Jump to content
FAS Goran
sasaasas

JBL Component sistem - moraju se staviti i Crossover-i ili ne?

Recommended Posts

Postovane kolege...

Imam Zastavu 10 koja je kupljena sa fabrickim ozvucenjem (u prednjim vratima 16.5cm, pozadi kod police gepeka 10cm i visokotonci u A stubovima).

Ja odmah ubacio Pioneer DEH 2200 UB 4x50 sa USB-ob i to sve nije lose zvucalo (napominjem da nisam nesto opsednut bukom u kolima, ali mi prija fina muzika koju sam i imao sa svim ovim).

Medjutim zadnji jedan je "proprdeo", jedan prednji pocinje da suska..... Zadnje sam vec regulisao nekim JVC dual cone.

 

jbl_stage2_604c_hero_1605x1605-_1_cr.thumb.jpg.202f8ba93ab89c59b027c86f068947b3.jpg

 

Sad sam pazario na nekih 12-tak rata - JBL Stage2 604C - 6.5" 16.5cm 270 Watts 2 Way Door Component Speaker System - sa namerom da zadrzim fabricke visokotonce jer su oni ok a i ne dira mi se sve ono u onim trouglicima, plus i ne znam da li uopste mogu ovi JBL visokotonci da sednu tamo gde su sad fabricki a da ne modifikujem kojesta (a mozda i mogu ???) - jer priznajem da nisam nikakav strucnjak za te struje...ni u kuci a ni u kolima........

 

Na ovim:

 

jbl_stage2_604c_front_1605x1605_cr.thumb.jpg.abf1254301187d20ecd0a1cf196742e7.jpg

 

...JBL za vrata ima 2 slota buksni za kacenje......i jos se dobijaju oni kockasti Crossover-i, koliko kapiram za neko razdvajanje visokih od niskih.......itd itd

 

jbl_stage2_604c_back_1605x1605_cr.thumb.jpg.044e4ae9ce0a0111fce28057748f4e05.jpgjbl_stage2_604c_hero_1605x1605-_1_cr_cr.thumb.jpg.c684a961df7d0f9a10ea23bb500048b2.jpg

 

Moja pitanja onima koji se razumeju su:

 

- da li mogu da zadrzim fabricke visokotonce i samo u vrata ubacim ove JBL ?

- moram li da stavljam te Crossover-e ?

- kacim ove u vratima na onaj "krupniji par buksni" ?

- ako se na onaj "sitniji" par buksni ne kaci nista - mora li se to izolovati ?

 

Kapiram da cu morati da napravim drukciju vezu, jer ona plasticna zuta fabricka buksna iz vrata ne odgovara prikljuccima na zvucnicima....to vidim....

Verovatno ce ovo sve sto pitam onima koji se razumeju zvucati smesno, ali napominjem da nisam uopste u toj materiji struja, uzemljenja, minuseva, pluseva i slicno......

Moje znanje je da zakacim zensku buksnu na odgovarajucu musku, utaknem onu blok buksnu u odgovarajuci terminal...i to je to.

 

Evo, prilozicu i slike prikljucaka na novim zvucnicima, kao i te krosovere......

 

Hvala unapred na savetima i odgovorima.....svaki ce biti od pomoci......

 

Sasa

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

Buksne ne moraš da izoluješ ako nisu blizu nekog metala ili žica, tj. ako nema opasnosti da se spoje sa nečim. Mada je uvek bolje izolovati. Ja bih stavio skretnice (crossovere) ako već stavljaš dobre zvučnike. Imaćeš dosta čistiji zvuk sa njima što možeš i sam da testiraš - sa i bez skretnice. Fabrički visokotonci već imaji primitivnu skretnicu - kondenzator na sebi. 

Edited by BGMilos

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala puno kolega na konstruktivnom odgovoru....ali....

Ja ne kapiram to postavljanje te skretnice, crossovera,,,,,,,,,mislim fizicki, "manualno".....u praxi....

Kako se to stavlja, gde se to spaja, gde to onda stoji....... sta se za sta zakaci, koja zica ide u koji ulaz, izlaz.....to mi je problem, ta cista fizikalija.......u tom smislu kako si mi ti predlozio.

Jel se to postavlja uz ovaj veliki zvucnik, jel to ide na oba velika zvucnika (jer ih ima 2 komada,skretnica).....jel to bude onda u vratima iza zvucnika?

Jel to znaci ako ostavljam fabricke visokotonce da onda njih i ne spajam na te skretnice?

 

Mislim, nisam nikad imao to da vidim uzivo, tako da su mi te skretnice apsolutno nepoznata stvar....a sad kapiram da je to nesto korisno.

Niti sam ikad video zvucnik sa duplim buksnama......

Tako da me to sve totalno zbunilo.

 

Tvoj komentar je sasvim ok i savet da to postavim, i za tebe je to sigurno "ladna voda"...ali meni bi trebalo pojasnjenje ovog gore sto sam napisao...................

A nigde na netu nisam mogao da pronadjem neki snimak kako se to i gde postavlja...pogotovo ovako kao sto ja hocu da nesto ostane fabricko a nesto da izmenim.

JBL zvanicna stranica ima neki snimak, kao neko uputstvo za montiranje ........ ali ono bolje i da nisu postavili, iz tog snimka ama bas nista ne mozes da vidis.......izvadi lik neku kutiju iz dzipa, iz nje odsrafi zvucnik, ubaci drugi, zasrafi, ugura tu kutijentinu iza table......i cao, haha....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo jos da dopunim sa jednom recenicom.....

 

Sve sto ima na netu u vezi ovih crossovera je kad se povezuje sistem koji  sadrzi dodatno pojacalo.....bez pojacala, ovako kao sto bih ja da povezem - nema nista.

 

Sasa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Uh pazi, sad pričam napamet sa slika. Nisam se susretao sa ovim JBL skretnicama, tako da ti pričam opštu priču, koliko može da ti pomogne. Možda bi zgodnije bilo da pitaš nekoga ko se inače bavi ugradnjom da ti pomogne. Koliko vidim imaš IN, WF i TW oznake na kutiji. Na IN se dovodi signal (dve žice) sa kabla koji inače ide do zvučnika u vratima. Na WF se povezuje woofer, tj. bas/srednjetonac isto sa dve žice. Na TW ide tweeter, ili visokotonac, dve žice. Problem je što onda moraš da vodiš posebne žice od kutije do visokotonca. Pitanje plusa i minusa je malo komplikovanije. Možda zvučnici imaju oznake, možda nemaju. To nisu plus i minus u pravom smislu reči nego faze. Ako imaš dva zvučnika, recimo da imaju oznake, i jedan spojiš kako treba, a drugi obrneš onda će da budu u protivfazi i poništavaće se niski tonovi. Nećeš ništa spaliti, samo će loše da se čuje. Što se tiče fizičkog dela tu ti ne mogu mogo pomoći jer ne znam koliko ima mesta. Što se tiče skretnice, stavljaš je gde ima mesta, ja pretpostavljam u vratima. Opet ponavljam, možeš ti da povežeš sve i bez skretnice, možeš da spojiš skretnicu samo na woofer, da ostaviš visokotonac fabrički, šta god ti je izvodljivo, mada si u tom slučaju mogao i mnogo jeftinije da prođeš. Ne nalazim neke dodatne informacije o ovim skretnicama ali mislim da nema veze ima li dodatno pojačalo ili ne. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hvala ti jos jednom Milose sto se trudis da mi ovo pojasnis...tvoj sam duznik...ako nista drugo onda zbog dobre volje da pomognes.

Nema ovde u ovom slepackom Obrenovcu nijedan servis koji se bavi ovim stvarima (bolje reci nema kod nas vise nista od tih pravih majstorskih stvari, a i to sto se zove servis su sve neki priuceni ili samouki ljudi koji donekle nesto znaju i to je to). Nekad je to bilo druga prica, imao si pravih, starih majstora koji su umeli da POPRAVLJAJU stvari, ili ako nemas originalni deo da "nabudze" stvar ali da to funkcionise godinama. Ja nisam klinac odaaaavno, pamtim odlicno ta vremena, sad su sve to neki MENJACI, a ne majstori.

Moj pokojni deda je npr.bio autolimar, predratna zanatska skola, pa segr, pa kalfa, pa majstorsko pismo.....radio ceo vek u Lasti u BG, u glavnoj garazi, a i ovde kod mene kuci privatno limariju radio. On je pola limarije pravio sam, krpio, peglao, ukrajao limarijske stvari.......

Ja mu kao klinac pomagao....to je bilo nesto.....

Za elektriku, pa i za te ugradnje muzike, bio jedan Flojd, tako ga zvali, mladji lik, na Zabrezju, taj je stvarno bio doktor za te strujne stvari.

I plus, kad god mi je ugradjivao muziku, prvo ode u kucu, presvuce se u cisto odelo, onda zalegne, pedantno odradi sve, i znam uvek je govorio cena ugradnje je 10% od cene radija ili koju opremu ugradjujes.

Ali, vec odavno je i on to zatvorio......

Kod jednog majstora, koji jos vazi da super radi te strujice po kolima, skoro odem da mi ugradi neki retro Volvo radio u caletovog jugica, da ima da mu svirucka sta bilo dok ide do placa i nazad.

Fabricki Volvo iz 70-tih, mono, bez kasetofona, savrsena sprava, bez ikakve antene hvatao stanice i stanice, ne smes da mrdnes onaj tockic za trazenje stanica. Idealna sprava za caleta penzionera od 70 i kusur godina.

I ovaj mi nesto pogresno poveze, sprzi izlaz.......i onda kaze jbg, izgleda da radio (ili je bese rekao auto) ima kontra masu nego inace !!!!!!

I sad Volvo stoji u kesi, da ne skuplja prasinu, trazim taj izlaz.

Eto, kod takvih treba da idem da mi povezu Crossovere.........................................

 

A opet, da idem za BG da mi neko utakne par zicica,,,,hahaha,,,,malo mi i to...........................a i nema se vremena, sad se od Obr do BG putuje po dva-tri sata........jedino pre 5 ujutro ili posle 8 uvece je manja guzva.............do skoro bilo Obr-BG 35min opusteno......

Necu dalje o tom problemu..........

 

Malo sam (verovatno i malo vise otisao u off....) ali eto ....

 

Ne znam sad za ovo moje povezivanje........stici ce mi ti zvucnici za koji dan, pa cu probati ovako po tvojim savetima.

 

Sve, sve, pomalo i pocinjem da kapiram taj sistem sa skretnicama.......ali mi nikako ne ide u glavu zasto na wuferu ima dva kompleta buksni ?!?!??!?!?!?

Nadam se samo da necu nesto sprziti (hahaha, da ne nadjem i ja neku kontra masu, kao ovaj majstor elektricar !!!!!)...

 

Na komentare i primedbe da sam ovo sve trebao drukcije.....rekao sam da nisam neki "freak" (u pozitivnom smislu, naravno) za tu muziku u kolima, vec sam samo hteo da nakon dotrajavanja fabricke muzike opet tako nesto spakujem, jer sam bio dosta zadovoljan onim sto je bilo, a taj komplet JBL-a jedini ima taj wufer za vrata (imao sam izbor i dvosistemca JBL za vrata, ali sam hteo fabricki fazon rasporeda zvucnika), verujem boljeg kvaliteta od fabrickog i rekoh taj ce wufer da zameni fabrickog....pozadi su bili oni fabricki dual cone, ovi JVC koje sam nabavio su isto to....a visokotonci ostaju fabricki.....i da to bude to bez nekog komplikovanja.

 

Medjutim, sad ispade da se vec pomalo i kajem....sto sam se upetljao sa svim tim cudima, JBL-ima, dodacima, fazama......hahahaha.

 

Kazem, nisam strujni covek, masinac sam celog zivota, da ti isprojektujem i odradim sta hoces iz te oblasti...ali struja..........

 

Ne znam.......mozda nesto i uspem......

 

U svakom slucaju, jos jednom ti hvala....a i ako neko jos nesto moze da mi kaze u vezi svega ovoga, onako prosto, narodski, necu se ljutiti.....

 

Sasa

 

Edited by sasaasas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Opušteno, tu smo da pomognemo koliko možemo. Nisam ja rekao da si se zeznuo, mislim da je dobar komplet. Kažem ti da na kraju krajeva možeš da ubaciš i sam woofer bez visokotonca i skretnice. To će ti raditi na nivou fabričkog, pošto ni fabrički woofer nema skretnicu. Šteta je samo tih para ako ne ugradiš 2/3 onoga što si platio, a može da se oseti razlika u zvuku. Da objasnim plastično, skretnica obezbeđuje da visoki tonovi idu na visokotonca, a niski i srednji na woofer. Ako bi spojio visokotonca direktno bez skretnice (ili kondenzatora) čuo bi dosta krčanja i izobličenja jer zvučnik ne može da reprodukuje niske tonove, a ipak utiču na pomeranje membrane i samim tim stvaraju izobličenja. Zato ćeš često videti kondenzator na visokotoncu (čak i kod onih dvosistemskih je negde sakriven) koji je najosnovnija skretnica za visokotonca. Sa srednjetoncima/basovima je dosta blaža priča pošto njima visoki tonovi ne smetaju toliko, pa eto ni sami fabrički wooferi nemaju nikakve skretnice, i retko ćeš i videti skretnicu za woofer u kolima. Ali svakako postoji poboljšanje sa skretnicom. Inače verujem da su dva kompleta buksni tu zbog univerzalnosti, ništa više.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update....JBL sistem...ugradnja....tacnije probanje....

Nisam pisao ranije...nije ni bilo nista novoga....

(Ovo ispade kao neki roman, i to u vise tomova, ali kontam, mozda ce nekom za ubuduce koristiti....ima sigurno jos strujnih laika kao sto sam i ja)

 

Samo da javim da su konacno stigli meni u ruke ti famozni zvucnici, taj komplet, sistem.....tako da sam mogao i da vidim izbliza sve ono iz prethodnih pisanja.....

 

Te duple buksne na vuferu su ustvari dva kompleta istih buksni ( bas kako si ti Milose i rekao, svaka cast ! ), tako da mozes da biras kako ti odgovara da spojis kablove - bocno, sa strane da ubodes ili pod pravim uglom, da tako kazem.

Znaci dve buksne su sire (to su plusevi), i dve su uze (to su minusi). I to je jasno oznaceno pored buksni.

 

Jedino sto sad ja ne znam koji je od fabrickih kablova sto izlaze iz rupe na vratima plus a koji minus jer to nigde nije obelezeno, napisano, na onom fabrickom zutom plasticnom prikljucku (a u njemu su obe buksne iste velicine, te sire zenske buksne, samo su kablici razlicitih kombinacija boja).

A ni na fabrickim zvucnicima, tu gde se utakne ta zuta plastika, isto nema nikakvih oznaka +/-.......

 

I koji sad kablic prikaciti na plus a koji na minus buksnu na JBL vuferima. Jer na njima ima tacno gde kaciti + a gde - ...........

 

Raspitam se u firmi, kod nasih elektricara, elektronicara, kako da to otkrijem.....

 

Jao ljudi moji...........njih trojica 65 nacina da se to otkrije....i niko se ne slaze sa onim drugim ni za jedan od tih nacina kako to provaliti......hahahahahahah.

 

Ja sam mislio da to oni mogu unimerom prosto da pipnu, bocnu....sta vec....i da im to pokaze koji kabl je od + a koji od -.

Jok............

Na kraju, posle jednosatne debate........u 15h, ajmo kuci, oni ostadose iza mene prepiruci se medjusobno oko nacina kako to utvrditi !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Idite bre ljudi kuci, pustite moje kablove i elektrike.....kud i pomenuh to sve !!!!!!!

 

Dalje, skretnice........isto jasno napisano sta se gde utakne.

Jedan ulaz ima, opet + i - ..... samo se utakne gola zica i prisrafi njegovim minijaturnim srafcicima.

Jedan izlaz je za vufer,  opet ima + i - ......

Jedan izlaz za TWiter isto ima + i - .......

 

Nisam imao nesto bas vremena posle posla, bilo jos kojekakvih obaveza..... ali resim da bar probam nesto, pa kako bude....

 

Nadjem neke parcice kablica u podrumu......sa buksnama sa jedne strane....ko zna otkud i otkad to tamo stoji zabaceno.....

 

Malo to skratim, ogolim krajeve, mali srafcicercic....i onako, na plejbek (a vec i mrak napolju, nemam garazu)......pocnem da "povezujem" to sve.....

 

Povezem na skretnicu jedan vufer, onako ofrlje sam sebi odredim sta ce mi biti + a sta - ........ pa iz skretnice opet izvedem dve zicice ka prikljucku starih zvucnika....(iz tog "IN")....

 

Znaci krenuo sam, sto bi bezobrazno rekli - otpozadi......Nekako mi tako bilo lakse....

 

Onda ubodem onako ogoljene krajeve zica u onu plastiku, u buksne koje su unutra fabricki.......a "kao ispratim" veze sa vufera u skretnicu u smislu sta mi je + a sta - ......

Na one izlaze za visokotonce nisam nista kacio, ubadao, to ostane nekorisceno, prazno.....kontam valjda ce fabricki tviteri raditi sami po sebi.

 

Preznojim se na ovom vetru.....od muke i od stra' ....drzim to sve prstima jedne ruke da ima kontakt i da se ne prespoji slucajno.....

 

Upalim radio.....

I ona skalamerija funkcionise, svira !!!!!

I Vufer......i visokotonac....i oni pozadi.....

Malo podesavao na radiju, balanse, fadere.....da cujem jel rade svi....i svi rade.

 

E onda mi djavo ne dade mira......

 

Mislim se kako sam ja to uspeo da pogodim i da ubodem bas tacno + i - .......mislim se dal sam postao strucnjak ili imao pocetnicku srecu....!?

I onda resim da samo zamenim, samo obrnem zice koje sam utaknuo u onaj fabricki zuti prikljucak ........ da vidim sta ce biti....u vezi tog plus, minus.......

 

Stisnem petlju, ponovo upalim radio.........I ono opet sve radi !!!!!!!

 

Ispade da sad i nema veze sta je od ona dva kabla iz vrata + a sta - ?!?!?!?!?!?!?!??!?

 

Ili.......?

 

Sto onda uopste i obelezavaju na zvucnicima pluseve i minuseve ????

 

Mislim, sad imam u glavi kojekakva razmisljanja, dileme, trileme, haha...ozbiljno.

 

Sad tek nista ne kapiram...

 

Cinjenica je da sve radi kako god da sam probao...moze i ovako i onako plus i minus........

 

Sad - dal to moze da nasteti ako bi to ostavio, npr.pogresno ubodeno, na duzi rok ili ne....to nemam pojma.

 

A da opet pitam one strucnjake sa posla....hahahahah...ko zna sta li bi tek sad rekli, kakve bi sad tek teorije bile !!!!!!!!

 

Raskacim ja to sto sam improvizovao, ostavim masineriju u gepek.....mrak, zima, grde me iz kuce.....itd, klasika....

 

Sledece sto cu uraditi.....samo da uhvatim vremena, da pokupujem tih buksni, zenskih, muskih, vecih, manjih, kabla malo.......klesta, lemilicu u ruke.....u podrum.....pa da napravim te veze i vezice lepo i kako treba......pa da to ispovezujem sve, ubacim u vrata (jedino sto su one skretnice bas onako malo nezgrapne, budzaste i kockaste ko da su neki stari sovjetski dizajn - valjda ce nekako stati u vrata i nece lupkati u vratima).

 

I dal ce one uopste imati ikakvu funkciju pri ovom "mom sistemu", gde uopste ne koristim twiterske izlaze....dal ce one "razdvajati" to sto treba da razdvajaju, mislim to za sta su i namenjene....??????

 

I valjda nece biti problema sa plusevima i minusima.......jedino ako dotad ne otkrijem nesto novo, preciznije, jasnije objasnjenje ili nacin kako da stvarno i tacno znam koje je koje.......jer, bez obzira na sve - mislim da se nikad bas za dzabe ne obelezavaju gde su plusevi a gde minusi,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

 

To je to...zasad...

 

Sasa

 

P.S. 

Ma moracu ipak malo opet da "bocnem" moje elektro strucnjake sa posla u vezi svega ovog povezivanja i toga da nema veze plus i minus....hahahaha.....bas da cujem komentare........mogu misliti !!!!!! .......ali tek tamo negde oko pola3........da ne slusam ideje predugo, pola sata cu izdrzati.......valjda.

 

P.S.P.S.

Jos jednom veliko hvala kolegi @BGMilos sto ima strpljenja za ovaj moj "projekat" ( tako se to sad moderno kaze, jel tako bese? hahaha ), i za stvarno konstruktivna pojasnjenja i savete.

 

 

 

Edited by neshaoct
dodao tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Update.... muske buksne, faze, +/- kablovi...unimer.....

 

Nastavljam sa pokusajem instaliranja JBL wufera sa crossoverima.....

 

Odem do jednog jedinog tv servisa ovde kod nas, da kupim buksne, malo kabla, da krenem polako u pravljenje veza za instaliranje zvucnika u vrata. Taj servis to prodaje, imaju te sitnice......

Kupim potrebne buksne (poneo i stari i novi zvucnik sa skretnicom), uzmem i malo kabla.....

Tu cujem, od mladica koji radi tamo, da muske buksne ko zna da li cu i gde naci, jer to vise i nema da se kupi !!!!

 

Ljubazan i prijatan momak, vidi on o cemu se radi, da neku auto muziku kombinujem......te iskoristim da ga pitam kako da otkrijem koji mi je kabal + a koji -.

Napomenem da se ne razumem u to, objasnim moju ideju oko tog sklapanja ozvucenja, i ako moze da mi to uprosti, ako zna kako to otkriti.

Tu mi decko kaze da su to ustvari faze, nisu klasicni plusevi i minusi......To mi je vec i ovde receno.....

Kazem da sam to probao povezati i da radi kako god da sam vezivao, i na plus i minus i ovako i onako, i da me plasi dal to nesto moze da skodi i tome slicno.

Da cujem sta li ce mi on reci na sve to,i dal cu cuti jos sta konstruktivno........

 

E tu mi on bas onako slikovito, plasticno pojasni to - kaze da ne skodi ni ovo ni ono, ali......kaze ako okrenem te faze kontra imacu slabiji bas, uopste losiji zvuk iz zvucnika, "jer tada bas udara kontra, unazad, i ne daje ono sto treba", a kad "faze budu dobro pokopcane onda bas radi, udara unapred, u putnicki prostor, i daje ono zasto je napravljen u punoj meri i ima se dobar zvuk".

I jos kaze da se to ustvari ne moze videti golim okom (u kom smeru udara bas) ali da je to to, to je slikovito receno sustina tih faza, i to bi se primetilo jedino na uvo, kad bi se sve pokopcalo, namontiralo, selo u kola, upalila muzika.

Totalno drukciji, lepsi, bolji zvuk bi se, opet, primetio kad bi se dobro pokopcalo, upalilo i krenulo u voznju.

Skretnica tu takodje odigra svoj deo uloge - i to sve konacno ukapiram, jasno mi bude potpuno.

 

Medjutim, oni ne rade montiranje muzike, on se time ne bavi privatno......otkrivanje faza mi kaze da moze da se uradi, ali  je to jedna procedurica koju dzabe da mi ne objasnjavati jer ionako to necu shvatiti.

OK....

 

Muske buksne...obidjem sve prodavnice elektro opreme, kompjutera, gde god se bilo kakva tehnika prodaje.....svi me gledaju ko ludaka.

Poslednja mi ostala jedna prodavnica alata, ajde radi reda udjem i tu, decko mi iznese neku kutiju sa raznoraznim vrstama buksni, zakacki, obujmica.....svasta nesto razvrstano.......i medju njima i odeljak sa muskim buksnama !!!!!!!!!!

 

Konacno sve potrebne buksne su tu......

 

Na poslu me zezaju i svi nesto tandrchu....te pitaj ovog te onog...a svi vec izneli svoje ideje...neuspesne....vec sam pisao o tome.

 

Udje kolega administrator, inace privatno montira klime, kucne.......i slusa to nase zezanje.

Kaze da je on bas skoro u svom autu (ima ovu noviju Astru) isto menjao fabricku muziku za neku drugu i da je i on morao isto da definise sta mu je + a sta minus...i kaze nista lakse od toga.

Pipalice unimera gurne u fabricke buksne, ako mu je rezultat negativan na displeju, samo zameni mesta pipalicama, dobije pozitivan rezultat, to gde je crvena pipalica je plus. I to je to.

 

Unimer u ruke, do mojih kola, ugura pipalice u dzek - rezultat nula, 0 !

Zameni pipalice - opet nula !

Kaze treba da ocita neki broj, napon cini mi se, ali sta god da bude ne bi trebala nula da bude.

Onda stavi jednu pipalicu na sraf kod sarke vrata a drugu u jednu buksnu....ocita mu pozitivnu cifru. Kaze on, evo ga, nasli smo je.

Ali, kaze cek da proverimo i drugu buksnu - i na njoj isti taj rezultat.

Kaze on nemoguce - mora jedna da ima napon a druga da nema.

A kod mene u obe buksne ima napona..........

Kao da su obe plusevi, kaze on !!!!!!

Tamo-vamo...isto sve...

 

Uglavnom,  konsultovace se popodne sa nekim svojim prijateljem koji se bavi svakakvim elektronikama (nemam ja pojma ko je taj, ne poznajem coveka nit znam odakle je), pa cemo sutra kaze da vidimo.................................

 

Verovatno sam vec i dosadio sa svim ovim....ali mi nekako lakse, kao eto podelim svoju muku sa nekim....haha....ovde na forumu...

 

Sve u svemu, poceo je napredak, kakav-takav......nasao sam muske buksne !

Ej..........muske.........svemirski brod !

 

Videcemo dalje........+/-.....faze.....jos samo to otkriti......i moglo bi se montirati.....

 

Pozdrav svima.....do sledeceg poglavlja.....

 

Sasa

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako sam dobro zakljucio tebe muci koja je zica + a koja minus jer na fabrickim zvucnicima nije obelezeno.

Ako se secam dobro nekada smo polaritet utvrdjivali sa baterijom (4,5V.. probaj sa dve od 1.5 V ili od 9V mada je ona slaba... 

Dakle ako membrana ide van onda ti je plus i minus tako kako si spojio. Nadam se da si razumeo?

Share this post


Link to post
Share on other sites

+ za ovo što @Zvezdo kaže. Samo kratko, ne treba ga dugo držati da se ne greje namotaj. Momak iz TV servisa ti je sve tačno rekao, očigledno razume šta priča. Za ovo sa unimerom nisam siguran.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Za to sa baterijom i ja znam, ovo sa unimerom...

Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aha...baterija......

A kako to povezujem bateriju?

To moze ona pljosnata, velika, iz starih baterijskih lampi......lako je na nju pricvrstiti zice....

Sa plusa te baterije idem jednom zicom na jedan prikljucak zvucnika, sa drugom zicom sa minusa baterije na drugi prikljucak zvucnika?

I onda logicki to "prenesem" na fabricku buksnu, jer ona ima samo taj jedan moguci polozaj da se utakne u zvucnik......

Jel to to? Jesam dobro shvatio?

Kapiram sustinu te probe, ali ne postupak....

I sta, onda se vidi kako se membrana zvucnika pomera ?

Bez muzike?

Dal sam ovo dobro shvatio?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baterija 9v
Sve si shvatio dobro.
Za žice znaš koja je + koja -? 2.jpg

Poslato sa POT-LX1 pomoću Tapatoka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nisam siguran u bateriju od 9v jer nisam ni probao. Bojim se slabe struje kratkog spoja odnosno nemogućnosti da pomeri membranu....

Za "veliku pljosnatu iz starih lampi" sam siguran jer sam samo na nju i testirao.

Probaj i na ovu od 9V ako nemaš drugu. U svakom slučaju ako je plus baterije na plusu zvučnika membrana ide van. Ako je obrnuto onda unutra. Dakle bez ikakvog zvuka osim krčanja kada spajaš...

Naravno pre toga iskopčaš žice od izlaza radija dakle otpojiš zvučnik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Konacno...........

 

Isprobano...na starom zvucniku......po savetima za bateriju....

 

Koriscena najobicnija mala baterija od 1.5V iz daljinskog....

 

I stvarno, samo malo na kratko se pipnu buksne i lepo jasno se vidi to prvo pomeranje membrane uz kratki "krrrr" zvuk.

 

Tako da.....otkriveno je koja je koja zica iz vrata, sa starog, fabrickog prikljucka.

 

Sad samo da malo stane ova kisa, pa da se namontira sprava.

 

Hvala puno svima koji su pratili svo ovo moje pisanije....i pomagali da resim "misteriju".

 

Ujedno...sad mislim da ovo pisanje nece bas biti samo gubljenje vremena, jer ko zna koliko jos ljudi ima problem ove vrste, ili cak i ne znaju dal su povezali stvari bas kako treba.

 

Tako da ovo moze biti od koristi i jos nekome.

 

Jos jednom jedno ogromno hvala svima, i veliki pozdrav.

 

Sasa, Obrenovac

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naravno.....

Samo kazem, da ova kisa prestane, da malo bude suvog vremena, i dnevnog svetla da uhvatim, jer to sve napolju radim.

I mene bas zanima kako ce sve da zvuci, mada i po onoj blic probi, dok jos nisam ni znao koja je koja zica, onako improvizovano samo prislonjeno na otvor na vratima, zvucalo je super.

A jos kad se sve sklopi, upakuje.....mislim da ce biti bas dobro.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...