Jump to content
FAS Goran
neshaoct

U kojoj državi EU su najveće šanse da doživite saobraćajnu nesreću?

Recommended Posts

city-3264602_640.jpg

Fotografija od Gerald Lobenwein sa Pixabay

 

Evropa ima neke od najlepših pejzaža na svetu, tako da ne čudi što se mnogi putnici odluče za putovanje automobilom umesto avionom. Vožnja po Evropi može biti zaista fantastično iskustvo, a putna infrastruktura u većini država EU je vrlo dobro razvijena. Ukoliko idete po Evropi turistički vožnja može biti i više od samo običnog transporta od tačke A do tačke B.

 

Međutim, vožnja u stranoj državi može biti i pomalo izazovno iskustvo, svejedno da li na put krenete svojim automobilom ili koristite usluge neke rent-a-car kompanije. Možda nije popularno govoriti o negativnim stvarima, ali dobro je imati na umu šta vas otprilike može dočekati u zavisnosti od toga gde idete na putovanje. Saobraćajni podaci Evropske Komisije, koji uključuju godišnji izveštaj o saobraćajnim nesrećama na području cele Evropske Unije, govore nam koliko se prosečno događa nesreća u pojedinim država. Podaci su izraženi u formi broja nesreća na 10.000 stanovnika pojedine države. Neke, na prvi pogled izrazito uređene države, očigledno pate od velikih problema saobraćajne nekulture. Možda se radi i o velikom broju neukih turista i sezonskih radnika koji su, zaradivši u samo par meseci možda i višegodišnju platu u svojoj matičnoj državi, odlučili počastiti se kupovinom nekog jačeg auta kojem nisu mentalno ni vozački dorasli.

 

Vozite li se po Austriji imate čak devet puta veće šanse da doživite saobraćajnu nesreću u poređenju sa nekim ko se vozi po Danskoj. Brojke govore same za sebe, pa se tako u Austriji dogodi čak 43.6 saobraćajnih nesreća na 10.000 stanovnika, dok se u ekonomski podjednako razvijenoj Danskoj dogodi 5 saobraćajki na isti broj stanovnika. Situacija je malo bolja u državama poput Slovenije sa 31.4 nesreće, Italiji sa 29.1 nesrećom, Hrvatskoj sa 25.5 saobraćajnih nesreća na 10.000 stanovnika. Situacija je kritična, osim u Austriji, i u Nemačkoj sa visokih 47.2 saobraćajne nesreće na 10.000 stanovnika. Među saobraćajno najsigurnije države EU smestile su se, pored Danske i Kipar sa 7.5, Finska sa 8.5, a u ''zelenom'' su još Francuska i Poljska sa manje od 10 saobraćajnih nesreća na 10.000 stanovnika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...