Jump to content
FAS Euroauto Goran Vlada

Recommended Posts

Le Pantere della Polizia Italiana

 

2004. godine Policija je u Italiji otvorila svoj Muzej u kojem se nalazi sve od motocikala i automobila koje su kroz svoju istoriju koristili. U ovom dokumentarnom filmu je posebno obrađeno nekoliko modela pre i posle II svetskog rata, pa i nastanak nadimka ''Panteri'' za određene automobile i policajce koji su ih dužili.

Prvi auto u upotrebi italijanske policije je bio Fiat 509 tokom dvadesetih godina prošlog veka. Onaj u Muzeju je mnogo godina kasnije pronađen u jednoj štali, delimično obnovljen i zato je danas izložen sa senom oko njega:

 

fiat 509.jpg

 

Ipak, taj Fiat je bila retkost jer je malo gradova u Italiji sebi moglo da priušti auto kao policijsko vozilo. Zato su sve do tridesetih godina italijanski policajci uglavnom vozili bicikle.

A, onda...faktički prvi pravi policijski auto u Italiji je bio Fiat 618 (baziran na Fiat Ardita) tokom tridesetih godina. Bio je to ustvari pravi mini-bus jer je bio predviđen za prevoz do 16 policajaca:

 

fiat policija.jpg

 

Posle kraja II svetskog rata Italija više nije imala ništa od svojih automobila što je mogla da koristi kao policijsko vozilo, pa je počela da koristi uglavnom savezničke, ali nešto čak i zaostalih nemačkih vozila tog vremena. Najviše je bilo čuvenog Jeep Willys i 3/4 Dodge. Američka vojska nije nosila sa sobom gomilu tih automobila nakon kraja rata, nego ih je ostavila u Italiji. Oni su dobrodošli novoformiranoj Republici Italiji i njenoj novoj mladoj Policiji. Ali, to su bila sve vojna vozila koja nisu pravljena da budu udobna, da traju dugo, ili da budu posebno pouzdana jer se ionako smatralo da će brzo okončati svoj životni vek. To se sve nikako nije slagalo sa potrebom policije da ih koristi svakodnevno, godinama, da sa njima prelazi veliki broj kilometara. Ali, drugog izbora nije bilo. Poskidali su oznake Američke i Nemačke vojske i koristili ih.

Tako je bilo par godina, a onda 1949. godine tadašnji ministar unutrašnjih poslova Italije donosi odluku da svi policijski automobili moraju biti iste boje. Građani ionako nisu mnogo verovali novoj policiji, a problem je bio veći što je svako mogao da uzme neki stari Jeep Willys sa vojnog otpada, skine vojne oznake sa njega i glumi policiju. Odluka je doneta da se koristi jarka crvena boja i tako gomila Jeep-a u Italiji postade crvena:

 

crveni Jeep.jpgcrveni jeep 03.jpgcrveni jeep 02.jpg

 

Nova boja nije rešila probleme koje su ti automobili imali, tj. njihovu neuslovnost da se koriste kao policijska vozila. Stiže se tako do pedesetih, a tu Italija ponovo ima svoje nove automobile iz obnovljenih fabrika. Međutim, i kriminalci imaju iste takve. Alfa Romeo 1900 Super je zaslužna za pojavu oznake Panter kod Policije:

 

crna alfa01.jpg

 

Odmah po izlasku iz fabrike išla je na doradu. Stavljala joj se blindirana šoferka, ali pošto u to vreme nije postojala tehnologija da zakrivljeno staklo bude blindirano, šoferka je morala biti iz dva dela, odnosno iz dva komada. Modifikovan je krov, dodat policijski radio...to je prvi auto sa kojim je italijanska policija jurila kriminalce koji su kupovali iste takve Alfe i dorađivali ih kako je njima odgovaralo. Npr. namerno su menjali ulogu stop svetala, tj. ona su se na njihovim automobilima za beg palila kada se davao gas, a sve sa ciljem da zavaraju policijsku Alfu koja ih je jurila posle izvršenog dela...

 

Naravno, nije poenta da vam prepričam ceo video...pogledajte sami. Ne zaboravite klik na CC kako bi imali prevod na engleski. Nije Google translate, nego pravi prevod.

Videćete i kako je tokom šezdesetih Ferrari 250 došao u policiju grada Rima, ko je bio njegov najslavniji policajac koji ga je vozio, kako su birali svega 10% svih uniformisanih policajaca koji su išli u Maranelo kod Ferrarija da nauče da sportski voze, kako je jedan od njih odbio posao trkačkog vozača tima Ferrari koji mu je ponudio Enzo lično...ali, kako je i napredak tehnologije uslovio da policija više nije imala potrebu za najjačim mogućim autom jer više nije bilo razloga da jedan auto juri kriminalce desetinama kilometara po novootvorenim italijanskim autoputevima...

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...