Jump to content
FAS Goran
neshaoct

WRC: Švedska 2020

Recommended Posts

Odlaže se zbog toplog vremena…ili ne?

 

svedska wrc2020.jpg

 

Organizatori relija u Švedskoj su pred teškom odlukom. Šta uraditi kada u Švedskoj nema snega i kada meteorolozi najavljuju temperature vazduha iznad nule, a od padavina samo kišu. Kao što je poznato taj reli se održava na šumskim putevima Švedske i Norveške, a belog pokrivača za sada ima samo u Norveškoj. Čelnici FIA takođe ne znaju šta će. Ako se reli u Švedskoj otkaže to bi bilo već treće otkazivanje za poslednjih nekoliko meseci, posle relija u Čileu (otkazan zbog građanskih nemira), i relija u Australiji (otkazan zbog katastrofalnih požara). U tom slučaju bi organizatori švedskog relija imali veliki finansijski gubitak koji bi bitno uticao na buduće održavanje. Podsetimo da je reli u Švedskoj prvi put održan još 1950. godine, 1970. je ušao kao jedno od mesta u svetskom šampionatu autoproizvođača, a 1973. godine i kao događaj u WRC-u.

 

Već tri puta nije održan. Najpre 1974. kada je otkazan zbog naftne krize, 1990. zbog toplog vremena i nedostatka snega, a 2009. zbog promene kalendara takmičenja. Razmatra se i opcija održavanja uz dozvolu korišćenja i pneumatika bez eksera, takozvanih ''spajkova''. Među vozačima takođe vlada nedoumica, ni sami ne znaju šta bi bilo najbolje. U timu Hyundai umesto legendarnog Francuza 45. godišnjeg Sebastijena Loeba, planiran je Irac Kreg Brin, a Loeb je samonicijativno odlučio da ne vozi u Švedskoj i pored ostalog rekao: ''Na reliju Monte Karlo se vozilo enormno brzo. Shvatio sam da ja u ovom trenutku ne mogu da budem u samom vrhu na takvim ispitima i da je bolje da se okrenem makadamskim relijima.'' Veliki udes aktuelnog šampiona, Estonca Ot Tanaka, izletanje pri brzini od preko 180 km/h koje se srećom završilo bez tragičnog ishoda sigurno je unelo nemir među sve koji su na bilo koji način vezani za WRC, a mnoge je podsetilo na tragične godine i davno uvedenu grupu B (od 1982. do 1986.) koja je baš zbog bezbednosti ukinuta (poginuli Henri Toivonen i Serđo Kresto).

 

Reli Švedska je planiran od 13. do 16. februara sa ukupno 19 brzinskih ispita.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ipak se vozi, ali na skraćenoj stazi

 

swed 2020.jpg

 

Švedska je zemlja gde je reli posebno popularan, pa je odluka da se i pored nedostatkla snega reli ipak održi obradovala mnoge navijače, takmičare i naravno armiju organizatora. Osmišljeno je jedino moguće rešenje. Ukupna dužina svih brzinskih ispita biće samo 180 kilometara. Bodovanje ostaje isto. Startovaće se u Karlstadu uveče u četvrtak na tradicionalnom paralelnom brzinskom ispitu u takozvanoj areni, pred velikim brojem publike, a narednog dana se karavan seli u Norvešku, na sever gde snega ipak ima.

Zbog aktuelnih vremenskih prilika i toplog vremena otkazan je najpopularniji ''Colins Crest''. Na toj čuvenoj reli skakaonici bilo je ovako:         

 

 

2008. Khalid Al Qassimi, Ford Focus RS WRC - 36 metara 

2010. Marius Aasen, Subaru Impreza STi - 37 m

2011. Ken Block, Ford Fiesta RS WRC - 37 m

2012. Ott Tänak, Ford Fiesta RS WRC - 32 m

2013. Thierry Neuville, Ford Fiesta RS WRC - 35 m

2014. Juho Hänninen, Hyundai i20 WRC - 36 m

2015. Thierry Neuville, Hyundai i20 WRC - 44 m

2016. Eyvind Brynildsen, Ford Fiesta R5 - 45 m

2017. Mads Østberg, Ford Fiesta WRC - 44 m

2018. Mads Østberg, Citroen C3 WRC - 42 m

2019. Kris Meeke, Toyota Yaris WRC - 41 m

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Toplo vreme bez snega otkazalo prvi brzinac, Rovanpera zablistao na test ispitu

 

200577-kalle-rovanpera.jpg

 

Probni test ispit, takozvani ''shakedown'' je održan, ali na potpuno suvoj šumskoj stazi dugačkoj 7.21 km. Nije bio uopšte naivan, automobili od oko 380KS su leteli i 180 km/h. Sa staze je izleteo Finac Temu Suninen u svom Fordu, dobro se izokretao, sleteo sa puta i ipak srećno prošao jer je prilikom udarca u stabla zakačio samo zadnje levo krilo, pa je ubrzo nastavio vožnju.

 

Ako ste pomislili da je na tom probnom ispitu bio najbrži neko od najiskusnijih i najstarijih onda ste pogrešili jer je najbolji bio jedan od najmlađih, 19. godišnji Finac Kale Rovanpera, novi član Toyote (na radost svog učitelja i šefa Tomija Makinena). Svi su koristili gume sa ekserima koji mogu da budu dugački i 2 centimetra i da ih u jednom pneumatiku bude do 384. Toplo vreme je već odavno primoralo organizatore da skrate stazu i smanje broj brzinskih ispita sa 19 na 11, plus je ukinut i prvi super specijal u Karlstadu jer snega nema uopšte, tako da će se u četvrtak uveče održati samo ceremonijalna vožnja, a pravo takmičenje počinje u petak ujutru na brzincu od 21.26 km.

 

audi quattro wrc2020.jpg

 

Sneg se pamti samo sa fotografija, ili sa nedavno održane ceremonije na ledenoj stazi gde se pojavio i legendarni Stig Blomkvist u Audiju Quattro.

Rezultati ispita ''shakedown'':

  1. Rovanpera - Toyota 3.57.7
  2. Ožie - Toyota 4.01.2
  3. Evans - Toyota 4.01.3
  4. Brin - Hyundai 4.03.1
  5. Tanak - Hyundai 4.05.4
  6. Katsuta - Toyota 4.04.9
  7. Suninen - Ford 4.06.9
  8. Latvala - Toyota 4.07.5
  9. Nojvil - Hyundai 4.07.5
  10. Lapi - Ford 4.08.6

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Evans pobedio, Rovanpera oduševio

 

200621-wrc swe 2020 02.jpg

 

Okončan je jedan vrlo čudan reli Švedske, neobičan pre svega zbog toplog vremena i potpuno bez snega. Baš zbog toga je otkazano čak deset brzinskih ispita, a belog pokrivača i leda je bilo samo na manje mesta. Ipak, to ne znači da je na devet održanih brzinskih ispita bilo lako i nezanimljivo - naprotiv. Vozilo se brže nego na mnogim drugim relijima, a konkurencija je kao i uvek bila jaka.

 

200622-wrc swe 2020 01.jpg

 

Velšanin Elfin Evans je za volanom odlične Toyote Yaris WRC bio izvanredan i potpuno zasluženo je pobedio - tek drugi put u svojoj karijeri. Biće mu to sjajan stimulans u nastavku sezone i od njega se sa pravom očekuju nove pobede. Drugo mesto je pripalo takođe veoma brzom Estoncu Otu Tanaku u Hyundai-ju koji se očigledno potpuno sredio posle one strašne havarije na reliju Monte Karlo. Treće mesto na podijumu zaslužuje posebnu pažnj,  a na toj poziciji se prvi put u karijeri WRC 1 (elitna klasa) našao ''čudak'' iz Finske, neverovatni 19. godišnji Finac Kale Rovanpera, sa Toyotom. Koliko je bio siguran govori i podatak sa poslednjeg ispita ''power stage'' gde je mali Kale Rovanpera ubedljivo pobedio sve (Nojvila, Ožiea, Tanaka i Lapija) najbolje reli vozače sveta. Čini se da ni sam šef tima Toyote legendarni Toni Makinen nije mogao pretpostaviti da će njegov učenik tako brzo bljesnuti i biti perfektan i pri velikom pritisku, u takvoj konkurenciji. Rovanpera je začudio bukvalno kompletnu garnituru zvezda, pa i šestostrukog svetskog prvaka Sebastiena Ožie, takodje vozača Toyote kome nije bilo nimalo prijatno što ga je pobedio klinac, Kale Rovanpera koji je čak 17 godina mlađi od njega.

Reli šampionat sveta se seli na drugi kontinent. Sledi makadamski Reli Meksiko od 12-15. marta.

 

Generalni poredak Relija Švedska 2020:

  1. Evans - Toyota
  2. Tanak - Hyundai  +12.7 sekundi
  3. Rovanpera - Toyota  +20.2
  4. Ožie - Toyota  +23.6
  5. Lapi - Ford  +32.4
  6. Nojvil - Hyundai  +33.8
  7. Brin - Hyundai  +1.00.9 minuta
  8. Suninen - Ford  +1.24.5
  9. Katsuta - Toyota  +1.59.6
  10. Hutunen (WRC 3) - Hyundai  +4.03.0

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...