Jump to content
FAS Goran
MarkoCusin

Lancia Nuova Delta 2.0 MJTD / 1.9 TT - šta umesto fabričkih amortizera sa elektronskom kontrolom?

Recommended Posts

Nisam se bavio konkretno ovom tematikom, ali usled nekog drugog 'istrazivanja' sam naisao na tzv. "adaptive suspension cancelation kit". To sam slucajno naleteo kad sam gledao opcije za KW gewinde, oni imaju taj svoj module za ponistavanje adaptivnog vesanja, ali siguran sam da bas samo to postoji i u jeftinijoj varijanti. A kao sto je napisao kolega zrnke iznad, mozda moze i samo preko dijagnostike da se iskljuci. Ne znam za reparacije, ali ja bih licno isao na varijantu da se iskljuci taj 'adaptivni modul' (na koji god nacin) i onda da se ugradi novi obicni amortizeri za Deltu sa istim motorom. 

 

https://www.kwsuspensions.net/kw-cancellation-kit-for-electronic-damping-68510118.html

 

Ovo je taj kit na koji sam naleteo slucajno, ali posto je to bas prosta sprava, sigurno postoji na aliju ili negde nesto slicno, za manje pare... 

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, shakalkv said:

Kako moze da se utvrdi koja delta ima fabricki obicne a koja ove stelujuce amorte?

U praksi vrlo lako, kao sto kolega kaze gledas da li ima Sport taster. U teoriji takodje, uneses VIN auta u ePer i sta god ti padne na pamet vidis kako je auto izasao iz fabrike.

Konkretno za ovaj tip amortizera i ovo sto pitas - gleda se opcija "002", tj. da li postoji Suspension Damping Control. Za one koje nemaju stoji "!002" i cene su okvirno bile 150 EUR. Za verzije koje imaju SDC, stoji "002" i cene od cca 700 EUR za amortizer. Za razliku od obicnih amortizera, ovde postoji i opcija LH i RH, pa i na to treba obratiti paznju ako se npr. uzima nesto polovno iz inostranstva. Pricam narvno o prednjim (ista prica vazi i za zadnje), a SDC amortizeri su isti za sledece grupe motorizacija:

- 1.9 / 2.0 / 1.8 ;

- 1.4 120 / 1.4 140 / 1.4 150 / 1.6 ;

 

Evo primera za poslednju grupu, a moze se pogledati naravno i za ostale. Kada se dodje do Suspension, predje se misem preko Compatibility polja. Otvara se ToolTip sa detaljnim objasnjenjem, koje sam uokvirio crvenim. Ako se unese konkretan VIN, ostaje enabled samo polje za taj auto (ostala su siva):

 

Untitled.thumb.png.69affb3079d60963297ab6486fd0005a.png

 

Inace je SDC sistem radilo odeljenje Magneti Marelli-ja, koga zanima ima ovde najosnovnije podatke o istom. Tj. kakva je struktura, kako radi, sta se sve i kako menja, na koje jos sisteme utice Sport mode, koliko se Nm dobija, kako utice na Aisin AF40 automatik na 1.8, itd...: http://www.italiaspeed.com/2008/cars/others/magneti_marelli/06/sdc/1706.html

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrav svima.

Vlasnik sam Lancia Delte 1.9 jtd TT iz 2010. godine. Pre nekoliko dana bio sam kod majstora koji mi je utvrdio da su iscureli amortizeri, da je potrebno da se zamene šolje i gumica na balans štangli. mKako su amortizeri sa senzorom, auto ima sport mode, ne postoje zamenski već jedino da se nabave novi originalni koji po komadu koštaju 97.000 RSD (informacija od AK Kompresor).

Takođe, problem je i sa gumicom balans štangle, koja ne može da se nabavi posebno, već u sklopu balans štangle koja za ovaj model košta preko 20.000 RSD.

Da li je neko imao slična iskustva, da li postoji mogućnost da se ovi amortizeri zamene sa običnim i da se isključi opcija sport mode, ako može, kod koga bi u Beogradu to moglo kvalitetno da se odradi?

 

Hvala unapred na pomoći.

 

 

Edited by neshaoct
spojeno

Share this post


Link to post
Share on other sites

@VeljkoG

 

Gumice balans stangle:

 

gumice01.jpg gumice02.jpg

https://www.powerflex.co.uk/products/Delta+Gen+3+(2008+-+2014)-3383/1.html

 

I u Indjiji neko pravi po narudzbini, ne znam ko. Ali nisu neki kvalitet, koliko mi se cini

 

 

Edited by neshaoct
dodao printscreen & tag

Share this post


Link to post
Share on other sites

Šta je jeftinije, 600eur/kom. ?   :cheers:

 

Može zamena za obične amorte, ne električne, ali ti treba ovo: https://www.kwsuspensions.net/kw-cancellation-kit-for-electronic-damping-68510118.html  

Možda neko i to može da napravi za manje para od KW (gotovo pa sigurno).

 

A može i reparacija: https://nagengast.pl/en/regeneration-of-shock-absorbers/ 

 

Jedino Ne znam kod koga da te uputim u BG da ti bilo šta od preporučenog uradi kvalitetno... Još mi nije trebalo  :lol:

Edited by PremieRacing

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, PremieRacing said:

Molim lepo i drugi put...

 

Bilo bi lepo da javiš ovde šta i kako si uradio @VeljkoG i @MarkoCusin

 

 

 

P.S. Direttore, pošalji im mail sa molbom/opomenom ako ne jave šta, gde i kako su uradili  :rtfm:  

Javio bih u svakom slučaju, nego još uvek nisam završio. Mislim da nije u redu tražiti pomoć, a kad se sve završi ne podeliti informacije sa drugima na forumu kojima bi one značile.

Elem, išao sam i po dodatno mišljenje kod drugara u ovlašćeni Volvo servis, pa se utvrdilo da amortizeri malo cure, ali da mogu još da se koriste (videćemo koliko) i da ne postoji mogućnost da se remontuju. Treba da se menja silen blok kod levog točka i ono što mi nije rekao prvi majstor je da mi je pukla leva opruga (desnu sam menjao pre 3 meseca, uzeo polovnu za 40 EUR). Gumica balans štangle je ok i ne treba da se menja.

Ono što sam saznao, okrenuvši ko zna koliko telefona, je da umesto sportskih amortizera, bez dodatnih menjanja delova, ipak mogu da se stave obični (npr. Sachs-ovi za njega su 6.500 RSD) i da treba iseći elektroventil da ne bi prijavljivao grešku.

Sva ova konfuzija je nastala jer sam auto odvezao u servis koji mi je blizu posla da vidim šta nije u redu sa trapom. Sada čekam majstora kod koga inače održavam auto da se vrati sa puta i da završim sa ovim.

 

I još jednom hvala svima na informacijama i pomoći!!!

Edited by VeljkoG

Share this post


Link to post
Share on other sites
7 minutes ago, VeljkoG said:

da mi je pukla leva opruga (desnu sam menjao pre 3 meseca, uzeo polovnu za 40 EUR)

Zbog ovoga se opruge, amortizeri, gume, sijalice... menjaju u paru. 

Ako je nesto na jednoj strani crklo, i na drugoj ce ubrzo. I ukupno je jeftinije da se radi u paru nego svaka strana zasebno (ruke + vreme)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Everyone This is Utku from Turkey
I do not know the community rules so i am replying this topic directly , sorry for this.
I have a 2011 Delta with reactive suspension system ( electric controlled bumpers) but my car is giving me a warning continuously like " check the bumpers"
When i first get the warning, checked the new bumpers price and shocked icon_smile.gif It was too expensive so i decided to renovate them. I found someone who said he can do it but result is the same. All renovated (bumpers) but warning exist, no solution
 

i have 2 option ; 1-f ind someone who can renovate bumpers really ( it is hard to find at Turkey) 2- change the bumpers the normal ones without electric control and find a way to decline the error message comes from the car
 I read the topic fully and see that someone face with same problem. Did anyone find a soluution ? How can i change it to normal bumpers ? Thank you for your help

Thank you

 

 

Edited by neshaoct
formatiranje

Share this post


Link to post
Share on other sites

We're still waiting on @VeljkoG and the thread starter @MarkoCusin to report back with their experience and findings...

 

But from the looks of it, the most straightforward solution would be sending the suspension (rather the shock absorbers) over to these guys from Poland for reparation/regeneration. Changing to non-variable suspension, apart from being a possible downgrade, would definitively be the only other viable option, given the price of the variable dampers.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello Thanks for your kind reply

 

Looks It is not possible to send dampers to Poland and get it back to Istanbul :) Now only solution for me is downgrade to normal dampers, i found some solutions for block the warning light coming from the car with using some edc cancellation kits but all kits designed for other common cars like BMW or Audi etc. I am not sure they are compatiple with our Deltas. 

 

Anyway waiting reply from other friends who faced with that problem

 

In the same time if you need something for your car from here, please do not hesitate to ask me, if i can do something  it will be my pleasure

 

Greetings from Istanbul

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gledao sam jednu deltu TT u NS, pominjana je u opštoj temi o delti. Njoj su zamenjeni, sija greška na tabli jer su konektori raskačeni. 

Koliko sam je provozao po rupama deluje da je ok sve

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...