Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Virtuelni štitnik protiv Sunca

Recommended Posts

bosch sunce01.jpg

 

Bosch na Salonu potrošačke elektronike (CES) u Las Vegasu predstavlja svoj potpuno preuređeni suncobran protiv sunčevih zraka koje ometaju vozača za vreme veoma sunčanih dana. Virtuelni vizir (Virtual Visor) osim što blokira sunčevu svetlost ujedno pruža vozaču (i suvozaču) neometan pogled na put ispred. Ovo inovativno rešenje koristi AI tehnologiju (veštačka inteligencija), a radi se o virtuelnom viziru koji je otprilike iste veličine i oblika kao i standardni suncobran, ali je prozirni LCD ekran koji uključuje linije umetaka u obliku pčelinjeg saća.

 

bosch sunce02.jpg

 

Tehnologija veštačke inteligencije analizira snimke poslate sa kamere okrenute vozaču kako bi prepoznala crte lica i precizno pratila kako sunčeva svetlost udara vozačevo lice. Zna gde su vam oči i zna odakle dolazi Sunce, pa automatski nijansira pojedinačne šestougaone ćelije kako bi ga blokirao. Taj proces se događa u stvarnom vremenu; virtuelni vizir se rilagođava promenjivim svetlosnim uslovima. Blokiranje sunca stvara senku koja nije poput sunčanih naočara na licu vozača. Ostatak vizira ostaje potpuno proziran, tako da vozač i suvozač u osnovi mogu da vide ''oko Sunca''. Smanjenje odsjaja čini putovanje sigurnijim, tvrdi Bosch, a Virtuelni vizir je posebno efikasan u zoru i sumrak.

 

''Sada započinjemo razgovore sa proizvođačima opreme (putnički i komercijalni automobili), a cilj je doneti ih na tržište'', rekao je predstavnik Boscha. Koreni Virtual Visora su daleko manje korporativni nego što se možda čini. Boschov inženjer Jason Zink i dvojica njegovih kolega du došli na ideju u slobodno vreme i napravili prvi prototip koristeći odbačeni LCD ekran koji su pokupili u kanti za smeće. Rukovodioci Boscha su bili toliko impresionirani prototipom da su dali Zinku i njegovom timu budžet za razvoj ovog rešenja do proizvodnog modela koji Bosch može da proda industriji. Ovo rešenje je nagrađeno na CES-u 2020. nagradom za najbolju inovaciju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...