Jump to content
FAS Goran
neshaoct

Neobične kazne za prekoračenje brzine - da li ih treba uvesti u Srbiji?

Recommended Posts

Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju.

Vozačima koji previše pritiskaju papučicu za gas, ponudili su izbor: novčana kazna ili prekid vožnje dok se ne smire strasti.

 

kazne u srbiji.jpg

 

Prema novoj kampanji, ako se vozač odluči na ''tajm-aut'', mora da odsedi u policijskom vozilu određeno vreme. Za prekoračenje brzine do 21 Km/h moraju da prekinu vožnju na 45 minuta, za prekoračenje od 21 do 40 Km/h i čitavih sat vremena. ''Razgovarali smo sa brojnim vozačima i tako došli na ideju o tajm-autu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju uticaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune - plate i zaborave na njih. Sa druge strane, stvarno se nerviraju ako moraju da provedu sat vremena u policijskom automobilu'', ističe savetnik Elari Kasemets. Policija objašnjava da se mogućnost zamene novčane kazne prekidom vožnje primenjuje samo na one koje prvi put uhvate. ''Gotovo svi vozači koji su ovde proveli vreme, zaista se smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine, tako da mislim da se ovo rešenje pokazalo kao ispravno'', dodaje Kasemets. Međutim, ovo nije jedino kreativno rešenje estonske saobraćajne policije. Od pre godinu dana policajci uz novčanu kaznu prekršiocima simbolično dele i donorske kartice, kako bi vozači shvatili koliki rizik nosi prebrza vožnja.

 

preuzeto sa - b92.net

Share this post


Link to post
Share on other sites

Neobične kazne za temperamentne vozače

 

@neshaoct Selimo se u Estoniju :lol:

197122-kazne.jpg.3a325e6c6df061ba961eecf5f428d968.jpg

 

 

Policija u Estoniji je pokrenula originalnu kampanju, prenosi RTS. Vozačima koji vole da previše pritiskaju papučicu za gas, ponudili su izbor – novčana kazna ili prekid vožnje dok se ne smire strasti. Prema novoj kampanji, ako se vozač odluči na tajm aut, mora da odsedi u vozilu određeno vreme. Za prekoračenje brzine do 21 kilometar na sat, moraju da prekinu vožnju na 45 minuta, za prekoračenje od 21 do 40 kilometara na sat, i čitavih sat vremena. „Razgovarali smo sa brojnim vozačima i tako došli na ideju o tajm autu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju uticaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune - plate i zaborave na njih. Sa druge strane, stvarno se nerviraju ako moraju da provedu sat vremena u policijskom automobilu“, ističe savetnik Elari Kasemets. Policija kaže da se mogućnost zamene novčane kazne prekidom vožnje primenjuje samo na one koje prvi put uhvate. „Gotovo svi vozači koji su ovde proveli vreme, zaista se smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine, tako da mislim da se ovo rešenje pokazalo kao ispravno“, dodaje Kasemets. Međutim, ovo nije jedino kreativno rešenje estonske saobraćajne policije. Od pre godinu dana, policajci uz novčanu kaznu prekršiocima dele i donorske kartice, kako bi osvestili vozače rizika povezanih sa prebrzom vožnjom.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kaznu ispumpavanja guma su praktikovali i naši panduri 80-ih godina u N. Sadu na klincima koji su vozili APN-ce i Zolje.

Ako ih uhvate da im ne radi svetlo, da voze brzo, prave se ”pametni” i slično.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I jos uvek primenjuju, pogotovo ako vozis bajk. Doduse onda menjas i unutrasnju (licno iskustvo) :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lagao policajcima da juri na testiranje na koronavirus pa dobio originalnu kaznu

 

Lamborghini-Huracan_Evo 1.jpg

 

Kad vozite 160 km/h na mestu gde je ograničenje brzine 70 km/h morate da imate dobar razlog za jurnjavu ili ste u velikim problemima.

U okolini Sidneja policija je uhvatila jednog vozača (35) Lamborghini Huracana, koji je učinio upravo to, odnosno jurio je, a pomislio je i da ima kvalitetan izgovor: ''Jurim u bolnicu na testiranje na koronavirus'', rekao je vozač policajcima. U kraćem natezanju i izmeni argumenata policajci su shvatili da čovek pokušava da ih prevari na isti onaj način na koji smo mi pokušali da opravdamo ono što se opravdati ne može - izostanke iz škole zbog teškog ispita koji smo želeli da propustimo. Vozač je privremeno ostao bez dozvole, a policajci su ga još poslali u 14-dnevnu samoizolaciju.

Iz raznih delova sveta stižu vesti da obesni vozači koriste prazne puteve za divljanje, ali i organi reda ne spavaju.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Italijanska policija izdala kaznu za vozačicu jer je vozila 703 km/h

 

focus tabla01.jpg

 

Kazna zbog prekoračenja dozvoljene brzine je noćna mora svakog vozača, a šta tek reći za italijansku vozačicu koja je dobila kaznu zbog vožnje brzinom od 703 km/h. U Italiji je zabeležen slučaj kažnjavanja vozačice Ford Focusa koja je na deonici s ograničenjem brzine od 70 km/h prema podacima radara vozila čak 703 km/h. Da slučaj bude bizarniji, policija uopšte nije proveravala brojku te je čak izdala kaznu od 850 evra i 10 kaznenih bodova.

Maksimalna brzina najnovijeg Focusa je 250 km/h i svima je jasno da je brzina koju je zabeležio radar nemoguća. Ipak, tu nije kraj jer je predstavnik lokalnog komiteta za autoputeve Giovanni Strologo preporučio nastavak procesa savetujući vozačici da prihvati kaznu, a zatim da traži kompenzaciju. Organizacija joj je ponudila pravnu pomoć u procesu, a Strologo je kritikovao policiju jer nije detaljno proverila navodni prekršaj pre nego što je poslala kaznu.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ovo vam se može desiti na nemačkom autoputu: Kazna od 1.500 evra umesto 20 evra

 

205734-blic nemacka.jpg

 

Policijska uprava Gornje Frankonije, regiona u nemačkoj saveznoj pokrajini Bavarskoj, objavila je zanimljiv slučaj kršenja zakona koji se desio u aprilu, a ovih dana je dobio sudski epilog. Policija je objavila snimak BMW-a X5 koji je - na mestu na kome je postavljen radar - jurio 11 km/h brže od dozvoljenog. Za ovaj prekršaj je u Nemačkoj previđena kazna od svega 20-ak evra. Međutim...

Na snimku se vidi da je vozač, prolazeći tačku za kontrolu brzine, ispružio srednji prst prema kameri. Policiji se uopšte nije dopao nepristojni gest vozača pa je uputila prijavu sudu. Početkom avgusta je stigla presuda: 26-godišnjem vozaču je naloženo da, zbog nepristojnog gesta, plati 1.500 evra čemu treba dodati mesec dana zabrane vožnje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nekoliko sati nakon kupovine vlasniku zbog brze vožnje oduzet novi Lamborghini

 

Lamborghini-Huracan_Evo 111.jpg

 

Danska policija je zaplenila luksuzni sportski automobil pošto je policija uhvatila njegovog vlasnika u prebrzoj vožnji, nekoliko sati nakon što ga je kupio. Muškarac, irački državljanin koji živi u Norveškoj, kupio je Lamborghini Huracan u Nemačkoj za oko 270.000 evra, a uhvaćen je dok ga je vozio 236 km/h na delu autoputa gde je dozvoljena brzina 130 km/h.

 

Prema danskom zakonu, policija ima pravo da zapleni vozilo nemarnih vozača i da ga ponudi na aukciji, a novac će biti uplaćen u budžet Danske. On je uhvaćen u prebrzoj vožnji dok se vraćao iz Nemačke u Norvešku. Policajac koji je zaustavio vozilo rekao je da je vlasnik bio ''malo nervozan'' kada mu je auto zaplenjen. Vlasnik vozila će biti i novčano kažnjen zbog prebrze vožnje.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zbog susreta tjunera rekordne 603 saobraćajne kazne

 

tjuneri kazne.jpg

 

Prošlog vikenda je francuska policija izdala 603 novčane kazne u Servonu, gradu u pokrajini Seine-et-Marneu, u severnoj Francuskoj. Kazne su izrečene za prebrzu vožnju na putu u blizini mesta gde se održavao skup zaljubljenika u tjuning. Susreti tjunera se obično organizuju putem društvenih mreža. Ljubitelji tjuniranih automobila dolaze da pokažu i čuju svoje automobile. Jedan takav susret je organizovan i u Servonu, ali najave o održavanju nisu promakle policiji, koja se pripremila i postavila mobilni brzinomer na putu do mesta susreta. Zahvaljujući tome, uspela je da registruje čak 603 kazne za prekoračenje brzine. U subotu, kada su merenja obavljena od 17:30 do 19:00 sati, utvrđeno je 266 prekršaja, a u nedelju od 15:00 do 17:00 sati 337 prekršaja.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Da li znate gde je naplaćena najveća saobraćajna kazna?

 

inden 01.jpg

 

Mnoge zemlje imaju stroge zakone o prekoračenju brzine, a Švajcarska zauzima jedno od prvih mesta u svetu.

Sada već davne 2010. godine na svojoj koži to je osetio vlasnik Mercedesa SLS AMG (571KS). Vozač je jurio čak 290 km/h dok je putovao putem u blizini Fribourga. Ograničenje brzine na tom području bilo je 120 km/h. Policija ga je uhvatila i zaplenila mu vozilo. Nadležni su to odlučili da učine kao garanciju za plaćanje kazne za prekoračenje brzine koju je vozač dobio. Zbog jurnjave dobio je kaznu u iznosu od čak 650.000 evra. Švajcarska vlada koristi tzv. imovinski cenzus, odnosno kazne naplaćuje u zavisnosti od visine primanja vozača. Vozač SLS-a očigledno je imao pozamašni bankovni račun.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Švajcarska razmatra nove kazne i ukidanje zabrane moto sporta

 

svajcarska.jpg

 

Švajcarska ima odlične puteve, ali je takođe poznata po visokim kaznama za brzu vožnju. 2010. godine jedan vozač je dobio rekordnu kaznu od milion dolara, nakon što je vozio brzinom od 290 km/h, prekoračivši ograničenje za čak 170 km/h! Prema tamošnjem zakonu, visina kazne se izračunava na osnovu ozbiljnosti saobraćajnog prekršaja, ali i plate počinioca. Kako je pomenuti vozač upravljao Mercedesom SLS AMG, vlasti su smatrale da je milionska kazna odgovarajuća.

 

Kako prenosi magazin Motorad, vlasti razmišljaju da promene trenutne kazne za brzu vožnju, a ukoliko do toga dođe, takav potez bi mogao da utiče na vozače širom Evrope. Uz to, Švajcarci ozbiljno razmišljaju o ukidanju zabrane moto sporta koja je na snazi od 1955. godine. Ona je uvedene nakon najstrašnijeg udesa u istoriji moto sporta, koji se dogodio na Le Manu. Nastradao je vozač Mercedesa, Pjer Leve i 84 gledalaca, a nakon ove tragedije Švajcarska je odlučila da zabrani motosport.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Vozač u Finskoj zbog prebrze vožnje dobio kaznu od 121.000 evra

 

finska policija.jpg

 

Bogati vozač na finskim Olandskim ostrvima je kažnjen sa više od 120.000 evra zbog prekoračenja brzine, pri čemu je suma određena njegovim prihodima. Ovo mu je treća velika kazna u deceniji, i prva koja ima šest cifara. Bogati vozač je kažnjen sa 121.000 evra zbog prekoračenja brzine u Finskoj, gde se te kazne obračunavaju na osnovu prihoda počinioca.

''Zaista žalim zbog toga'', rekao je Anders Wiklof za izdanje Nya Aalanda, glavnog lista za Olandska ostrva, autonomnu regiju Finske u Baltičkom moru. Rekao je da je bio svestan da ide iz zone 70 u zonu 50 i da je usporavao, ali da očigledno nije usporio dovoljno brzo. Izrazio je i nadu da će novac koji je uplatio biti iskorišćen za zdravstvenu zaštitu. Wiklöf je vozio 82 km/h u zoni od 50 km/h kada ga je policija zaustavila i izdala mu kaznu u subotu. Uz kaznu, oduzeta mu je i vozačka dozvola na 10 dana, navodi list.

 

preuzeto sa - Auto Blog

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


 

 



Info

FLCS Forum koristi tzv. kolačiće (cookies), kako bi korisnicima osigurao funkcionalnost i jednostavnost korišćenja. Daljim pregledom ovog Foruma dajete svoj pristanak za korišćenje "kolačića".

×
×
  • Create New...