbog cega... I na kraju novi Clio 6, vrhunski diizajniran i spolja i unutra, odlicni materijali ali prostranost, vozacko mesto sve kao kod Clia 4 koji posedujemo. P.S. Suzuki Vitara, sve korektno osim dizajna od pre 2 decenije, hvala ne bih! Mislim da delimo utiske. 1 italiano reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
italiano 1084 Posted March 22 Da ne bi neko (mozda) pomislio da sam debil, da objasnim situaciju: Visok sam 193 cm, tezina 100+. Ceo zivot imam problem pri kupovini odece, obuce, tj.da nadjem broj koji mi odgovara pa je tako naravno i sa izborom automobila, tj.vozackim mestom... Kako ja testiram vozilo: Prvo pomerim vozacko sediste u krajnji polozaj, zatim volan u krajnji gornji i tek onda sedam u vozilo ili bar pokusam. Ako moram malo da vratim sediste prema napred, eto neizmerne srece! Zatim gledam ostale dimenzije, bar saka prostora iznad glave, da li mi levo rame napada B stub, da li desno koleno previse naleze na centralnu konzolu itd. A onda najvaznije: posto sam slabovid, ne podnosim nikakva suzenja vidnog polja ( Dustere oprosti). Sad je jasnije zasto cenim SUV modele, a koliko vidim prema sajamskoj ponudi, nisam u manjini... Sve ostalo: materijali, dizajn, vozne osobine, potrosnja, servis, cena dolazi tek kasnije... Eto! 2 clockwork_orange and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9952 Posted March 22 Ja nisam bio na sajmu, idem sutra, ali da podelim utiske kolege koji je u dilemi oko kupovine, ima par zanimlijvih pikova, al na kraju mu osta Cityray u GF + Sport vs Starray u GK opremi, oba su sa 1.5 motorom, oba su 28,990 evra. Gledam cenovnik za oba, i ono sto sam primetio da Cityray nema lumbalnu podrsku uopste ili nije navedena?! Starray ima u GF+ paketu koji je kosta 33990. Je l ima neko ovaj info? Cika [mention=16577]moron[/mention] mozda?Mozda taj kolega da ode na sajam, ako vec nije bio, i da vidi sta se sve nudi tu do 30000€ i da pogledatu upravo Atto 2 i ostale modele na BYD standu.Ja sam uporedio Arizzo 8 i BYD seal 5, direktni konkurentni i BYD mi je ostavio lepsi utisak.Sent from my SM-S926B using Tapatalk Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9781 Posted March 22 3 hours ago, OMP said: Nekoliko kineskih modela prodato i automobili idalje otkljucani i narod jaše po njima, ja ne kontam zasto to dozvoljavaju, kod nekih drugih brendova nema toga, odmah je pod kljucem tako je uvek i bilo, ja da sam kupio auto na sajmu uslov bi bio da ga odmah zakljucaju ali jade to nego i sto se naslanjaju na kola, cesu jaknama, rancevima itd. sve to posle mora da prodje dobar detailing pre nego stigne ili nadje kupca. A, šta kad se jedan model automobila proda u par desetina/stotina primeraka tokom trajanja Sajma? Svaki prodavac automobila nekog brenda (njegov zastupnik) može da ima ako hoće 2, 5, 10, ili 110 promo automobila. Bitno je samo da se auto stvarno koristi za promo svrhe. Bitno je jer se takav auto kupuje od fabrike sa oooozbiljnim popustom, i zato ne sme da se stavi odmah u salon i prodaje (jer bi se time obezbedila nerealno velika marža), već po pravilu može da se prodaje tek kada nastupi uslov pređene kilometraže i/ili npr. 12 meseci starosti. Takav auto se koristi za izlaganje na sajmu, posle ide u salon i služi kao test vozilo, daje se novinarima... pa se tek kasnije prodaje kao demo ili polovan primerak po nižoj ceni. U tom slučaju izlagaču nije problem da auto bude otključan i da ljudi ulaze u njega jer mu to i jeste svrha. Druga je stvar kada uvoznik za sajam dovuče auto koji mu već čeka kupca u salonu i/ili koji hoće posle sajma da proda kao nov. E tada kreće zaključavanje, kontrola ulaska i cela ta priča, jer im je svaki trag korišćenja problem. Nekada se čak dogodi da se na štandu nađe i primerak koji je već povezan sa konkretnim kupcem, ali uz neki dogovor tj. kompenzaciju prema kupcu. U takvoj situaciji je logično da se takav auto drži pod još strožijim režimom. Dosta zavisi od toga kakvu politiku uvoznik ima i koliko je spreman da veže novca u promo primerke. Idealno bi bilo da za sajam postoje namenski automobili koji su od starta predviđeni za izlaganje, promociju i kasnije demo/test upotrebu. Tada nema nikakvog problema da budu otključani jer i nisu namenjeni da posle odu kupcu kao netaknuti (novi) primerci po punoj ceni. Takvi automobili se i od fabrike kupuju sa velikim popustom, ali moraju zaista da se koriste kao promo. Međutim, mnogi ne žele da za to odvoje dodatna sredstva i onda na štand parkiraju automobile iz redovne ponude, odnosno primerke koje kasnije žele da prodaju kao potpuno nove. U takvoj situaciji postaju mnogo rigorozniji oko otključavanja, ulaska i uopšte kontakta posetilaca sa vozilom. Ako je uvoznik ozbiljan, a posebno ako se tek probija na tržište, još kako će imati budžet za promo automobile i onda će moći na sajmu da se sedne u svaki njegov primerak. U suprotnom = zaključavanje. Što je najbolje od svega, neće uvoznik ništa izgubiti na kraju kada proda taj promo auto jer ga je ionako kupio sa velikim popustom, plus je taj auto kao test/promo doveo ko zna koliko kupaca koji inače ne bi kupili taj model automobila. Ali, iako neće na kraju priče diler biti u minusu sa tim autima, ipak na početku te priče moraju da izdvoje više stotina hiljada evra za takve aute, a očigledno to neki ne žele. 2 1 Dzimbo, shuxx and moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dzimbo 1446 Posted March 22 @knezevic76nema uslove za strujaše. 1 knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4759 Posted March 23 11 hours ago, italiano said: Da dodam jos ovo: u posebnoj manjoj hali bili su modeli Audi, Bmw, Mini i Cupra, svi zakljucani a hostese bez posla, smesno! Ako su ista prodali, bice mi drago... nisu bili svi zakljucani u subotu, dosta ih je bilo otkljucano a neke su otkljucavali samo ozbiljnoj klijenteli 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane1321 7192 Posted March 23 12 hours ago, italiano said: Renault Captur, sve korektno Jedan od nepreglednijih auta u koje sam sedao, a ja sam još metar i šumska jagoda! I on i blizanac Symbioz Evo čini mi se treći ili četvrti salon na kom učestvuje Cupra, ni jednom nisam zatekao da su im automobili otključani! 1 moron reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
italiano 1084 Posted March 23 @bane1321 Captur ima taj veci crni prostor ispted centralnog retrovizora, o tome sam pisao ranije ali je polozaj za volanom odlican P.S. probaj Duster @OMP Uspeo sam uci u Terramar, dobar je. Ostali me iskreno nisu ni zanimali ali jesu bili zakljucani! Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane1321 7192 Posted March 23 (edited) Meni smetaju A stubovi! A sedao sam jer me kopkao Symbioz Edited March 23 by bane1321 Quote Share this post Link to post Share on other sites
neshaoct 9781 Posted March 23 35 minutes ago, italiano said: Uspeo sam uci u Terramar, dobar je. Taj sam i ja gledao, VZ. Malo više sportski i dizajnerski orijentisan novi Tiguan. Jedino što bih izabrao 2.0 TSI (265 KS) sa pogonom na svim točkovima, a ne onaj 1.5 hibrid VZ koji je bio izložen. Ima detalja u kabini koji su mu loše urađeni, pre svega naslon za ruku, baš jadno podizanje/spuštanje, ali ima stvari gde su se iscimali poput onih detalja sa ambijentalnim na tapacirungu u obliku sitnih trouglića. E sad... kako se vozi ne znam, ali to ionako većini ljudi više nije važno. Kad se napakuje onako kako mislim da treba eto ga na 56k, ali to je ionako samo cena iz konfiguratora. Quote Share this post Link to post Share on other sites
OMP 4759 Posted March 23 49 minutes ago, italiano said: @bane1321 Captur ima taj veci crni prostor ispted centralnog retrovizora, o tome sam pisao ranije ali je polozaj za volanom odlican P.S. probaj Duster @OMP Uspeo sam uci u Terramar, dobar je. Ostali me iskreno nisu ni zanimali ali jesu bili zakljucani! NIje ni mene zanimalo da ulazim ali mog klinca jeste pa zato znam a kod nekih automobila sam video da namenski otkljucavaju kad se neko zainteresuje Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sebra 70 Posted March 23 Evo mini izveštaj sa sajma, Zeeker je bukvalno ostavio najbolji utisak a i među skupljim su, neverovatan kinez, neverovatan kvalitet završe obrade a zadnja klupa je toliko udobna, kao da se sedi u foteljama a ne klasičnim sediština, nekako su zavaljeni nasloni i zaobljeni a mekani, kao da se utone u iste. Ja sa 191 kada sam seo imao sam osećaj da lagano mogu da se vozim gde god na zadnjoj klupi i da bih odmah zaspao koliko je udobno. Na kraju su i poznati po toj zadnjoj klupi. Neću pričati o frejmles prednjim i zadnjim vratima i multimediji koja je brza kao najbrži tableti na tržištu. Sledeći auto koji bih i razmatrao kao potencijalnu kopovinu za 2, 3 godine kada dođe na vreme zamena za tipa je Geely Starray. 1.5 174ks 29.000e i ovaj drugi u kome sam sedeo najjači paket opreme i 2.0 4x4 238ks 33.000. Uvek sam imao problem sa dužinom sedalnog dela u automobilima, kao i sada u tipu pa uvek naručujem neke ekstenzije i čudesa. Ovaj to ima, ista mnogo podeća na onu u Volvu. Udobno je, Jako se lepo sedi. Meni je najbitnije da pomerim ta sedišta skroz unazad i na neku srednju visinu i onda da sednem, pomerim volan. Od svih automobila na sajmu u koja sam sedao ovde sam se osećao najkomfornije i u zeekr i u BAIC x75. BAIC X75 Ogroman automobil, prostora više nego dovoljno, lepo se sedi, znate onaj osećaj kada sednete u auto i odmah vam je sve taman bez kompromisa. Suvozačevo sedište je kao fotelja ekstenzija za podkolenice se bukvalno odmota ispod sedišta i dužine je jedno 30-40cm, žena se oduševila. Kaže mi jutros, pola para odmah pola na rate bez kamate možda me natera da prodamo Tipa U sve ostale automobile koje sam seo uvek mi je nešto smetalo, za te pare neću nikakve kompromise što se tiče udobnosti pogotovo. Evropljani su mi delovali previše smešno posle ovih kineza, plastike, oprema, motorizacija a cene iste ili daleko veće garancije kraće i manje kilometara, tužno. Druga stvar je pristup prodavaca. Prodavac iz džilija je dobrih pola sata bio sa nama u automobilu i oko automobila, objasnio sve moguće detalje, poslao na mejl sve brošure i informacije i odmah nudio test vožnju bez ikakve obaveze na koju verovatno i idemo u skorijem periodu. Dikertor prodaje iz BAIC je takođe dobrih pola sata sa nama proveo u automobilu, odveo nas do drugog vozila koje on ima kao službeni lepo se ispričali pozvao nas u NS kod njih da se provozamo. Kada smo došli u salu gde su bmw i audi, pristup tih ljudi je katastrofalan, prodaja 0. Bavio sam se prodajom 10 godina kriminalan im je tim. Automobili zaključani, informacije šture. Samo smo se okrenuli i otišli dalje. 3 silenci, Misha87 and knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9952 Posted March 23 Evo čini mi se treći ili četvrti salon na kom učestvuje Cupra, ni jednom nisam zatekao da su im automobili otključani!Uskoro ce i fabrike da zakljucaju.Hostese na kineskim standovima su usluzne za sve pare i tamo raznorazni menadzercici prijatni i dostupni.Na Reanult standu, hostesa drzi podatke za R4 iR5 u malom prstu, a npr neki menadzer pored nje, nema pojma nista sto smo ga pitali, jos sve vreme namesta kravatu, zalizuje kosu, neki lik ga pitao neki info, ovaj mu odbrusio u fazonu skeniraj QR kod i sve ti tamo pise. Lik ga oterao u tri lepe , krajnje neprijatna situacija. Sent from my SM-S926B using Tapatalk 1 1 italiano and Sebra reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
bane1321 7192 Posted March 23 20 minutes ago, knezevic76 said: hostesa drzi podatke za R4 iR5 u malom prstu, Bio sam prisutan kad su se njih dve preslišavale podatke za R4 i R5. Oduševio sam se, jer ipak su zato tu! Posebno jer su komentarisale razliku u dimenzijama i zdravorazumski zaključivale. Svaka čast. Jedna od najuslužnijih hostesa je bila na Leapmotors kod modela B10. Zamalo nisam posegao za novčanikom i kupio! Bila je posebno dobra i strpljiva sa decom. U principu sve devojke su bile maksimalno korektne. 1 knezevic76 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ivan 25766 Posted March 23 (edited) 1 hour ago, bane1321 said: Posebno jer su komentarisale razliku u dimenzijama Edited March 23 by Ivan 1 silenci reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
moron 5796 Posted March 23 8 hours ago, Sebra said: Kada smo došli u salu gde su bmw i audi, pristup tih ljudi je katastrofalan, prodaja 0. Bavio sam se prodajom 10 godina kriminalan im je tim. Pogledaj rezultate prodaje BMW-a u Srbiji. Najbolji u premium segmentu. Prodavaniji i od mnogih nepremijuma. 1 shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
knezevic76 9952 Posted March 24 6 hours ago, moron said: Pogledaj rezultate prodaje BMW-a u Srbiji. Najbolji u premium segmentu. Prodavaniji i od mnogih nepremijuma. Tesko da ce ponoviti taj uspeh u 2026. Al videcemo. BMW, Audi i Merc imaju svoju klijentelu i glupo je ocekivati na sajmu da svako ulazi u njihive modele, ipak je mali procenat ljudi koji moze priustiti nemacku trojku, i to znaju i auto dileri istih. Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 2745 Posted March 24 (edited) To su izlozbeni modeli, pre izbacivanja na trziste raskockavani i skockani x puta i namenjeni su za to da se drndaju kao expo modeli a ne za prodaju sto kod nas moze lako da se desi da ga prodavac tutne nekom tamo. Pa nek je i rols rojs ili ferari ok za ove primere mozda oni izbace sve perfektno ali opet ... pravilo ostaje izlozbeni model nije za prodaju niti koriscenje, Neki proizvodjaci cak stavljaju i stiker mozda danas cak i svi. Edited March 24 by nemanja84bg Quote Share this post Link to post Share on other sites
Axic 23932 Posted March 24 Ja ove godine pretrčao sajam najviše se zadržao kod motora jer mi je to bilo najzanimljivije i trenutno najveće interesovanje ka njima. Trazio i kolegu @Woodoo na Opelo štandu ali dobih od njega poruku da se pridruzio kinezima i nismo se uklopili sa vremenom da se vidimo Opšti utisak celog sajma i organizacije je ok, dokle god ga ima i bude na istoj lokaciji biće dobro. 2 MiloshBg and shuxx reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
MiloshBg 2748 Posted March 27 On 3/24/2026 at 9:56 AM, nemanja84bg said: To su izlozbeni modeli, pre izbacivanja na trziste raskockavani i skockani x puta i namenjeni su za to da se drndaju kao expo modeli a ne za prodaju sto kod nas moze lako da se desi da ga prodavac tutne nekom tamo. Pa nek je i rols rojs ili ferari ok za ove primere mozda oni izbace sve perfektno ali opet ... pravilo ostaje izlozbeni model nije za prodaju niti koriscenje, Neki proizvodjaci cak stavljaju i stiker mozda danas cak i svi. Nije za prodaju na sajmu, mozda, ali sve to ide u prodaju na kraju. To moze biti test vozilo nekog dilera, sluzbeno, itd. 1 nemanja84bg reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
nemanja84bg 2745 Posted March 27 (edited) Ne sme biti, imao je slucaj u americi gde je kupac nasao stiker gde kaze expo not for sale. I na kraju ih je dobio na parnici jer se ta vozila cesto kvare vec i na 5000km , na njima cesto rade testove servise itd. Medjutim ono kad je finalni proizvod sklopljen to je odradila masina i istestirano do kraja, problem sa ekspo modelima je sto posle tih testova prosli su i razno razna dalja testiranja drugih revizija i sl. ali to rade ljudi i onda nikad to nije to - zato se i ne prodaju niti su za istu, e ali kod nas je situacija druacija isto kao da si kupio neki refurbish shit u principu. U prevodu neko je nasao model za duplo jeftinije sa veoma malo km a izgleda i deluje novo novo ... ali nije samo je raskockavan i sklapan x puta iako je kilometraza 0 ili nekih par km itd. Edited March 27 by nemanja84bg Quote Share this post Link to post Share on other sites