Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Fordova sedišta će meriti vlažnost vazduha i puniti mobilne

Recommended Posts

ford sediste.jpg

 

Ventilirajuća i sedišta sa grejanjem je jedna od omiljenih stavki dodatne opreme kod vlasnika modernih automobila. Ford pokušava da unapredi ovaj sistem patentirajući novu tehnologiju osetljivu na vlažnost vazduha. Sistem meri vlažnost u automobilu i automatski prilagođava kontrolu klime sedišta za toplo, hladno ili suvo. Nije mnogo komplikovaniji od standardnih sedišta sa grejanjem i ventilacijom jer se unutar njega nalazi senzor koji meri vlažnost. To je omogućeno sa nekoliko propusnih rupa u naslonjaču sedišta koje omogućavaju protok vazduha do senzora. Unutar sedišta je čak i svetlosni senzor koji pokazuje prisustvo vlažnosti u sedištu.

 

Osim ove tehnologije, Ford menja uvodi i nov način bolje proizvodnje sedišta uz pomoć 3D šivenja, tehnike koja omogućava da sedišta budu bez vidljivih šavova uz neograničene opcije za personalizaciju. Ova tehnika koja se već koristi u proizvodnji patika za trčanje, odeće i nameštaja omogućava nove mogućnosti za proizvođače opreme za automobile. Ford želi da njegovi kupci imaju maksimalnu slobodu u dizajniranju sedišta, poput dodavanja džepića ili podmetača, kao i veću upotrebu prozračnih materijala za letnje uslove. 3D šivenje omogućava i upotrebu tekstila podobnih za ugradnju elemenata kao što su kontrole vrata i prozora, grejanja, senzora zdravnja vozača, čak i bežičnog punjenja telefona. Ova tehnika smanjuje i rashode jer ne podrazumeva uklanjanje i sečenje raličitih materijala kako bi se spojili u celinu. Stvara presvlake bez šavova, upotrebu različitih vrsta prediva poput vune, svile, ugljenih-vlakana pa čak i recikliranih materijala. Osim toga, ova tehnologija omogućava i viši nivo preciznosti i kvalitetniju završnu obradu od standardnih presvlaka, uklanjajući nabore i ostale nedostatke. Svaki deo enterijera može da sadrži materijale od 3D šivenja, uključujući kontrolnu tablu i tapacirunge vrata.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...