Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Volkswagen prekida sve neelektrične sportske programe

Recommended Posts

198616-vw golf tcr 01.jpg

 

Volkswagen će svoju sportsku strategiju u potpunosti usredsrediti na električnu mobilnost i uskratiće fabričku podršku svim programima koji koriste motore sa unutrašnjim sagorevanjem. Ovaj radikalan potez podrazumeva da će i klijentski programi VW motorsporta biti elektrifikovani, što u prvoj fazi podrazumeva razmatranje i vrednovanje različitih disciplina, platformi i tipova vozila.

 

Neposredna i direktna posledica je prestanak proizvodnje trkačkog Golfa GTI TCR krajem 2019. godine, a tržištu neće biti ponuđen naslednik zasnovan na novoj, osmoj generaciji putničkog modela. Ovaj automobil je već razvijan i uveliko je testiran, a trebalo je da bude na raspolaganju TCR mušterijama u proleće iduće godine! Samim tim, prestaće i saradnja sa Sebastijan Leb ''rejsingom'' koji sa VW-a nastupa u Svetskom ''kupu turing'' automobila. VW će postojećim klijentima koji u garaži imaju Golf GTI TCR nastaviti da dugoročno obezbeđuje servis i isporuku rezervnih delova.

 

''Električna mobilnost nudi ogroman razvojni potencijal i u tom smislu auto-sport može da bude pionir'', kazao je direktor VW motorsporta Sven Smets. ''Sa jedne strane on služi kao dinamička laboratorija za razvoj budućih serijskih modela, a sa druge kao ubedljiva marketinška platforma koja će ljude još više usmeriti ka električnoj mobilnosti. Zato ćemo se više nego ikada fokusirati na fabrički podržane programe sa elektropogonom i nastavak razvoja modularne platforme električnog pogona. U centru naše pažnje je inovativna tehnologija relevantna za automobil budućnosti.''

 

U Volkswagenu su najavili da će ulogu tehnološkog pionira i dalje imati njihov električni trkački prototip ID.R. Ovaj auto je ''uspostavio važne parametre u električnoj mobilnosti'' postavivši rekorde na Pajks Piku, Nirburgringu i Gudvudu. Drugi stub budućih aktivnosti predstavljaće novi, na MEB platformi zasnovani sportski koncepti i projekti, kojima će biti proširena ID. porodica vozila. Na ovoj platformi bazira se niz serijskih električnih automobila marke iz Volfsburga. Međutim, model Polo GTI R5 namenjen reli takmičenjima, ostaje ''integralni deo ponude Volkswagen motorsporta klijentima''. Njegova proizvodnja biće nastavljena, ali sama fabrika više neće direktno podržavati njegovo učešće na takmičenjima.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...