Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Sujeverje za volanom

Recommended Posts

Sujeverje za volanom: Šta ruski vozači rade da ih ne bi pratio baksuz?

 

sujeverje.jpg

 

Znate li šta će se desiti ako operete auto? Ne znate?! Bolje bi bilo da znate. A da li mu tepate kao Rusi? Onda počnite što pre. I, da, naučite da čitate sudbinu na registarskim tablicama. Prema anketi kompanije Ford, 43% ruskih vozača veruje u ''dobar znak'' i ''loš znak'', a 16% za svaki slučaj postupa po principu ''valja se, ne valja se''.

 

- Automobilu treba dati ime

Mnogi vozači smatraju da auto nije obična gomila lima, da on ima karakter i dušu, pa samim tim obavezno mora da ima i ime. Biće da to verovanje ima veze sa jahanjem konja jer konjima su uvek davana imena. A Rusi često za automobil kažu da je to ''gvozdeni konj''. Koja imena se najčešće daju automobilu? Uglavnom Lastočka (u ruskom jeziku je to čest nadimak voljene osobe) ili neko ime koje po zvučanju asocira na marku auta. Na primer, Toyota Avensis je ''Venja'', Nissan Note je ''Jenot'' (tj. rakun), a Kia Picanto je Pikaču. Česta su i obična ''ljudska'' imena: Maša, Anfisa ili Vanja. Pojedinci smatraju da ime automobila mora početi na isto slovo kao i naziv njegove marke.

 

- Novi auto treba ''zaliti''

Mornari imaju stari običaj da pre porinuća novog broda razbiju o njega flašu šampanjca. To je u izvesnoj meri prešlo i na ljubitelje automobila, samo što oni ne razbijaju flašu (jer se auto može oštetiti), nego samo malo poprskaju karoseriju (a ostalo popiju sa društvom). Pored toga, novi vlasnik ''dariva'' svog gvozdenog prijatelja. To može biti plišana igračka, lepe presvlake za sedišta, kučence sa glavom koja se okreće, amajlija ili ikonica. Šta god da je, vašem ''gvozdenom konju'' će se sigurno dopasti ono što mu je poklonjeno od srca.

 

- Baksuzan i srećan broj tablice

Brojevi tablica u Rusiji se sastoje od tri cifre i tri slova. Šestice donose nesreću. Što više ima šestica, vozač treba da bude oprezniji. Srećne cifre su 1, 3 i 7. Jednake cifre ili slova u broju tablice nagoveštavaju nekakve sudbonosne preokrete.

 

- Ne valja u automobilu govoriti o njegovoj prodaji

Prema autu treba biti pažljiv i redovno ga održavati. I nikada ga ne treba grditi. Ima vozača koji veruju da auto sve čuje, pa ako vlasnik u njemu priča o kupovini novog automobila, ovaj stari će se naljutiti i pokvariće se u najnezgodnijem trenutku. A ako mu vlasnik još i šutne gumu ili udari pesnicom po krovu pre nego što ga proda, moraće da potroši dosta novca za popravku.

 

- Ne valja ugrađivati polovne delove iz havarisanog auta

Često autoservisi kupuju automobile posle sudara, pa koriste ispravne delove. Mnogi vozači, međutim, kažu da te delove ne valja ugrađivati u nova kola jer će preko njih sa slupanog auta preći i ''baksuz''. To se ne odnosi samo na delove, nego i na bilo kakve predmete iz drugog vozila. Najveći baksuz prati ljubitelje ukradenih delova.

 

- Ptičiji izmet znači ''dobitak''

Ali samo na krovu i šoferšajbni. Na gepeku taj beli trag donosi samo trošak. Doduše, u oba slučaja treba što pre očistiti auto jer u protivnom ne gine gubitak.

 

- Pranje auta znači ''biće kiše''

Pitajte bilo kog vozača u Rusiji šta će se desiti kad neko opere auto, reći će: ''Pašće kiša, pa će opet biti prljav''. Čudno je što se upravo to najčešće i dešava! Pa ipak, baksuzluk nije razlog da auto bude prljav (jer to, kao što znamo, donosi gubitak). I još nešto: nemojte prljavim autom ići na sastanak sa simpatijom jer tri meseca nećete imati sreće u ljubavi!

 

- Ne valja posmatrati mesto sudara

Ako vidite da je negde bio sudar na putu, ni slučajno ne gledajte na tu stranu jer ćete i sami zapasti u nevolju (najbolje je da stanete i pomognete koliko je moguće). To i nije praznoverica. Vozač koji se zablene u mesto sudara može da izgubi kontrolu i sam izazove sudar.

 

- Ako zgazite psa, znajte da je sledeći na redu čovek

Ni ovo nije potpuna praznoverica. Ako je vozač bio nepažljiv i nije primetio psa na putu, velika je verovatnoća da neće primetiti ni čoveka. Uzgred, ako se udarenom psu još može pomoći ni slučajno ga ne treba ostaviti na putu. Treba ga odvesti kod veterinara.

 

- Ko izbaci smeće kroz prozor godinu dana neće imati sreće

Vrlo je ružno izbacivati smeće kroz prozor auta, nezavisno od toga ko u šta veruje. Ali vi to valjda i ne radite? Pa da...

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...