Jump to content
FAS Goran
Ivan

F1: Meksiko 2019

Recommended Posts

Zvanično ime: FORMULA 1 GRAN PREMIO DE MÉXICO 2019

Lokacija: Autódromo Hermanos Rodríguez, Meksiko, Meksiko Siti

Datum: 25.-27. oktobar 2019.

 

Petak 25.10.2019.

Prvi trening: 17:00h – 18.30h

Drugi trening: 21:00h – 22.30h

Subota 26.10.2019.

Treći trening: 17:00h – 18.00h

Kvalifikacije: 20:00h – 21.00h

Nedelja 27.10.2019.

Trka: 20:10h

 

VN-Meksika.png

 

Broj krugova:     71
Dužina staze:     4.304 km
Dužina trke:        305.541 km
Broj trka:             17
Prva trka:             1963.
 

Prva Velika Nagrada Meksika je održana 4. novembra 1962. godine na stazi Magdalena Mixhuca. To je ujedno bila i prva internacionalna staza u Meksiku i izgrađena je u okviru parka u centru Meksiko Sitija. Trka je pružila neke veoma retke izazove kao što su visoka nadmorska visina, neravna površina i uska, brza i nagnuta Peraltada krivina od 180 stepeni koja je ujedno bila i poslednja pred startno ciljni pravac. Na prvoj trci je slavio Jim Clark u Team Lotusu i organizacija je nastavljena sve od 1970. kada je izgubila mesto na kalendaru.

Staza je 1986. preimenovana u Autodromo Hermanos Rodriguez u čast dvojce legendarnih trkača iz ove zemlje. Staza je bila potpuno renovirana, izgrađeni su novi prateći objekti i poboljšana je organizacija. Konfiguracija staze je bila nešto skraćenija od originala, ali je zato postala znatno bezbednija. Trka se uspešno održavala od 1986. do početka devedesetih kada su krenuli novi problemi. Prvo su neki Evropski mediji tokom 1991. preneli da su promoteri te godine jedva povratili novac od organizacije, a od organizatora je i zatraženo da se staza poboljša za 1992. godinu. U februaru 1992. mesec dana pre trke, nivo zagađenja vazduha u Meksiko Sitiju je dostigao rekordan nivo. Gradska uprava je zbog toga sa ulica sklonila sve vladine automobile kao i drugu opremu koja je pravila problem. Staza je delimično modifikovana u cilju postizanja veće bezbednosti, a trkom su dominirali Nigel Mansell i Ricardo Patrese u Williamsu.

 

Autodromo_Hermanos_Rodriguez_-_panoramio-300x217.thumb.jpg.d1fd757342c78426db044be4a1fb01d6.jpg Perez_Sainz_Mexico_2015-300x217.thumb.jpg.93b659609fe550a9405a9853a51056d0.jpg

 

Trka je nakon ovoga ponovo izgubila mesto na kalendaru i pauza je trajala čitavu 21 godinu. Prve glasine o povratku Meksika su se pojavile još 2003. sa idejom da se trka vozi na potpuno novoj stazi Manatarraya blizu Kankuna. 2005. se pojavila informacija od zvaničnika države Kvintana Ro da će trka biti održana kod njih već 2006. ali je plan propao zbog problema sa uređenjem vlasništva zemljišta na kojoj je trebala da se gradi staza. Nakon toga je bila još jedna priča da će se trka vratiti 2009. ali se to nije dogodilo.

2011. godine je Meksički milijarder Carlos Slim objavio svoje planove da vrati trku u Meksiko. Dve godine kasnije je javljeno da bi staza mogla da se nađe na provizornom kalendaru za 2014. To se i dogodilo, ali u zvaničnom izveštaju nije bilo navedeno na kojoj stazi će se voziti i dodato je da trka tek treba da bude potvrđena. Meksika na kraju nije bilo na konačnom kalendaru za 2014, pa je trka pomerena za 2015. Sredinom 2014. je potvrđeno da je potpisan ugovor sa organizatorima u Meksiku i da će se Formula 1 vratiti na stazu Hermanos Rodriguez. FIA je ovo i potvrdila kada je izdala zvaničan kalendar za 2015, pa će 17. Velika Nagrada Meksika biti održana 1. novembra 2015.

 

MEX-map.thumb.jpg.448dad772c2307d6a918d83427daa1bb.jpg

 

Preuzeto sa: pole-position.rs

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Slazem se ;) , nema veze sto je sve vec manje-vise reseno, vrlo atraktivna staza.

Ranije je bila cuvena i po izuzetno opasnoj krivini Peraltada - dugacka, brza i nagnuta krivina pre izlaska na startno-ciljni pravac. Po netu se moze naci gomila starih snimaka isklizavanja i udesa, a kroz istoriju je bilo cak i smrtnih slucajeva u njoj. Donekle je podsecala na mnogo poznatiju Parabolicu u Monzi. Kasnije je preradjena i usporena krivinama 12, 13, 14, 15 i 16 zarad sigurnosnih standarda, a njeni "ostaci" se mogu se videti i na slici koju cu ostaviti ispod. Takodje je specificna i sto se vozi na oko 2250 m nadmorske visine, uz sve sto to nosi.

Sema prolaza staze Hermanos Rodriguez - brzine, stepeni prenosa, mesta kocenja, sektori, DRS zone...:

 

Mexican-GP-F1-2018-Autodromo-Hermanos-Rodriguez-track-map-Photo-FIA.jpg.11ba0c5d4f62cc78562937e38bc933cc.jpg

 

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Samo da dodamo da je na ovogodisnjoj VN Meksika (poput Singapura) uvedena i treca DRS zona. Tako da ce vozaci imati jos jednu priliku za preticanje na ovoj ultra brzoj stazi. Nova DRS zona nalazi se izmedju drugog i treceg sektora, tacnije između 11. i 12. krivine. Tacka detekcije bice odmah posle 9. krivine. Tacka detekcije za preostale dve zone bice odmah nakon 14. krivine, koja se nalazi pored cuvenog stadiona Foro Sol.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Prvi startni red, mladi lavovi Max i Leclerc.

Iza krecu sampioni Vettel i Hamilton.

U trecem redu Albon i Bottas, iz cetvrtog krecu oba McLarena, Alfe na 14. i 15. poziciji:

 

Untitled7.thumb.png.62e7bd2f327824e55e221875ef9a96b6.png

 

Edit: Pretece me cenjeni kolega i to bez DRS-a :D .

 

Edited by Ivan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ferštapenu pol u Meksiku, Botas slupao bolid

 

botas 1 mex.jpg

 

Pol poziciju pred nedeljnu trku za Veliku nagradu Meksika osvojio je vozač Red Bula Maks Ferštapen. To mu je druga pol poziciju u karijeri pred nedeljnu trku za Veliku nagradu Meksika. Najbrži krug Ferštapen je izvozio za 1:14.758. Moguće da će ipak Ferštepen biti pod istragom jer je najbolje vreme kvalifikacija zabeležio pod žutim zastavama nakon udesa koji je imao Valteri Botas.

 

Iza Ferštapena krenuće iz prvog startnog reda dva Ferarija - Šarl Lekler je bio drugi (+0.266), a Sebastijan Fetel treći (+0.412). Kvalifikacije je obeležio udes Valterija Botasa. Vozač Mercedesa izgubio je u 17. krivini kontrolu nad vozilom i levim točkom udario u zid. Srećom, Botas je nepovređen, ali bolid je prilično oštećen. Botas će u nedelju krenuti sa šeste pozicije. Na četvrtom mestu u kvalifikacijama osvojio je u drugom Mercedesu Luis Hamilton, a sa pete pozicije krenuće Aleksander Albon. Iza Botasa će u nedelju među prvih deset na startu biti Karlos Sainc, Lando Noris, Danil Kvjat i Pjer Gasli.

Trka se vozi od 20 časova uz prenos na Sport Klubu 1.

 

preuzeto sa - Auto Blog

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Odrapili su ga dobro,mada jedino on nije pustio gas iako je već imao pol poziciju.Krivi su  i ovi iz boxa,trebali su da mu jave  mada opet prestoga kazna.Samo da bude lepo vreme biće super trka 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ferrari: Start i gume će rešiti trku

 

ferrari mexico 2019.jpg

 

Ferrarijevi vozači su svesni da će sutra morati da pruže apsolutni maksimum ako žele do pobede u Meksiku. ''Red Bull je bio izuzetno brz danas. I Max i Albon, ali prvenstveno Max. Mislim da će sutra start trke biti od velikog značaja. Mi imamo odličnu maksimalnu brzinu na pravcima i nadam se da ćemo to moći da iskoristimo'', izjavio je Leclerc. ''Svakako imamo brzinu. Trka je duga i biće teško. Moraćemo da pazimo na pregrevanje bolida, kočnice… Gume će biti poseban izazov i svakako nas čeka avantura'', rekao je Vettel.

 

Sainz: McLaren počinje da razmišlja kao veliki tim

 

McLaren je još jednom imao dobre kvalifikacije, a Sainz ističe da je velika stvar što je tim pokušao da u Q3 uđe na tvrđim gumama. ''Ovo je prvi put ove sezone da smo razmišljali kao veliki tim. Pokušali smo da prođemo u Q3 na srednje-tvrdim gumama i bili smo blizu i pored jednog blokiranja točkova i gužve na stazi. Činjenica da smo pokušali nam govori da smo na dobrom putu i da verujemo u ovaj bolid. Mogao sam da rizikujem još jednim pokušajem na istoj komponenti, ali nije bilo potrebe s obzirom da smo znali da na mekoj svakako imamo tempo za prolaz'', izjavio je Sainz.

 

Autor: Žarko Samardžija

 

Renault očekivao više na kvalifikacijama u Meksiku

 

Vozači Francuskog tima nisu uspeli da prođu u završni deo kvalifikacija. ''Uzimajući u obzir sve prilike, došao sam do 12. pozicije na gridu. Bilo je teško pripremiti se za kvalifikacije bez odrađenih krugova tokom trećeg treninga. Mehaničari su odradili dobar posao tako da sam im zahvalan. Mislim da je trka u našim rukama, pre svega što imamo slobodan izbor guma i fleksibilnu strategiju. Možda nam se to ovoga puta i isplati'', kazao je Nico Hulkenberg - 12. mesto. ''Frustrirajuće je to što nismo došli do veće pozicije, ali to nije bilo moguće. Tim je odradio neverovatan posao da nas izvuče iz teške situacije. Nije bilo lako, ali samo imali dobar start u Q1 što je bilo dosta glatko, ali je Q2 bio težak. Pokušaćemo da se vratimo na trci'', dodao je Daniel Ricciardo - 13. mesto.

 

Loše kvalifikacije za Haas u Meksiku

 

Vozači američkog tima nisu uspeli da prođu ni prvi deo kvalifikacija. ''Prošle noći napravili smo nekoliko promena na bolidu, to se videlo na trećem treningu pre svega u ponašanju zadnjeg dela ali nam je falilo prijanjanja na prednjoj osovini. Mislili smo da i na ovaj način možemo da prođemo u Q2. Ipak, morali smo da uradimo rebalans, ali sam se okrenuo u kvalifikacijama na prvoj krivini. Promene na bolidu bile su velike tako da nas ovo uopšte nije začudilo. Moramo sada da razumemo situaciju. Nadam se da ćemo naći neko rešenje'', kazao je Romain Grosjean - 18. mesto. ''Nekako smo ovo i očekivali, ne zvuči ovo lepo. Imao sam predupravljanje, podupravljanje i od svega po malo. Uvek pokušavamo da u damo svoj maksimum, ali to nije bio slučaj danas. Nadam se da možemo da rešimo stvari i da se što bolje spremimo za trku. Daćemo sve od sebe'', Kevin Magnussen - 17. mesto.

 

Autor: Nikola Nedeljković

 

preuzeto sa - pole-position.rs

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, neshtry said:

Kada je trka?

Za svaki F1 vikend postavim najavu trke vec u sredu ispred. U tom postu uvek imas kompletnu satnicu treninga, kvalifikacija i trke ;) .

Sama trka veceras pocinje u 20:10, a prenos na SK1 10 min ranije:

On 10/23/2019 at 3:34 PM, Ivan said:

Petak 25.10.2019.

Prvi trening: 17:00h – 18.30h

Drugi trening: 21:00h – 22.30h

Subota 26.10.2019.

Treći trening: 17:00h – 18.00h

Kvalifikacije: 20:00h – 21.00h

Nedelja 27.10.2019.

Trka: 20:10h

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

zato sam ja jurio punim gasom iz Novog Sada i to starim novosadskim,samo da stignem na F1.Odlicno uradjen sve pohvale,dinamicnija voznja nego autoputem

Samo da Ferari dobro startuje bice dobro,a cigance,al i Max ima da krenu kao iz katapulta

https://pole-position.rs/ferrari-sve-je-proslo-po-planu/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...